ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

hk 9-24-18Λίγο πριν αρχίσουν οι χριστουγεννιάτικες αναγνώσεις, σας παρουσιάζουμε τις βιβλιοπροτάσεις του Νοεμβρίου, όπως δημοσιεύτηκαν στο 73ο τεύχος του Τaλκ.

1

 «Ο Νόι και η φάλαινα», το βιβλίο του Benji Davies που έκλεψε τις καρδιές των αναγνωστών σε ολόκληρο τον κόσμο, κυκλοφορεί πλέον από τις εκδόσεις Ίκαρος και σε έκδοση Board Book, με ανθεκτικές σελίδες κατάλληλες για τα παιδικά χεράκια! Διαβάστε τη συγκινητική ιστορία ενός μοναχικού αγοριού, μιας μικρής φάλαινας που βγήκε στην ακτή και μιας φιλίας που θα αλλάξει για πάντα τις ζωές και των δυο τους.

2

Όταν η δασκάλα ζήτησε από τα παιδιά να φέρουν στο σχολείο τα αγαπηµένα τους ζωάκια, δεν περίµενε πως εκείνα θα έφερναν αληθινά! Στο νέο βιβλίο του Φίλιππου Μανδηλαρά «Αν ήσουν ζώο, ποιο ζώο θα ήσουν;» (εκδόσεις Πατάκη, εικονογράφηση Χρήστος Κούρτογλου), σιγά σιγά η τάξη µεταµορφώνεται σε ζούγκλα, σε σαβάνα, σε ωκεανό, γεμίζει με ζώα άγρια, ντροπαλά ή ανυπόφορα, ακριβώς όπως και τα παιδιά της τάξης. Όλα µαζί, όµως, κάνουν µια απίθανη παρέα!

3

Πόσα μπορούν να ειπωθούν χωρίς ούτε μια συλλαβή; Πόσα συναισθήματα γεννά μια εικόνα και πόσες ιστορίες είναι εφικτό να αφηγηθείς με μοναδική πλοκή καμπύλες γραμμές και φωτεινά χρώματα; Η απάντηση αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη και δίνεται από την πρώτη κιόλας σελίδα ενός βιβλίου δίχως λέξεις με το όνομα «Ταξίδι» (εκδόσεις Φουρφούρι). Πρόκειται για το πρώτο μέρος της τριλογίας του εικονογράφου και συγγραφέα Aaron Becker, που μας συστήνει ένα συνηθισμένο παιδί που κάνει ένα ασυνήθιστο ταξίδι προς την πιο μεγάλη και συναρπαστική περιπέτεια.

4

Ένας αρκούδος περιπλανιέται στην πόλη ψάχνοντας το σπίτι του. Στη διαδρομή του συναντά έναν ναύτη, έξι πάπιες, μία αλεπού, μία σκαντζοχοιρίνα, έναν θεατρικό θίασο, έναν σκύλο. Όλοι θέλουν να τον βοηθήσουν. Άραγε θα τα καταφέρει; Το νέο τρυφερό παραμύθι της –ψυχής του Library4all- Ελένης Γερουλάνου «Ένας αρκούδος μια φορά» (εκδόσεις Πατάκη, εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή) ζωντανεύει με ευρηματικό τρόπο περισσότερα από 240 παιχνίδια από τη συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη, που βρίσκονται στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών στο Παλαιό Φάληρο.

5

Οι εκδόσεις Διόπτρα παρουσιάζουν το βιβλίο ενσυνειδητότητας (Mindfulness) των Nicola Edwards και Katie Hickey «Εδώ κρύβεται η χαρά», που βοηθάει στη χαλάρωση και ενθαρρύνει τους νεαρούς αναγνώστες να εξερευνήσουν τα συναισθήματά τους και τον όμορφο κόσμο γύρω τους. Αυτό το ποιητικό ταξίδι σε ένα μέρος χαράς και ηρεμίας θα εμπνεύσει και θα δώσει ώθηση στα παιδιά να παρατηρούν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, ώστε να αποκτήσουν ενσυνείδητη προσοχή.

6

Ένα μικρό αρκουδάκι ζητάει από τη μαμά του να του αφηγηθεί τρεις «Μικρές Νυχτερινές Ιστορίες». Από τις εκδόσεις Μάρτης κυκλοφορεί το βιβλίο της Kitty Crowther, σε μετάφραση της Ξένιας Καλογεροπούλου. Οι μικρές αυτές αφηγήσεις για καληνύχτα, γεμάτες μαγεία και καλοσύνη, μας ταξιδεύουν στο ονειρικό σύμπαν της βραβευμένης με το Astrid Lindgren Memorial Award Βελγίδας δημιουργού.

