ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

παιδικό βιβλίοΣας παρουσιάζουμε τις αναγνωστικές  προτάσεις του Τaλκ, όπως δημοσιεύτηκαν στο 76ο τεύχος μας!

1

Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το παραμύθι της Marie Voigt «Ένα φως για τη νύχτα», σε μετάφραση του Αντώνη Παπαθεοδούλου. Μια μαγική ιστορία που μας γεμίζει θάρρος να αντιμετωπίσουμε το σκοτάδι και ό,τι μας φοβίζει. Οι σκιές δεν κρύβουν απαραίτητα κάτι τρομακτικό, και στην ομορφιά τους μπορούμε να βρούμε τη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας. Η Μπέτυ λατρεύει τη νύχτα, γιατί φέρνει μαζί της τις πιο όμορφες ιστορίες. Αλλά ο Κόσμο, ο Αρκούδος από το βιβλίο της, φοβάται το σκοτάδι… Μπέτυ και Αρκούδος, αν και από διαφορετικούς κόσμους, συναντιούνται σαν σε… παραμύθι. Τα παιδιά τούς ακολουθούν στη βόλτα τους και ανακαλύπτουν παρέα πως το σκοτάδι το χρειαζόμαστε για να βλέπουμε το όμορφο φως, και πως το φως που κρύβουμε μέσα μας τελικά μας δίνει θάρρος για να ξεπεράσουμε όλους μας τους φόβους.

2

Ο Πάπιος θέλει να κάνει παρέα με τον Αρκούδο. Όμως ο Αρκούδος έχει πάει εκδρομή για ψάρεμα για μια ολόκληρη εβδομάδα. Τι θα κάνει ο Πάπιος μόνος του όσο λείπει ο Αρκούδος; Πώς θα ζήσει χωρίς τον καλύτερό του φίλο; Οι δυο ήρωες του John Jory, εικονογραφημένοι από τον Benji Davies, το ακαταμάχητο δίδυμο των πρωταγωνιστών που μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε, γνωστοί από το υπέροχο «Καληνύχτα, λέμε», επιστρέφουν στις εκδόσεις Παπαδόπουλος με το βιβλίο «Γύρνα σπίτι, λέμε», μια ζωντανή ιστορία με πολύ χιούμορ που προβάλλει την αξία της φιλίας.

605726Οι εκδόσεις Διόπτρα μάς συστήνουν ένα χαρούμενο γουρουνάκι, τον Ναπολέοντα, που μαθαίνει στα μικρά παιδιά τον κύκλο των εποχών μέσα από τρυφερές και διασκεδαστικές περιπέτειες! Στο βιβλίο «Ο Ναπολέων παίζει στο χιόνι!», το γουρουνάκι με τη φίλη του την κουνελίνα βάζουν τα σκουφάκια, τα κασκόλ και τα γάντια τους για να φτιάξουν έναν χιονάνθρωπο. Γιατί, όμως, ο Ναπολέων να φτιάξει έναν χιονάνθρωπο και να μη φτιάξει ένα… χιονογούρουνο;

3 Στο βιβλίο «Ο Ναπολέων αρπάζει… κρύο!», ο ήρωάς μας φτερνίζεται τόσο δυνατά που όλα τα πράγματα στο σαλόνι πετάγονται στον αέρα! Καθώς ακούει  τη μαμά του να λέει ότι “άρπαξε κρύο”, το παίρνει μάλλον κυριολεκτικά και νομίζει πως είναι σούπερ ήρωας!

4

Δυσκολεύεται το παιδί σας να κοιμηθεί; Ακολουθήστε παρέα τη Λένα την Ελεφαντίτσα καθώς πάει να κοιμηθεί στο μαγικό δάσος, όπου συναντάει διάφορες φανταστικές φιγούρες, χαλαρώνει και ηρεμεί. «Η Ελεφαντίτσα που ήθελε να κοιμηθεί», του Carl-Johan Forssén Ehrlin (εκδόσεις Κλειδάριθμος) είναι η πολυαναμενόμενη συνέχεια του πρωτοποριακού παραμυθιού «Το κουνελάκι που ήθελε να κοιμηθεί», best seller σε πολλές χώρες, με πωλήσεις εκατομμυρίων αντιτύπων. Γραμμένο με βάση τις ίδιες ψυχολογικές τεχνικές που έχουν στόχο να αποκοιμηθεί το παιδί, το νέο παραμύθι έχει ήδη λάβει θερμά εγκωμιαστικά σχόλια από γονείς που το έχουν διαβάσει στα παιδιά τους. Το παιδί σας θα βυθιστεί στον κόσμο του παραμυθιού και θα το πάρει ο ύπνος πανεύκολα. Εφαρμόστε αυτή τη νέα βραδινή ρουτίνα, όπως τόσοι άλλοι γονείς σε ολόκληρο τον κόσμο, και η μέρα του παιδιού σας θα κλείσει ήρεμα και γλυκά!


5

Πώς ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε το 1962 μπορεί να θεωρείται μοντέρνο μέχρι σήμερα; Αν το σχεδίασε ο μεγαλύτερος Αμερικανός γραφίστας του 20ου αιώνα είναι αναμενόμενο. Οι εκδόσεις Μικρή Σελήνη φέρνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα «Το Μικρό 1», που έχει τη σχεδιαστική σφραγίδα του Paul Rand, ενός από τους σύγχρονους γκουρού της γραφιστικής, που μαζί με την σύντροφό του Ann Rand δημιούργησαν μια σειρά από μοναδικά παιδικά βιβλία. Το Μικρό 1 αισθάνεται πολύ μόνο κι έτσι αναζητά φίλους μέσα από την περιπλάνησή του στον κόσμο των αριθμών. Συναντά όλα τα νούμερα μέχρι το 10, συνομιλεί μαζί τους και ταυτόχρονα αφηγείται μια τρυφερή ιστορία για την μοναξιά, τη συντροφικότητα και τη φιλία. Οι λέξεις της Ann Rand είναι το ίδιο δυνατές με τις εικονογραφήσεις κι έτσι το αποτέλεσμα είναι ένα μοναδικό εικονοβιβλίο που αφήνει χώρο στοχασμού, ενώ παράλληλα ανοίγει νέους ορίζοντες στην αισθητική αγωγή του αναγνώστη.

6Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας το παραμύθι της Μάρως Θεοδωράκη «Το μικρό μου κουβαράκι» (εικονογράφηση Χρύσα Σπυρίδωνος), μια τρυφερή ιστορία για την πιο αγνή αγάπη, την αδελφική! Η ζωή του μικρού Λεωνίδα αλλάζει όταν εμφανίζεται ένα πολύτιμο δώρο για εκείνον: μέσα σε ένα ασπρόμαυρο χαρτάκι αποκαλύπτεται ένα μικροσκοπικό κουβαράκι-αδερφάκι. Ο ρόλος του μεγάλου αδερφού τον βάζει σε διλήμματα. Θα είναι αγόρι ή κορίτσι; Θα πρέπει να μοιράζεται το δωμάτιό του; Και η αγάπη της μαμάς και του μπαμπά; Θα μεγαλώσει ή θα μικρύνει; Ιδανικό ανάγνωσμα για όλα τα παιδιά που περιμένουν αδελφάκι.

