ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΣΤΟ ΘΕΩΡΕΙΟ, ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΔΑΡΛΑΣΗ, ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΠΙ ΛΕΞΕΙ

1519643935_53201_resΤο βιβλιοπωλείο Επί Λέξει και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ μάς προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Αγγελικής Δαρλάση Το αγόρι στο θεωρείο την Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2018, στις 7:30 το βράδυ, στον χώρο του βιβλιοπωλείου (Ακαδημίας 32 & Λυκαβηττού, Αθήνα).

Το αγόρι στο θεωρείο είναι μια ιστορία για την απώλεια, τον πόνο, την προσφυγιά, αλλά και για την παρηγορητική δύναμη της φαντασίας, της συμπόνιας και της ανθρωπιάς, εμπνευσμένη από το πραγματικό συμβάν της εγκατάστασης Μικρασιατών προσφύγων στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών, το 1922.

Με αφορμή το βιβλίο, η Ειρήνη Μουντράκη, κριτικός-Υπεύθυνη Δραματολογίου, Βιβλιοθήκης, Αρχείου και Διεθνών Σχέσεων στο Εθνικό Θέατρο, και η Θάλεια Καραμολέγκου, ραδιοφωνική παραγωγός-δημοσιογράφος, συνομιλούν με τη συγγραφέα. Αποσπάσματα του βιβλίου διαβάζουν η ηθοποιός-θεατρολόγος Φανή Γέμτου και ο ηθοποιός-σκηνοθέτης  Γιάννης Παναγόπουλος. Στο πιάνο ο Χρήστος Αλεξόπουλος.

το-αγόρι-στο-θεωρείο

Λίγα λόγια για το βιβλίο: «Θα µας οδηγήσει πίσω το άρωµα από τις τριανταφυλλιές µας. ∆ε θα χαθούµε» είπε ο ∆ρόσος στην Αρετή, παρόλο που ήξερε πως ήταν ψέµα: οι τριανταφυλλιές τους είχαν καεί µαζί µε την πρώτη τους ζωή. Στη νέα τους ζωή µένουν σ’ ένα θεωρείο θεάτρου, µε µια άγνωστή τους γυναίκα που λέει πως είναι παιδιά της. Τα όνειρα κι οι εφιάλτες τους µπερδεύονται µε των υπόλοιπων ενοίκων και µε άγνωστες σκιές. Ίσως γι’ αυτό η Αρετή αποφασίζει να ζει κρυµµένη µέσα σ’ ένα µπαούλο· µέχρι που κάποια στιγµή εξαφανίζεται µυστηριωδώς. Ένα αγόρι που βιοπορίζεται ως τσιράκι στην αγορά, µια κοπέλα που καθηµερινά ράβει και ξηλώνει το πέπλο του νυφικού της µέσα σ’ ένα διάφανο δάσος από ανθισµένες κερασιές, ένας ηλικιωµένος µε το κανονάκι του, ένα βουβό κορίτσι που όµως τραγουδάει θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν τον ∆ρόσο στην ανεύρεση της αδερφής του και της αλήθειας. Και ίσως περισσότερο απ’ όλους θα βοηθήσει ο Άριελ, το αιθέριο πνεύµα από την Τρικυµία, του Σαίξπηρ· αφού όταν ζεις σ’ ένα θέατρο, η ζωή, τελικά, µπορεί να παίρνει πολλά και διαφορετικά πρόσωπα.
darlash-1
Η Αγγελική ∆αρλάση γεννήθηκε και µεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Θεατρολογία στο Τµήµα Θεατρικών Σπουδών της Αθήνας κι έκανε µεταπτυχιακές σπουδές στις Παραστατικές Τέχνες στο Royal Central School of Speech and Drama. Έχει δουλέψει σε θέατρο, κινηµατογράφο και τηλεόραση, και διδάσκει ∆ηµιουργική Γραφή και Θέατρο-Θεατρική Παιδεία. Γράφει από το 2000. Αρκετά βιβλία και θεατρικά της έργα έχουν διακριθεί.
Το Παλιόπαιδο (2014): Αναγραφή στον ∆ιεθνή Τιµητικό Πίνακα της ΙΒΒΥ για τη συγγραφή, Βραβείο για τη συγγραφή και την εικονογράφηση Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.
Με λένε… Σύννεφο ή Οι άγραφες σελίδες µιας Νεφέλης (2012): Βραχεία λίστα Κρατικών Βραβείων, Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και Περιοδικού «Αναγνώστης».
Το ∆έντρο που είχε φτερά (2010): Βραχεία λίστα Κρατικών Βραβείων και Περιοδικού ∆ιαβάζω.
Τότε που κρύψαµε έναν άγγελο (2009): Βραβείο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, White Raven της ∆ιεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας Μονάχου, Κρατικό Βραβείο Παιδικού Θεατρικού έργου για τη θεατρική µεταφορά του.
Ονειροφύλακες (2004): Κρατικό Βραβείο Παιδικής-Νεανικής Λογοτεχνίας.
Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορεί επίσης το εφηβικό μυθιστόρημά της Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα

Leave a Reply