 7-1

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς ήταν ως παιδιά άνθρωποι που διέπρεψαν για το έργο τους και έγιναν πρότυπα για επόμενες γενιές; Δεν είναι υπέροχο ένα βιβλίο να μπορεί να διδάξει στα παιδιά και ειδικά στα μικρά κορίτσια πως κάθε όνειρό τους μπορεί να γίνει πραγματικότητα αρκεί να έχουν θάρρος και επιμονή; 7-2Με βάση τις παραπάνω σκέψεις οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος παρουσιάζουν τη σειρά εικονογραφημένων βιβλίων «μικρά κορίτσια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ», που έχει πουλήσει περισσότερα από 1.000.000 αντίτυπα και έχει μεταφραστεί σε 17 γλώσσες. Κάθε βιβλίο φιλοξενεί στο τέλος ένα μικρό βιογραφικό της εκάστοτε πρωταγωνίστριας. Την αρχή κάνουν η Μαρί Κιουρί, η Αγκάθα Κρίστι και η Κοκό Σανέλ.

8-1

Δυο νέοι τίτλοι κυκλοφόρησαν στη σειρά «Η πρώτη μου λογοτεχνία» των εκδόσεων Μεταίχμιο για παιδιά από 4 ετών, «Ο πρώτος μου Σουίφτ. Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ», σε διασκευή Λίνας Σωτηροπούλου και εικονογράφηση Βασίλη Γρίβα και «Ο πρώτος μου Κάρολ. Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», σε διασκευή Αγγελικής Δαρλάση και εικονογράφηση Σάντρας Ελευθερίου.

8-2Δυο αξέχαστα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, η πασίγνωστη ιστορία της Αλίκης αλλά και οι απίθανες περιπέτειες του Λέμιουελ Γκιούλιβερ, σε δύο όμορφες διασκευές για να τις αγαπήσουν οι μικροί αναγνώστες.

9

Πόσο ονειροπόλα, δημιουργικά και επινοητικά είναι τα παιδιά! Το μόνο που χρειάζονται για να λάμψουν είναι αυτοπεποίθηση. Έτσι είναι και η Σαραμπέλα, πρωταγωνίστρια του βιβλίου «Η Σαραμπέλα και το καπέλο της σκέψης», της Judy Schachner (εκδόσεις Διόπτρα). Πάντα συλλογίζεται, ονειρεύεται και με τη φαντασία της φτιάχνει καινούριες λέξεις και εικόνες. Σκέψεις τόσο μεγάλες, που είναι θαύμα που χωράνε στο κεφάλι της! Κι όταν αυτές μπερδεύονται δεν μπορεί να συγκεντρωθεί στο μάθημα. Για καλή της τύχη, όμως, κάνοντας μια σχολική εργασία, σκέφτεται την καλύτερη ιδέα που είχε ποτέ… Να δείξει στους άλλους ποια στ’ αλήθεια είναι.

10

H βραβευμένη συγγραφέας και εικονογράφος Λήδα Βαρβαρούση παρουσιάζει μία νέα σειρά εικονογραφημένων βιβλίων των εκδόσεων Παπαδόπουλος. Αξιοποιώντας την εμπειρία της από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ζωγραφηγήσεις με τη Λήδα» που παρουσιάζει σε σχολεία και βιβλιοθήκες, εμπνεύστηκε από τη σκυλίτσα της τη Λούνα, την ηρωίδα που θα διασκεδάσει τα παιδιά και παράλληλα θα τα βοηθήσει στην ανάπτυξη και στη διαχείριση των κοινωνικών δεξιοτήτων τους. Στην πρώτη ιστορία με τίτλο «Μου αρέσει πολύ να παίζω μπάλα!», που η Βαρβαρούση συνέγραψε με τη Βελγίδα συγγραφέα και βιβλιοκριτικό Agnes Verboven, γνωρίζουμε τη Λούνα, η οποία έχει πρόσφατα μετακομίσει σε μια νέα γειτονιά. Παρόλο που της αρέσει πολύ το νέο της σπίτι, είναι λυπημένη γιατί δεν έχει κάνει ακόμα φίλους. Έτσι αποφασίζει να κάνει κάτι καθόλου σωστό…