 7

«Ψέματα»! Ένας νέος τίτλος έρχεται να εμπλουτίσει τα ανατρεπτικά παραμύθια της σειράς βιβλίων του ξεχωριστού Γάλλου συγγραφέα και εικονογράφου Geoffroy de Pennart (εκδόσεις Παπαδόπουλος). Ο μικρός λύκος, ο Λουκάς, και το μικρό γουρούνι, ο Μελέτης, είναι αγαπημένοι φίλοι και ήρθε η ώρα να γνωριστούν και οι μπαμπάδες τους. Η συνάντηση όμως κρύβει μια δυσάρεστη έκπληξη για τους μεγάλους, μια και είναι παλιοί γνώριμοι. Η αντιπάθεια είναι ακαριαία και αρχίζουν αμέσως να λένε τους λόγους για τους οποίους δε συμπαθούν ο ένας τον άλλον. Από ψέμα σε ψέμα όμως χάνεται η αλήθεια και έτσι κανείς δεν ξέρει τι πραγματικά συνέβη. Τι σημασία έχουν άραγε όλα αυτά; Τα μικρά παιδιά είναι φίλοι κι αυτό είναι αφορμή για να γιορτάσουν! Γιατί τα παιδιά μπορούν και πολλές φορές βλέπουν την ουσία των πραγμάτων πιο καθαρά απ’ τους μεγάλους.

8

Νέα περιπέτεια και για τον πολυαγαπημένο, γλυκό, τρυφερό και ανατρεπτικό Λύκο Ζαχαρία, τον ήρωα της Orianne Lallemand, που γνώρισαν στο ελληνικό κοινό οι εκδόσεις Παπαδόπουλος! Στο βιβλίο «Ο λύκος Ζαχαρίας ονειρεύεται τον ωκεανό», ο Ζαχαρίας βρίσκει έναν χάρτη θησαυρού και καθώς τον αναζητά ενθουσιασμένος, καταλήγει να εξερευνά τον ωκεανό, όχι μόνο πάνω αλλά και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Και ο υποβρύχιος κόσμος φιλοξενεί φανταστικά πλάσματα και θαυμαστά μέρη! Άραγε θα είναι ο θησαυρός που ψάχνει ο λύκος Ζαχαρίας αυτός που περιμένει;

9

“Τι να είναι καλύτερο από ένα κεκάκι; Ένας φίλος για να το μοιραστείς μαζί του!” Η μεγάλη πόλη είναι γεμάτη εμπόδια και καινούργιες εμπειρίες για τον Έλιοτ, τον μικρό ελέφαντα με τις βούλες, που συνήθως περνάει απαρατήρητος. Στο βιβλίο του Μάικ Κουράτο «Μικρός Έλιοτ- Μεγάλη πόλη» (εκδόσεις Κλειδάριθμος), ο Έλιοτ θα βρεθεί αντιμέτωπος με γλυκές εκπλήξεις –ακόμα και στην πιο μικρή συσκευασία– και θα αποκτήσει έναν πολύτιμο φίλο. Πιο μικρό από αυτόν! Η σειρά με πρωταγωνιστή τον Έλιοτ έχει βραβευτεί και μεταφραστεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Μπορείτε μάλιστα να κατεβάσετε και εκπαιδευτικές δραστηριότητες επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα mikecurato.com.

9786180128277_hd

Η εξερεύνηση του κόσμου και η εκμάθηση των ζώων δεν ήταν ποτέ τόσο διασκεδαστικές όσο με δυο νέα βιβλία δραστηριοτήτων των εκδόσεων Ψυχογιός, που περιλαμβάνουν συναρπαστικές πληροφορίες, γρίφους, κουίζ και πολλά αυτοκόλλητα. «Ο Άτλαντας του Κόσμου» παρακινεί τα παιδιά εξερευνήσουν τον κόσμο, ταιριάζοντας σηµαίες, ζωγραφίζοντας βήµα βήµα, δραπετεύοντας µέσα από λαβυρίνθους και κολλώντας πάνω από 250 σηµαίες, ζώα, αξιοθέατα και άλλα πολλά!

αρχείο λήψηςΣτον «Άτλαντα των ζώων» τα παιδιά εξερευνούν το ζωικό βασίλειο, ταιριάζουν τις πατηµασιές των ζώων, ζωγραφίζουν, δραπετεύουν και πάλι µέσα από λαβυρίνθους και κολλούν πάνω από 250 ζωάκια, φυτά και αστεράκια!

αρχείο λήψης (1)

“Ο αδελφός μου… σαν πιγκουίνος περπατάει και πηδά, όποτε θέλει να με κάνει να γελάσω, μα σαν γορίλας φωνάζει δυνατά αν κάποιο απ’ τα παιχνίδια του χαλάσω!”. «Τα αδέλφια μου», το νέο βιβλίο της Ράνιας Μπουμπουρή (εκδόσεις Ψυχογιός, εικονογράφηση Χρύσα Σπυρίδωνος) αντικατοπτρίζει άριστα τις παιδικές αδελφικές σχέσεις αγάπης και ζήλιας, λατρείας και μίσους και υπενθυμίζει με τρυφερότητα στα μικρά μας πως μαζί φτιάχνουν μια υπέροχη ομάδα, πως μπορούν να μοιράζονται τα πάντα και πως έχουν άπλετο χώρο στην καρδιά των γονιών τους.

12Το βιβλίο της Μαρίζας Ντεκάστρο «Πού κρύβονται τα δικαιώματα;» (εκδόσεις Μεταίχμιο, εικονογράφηση Άνα Μάτεγιτς) είναι μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα απόπειρα εικονογραφημένης πολιτικής αγωγής για το νηπιαγωγείο και τις μικρές τάξεις του δημοτικού. Με αφορμή μια βόλτα στην πλατεία Συντάγματος, το σύμβολο της σύγχρονης ελληνικής δημοκρατίας, οι μικροί ήρωες συζητούν και μαθαίνουν τι είναι οι νόμοι, πώς φτιάχνονται, ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των πολιτών και πώς προστατεύονται από το Σύνταγμα.

13

Όταν πεθαίνει ένα αγαπημένο πρόσωπο, είναι δύσκολο να βρει κανείς τις κατάλληλες λέξεις για να το εξηγήσει σε ένα παιδί. Γραμμένο με ευαισθησία και εικονογραφημένο με τρυφερότητα, το βιβλίο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας «Πού πήγε η γιαγιά; Μια ιστορία για την απώλεια» (Dr Bonnie Zucker, εκδόσεις Κλειδάριθμος) εξηγεί με λέξεις κατανοητές την έννοια της απώλειας, καθησυχάζει το παιδί και του μαθαίνει ότι η αγάπη δεν πεθαίνει ποτέ. Περιλαμβάνει σημείωμα για γονείς με περισσότερες οδηγίες για το πώς να μιλήσουν στο παιδί για τον θάνατο και πώς να απαντήσουν στις ερωτήσεις του.

