ΜΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΒΙΒΛΙΑ| ΣΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ

Στα κύματα της ΈλληςΤο βιβλίο “Στα κύματα της Έλλης” θα μπορούσε να είναι μια ιστορία για ένα κορίτσι. Για τα συναισθήματά της που όλο αλλάζουν και τα βιώνει όπως κάθε παιδί υπερβολικά, για τα ταλέντα και τις δυσκολίες της, για τα πάνω και τα κάτω της, για όσα τη θυμώνουν και όσα την ενθουσιάζουν. Όμως όχι. Δεν είναι. Είναι απλώς ένα βιβλίο για ναυτικές περιπέτειες και θαλασσινά ταξίδια! (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

«Οι διανοητικές διαδικασίες είναι, κατά ένα μεγάλο μέρος, ασυνείδητες και το συνειδητό, το λογικό μυαλό είναι μόνο η κορυφή ενός παγόβουνου, ένα μικρό νησί από συνείδηση στο μεγάλο ωκεανό του ασυνείδητου.» Ο Φρόιντ κατέληξε σε αυτήν την πεποίθηση στα 1890. Στα παιδιά ο «ωκεανός» είναι διάφανος και φωτεινός, μπορούμε να παρατηρήσουμε τον βυθό ακόμα και αν κοιτάξουμε από ψηλά, αρκεί να μην φοβηθούμε την διαφάνεια του. Αν είμαστε υπομονετικοί θα δούμε έναν ολόκληρο κόσμο να ξεδιπλώνεται μπροστά μας, γοργόνες, κοχύλια, λαμπρά μαργαριτάρια.

Ο Καπτανίκ θα μπορούσε να είναι η κορυφή του παγόβουνου και τα μαλλιά της Έλλης ο ωκεανός, ο απέραντος, από τον οποίο ξεπροβάλει το παιδικό ασυνείδητο. Το βιβλίο του Αντώνη Παπαθεοδούλου “Στα κύματα της Έλλης”, εικονογραφημένο από την Ίριδα Σαμαρτζή, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, το διάβασα με την μικρή μου, η οποία κάθε τόσο άγγιζε τα μαλλιά της και χαμογελούσε πονηρά. «Έχω και εγώ έναν Καπτανίκ;», με ρώτησε μετά από λίγο. Τι είναι ο Καπτανίκ; τη ρώτησα, (ήθελα να ρωτήσω ποιος, αλλά μετέτρεψα ασυναίσθητα το ποιος σε τι και αυτό της έδωσε τη δυνατότητα να προσαρμόσει την απάντηση). «Είναι η σκέψη, μαμά! Σκέψου, σκέψου!».

Ίσως τελικά να έχουμε όλοι έναν θαλασσόλυκο, σαν φύλακα άγγελο, πάνω από τα κεφάλια μας, να δίνει νόημα σε όσα αισθανόμαστε και να μας βοηθά να κάνουμε υπομονή και να μην το βάζουμε κάτω… Είναι τύχη να έχουμε ο καθένας τον δικό του, λογικό, ψύχραιμο και υπομονετικό καπετάνιο. Διαβάστε το βιβλίο αυτό με τα παιδιά σας και «ανοίξτε τα πανιά» για νέα ταξίδια, για συζητήσεις που αφορούν στα συναισθήματα τους, αλλά και τα δικά σας. Παίξτε με τους συμβολισμούς. Αν έχετε πιο μικρά παιδιά, διαβάστε το δυνατά και κάντε εναλλάξ πως είστε ο Καπτανίκ, η Έλλη… Πώς θα αισθανόσαστε αν ήσασταν εσείς στη θέση της σε κάθε περιπέτεια της; Ρωτήστε τα παιδιά σας πώς αισθάνονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Διαβάστε και ξαναδιαβάστε… Να συνταξίδεψετε με τους μικρούς σας πειρατές, να μην φοβάστε. Καλή σας ανάγνωση!

Η Σουζάνα Παπαφάγου είναι κλινική ψυχολόγος, ομαδική- οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια. Θα τη βρείτε στο soultraveler.gr

Leave a Reply