11

«Οι πρώτες μου ιστορίες» (εκδόσεις Παρισιάνου) περιλαμβάνουν γνωστά παραμύθια του Άντερσεν, των Γκριμ, του Περό, αλλά και του Αισώπου, καθώς και δημώδη αμερικανικά, αγγλικά και ρωσικά παραμύθια, τα οποία αφηγείται εκ νέου με γλώσσα γλαφυρή και διαυγή σε ένα πλούσια εικονογραφημένο βιβλίο η Felicity Brooks. Γνωρίστε στα παιδιά σας τη μαγεία τους  και βυθιστείτε μαζί τους σε ένα παραμυθένιο κόσμο που δεν έχει πάψει ποτέ να συγκινεί τους αναγνώστες. Θα συναντήσετε κακούς λύκους, ψάρια που πραγματοποιούν ευχές, μικρά εξυπηρετικά ξωτικά, δυστυχισμένες γοργόνες, αρκούδες που μιλούν, υπερόπτες λαγούς, αληθινές πριγκίπισσες, τρομερούς γίγαντες  κι ένα φυγά… μπισκοτούλη! Την έκδοση συμπληρώνει περιεκτικό επίμετρο όπου ανιχνεύεται η καταγωγή των ιστοριών.

12

Επίσης από τις εκδόσεις Παρισιάνου προτείνουμε τις «Ιστορίες για παραμυθένια όνειρα»,  μια μοναδική ανθολογία με 25 παραμυθιών με υπέροχη εικονογράφηση. H γνωστή συγγραφέας παιδικών βιβλίων Rosie Dickins μάς προσφέρει μία ακόμη συλλογή κλασικών και πολυαγαπημένων ιστοριών απ’ όλο τον κόσμο, ειδικά διασκευασμένων για ανάγνωση πριν από τον ύπνο. Σας εγγυόμαστε ότι τα όνειρα των παιδιών σας θα γεμίσουν με ξωτικά και νεράιδες, ήρωες και δράκους, σεληνόφως και μαγεία.

13

Ο συγγραφέας Αντώνης Παπαθεοδούλου και η εικονογράφος Ίρις Σαμαρτζή υπογράφουν την νέα σειρά των εκδόσεων Παπαδόπουλος «Μικρά Μεγάλα Κλασικά», που περιλαμβάνει εικονογραφημένες διασκευές για μικρά παιδιά σημαντικών έργων της παγκόσμιας κλασικής λογοτεχνίας. Το πρώτο βιβλίο που κυκλοφορεί είναι το «Τομ Σόγερ ή το μεγαλύτερο παιδικό δωμάτιο του κόσμου», γεμάτο χιούμορ και εκπλήξεις, που κατορθώνει να διατηρήσει όλα τα μηνύματα του αριστουργήματος του Μαρκ Τουέιν, όπως την αξία της φιλίας, τη σημασία της χαράς του παιχνιδιού και τη στάση ζωής που χαρακτηρίζεται από αυθεντικότητα και αγνή καρδιά.

14

Το νέο βιβλίο της βραβευμένης Σοφίας Δάρτζαλη «Το σύν-ναι-φο που κατάπινε τα ναι» (εκδόσεις Διόπτρα, εικονογράφηση Ρένια Μεταλληνού) αποτυπώνει άριστα ένα συναίσθημα που πολλές φορές ακόμα κι εμείς οι ενήλικες δεν μπορούμε να περιγράψουμε. Μια μέρα η μικρή Χλόη ξυπνά με νεύρα και της φταίνε όλα. Δεν ξέρει γιατί μέχρι που αντιλαμβάνεται ότι μέσα στο δωμάτιό της έχει εισβάλει ένα σύννεφο, ή μάλλον ένα σύν-ναι-φο, που ρουφά κάθε “ναι”. Έτσι, η Χλόη μεταμορφώνεται ξαφνικά σε Χλόχι. Θα καταφέρει, άραγε, να ξαναβρεί τα ναι της; Μια ιστορία γεμάτη παιδικά όχι και πολύ πείσμα, ένα περίεργο σύννεφο και μια βροχή που, όταν τα δεις κάπως αλλιώς, μπορούν να φέρουν μια λιακάδα γεμάτη ναι.

15

Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορεί το βιβλίο του  Βασίλη Παπαθεοδώρου «Σερ Αμί, το περιστέρι του πολέμου» (εικονογράφηση Λίλα Καλογερή), μια ιστορία αυτοθυσίας και βαθιάς αίσθησης του καθήκοντος που συνέβη το 1918, στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε πεδίο μάχης στη Γαλλία. Ένα εκπαιδευμένο περιστέρι περνά πάνω από τις γραμμές του εχθρού, τραυματίζεται βαριά από τα πυρά, αλλά καταφέρνει να μεταφέρει το μήνυμα απόγνωσης των αποκλεισμένων στρατιωτών στο αρχηγείο τους κι έτσι τελικά να τους σώσει. Η Σερ Αμί, που το όνομά της σημαίνει αγαπητός φίλος, τιμήθηκε αργότερα με μετάλλιο για την ηρωική της πράξη. Το βιβλίο ανήκει στη σειρά «Απρόσμενοι Φίλοι», που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και περιλαμβάνει ιστορίες βασισμένες σε πραγματικά περιστατικά ηρωισμού, πίστης και αφοσίωσης ζώων.