13

Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και η Ίρις Σαμαρτζή ετοίμασαν καινούργιο τίτλο στη σειρά «Μικρά ταξίδια με τη φαντασία του Ιουλίου Βερν» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος), που γνωρίζει στα μικρά παιδιά το έργο του συγγραφέα. «Η σχολή των Ροβινσώνων ή Πώς να τα έχεις όλα» παρουσιάζει την ιστορία του νεαρού Γκόντφρεϊ, μεγαλωμένου μέσα σε αμύθητα πλούτη, μαθημένου να τα έχει όλα, που βρίσκεται ξαφνικά χωρίς στέγη, χωρίς τροφή, χωρίς ούτε τα στοιχειώδη για την επιβίωσή του, ναυαγός σε ένα έρημο νησί… Το νησί θα μεταμορφωθεί σε σχολή κι εκείνος σε μαθητή! Και στη σχολή αυτή, μαζί με τον δάσκαλό του Οράτιο Μελέτα –που όλοι τον φωνάζουν Ομελέτα–, ο Γκόντφρεϊ θα πάρει τα πιο χρήσιμα και τα πιο σπουδαία μαθήματα του κόσμου.

αρχείο λήψης (2)

Από τα πρωινά γεύµατα µέχρι τα γενέθλια, από τα γλυκά µέχρι τα ρούχα, από τον λόξιγκα µέχρι τα αντίο, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πεις και να κάνεις πράγµατα στις διάφορες χώρες του κόσµου. «Τα παιδιά του κόσμου» (εκδόσεις Ψυχογιός) είναι ένα πολυσυλλεκτικό βιβλίο για τη ζωή των παιδιών όλου του κόσμου με ξεναγούς τα ίδια τα παιδιά, με πληροφορίες για διαφορετικά ήθη, έθιμα και παραδόσεις, καθώς και με βασικές εκφράσεις σε διάφορες γλώσσες, που ενισχύει τη διαπολιτισμικότητα και καλλιεργεί τον σεβασμό στη διαφορετικότητα.

15

Όλοι πιστεύουν ότι οι δεινόσαυροι έχουν εξαφανιστεί. Είμαι σίγουρη ότι το ίδιο πιστεύετε κι εσείς και ότι το έχετε πει και στα παιδιά σας. Είναι όμως αλήθεια; Μήπως κάποιοι βρίσκονται ακόμη στη Γη και ζουν ανάμεσά μας; Ένα αυθεντικό άλμπουμ με φωτογραφίες από πολύ πολύ παλιά, που έρχεται στο φως για πρώτη φορά, θα δώσει την απάντηση…Το διασκεδαστικό βιβλίο του Guido Van Genechten (εκδόσεις Διόπτρα) «Δεινόσαυροι: έχουν εξαφανιστεί… ή υπάρχουν ανάμεσά μας;» ταξιδεύει τα παιδιά από 5 ετών στον θαυμαστό κόσμο των δεινόσαυρων και τα κάνει να τους δουν με άλλο μάτι!

16

Ο Σοφοκλής και ο μπαμπάς του επισκέπτονται τη δανειστική βιβλιοθήκη, όπου ο Σοφοκλής διαλέγει ένα βιβλίο. Όταν επιστρέφουν στο σπίτι, κλείνεται στο δωμάτιό του και το διαβάζει. Και διαβάζοντάς το συναντάει τους ήρωες του βιβλίου, γελάει με τις αστείες λέξεις, κρατάει τις πιο δύσκολες για να εντυπωσιάσει και ενεργοποιεί τη δική του φαντασία. Όταν έρχεται η ώρα να το επιστρέψει, είναι λυπημένος. Η βιβλιοθηκάριος όμως ζητάει μόνο το βιβλίο. Τα υπόλοιπα –σπαθιά και τραμπάλες, χαρά και περιπέτεια, λέξεις και φίλους, γνώσεις και ταξίδια– του τα χαρίζει. Ο Δικαίος Χατζηπλής εμπνεύστηκε τη «Χαριστική βιβλιοθήκη» του μέσα από ένα αυτοσχέδιο βιβλιοφιλικό παιχνίδι με παιδιά και έκτοτε δε σταμάτησε να προσκαλεί όλο και περισσότερους φίλους του να την επισκεφθούν. Μαζί με τον Αντώνη Παπαθεοδούλου και τη Μυρτώ Δεληβοριά βάλθηκαν να χτίσουν στ’ αλήθεια μια χαριστική βιβλιοθήκη! Και για να είναι σίγουροι ότι όλοι μας θα μπορούμε να την επισκεφτούμε, διάλεξαν να τη χτίσουν από χαρτί, στις εκδόσεις Πατάκη. Δημιούργησαν, έτσι, ένα βιβλίο που προάγει τη φιλαναγνωσία με μοναδικό τρόπο, ενισχύει το έργο των δανειστικών βιβλιοθηκών και παρουσιάζει τα οφέλη της ανάγνωσης με πρωτοτυπία, αναδεικνύοντας το μαγικό συστατικό των βιβλίων –τη φαντασία!

17

«Οι μεγάλοι καλλιτέχνες», που μας συστήνουν οι εκδόσεις Παρισιάνου, είναι μια υπέροχη βιογραφική σειρά για ορισμένους από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών. Τα σύντομα και εύληπτα κείμενα που εξιστορούν τις προσωπικές περιπέτειες και τις αισθητικές αναζητήσεις των διάσημων δημιουργών και η πλούσια εικονογράφηση εισάγουν τα παιδιά στον συναρπαστικό κόσμο των καλών τεχνών. Γνωρίστε τους τα σημαντικότερα έργα του Λεονάρντο ντα Βίντσι και του Μιχαήλ Αγγέλου, του Βαν Γκογκ και του Πικάσο μέσα από τη μικρή αυτή καλλιτεχνική εγκυκλοπαίδεια των τεχνών, ιδανική για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.

image description

Το παγκόσμιο best seller του Carl-Johan Forssén Ehrlin «Μια βδομάδα άνω κάτωΟ θαρραλέος Θωμάς» (εκδόσεις Κλειδάριθμος) βοηθά τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τα δύσκολα συναισθήματα με σχεδόν μαγικό τρόπο! Ο Θωμάς είναι ένα συνηθισμένο αγοράκι. Του αρέσει να σκαρφαλώνει στα δέντρα, να κάνει ποδήλατο και να παίζει με τους φίλους του. Όμως, μόλις μετακόμισε με την οικογένειά του σε άλλη πόλη και βιώνει πρωτόγνωρα συναισθήματα: νοσταλγία, φόβο, πόνο. Αυτή η πρώτη βδομάδα είναι εντελώς άνω κάτω! Ακολουθήστε τον Θωμά στο σπίτι, στον παιδικό σταθμό, στο πάρκο –και δείξτε στο παιδί σας πώς να χειρίζεται παρόμοιες καταστάσεις. Βοηθήστε το να αντιμετωπίζει τον πόνο, μετατρέψτε τον φόβο του σε γέλιο και τη νοσταλγία του σε όμορφα, θετικά συναισθήματα, με αυτό το αλλιώτικο παραμύθι με το οποίο τα παιδιά μαθαίνουν να χειρίζονται τις δυσκολίες, αλλάζοντας απλώς τον τρόπο σκέψης τους.

605736

Τα δυο νέα βιβλία των εκδόσεων Διόπτρα «Λεονάρντο Ντα Βίντσι» και «Άλμπερτ Αϊνστάιν» είναι από αυτά που τα παιδιά θα ρουφήξουν λαίμαργα και θα διαβάσουν ξανά και ξανά. Πρόκειται για τους πρώτους τίτλους της σειράς «Μικρά παιδιά με μεγάλα όνειρα». Οι πρωταγωνιστές της, που άφησαν το αποτύπωμά τους στην ιστορία, προσκαλούν τους μικρούς αναγνώστες σε ένα ταξίδι στον χρόνο για να ανακαλύψουν τα σπουδαία επιτεύγματά τους. Η ζωντανή εικονογράφηση της Isabel Munoz, η πρωτοπρόσωπη αφήγηση της Jane Kent, το χρονολόγιο και το κουίζ στο τέλος εγγυώνται ότι οι μικροί, συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου, θα διασκεδάσουν και θα μάθουν.

9786180130065

Όλα τα ζώα του δάσους συζητούσαν μόνο ένα πράγμα τελευταία: ότι το Λιοντάρι είχε εκτρέψει όλο το νερό από το ποτάμι για να φτιάξει μια πισίνα μπροστά από τη φωλιά του. Σε έξαλλη κατάσταση, άρχισαν να αναρωτιούνται μήπως το Λιοντάρι δεν έπρεπε να είναι πια ο βασιλιάς του δάσους… «Οι εκλογές των ζώων» των Πάουλα Ντεσγκάλδο και Πέδρο Μαρκούν (εκδόσεις Ψυχογιός) είναι ένα βιβλίο γραμμένο από παιδιά για παιδιά, που μιλά με διασκεδαστικό τρόπο για τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και το κοινό καλό. Είναι ένα από τα λίγα παιδικά βιβλία περί πολιτικής, γραμμένο με χιούμορ, στο οποίο αναδεικνύονται οι αξίες της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της πολυφωνίας και του κοινού καλού. Εκτός από τη διασκεδαστική ιστορία, στο τέλος του βιβλίου υπάρχει γλωσσάρι με τους βασικούς όρους που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο των εκλογών.

21

Σε μια κασετίνα μπορούν να στριμωχτούν πολλά. Η κασετίνα της Αμέλιας, όπως όλων, έχει μολύβι, μαρκαδόρο, γόμα και διορθωτικό, αλλά επίσης κρύβει καλά κάποια μυστικά και μαζί τους παρεξηγήσεις και καβγάδες. Πώς και γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Είναι κάποιος ή κάποιοι υπεύθυνοι; Κι αν ναι, έχει σημασία να αναγνωρίσουν τα λάθη τους και να προσπαθήσουν να επανορθώσουν; Α, κι αυτές τις μουτζούρες στον τοίχο του δωματίου της Αμέλιας; Τις έκανε κάποιος ή μόνες τους έγιναν; Μην κοιτάτε τον συγγραφέα Πάνο Χριστοδούλου. Αυτός δηλώνει: «Δεν το έκανα εγώ! (Ή μήπως το έκανα;)» Σε κάθε περίπτωση, σύμμαχοί του στη δημιουργία αυτού του ευφάνταστου βιβλίου για τα λάθη και τη σημασία της συγγνώμης είναι οι εκδόσεις Μεταίχμιο και η εικονογράφος Μυρτώ Δεληβοριά.

hartofobia-9789601679631-200-1373266

Η «Χαρτοφοβία» της σπουδαίας Σουζάνα Ταμάρο (εκδόσεις Πατάκη, μετάφραση Σώτη Τριανταφύλλου) είναι η ιστορία του µικρού Λεοπόλδου που δεν αντέχει με τίποτα τα βιβλία. Όταν τα ανοίγει, τα γράµµατα χορεύουν µπροστά στα µάτια του, ζαλίζεται και τον πιάνει απελπισία. Κανείς δεν τον καταλαβαίνει, και οι γονείς του –αν και είναι πολύ καλοί– τον πιέζουν να διαβάζει, να διαβάζει, να διαβάζει! Και του χαρίζουν βιβλία γιατί φοβούνται πως ο Λεοπόλδος θα µείνει ξύλο απελέκητο. Έτσι, έρχεται µια µέρα που δεν αντέχει πια και το σκάει απ’ το σχολείο κι απ’ το σπίτι. Όµως, µέσα σ’ αυτή την παράξενη µέρα, τη γεµάτη φόβο και τολµηρές αποφάσεις, ο Λεοπόλδος ανακαλύπτει την αιτία που δεν του αρέσουν τα βιβλία. Η φιλία και η κατανόηση ενός αγνώστου τού ανοίγουν τα µάτια. Κι ο Λεοπόλδος βρίσκει την ησυχία του και µαζί την αγάπη για το διάβασµα.

9786180126020_hd

Ποιος είναι ο Μάγιο; Μάγος σίγουρα δεν είναι, μα μαγικά κάνει! Περνάει τη μαγική του πύλη και φτάνει στον πλανήτη του Γουτεμβέργιου! Ποιος θέλει να κλέψει το μελάνι για να μην τυπώνονται πια βιβλία; Πού πέφτει ο Βόρειος Απελέκητος Ωκεανός; Θα καταφέρει ο Μάγιο να βρει τον μυστικό κώδικα που οδηγεί στο εργαστήριο του Γουτεμβέργιου και να σώσει τους κατοίκους του πλανήτη από τα ύπουλα σχέδια του Ξύλου Απελέκητου; Τελικά, ποια είναι τα «Mαγικά ταξίδια του Μάγιο»; Η απάντηση στο νέο βιβλίο της Μαριλίτας Χατζημποντόζη που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

24

Ο Σιγανός είναι το σκιάχτρο που ζει στο περιβόλι του κυρ-Γιάννη. Σπάνια μιλάει… Μόνη του παρέα ο Ανέστης, ο σπουργίτης κι ένα βιβλίο ποίησης που διαβάζει συνεχώς. Μια νύχτα αποφασίζει να φύγει μακριά. Θέλει να γνωρίσει τον κόσμο, μα πιο πολύ τη θάλασσα. Το περιβόλι αναστατώνεται στα ξαφνικά. Τα λαχανικά, τα φρούτα, οι καρποί κινδυνεύουν πια απ’ τον καθένα κι αρχίζουν να καταλαβαίνουν πόσο πολύτιμη ήταν η δουλειά του Σιγανού… Όλοι θα μπλεχτούν σε περιπέτειες και θα δουν τη ζωή τους να αλλάζει! Άραγε ο Σιγανός θα καταφέρει να φτάσει στον προορισμό του; Πώς σκέφτηκαν να δράσουν τα λαχανικά, τα φρούτα, οι καρποί; «Ο Σιγανός. Ένα σκιάχτρο με ψυχή», της Ελένης Μπετεινάκη (εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, εικονογράφηση Αιμιλία Κονταίου) είναι ένα σύγχρονο παραμύθι για όσα σπάνια λέγονται, για τις «συγγνώμες» και τα «ευχαριστώ», για τη μοναξιά, τα όνειρα και τις μεγάλες αξίες της ζωής: τη φιλία, τη συντροφικότητα και την αλληλεγγύη.