16

Μια νέα ιστορία για παιδιά από 5 ετών από τη Μαρία Ρουσάκη, σε εικονογράφηση του Μαρκ Ουάινσταϊν. «Το σπηλιανθρωπάκι» (εκδόσεις Ψυχογιός) ήταν ένα αξιοθαύμαστο παιδί, που έκανε πολύ περήφανους τους γονείς του. Κραύγαζε το τραγούδι της ευτυχίας, έτρωγε με τα χέρια, χτυπούσε όλους με το ρόπαλό του. Ώσπου, μια μέρα, όλα άλλαξαν. Το σπηλιανθρωπάκι αποφάσισε να ζωγραφίζει σε χαρτί αντί για τους τοίχους. Σκούπιζε τα πόδια του προτού μπει στη σπηλιά. Αρνιόταν να ουρλιάζει ή να κυνηγά με τη σφεντόνα του. Αντιδρούσε σε όλα! Οι γονείς του ήταν σε απόγνωση, καθώς το παιδί κινδύνευε να γίνει… ευγενικό. Άραγε, κατάφεραν να κάνουν κάτι;

17

Ο Φώτης φοβάται το σκοτάδι, γιατί κρύβει τα πιο τρομακτικά τέρατα που μπορείτε να φανταστείτε! Όμως ο αγαπημένος του παππούς έχει τη λύση. Το μαγικό υγρό ΤΕΡΑΤΕΞ που διώχνει όλα τα τέρατα μακριά. Ένα φσσσστ και τέρατα τέλος! Ή μήπως δεν είναι τόσο απλό; Η «Αποστολή… ΤΕΡΑΤΕΞ» της Σταυρούλας Παγώνα (εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, εικονογράφηση Γιάννα Λουλούδη) είναι μια ιστορία για το θάρρος που έχουμε όλοι μέσα μας, το πιο αξιόπιστο όπλο μας απέναντι σε κάθε φόβο.

18

Ένας αγαπημένος ήρωας που συντρόφεψε πολλές γενιές παιδιών επιστρέφει σε μια σύγχρονη διασκευή. Στο νέο βιβλίο των εκδόσεων Πατάκη «Πες το μ’ ένα παραμύθι: Οι περιπέτειες του Νιλς», η Μαρία Παπαγιάννη αφηγείται το αριστούργημα της Σέλμα Λάγκερλεφ “Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον” ενώ η Μυρτώ Δεληβοριά ταξιδεύει τον Νιλς μέσα από τις δικές της εικόνες. Ο άξονας της σειράς «Πες το μ’ ένα παραμύθι» είναι πως όλα μπορείς να τα πεις κι αλλιώς. Πώς να πεις σ’ ένα παιδί που κακομεταχειρίζεται τα ζώα ότι αυτός ο τόπος ανήκει σε όλα τα πλάσματα; Πώς να πεις σε κάποιον που νιώθει αιχμάλωτος ότι αξίζει να ζει για ένα όνειρο. Πώς να τα πεις χωρίς να κάνεις κήρυγμα; Ο Νιλς ήταν το παράδειγμα. Αυτό το κακότροπο και τεμπέλικο αγόρι που, όσα κι αν του έλεγαν οι γονείς του, φερόταν άσχημα στα ζώα και τους ανθρώπους. Όμως ο Νιλς άλλαξε. Πώς; Ταξιδεύοντας μαζί με τις αγριόχηνες για ένα χρόνο είδε και κατάλαβε πολλά. Και γύρισε σοφότερος και γεμάτος αγάπη.

19

Είναι μια όμορφη ηλιόλουστη μέρα και ο πρωταγωνιστής του βιβλίου του Μάκη Τσίτα «και βγάζω το καπέλο μου» (εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, εικονογράφηση Ντανιέλα Σταματιάδη) ξυπνάει με καλή διάθεση και αποφασίζει να βγει βόλτα. Πηγαίνει σ’ ένα πανέμορφο πάρκο κι εκεί συναντάει τρία παιδιά που ετοιμάζονται να παίξουν το «Λύκε, λύκε» και ψάχνουν για τον τέταρτο της παρέας. Γίνεται εκείνος ο τέταρτος και το παιχνίδι ξεκινάει. Είναι όμως τόσο καλός όσο δείχνει; Ήταν, άραγε, σωστή η απόφαση των παιδιών να τον αφήσουν να παίξει μαζί τους; Πολλές φορές τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως φαίνονται και οι Λύκοι κυκλοφορούν ανάμεσά μας.

20

Από τις εκδόσεις Ψυχογιός, κυκλοφορεί «Η Ρουφήχτρα» της Ιωάννας Ζαχαρού, για παιδιά από 6 ετών. Στο δωμάτιο του Οδυσσέα αντικείμενα εξαφανίζονται μυστηριωδώς στα καλά καθούμενα, και άλλες φορές εμφανίζονται από το πουθενά. Η μαμά του πιστεύει ότι είναι απλώς ακατάστατος, αλλά εκείνος ξέρει την αλήθεια. Κάπου στο σύμπαν υπάρχει μια πελώρια ρουφήχτρα που εξαφανίζει ό,τι της αρέσει. Ο Οδυσσέας μοιράζεται το μυστικό του με τον φίλο του τον Νικόλα και μαζί προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο. Μέχρι που βρίσκει ένα περίεργο σημείωμα από το σύμπαν, και τα πράγματα μπερδεύονται ακόμη περισσότερο.

21-1

Επιστρέφουμε στο δημοτικό σχολείο της Φτερνιζούπολης και στην πιο θεότρελη τάξη όλων των εποχών, καθώς κυκλοφόρησαν δυο νέα «Συμμαθητάκια» από τις εκδόσεις Διόπτρα. «O Μηνάς ο Μινιατούρας» δεν θα μπορούσε να είναι υπερήρωας, καθώς έχει την πιο άχρηστη σουπερ-δύναμη του κόσμου, είναι… αόρατος!  Η δασκάλα δεν τον βλέπει όταν σηκώνει το χέρι του, οι συμμαθητές του δεν τον βλέπουν όταν χωρίζονται σε ομάδες για να παίξουν ποδόσφαιρο, η αδερφή του δεν τον βλέπει όταν πρέπει να πάει στο μπάνιο… Μέχρι που μια ωραία μέρα όλα θα αλλάξουν!

21-2

«Η Σάρα Πεισματάρα» τα θέλει όλα. Κυρίως θέλει έναν σκύλο. Ένα Σκοτσέζικο Τεριέ, μαύρο, με ζωηρό βλέμμα και απαλό τρίχωμα. Η μαμά της δεν θέλει ούτε καν να ακούει τη λέξη σκύλος, όμως η Σάρα δεν είναι τύπος που θα τα παρατήσει στο πρώτο όχι, ούτε στο δεύτερο, ούτε στο δέκατο ούτε και στο εκατοστό χιλιοστό. Και για να αποκτήσει τον σκύλο της θα φτάσει μέχρι το παλάτι της Βασίλισσας της Αγγλίας.

22

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη μυστηριώδη ομορφιά της Μόνα Λίζα, τον γεροδεμένο Δαβίδ, τον γιγάντιο Βούδα, τον Χριστό τον Λυτρωτή και τη Μικρή Γοργόνα και να απολαύσετε το μεγαλείο των ηλιοτρόπιων; Τότε ελάτε με τη Μίνα, τη γάτα, και τις δίδυμες Άννα και Λάνα στο ταξίδι τους γύρω από τους πιο διάσημους πίνακες και γλυπτά, μέσα από το βιβλίο των εκδόσεων Ψυχογιός «Ανακαλύπτω τα σπουδαιότερα έργα τέχνης». Μάθετε πώς προέκυψαν, αλλά και πληροφορίες για τους καλλιτέχνες που τα δημιούργησαν και τις τεχνικές που χρησιμοποίησαν.

23

Η Σοφία Μαντουβάλου επιστρέφει με «Το αγόρι που διάβαζε στις κότες παραμύθια» (εκδόσεις Πατάκη, εικονογράφηση Κέλλυ Ματαθία-Κόβο), μια αλληγορική και πολυεπίπεδη ιστορία για όσους πιστεύουν ότι αν θέλουν μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Τι έγινε, άραγε, όταν ένα αγόρι άρχισε να διαβάζει στις κότες παραµύθια; Τι συνέβη όταν οι κότες, από τα πολλά παραµύθια που άκουσαν, σταµάτησαν να έχουν στενό µυαλό και τα φτερά της φαντασίας τους άρχισαν να µεγαλώνουν; Τι έκανε ο μαυροκόκορας όταν παρατήρησε πως οι κότες σταµάτησαν ξαφνικά να τρώνε πίτουρα; Ποιος θα δώσει ένα τέλος σ’ αυτή την ιστορία, η γιαγιά, το αγόρι, ή µήπως ο καθένας από εμάς, τους αναγνώστες;

24

Στο βιβλίο της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου «Ο Φάνης ο φαρσέρ» (εκδόσεις Μεταίχμιο, εικονογράφηση Βασίλης Γρίβας), ο μικρός πρωταγωνιστής καταφέρνει να κάνει όλη την τάξη να γελά καθημερινά με τα πιο απίθανα αστεία του. Αλλά τι γίνεται όταν ξεπεράσει τα όρια της «πλάκας»; Και πότε ένα πείραγμα παύει να προκαλεί γέλιο και διασκέδαση; Στην έκδοση περιλαμβάνεται QR Code με την αφήγηση του παραμυθιού από την ίδια τη συγγραφέα.