BKS.1068052

Η μάγισσα Λουίζα έμενε μόνη. Μοναδική της συντροφιά ο γάτος της, ο Φλοκάτος. Κάθε βράδυ ξεμύτιζε από το σπίτι της την ώρα που έπεφτε ο ήλιος. Κανείς δεν την πλησίαζε, καθώς όλοι τη φοβούνταν. Μια μέρα όμως, ο νέος κάτοικος της πόλης, ο Τίμος, έχασε τη γάτα του. Έψαξε σχεδόν παντού, μέχρι που έφτασε και στο σπίτι της Λουίζας. «Μην πλησιάσεις! Θέλεις να σε μεταμορφώσει σε βάτραχο;» φώναξαν τα άλλα παιδιά. Αλλά ο Τίμος δε σταμάτησε, προχώρησε με θάρρος, και τότε… Το τι συνέβη θα το μάθετε, διαβάζοντας το νέο βιβλίο της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου «Η μάγισσα Λουίζα και οι 32 γάτες», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε εικονογράφηση της Πετρούλας Κρίγκου.

o_gkarhs_cover

«Ο Γκάρης», ο νέος ήρωας της Τασούλας Επτακοίλη (εκδόσεις Πατάκη, εικονογράφηση Στέλλα Στεργίου) ήταν ένας γάιδαρος όπως όλοι οι άλλοι. Δούλευε σκληρά, κουβαλούσε φορτία, είχε υπομονή, άντεχε στην πείνα και στη δίψα. Μέχρι που μια μέρα ο Γκάρης άλλαξε και δεν ήταν πια ένας γάιδαρος όπως όλοι οι άλλοι. Απέκτησε δυνάμεις που κανένας από τη γενιά του δεν είχε ποτέ, ούτε είχε καν ονειρευτεί, για να βοηθάει όλα τα ζώα που έχουν ανάγκη. Γι’ αυτό μιλούν γι’ αυτόν με θαυμασμό πρόβατα και γουρούνια, κότες και λαγοί, αετοί και μοσχάρια. Ακόμα και άλογα. Ή μάλλον, κυρίως τα άλογα. Και δεν τον θαυμάζουν μόνο. Τον ζηλεύουν. Γιατί ξέρουν καλά πως ούτε με μια τρίχα από την ουρά του δεν μπορούν να συγκριθούν. Μια συναρπαστική ιστορία για το πιο παρεξηγημένο από τα οικόσιτα ζώα. Και μια απόδειξη ότι όποιος αποφασίσει να πολεμήσει την αδικία θα ανακαλύψει πως είναι πολύ πιο δυνατός από όσο νομίζει…

iraklis-zorilis-to-pio-kryfo-mystiko-normal

Επιστρέφουμε στο δημοτικό σχολείο της Φτερνιζούπολης και στην πιο θεότρελη τάξη όλων των εποχών, το Β2, καθώς κυκλοφόρησαν δυο νέα «Συμμαθητάκια» από τις εκδόσεις Διόπτρα. Στο βιβλίο «Ηρακλής ΖοριλήςΤο πιο κρυφό μυστικό», γνωρίζουμε τον νταή της τάξης που δεν χάνει ευκαιρία να κάνει χίλια δυο κομμάτια το κολατσιό των παιδιών ή να τους ρίχνει αγκωνιές. Ο Ηρακλής, λοιπόν, με τα μικρά και μοχθηρά μάτια, συμπεριφέρεται περίεργα σε όλους… εκτός από τον Λουκά Κλάψα. Τι συμβαίνει άραγε; Τα παιδιά έχουν πάρει απόφαση να λύσουν αυτό το απίστευτο μυστήριο.

27Στο (ιδιαίτερα επίκαιρο) «Άσπα Σπάτουλαδιαγωνισμός μαγειρικής Μonster Chef», το σχολείο θα φιλοξενήσει τον διάσημο τηλεοπτικό διαγωνισμό μαγειρικής. Τα συμμαθητάκια του Β2 ενθουσιάζονται με την ιδέα και εκλέγουν για αρχηγό της ομάδας τους την Άσπα Σπάτουλα, άσο στη μαγειρική. Τα αποτελέσματα θα είναι, όπως πάντα, καταστροφικά. Και οι τρεις αυστηροί κριτές της εκπομπής δεν ξέρουν τι τους περιμένει…

9786180126068_hd

Σε ένα νησί του Αιγαίου κατοικούν σε αντίθετα μέρη δύο οικογένειες γλάρων: οι Ασημόγλαροι και οι Αιγαιόγλαροι, που δεν έχουν μάθει να μοιράζονται τίποτα. Δυο γλαρόπουλα, όμως, η Αριάδνη και ο Μάρκος, αποφασίζουν να γίνουν φίλοι, κι ας μην το επιτρέπουν οι δικοί τους. Όταν έρχονται τα κρύα, οι οικογένειες πετούν για τη μεγάλη πολιτεία. Εκεί τους περιμένει μια δυσάρεστη έκπληξη κι ένα μεγάλο πρόβλημα! Με τη βοήθεια των μαθηματικών θα βρεθεί η λύση και έτσι γλάροι και παιδιά θα καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι το μοίρασμα και πόση χαρά νιώθουν όλοι από αυτό. Το βιβλίο της Γλυκερίας Γκρέκου «Όταν ήρθαν οι γλάροι» (εκδόσεις Ψυχογιός, εικονογράφηση Έφη Κοκκινάκη) είναι μια ιστορία για τη χαρά που νιώθει κάποιος όταν μαθαίνει να μοιράζεται και να προσφέρει στους άλλους, από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής του.