25-1

Πώς δημιουργήθηκε η μεγάλη έκρηξη και ο κόσμος μας; Πώς είναι το σύμπαν σήμερα; Πώς ήταν ο πλανήτης μας 250 εκατομμύρια χρόνια πριν; Με ποιον τρόπο λειτουργούν τα ηφαίστεια; Πώς έχει επηρεάσει τον κόσμο η ανθρώπινη δραστηριότητα και τι μπορούμε να κάνουμε για τον σώσουμε; «Προορισμός: Διάστημα» και «Προορισμός: Πλανήτης Γη».

25-2

Δύο νέα βιβλία γνώσεων σε πολυτελή-σκληρόδετη έκδοση κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ίκαρος σε μετάφραση Ηλία Μαγκλίνη και προσφέρουν στους αναγνώστες  από 7 ετών μια λεπτομερή εισαγωγή για να κατανοήσουν με απλό και ουσιαστικό τρόπο τον κόσμο, τη δημιουργία του και την εξέλιξή του. Σε κάθε βιβλίο περιλαμβάνεται και μια μεγάλη αφίσα διπλής όψης.

26

Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί και το βιβλίο γνώσεων «Η εποχή των δεινοσαύρων», του παλαιοντολόγου Dr Steve Brusatte, σε εικονογράφηση Daniel Chester και μετάφραση Χαράς Γιαννακοπούλου, που καλεί τα παιδιά να ταξιδέψουν σε έναν κόσμο που χάθηκε στα βάθη του παρελθόντος πολλά εκατομμύρια χρόνια πριν, εξερευνώντας περισσότερα από 100 διαφορετικά είδη δεινοσαύρων.

27

Η κλασική σειρά με τις ιστορίες του Μικρού Βρικόλακα, της Άνγκελα Ζόμερ- Μπόντενμπουργκ ήρθε στις εκδόσεις Ψυχογιός. Στο πρώτο βιβλίο, με τίτλο «Ο Μικρός Βρικόλακας», γνωρίζουμε τον νεαρό Άντον, που λατρεύει τις ιστορίες τρόμου. Όταν ένας μικρός βρικόλακας, ο Ρούντολφ, προσγειώνεται στο περβάζι του παραθύρου του ένα βράδυ, οι δυο τους θα ζήσουν ένα σωρό ξεκαρδιστικές περιπέτειες καθώς θα βρεθούν στο σπίτι του Ρούντολφ, τον Τάφο των Σλότερσταϊν, όπου ο Άντον θα καταφέρει στο τσακ να γλιτώσει από τα νύχια της θείας Δωροθέας.

9786180126518

Στο δεύτερο βιβλίο, με τίτλο «Ο Μικρός Βρικόλακας μετακομίζει», ο Ρούντολφ έχει εξοριστεί από την οικογενειακή κατοικία εξαιτίας της φιλίας του με ανθρώπους. Τώρα ζει στο υπόγειο της πολυκατοικίας του Άντον, που φοβάται ότι οι γονείς του θα ανακαλύψουν το μυστικό του. Όταν ένας γείτονας παραπονιέται για τις άσχημες μυρωδιές, τα πράγματα φαίνονται πιο άσχημα από ποτέ.

28

Στο βιβλίο της «Ο Κωστής και οι χαμένες λέξεις» (εκδόσεις Μεταίχμιο, εικονογράφηση Πετρούλα Κρίγκου), η Στέργια Κάββαλου αφηγείται την ιστορία ενός πιτσιρικά που αναγκάζεται να µεταναστεύσει µε την οικογένειά του στη Γαλλία. Ο Κωστής αρχικά θα προσπαθήσει να πολεµήσει το κακό που τον βρήκε. Αφού δεν καταφέρνει, όµως, να αλλάξει την κατάσταση και η αναχώρηση γίνεται πραγματικότητα, θα συνειδητοποιήσει ότι αυτό που φοβάται περισσότερο είναι να µη χάσει τις λέξεις του. Τις δικές του ελληνικές λέξεις… Κι έτσι επινοεί ένα παιχνίδι συγγραφής, το οποίο απλώνεται σε όλη την πόλη.