29

Κάπου µακριά από εδώ, σε µία µεγάλη πόλη, ζει ένας µεγάλος κύριος που το όνοµά του ξεκινά από Μ. Κανείς δεν ξέρει πώς πραγµατικά τον λένε, µόνο πως του αρέσει να κάνει ένα σωρό µεγαλίστικα πράγµατα. Στον ίδιο δρόµο µένει και ένα κοριτσάκι, η Νεφέλη, µε τη γάτα της τη Σεµέλη. Τι γίνεται όταν αυτοί οι δύο διαβάζουν στην εφηµερίδα ότι ένας λαµπρός επιστήµονας εφηύρε το Ροµποφρίξ 181, το ολοκαίνουριο ροµπότ-δάσκαλο; Γιατί ο κύριος Μ θέλει να το καταστρέψει; Τι θα συμβεί όταν τα σχολεία θα γεμίσουν με Ρομποφρίξ; Πού θα οδηγήσει αυτή η θεότρελη περιπέτεια; Με µπόλικη φαντασία και αγάπη, λίγη βοήθεια από τη συµµορία «Νύχια και πέταλα» και με την επιστηµονική γνώση του γκρινιάρη κυρίου Μ, η περιπέτεια… αρχίζει. Η Ειρήνη Γιαβάση γράφει το βιβλίο «Η Νεφέλη, ο κύριος Μ και τα Ρομποφρίξ 181» (εκδόσεις Πατάκη, εικονογράφηση Κατερίνα Σισκοπούλου), μια ιστορία για μικρούς και μεγάλους, που θυμίζει πως όλα λύνονται με όπλο την παιδική φαντασία.

978-618-03-1713-8_3 (1)

Ο Όμηρος, ο ήρωας της Μαριέττας Κόντου, είναι 10 χρονών και βιάζεται να μεγαλώσει για να πει όλα όσα σκέφτεται. Τι γίνεται, όμως, όταν η μια απορία φέρνει την άλλη και αυτή μια άλλη και μια άλλη, και τότε όλες οι απορίες μαζί κάνουν κατάληψη στο μυαλό του Ομήρου; Τότε εκείνος σηκώνει δειλά το χέρι και ρωτά: «Συγγνώμη, μπορώ να πω κάτι;» (Εκδόσεις Μεταίχμιο, εικονογράφηση Ρένια Μεταλληνού). Και ίσως τελικά ρωτώντας μάθει τι είναι αγάπη και πού θα τη βρει, πώς θα κρύβει την κοιλιά κάτω από τη φαρδιά μπλούζα, πώς μπορεί να ανταλλάσσει όνειρα με το μικρότερο αδελφό του που είναι ατρόμητος, ποια είναι η καλύτερη δουλειά του κόσμου, ποιοι είναι οι ωραιότεροι φίλοι και ποιοι οι πιο γενναίοι αποχαιρετισμοί. Έτσι απλά, ρωτώντας…

31O Σπύρος Γιαννακόπουλος επιστρέφει με το «Αγόρι που πετάει» (εκδόσεις Πατάκη) και οι εξωφρενικές περιπέτειες του Άγη και του θείου του, του Χάρη, συνεχίζονται. Ο διάσημος σκηνοθέτης Κάρολος Χριστοφόρου ανεβάζει στο Κρατικό Θέατρο τη «Ναταλία» του Τρέχoφ. Αναμένεται να είναι μια φαντασμαγορική παράσταση, για τις ανάγκες της οποίας η ντίβα Λίνα Ζαφειροπούλου, η ηθοποιός που θα υποδυθεί τη Ναταλία, θα φορέσει την περίφημη τιάρα της Μαρίας Μπάλλας, ένα ανεκτίμητης αξίας κειμήλιο. Οι αστυνόμοι Μανίκας και Καραμπανίκας αναλαμβάνουν τη φύλαξή της, όμως δύο ληστές με τα ψευδώνυμα Τίγρης και Λιοντάρης την έχουν βάλει στο μάτι και παρεισφρέουν στον θίασο ως κομπάρσοι. Η κομπίνα θα γίνει στην πρεμιέρα. Στην πρεμιέρα, όμως, θα βρεθούν στο θέατρο και ο Άγης με τον Χάρη…

32

Ανακαλύψτε το πορτρέτο 40 γυναικών που αγωνίστηκαν για να ακουστούν, για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και για να κατακτήσουν την ισότητα. Το βιβλίο των εκδόσεων Μίνωας «Γυναίκες. 40 αγωνίστριες για την ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών» μας συστήνει γυναίκες που αγωνίστηκαν κατά της βίας και της στέρησης της ελευθερίας και βοήθησαν ώστε να ακουστεί η φωνή των γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο. Γυναίκες που έκαναν τόσο πολλά για όλους, γυναίκες και άνδρες, ενώ οι πράξεις τους είχαν πάντα την ίδια κατεύθυνση, προς την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Ποια θα επιλέξετε ως δικό σας πρότυπο; Γιατί αξίζει να παλεύουμε για τα όνειρά μας!

33Η «Υπόγεια Εκδρομή» της Χριστίνας Φραγκεσκάκη (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, εικονογράφηση Ευαγγελίας Γουτιάνου) είναι ένα βιβλίο που ξεναγεί τα παιδιά στην υπόγεια γκαλερί της Αθήνας, στα έργα σημαντικών σύγχρονων δημιουργών. Η Νεφέλη ακολουθώντας μια λέξη–πρόσκληση επισκέπτεται και γνωρίζει τρεις σταθμούς του μετρό (Δουκίσσης Πλακεντίας, Εθνική Άμυνα, Μέγαρο Μουσικής). Βλέπει από κοντά τα έργα τέχνης που φιλοξενούν, αναρωτιέται, στοχάζεται, συνομιλεί μ’ αυτά, και πάνω απ’ όλα παίζει μαζί τους. Τα πλησιάζει, τα αγγίζει, τα «ακούει», τα φέρνει στα μέτρα της, τα κάνει δικά της. Την ιστορία συμπληρώνει μια πρόσκληση σε 19 «στάσεις για δράση»: Η Νεφέλη, ο Στέργιος και μια μικρή μέλισσα μοιράζονται μαζί μας γνώσεις, κέφι, απορίες και υλικά, για να δημιουργήσουμε τον δικό μας υπόγειο κόσμο της τέχνης και να ανακαλύψουμε μια «κρυμμένη» πόλη κάτω από την πόλη…

34

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο έρχεται η δεύτερη περιπέτεια στην Ακαδημία της Οδού Μπέικερ. Στο βιβλίο του Σαμ Χερν «Ο Σέρλοκ Χολμς και η κατάρα της Οδού Μπέικερ», ο Σέρλοκ, ο Τζον και η Μάρθα επιστρέφουν μετά τις διακοπές στην Ακαδηµία, αλλά προς µεγάλη τους έκπληξη διαπιστώνουν ότι στο σχολείο τους συμβαίνουν αλλόκοτα πράγµατα. Θα καταφέρει ο Σέρλοκ να διαλευκάνει το µυστήριο γύρω από το Φάντασµα της Οδού Μπέικερ; Ή µήπως είναι όλοι τους… καταραµένοι;