29

Όπως όλοι πλέον γνωρίζουμε, η ζωή του Χάρι Πότερ αλλάζει για πάντα στα ενδέκατα γενέθλιά του, όταν λαµβάνει ένα γράµµα από τη διάσηµη Σχολή «Χόγκουαρτς» για Μαγείες και Ξόρκια. Ο Χάρι δεν είναι ένα συνηθισµένο αγόρι, είναι µάγος και μια απίστευτη περιπέτεια ξεκινά. Από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος», η πρώτη εικονογραφηµένη έκδοση του κλασικού έργου της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ από τον βραβευµένο εικονογράφο Τζιµ Κέι, που δίνει νέα πνοή στην αγαπηµένη σειρά εκατοµµυρίων αναγνωστών.

30

Ο «Αλλόκοσμος επισκέπτης», ο νέος ήρωας του Σπύρου Γιαννακόπουλου (εκδόσεις Πατάκη) έρχεται από µακριά, από έναν άλλο κόσµο. Είναι περίεργος στην όψη, αλλόκοτος. Δεν γνωρίζουµε τις προθέσεις του. Ο επιστήµονας τον κάλεσε και τον παγίδεψε στα υπόγεια του πύργου του, ψηλά στον λόφο, έξω από την πόλη. Ο επιστήµονας προσπαθεί να µελετήσει τις δυνάµεις του, να τις κατανοήσει κι ενδεχοµένως να τις χρησιµοποιήσει. Όµως εκείνος δραπετεύει κι αναζητά καταφύγιο εκεί που παίζουν δύο παιδιά…

31

Η πρώτη ελληνική παραγωγή για τη Μικρή Σελήνη είναι πια γεγονός. Ο “Παβ, ο φάλτσος τζίτζικας & η περιπέτεια με τα τυφλά μυρμήγκια”, του Φώτη Δούσου (εικονογράφηση Αγγελική Μπόζου), για παιδιά από 9 ετών, είναι η ιστορία ενός μποεμ τζίτζικα με γενναία ψυχή κι έμφυτη αισιοδοξία που αποφασίζει να διορθώσει το γεγονός πως γεννήθηκε φάλτσος! Έτσι ταξιδεύει για να βρει τον διαβόητο δάσκαλο φωνητικής Λυκάοντα, που θα τον προκαλέσει να του φέρει ένα χρυσό σπυρί από την Αφρική, εκεί όπου δεν πάτησε ποτέ πόδι τζίτζικα. Η περιπέτεια ξεκινάει. Ο Παβ γνωρίζει τα μυστήρια πλάσματα της ερήμου, αλλά και τον πιο απειλητικό στρατό της σαβάνας, τα τυφλά μυρμήγκια που κατασπαράζουν τα πάντα στο πέρασμά τους και αποδεικνύει πως οι τζίτζικες δεν είναι οκνηροί μπροστά στο όνειρό τους.

32

Το 13ο βιβλίο της αγαπημένης σειράς graphic novel του Τζεφ Κίνι, με τίτλο «Το ημερολόγιο ενός Σπασίκλα. Αδέσποτες Χιονόμπαλες» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Όταν το γυμνάσιο του Γκρεγκ Χέφλι κλείνει λόγω χιονόπτωσης, η γειτονιά του μεταμορφώνεται σε χειμερινό πεδίο μάχης. Αντίπαλες ομάδες παιδιών διεκδικούν εδάφη, χτίζουν τεράστια οχυρά από χιόνι και στήνουν επικές μάχες με χιονόμπαλες. Στο στόχαστρο, φυσικά, βρίσκονται ο Γκρεγκ και ο παλιός του φίλος Ράουλι. Όταν το χιόνι λιώσει, ο Γκρεγκ και ο Ράουλι θα ξεπροβάλουν σαν ήρωες; Ή δε θα ξέρουν αν θα βγουν ζωντανοί από κει μέσα;

33

Η συγκινητική και ιδιοφυής ιστορία επιστημονικής φαντασίας “Οι άπειρες ζωές της Μέιζι Ντέι”  του Κρίστοφερ Ετζ, για παιδιά από 10 ετών, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση Αγγελικής Δαρλάση. Είναι τα δέκατα γενέθλια της Μέιζι, που ανυπομονεί να ανοίξει τα δώρα της, ελπίζοντας να πάρει όλα όσα χρειάζεται για να φτιάξει τον δικό της πυρηνικό αντιδραστήρα! Ξυπνάει όμως μέσα σε ένα άδειο σπίτι και έξω δεν υπάρχει τίποτα εκτός από ένα πυκνό και τρομακτικό σκοτάδι. Παγιδευμένη σε μια πραγματικότητα που μεταβάλλεται αδιάκοπα, η Μέιζι ξέρει ότι, για να σωθεί, θα πρέπει να βασιστεί στους νόμους που διέπουν το σύμπαν και στην αγάπη της οικογένειάς της.