35

Ποιοι φοβούνται περισσότερο; Οι άνθρωποι τα φαντάσματα… ή τα φαντάσματα τους ανθρώπους; Τι αξεδιάλυτα μέσα στον χρόνο μυστικά μπορεί να κρύβει ένα μισοχαλασμένο, ταπεινό πατίνι; Πόσο κρύο μπορεί να είναι ένα παλιό κέρμα, παρμένο από τον θησαυρό ενός αληθινού φαντάσματος; Υπάρχουν άραγε φαντάσματα που μπορούν να μας βοηθήσουν να λύσουμε μεγάλα αστυνομικά μυστήρια; Ποιοι σπουδαίοι, και ποιοι ανώνυμοι, κατοικούν στον βυθό – και τι ρόλο παίζουν οι ατέλειωτες ναυμαχίες τους; Πόσο μπορεί να σε ανατριχιάσει ένα πηγάδι, ακόμα και όταν το δέρμα σου δεν γίνεται να ανατριχιάσει; Τι διαφορές έχουν τα σημερινά φαντάσματα από τα αρχαία – και ειδικά από τα πολύ-πολύ μορφωμένα; Και, τέλος, πώς μπορεί ένα παιδί να μάθει και να αποδείξει ότι, όχι, δεν είναι φάντασμα; Όλες οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα στο βιβλίο «Οι καλύτερες ιστορίες με φαντάσματα» (εκδόσεις Παπαδόπουλος) που περιλαμβάνει ατμοσφαιρικά διηγήματα για παιδιά με την υπογραφή δημοφιλών και αγαπημένων συγγραφέων, όπως των Κυριάκου Αθανασιάδη, Χάρη Βλαβιανού, Λώρης Κέζα, Μιχάλη Μακρόπουλου, Δημήτρη Μαμαλούκα, Βασίλη Παπαθεοδώρου, Αγγελικής Ράδου και Σώτης Τριαναταφύλλου.

36

Θέλετε να κάνετε ένα γρήγορο ταξίδι στον χρόνο; Το βιβλίο των Ruth Brocklehurst και Henry Brook «Η ιστορία του κόσμου με μια ματιά» (εκδόσεις Πατάκη) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε! Στις σελίδες του ζωντανεύει ολόκληρη η ιστορία της ανθρωπότητας, από τους κυνηγούς της Εποχής των Παγετώνων μέχρι τους πρωτοπόρους της τεχνολογίας της σύγχρονης εποχής. Μέσα από τις κυριότερες ημερομηνίες και τα σπουδαιότερα γεγονότα που σημάδεψαν τον ανθρώπινο πολιτισμό, αλλά και από ολοζώντανες εικόνες, χρονοδιαγράμματα, χάρτες και συνδέσμους που οδηγούν σε ειδικά επιλεγμένους ιστότοπους, το βιβλίο αυτό είναι η τέλεια εισαγωγή για παιδιά και ενήλικες που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την ιστορία του κόσμου.

37

Αθήνα, άνοιξη του 421 π.Χ. Ο Καλλίµαχος, ένας Αθηναίος βουλευτής, συναντά τυχαία τον Χυτρίωνα, τον γέρο δούλο που εργάζεται στο µαγειρείο της Θόλου. Αρχίζουν να συζητούν και τότε ο βουλευτής διαπιστώνει ότι, εκτός από νόστιµα φαγητά, ο Χυτρίων σερβίρει και ωραίες ιστορίες. Οι αφηγήσεις του τον διασκεδάζουν, µέχρι που καταλαβαίνει ότι ο Χυτρίων δεν είναι αυτό που φαίνεται, ένας αγαθός γέρος δούλος, αλλά ένας άνθρωπος που κρύβει κάποιο µεγάλο µυστικό. Ποιο είναι αυτό; Γιατί ο γέρος δούλος αρνείται να µιλήσει γι’ αυτές τις «παλιές ιστορίες»; Ποιους προσπαθεί να προστατέψει; Τι είχε συµβεί στην Αγορά της Αθήνας σαράντα χρόνια πριν; Ο Καλλίµαχος δεν µπορεί να ησυχάσει αν δε βρει τη λύση του µυστηρίου… Τα παιδιά θα τη βρουν μαζί του, διαβάζοντας το βιβλίο της Εύης Πίνη «Το μυστικό του δούλου- Συνωμοσία στην αγορά της αρχαίας Αθήνας», που μόλις κυκλοφόρησε στη σειρά Περιστέρια των εκδόσεων Πατάκη.

010200052312

Είστε χρονοταξιδιώτης; Έχουμε το κατάλληλο βιβλίο για εσάς. Οι εκδόσεις Ψυχογιός εξέδωσαν δυο ανατρεπτικούς, πρωτότυπους ταξιδιωτικούς οδηγούς για την αρχαία Ελλάδα και την αρχαία Ρώμη, σε κείμενο του Τζόναθαν Στόουκς, όπου το χιούμορ και η μυθοπλασία συναντούν το βιβλίο γνώσεων. «Ο έξυπνος οδηγός για την Αρχαία Ελλάδα» είναι ο μόνος στον οποίο μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σε συνηθισμένες τουριστικές ερωτήσεις, όπως: “Πού μπορώ να βρω έναν αξιοπρεπή χιτώνα χωρίς να ξοδέψω μια περιουσία;”, “Πού μπορώ να αγοράσω φτηνά εισιτήρια θεάτρου στην αρχαία Αθήνα;”, “Τι κάνω αν μου επιτεθεί στρατός πέντε εκατομμυρίων Περσών;” Αυτός ίσως είναι ο μόνος οδηγός στον κόσμο που μπορεί να σας συστήσει τους Έλληνες θεούς, να σας μάθει πώς να εκπαιδεύεστε δίπλα σε Σπαρτιάτες πολεμιστές και να σας πει πού θα βρείτε χαμένους αρχαίους θησαυρούς!

9786180127713_hd“Πού μπορώ να βρω ένα αξιοπρεπές δωμάτιο ξενοδοχείου στην αρχαία Ρώμη για λιγότερο από πέντε σηστέρσια την ημέρα; Περιλαμβάνεται το πάρκινγκ του αλόγου;”, ” Τι κάνω αν μου επιτεθούν βάρβαροι;”, ” Ποιες νομικές επιλογές έχω αν με ρίξουν στα λιοντάρια στο Κολοσσαίο;”. «Ο έξυπνος οδηγός για την Αρχαία Ρώμη» απαντά στις παραπάνω ερωτήσεις, καθώς και σε πολλές άλλες. Υπάρχουν πρακτικές συμβουλές για να βρείτε τα καλύτερα σημεία για πικ νικ ώστε να παρακολουθήσετε τη δολοφονία του Ιούλιου Καίσαρα στη Ρωμαϊκή Αγορά το 44 π.Χ., καθώς και χρήσιμες κτηματομεσιτικές οδηγίες ώστε να επωφεληθείτε από τη μεγάλη πυρκαγιά στη Ρώμη το 64 μ.Χ. Θα βρείτε επίσης προτάσεις σχετικά με το ποιες διάσημες προσωπικότητες να συναντήσετε για φαγητό, καθώς και έξυπνες συμβουλές για να αποφύγετε να πέσετε θύμα δηλητηρίασης, αποκεφαλισμού ή λιντσαρίσματος από τον εξαγριωμένο όχλο. Για να απολαύσετε τις διακοπές σας στο παρελθόν, βεβαιωθείτε ότι θα πάρετε μαζί σας έναν Οδηγό από το μέλλον!

39

Στο πανέξυπνο βιβλίο του Γιώργου Γρηγοράκη «Το τρανζιστοράκι» (εκδόσεις Πατάκη) πρωταγωνιστούν ο Άλκης, ο Θάνος, ο Νεκτάριος και η Χαρά, γυμνασιόπαιδα, που ζουν σε ένα απομονωμένο, ορεινό χωριό, με τις τρέλες, τις παρεξηγήσεις, τους έρωτές τους. Όλα κυλούν φυσιολογικά, ώσπου μια μέρα ο Άλκης βρίσκει τυχαία ένα ασημί τρανζιστοράκι. Όποτε αυτό εκπέμπει το χαρακτηριστικό του ήχο, συμβαίνουν πράματα παράξενα, ανεξήγητα, μικρά θαύματα που αλλάζουν την καθημερινότητα των παιδιών. Μα η σκληρή πραγματικότητα παραμονεύει με πρόσωπο αυταρχικό, στολή παραλλαγής και τη φωνάζουν «στρατηγό». Σύντομα εκείνος θα εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό προκειμένου να συλλάβει έναν «επικίνδυνο» καταζητούμενο που κρύβεται στην περιοχή. Η σύλληψή του θα αναστατώσει το χωριό και προπαντός τον Άλκη που θα πάρει μια παράτολμη απόφαση. Και το «μαγικό» τρανζιστοράκι; Πολλοί θα το επιθυμήσουν, λίγοι θα το κρατήσουν στα χέρια τους, μα ελάχιστοι θα νιώσουν τη μελωδία του. Υπέροχο ανάγνωσμα για παιδιά από 9 ως 13 ετών.

40Τι φέρνει τελικά την εφηβεία; Γιατί το σώμα μου μεταμορφώνεται; Τι πρέπει να ξέρω για τον έρωτα, τις σχέσεις και το σεξ; Πόσο σημαντική είναι η αντισύλληψη; Τι να προσέχω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο διαδίκτυο; Πότε πρέπει να λέω ΟΧΙ; Αυτές είναι μόνο μερικές από τις ερωτήσεις που απασχολούν τους εφήβους σε μια περίοδο που όλα αλλάζουν και τίποτα δεν μοιάζει με πριν. Ερωτήσεις γεμάτες απορίες, δύσκολες να απαντηθούν με λίγες λέξεις, που φέρνουν σε αμηχανία τους γονείς και σε δύσκολη θέση τους παιδαγωγούς. 332FC07451FE5DF80862175FB3A31FBDΗ Λίζι Κοξ γράφει τον «Οδηγό εφηβείας για αγόρια» και τον «Οδηγό εφηβείας για κορίτσια» (εκδόσεις Μεταίχμιο), που βοηθούν τα μεγάλα πια παιδιά μας να χαλαρώσουν και να απολαύσουν την εφηβεία τους.

41Μήπως είστε γονείς ενός παιδιού που δυσκολεύεστε να κατανοήσετε τη συμπεριφορά του; Που βρίσκεστε συχνά σε διαμάχη μαζί του; Που η ανατροφή του σας κάνει να νιώθετε ανεπαρκείς ή ένοχοι; Που η συμπεριφορά του επηρεάζει τον γάμο ή την οικογενειακή σας ζωή; Μήπως είστε εκπαιδευτικοί που έχετε στην τάξη σας ένα παιδί το οποίο αναστατώνει συνεχώς το μάθημα; Που εκνευρίζει τους συμμαθητές του ή γίνεται ο κλόουν της τάξης; Που είναι αγενές και απαξιωτικό; Που δεν ανέχεται την ήττα/αποτυχία ή θέλει να είναι πάντα ο αρχηγός; Το βιβλίο «Το δύσκολο παιδί στο σπίτι και στο σχολείο» σε επιστημονική επιμέλεια της Μαρίας Ζαφειροπούλου (εκδόσεις Πεδίο) είναι πρωτότυπο και διαφορετικό. Σε αυτό εκπαιδευτικοί με γνώσεις και εμπειρία εξηγούν με απλά λόγια ποιο είναι το «δύσκολο» παιδί, πώς συμπεριφέρεται, τι κρύβεται πίσω από τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές του αλλά και τι μπορεί να γίνει για τη βελτίωση της συμπεριφοράς του και γενικότερα της ζωής του στο σχολείο και στο σπίτι. Εμπλουτισμένο με κατανοητές θεωρητικές αρχές, εξατομικευμένες παρεμβάσεις, δοκιμασμένες τεχνικές, αναλυτικούς στόχους και δεκάδες διαφορετικές δραστηριότητες, το βιβλίο θα σας δείξει, είτε είστε γονιός, είτε είστε εκπαιδευτικός, πώς μπορείτε να βοηθήσετε ένα «δύσκολο» παιδί, έτσι ώστε να το δείτε σταδιακά να μεταμορφώνεται σε έναν ενδιαφέροντα, πνευματώδη, ευγενικό και συμπονετικό νεαρό ενήλικα!

42Το διαδίκτυο είναι το πιο συναρπαστικό και διαδραστικό μέσο στην ιστορία της ανθρωπότητας, με απίστευτες δυνατότητες ενημέρωσης, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας και επικοινωνίας. Είναι ένας κόσμος ελευθερίας, συγχρόνως όμως είναι και ένας κόσμος πιθανών αδιεξόδων. Στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, τα νέα ψηφιακά μέσα και το διαδίκτυο αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθηµερινότητας των παιδιών και των εφήβων. Με το διαδίκτυο η νέα «ψηφιακή» γενιά είναι σε θέση να καλύψει σημαντικές ψυχοκοινωνικές και ακαδημαϊκές της ανάγκες, αποκομίζοντας θετικές εμπειρίες κοινωνικοποίησης και ενημέρωσης. Το βιβλίο «Ψηφιακή γενιά» (εκδόσεις Πεδίο), σε επιστημονική επιμέλεια της Άρτεμης Τσίτσικα και του Αλέξανδρου Καπανιάρη, «φωτίζει» τις πτυχές της ενασχόλησης των παιδιών και των εφήβων με το καταπληκτικό αυτό εργαλείο, περιγράφοντας τη λειτουργική αλλά και τη δυσλειτουργική του χρήση. Με απλό και εμπεριστατωμένο λόγο, το βιβλίο βοηθά γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά και ειδικούς ψυχικής υγείας να κατανοήσουν τη σχέση των νέων ανθρώπων με το διαδίκτυο, έτσι ώστε να συμβάλουν στην ενδυνάμωσή τους και να τους μάθουν να αποφεύγουν τις «παγίδες», μικρές ή μεγάλες, που πάντα παραμονεύουν.

Leave a Reply