34

Μετά την επιτυχία του Πάτα Like Επιτέλους, η Κέλλυ Αλχανάτη-Παπούλη επανέρχεται με το πέμπτο της βιβλίο, το «Ξαναπάτα Like Επιτέλους» και, χρησιμοποιώντας τους κώδικες επικοινωνίας και τη γλώσσα των παιδιών, προσεγγίζει τις χαρές αλλά και τους κινδύνους από την επαφή των παιδιών με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.. Έπειτα από δεκαπέντε ολόκληρες ημέρες χωρίς WI FI, η Μπίλι επιστρέφει από τις καλοκαιρινές διακοπές συνειδητοποιώντας πως η ζωή είναι πολύ όμορφη όταν έχεις ουσιαστική επαφή και όχι ηλεκτρονική. Όμως, πίσω στην καθημερινότητα, ξαναπιάνει στα χέρια της το αγαπημένο της τάμπλετ και ταξιδεύει στον μαγικό κόσμο του διαδικτύου που της έχει λείψει πολύ! Όμως, οι εφαρμογές και οι ομάδες στο ίντερνετ ολοένα και αυξάνονται. Θα τη βοηθήσουν τα comments και τα emoji να τα βγάλει πέρα με τα νέα δεδομένα του διαδικτύου ή θα της προκαλέσουν ακόμα περισσότερους μπελάδες;

35

Η Μαρούλα Κλιάφα γράφει την «Ιστορία ενός νεαρού Gamer» (εκδόσεις Πατάκη), ένα µυθιστόρηµα εµπνευσµένο εν µέρει από πραγµατικά γεγονότα, που θίγει µε ενάργεια το θέµα του gaming. Ο Οράτιος, ένας ευαίσθητος έφηβος µε υψηλό δείκτη νοηµοσύνης, ξενυχτάει παίζοντας µε τις ώρες βιντεoπαιχνίδια. Το gaming του προσφέρει διασκέδαση, δράση και περιπέτεια και καταφύγιο από τα προσωπικά του προβλήµατα. Επιπλέον –όταν φέρνει σε πέρας τις αποστολές– έχει την ικανοποίηση ότι τα καταφέρνει. Όµως, σταδιακά βυθίζεται στην εσωστρέφεια και αποπροσανατολίζεται τόσο, που καταλήγει να ζει σε δυο παράλληλους κόσµους: τον πραγµατικό και τον φανταστικό. Άραγε θα καταφέρει να ξεφύγει από την παγίδα της εικονικής πραγµατικότητας;

36

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό ιστορικό έργο για παιδιά που φοιτούν στις μεγάλες τάξεις του Δημοτικού και εφήβους, το βιβλίο της Μαρίζας Ντεκάστρο «2651 ηµέρες δικτατορίας», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε πρωτότυπη εικονογράφηση Βασίλη Παπαγεωργίου. Η αφήγηση αρχίζει την 21η Απριλίου 1967 που η συγγραφέας πήγαινε στη Β’ Γυμνασίου και τελειώνει στις 24 Ιουλίου 1974 που έπεσε η χούντα και είχε πλέον ενηλικιωθεί. Είναι ένα βιβλίο αναµνήσεων από τη ζωή των νέων εκείνα τα χρόνια, δικών της αναµνήσεων, των συμμαθητών και των μετέπειτα φίλων της. Είναι ένα βιβλίο για όλα όσα σημάδεψαν τους νέους τα χρόνια εκείνα και τους άλλαξαν, για τις καθημερινές εμπειρίες, για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και για τα διεθνή γεγονότα που τους επηρέασαν.

37

Κλείνουμε με μια ωραία ιδέα για μέλλοντες ή νέους γονείς! Από τα Ελληνικά Γράμματα κυκλοφορούν «Το πρώτο μου λεύκωμα-Αγοράκι» και «Το πρώτο μου λεύκωμα-Κοριτσάκι», στα οποία θα καταγράψετε τα μοναδικά τρία πρώτα χρόνια της ζωής του νέου μέλους της οικογένειάς σας. Σε χρώμα γαλάζιο και ροζ, τα σκληρόδετα αυτά λευκώματα είναι έτοιμα να υποδεχθούν κάθε πολύτιμη στιγμή που θέλετε να φυλάξετε για πάντα, με πολλές διαφορετικές θεματικές ενότητες, με θήκες για φωτογραφίες, κάρτες, CD, και άλλα ανεκτίμητα αναμνηστικά.

Leave a Reply