ΠΑΜΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ;

Ο Ελληνικός Κόσμος φιλοξενεί μια εντυπωσιακή οικογενειακή έκθεση. «Η Κατάκτηση του Διαστήματος» θα σας μάθει όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για τα διαστημικά ταξίδια, ξεκινώντας από την ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος και φτάνοντας μέχρι τις μελλοντικές αποστολές στο ηλιακό μας σύστημα, αλλά και πέρα από αυτό. Τι λέτε, λοιπόν; Πάμε μια βόλτα στο Φεγγάρι;

08. Hubble Telescope diorama_RM.3014

Η οδύσσεια του διαστήματος

Ξεκινώντας την περιήγησή μας, παρακολουθούμε μια αναδρομή στις ιστορικές, επανδρωμένες και μη, αποστολές στο διάστημα. Αρχικά, το Sputnik 1, ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος που έμεινε σε τροχιά 3 μήνες, και η διαστημική κάψουλα Vostok 1 που έστειλε, το 1961, για πρώτη φορά άνθρωπο, τον περίφημο Γιούρι Γκαγκάριν, ταξίδι γύρω από τη Γη, που διήρκεσε 108 λεπτά. «Βλέπω τη Γη!», είπε από το διάστημα, «είναι πανέμορφη». Εν συνεχεία, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και το Μars Rover που εξερεύνησε τον Άρη. Φυσικά, θυμόμαστε τις ψυχροπολεμικές κόντρες μεταξύ Σοβιετικών και Αμερικάνων, ενώ στα εκθέματα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και ένα αυθεντικό ζευγάρι γαντιών Σοβιετικού κοσμοναύτη.

02. Lunar base_MG-smaller res

Από τη Γη στη Σελήνη

Επόμενη στάση: Σελήνη. Ξέρατε ότι το φεγγάρι… μυρίζει μπαρούτι; Μέσα από ένα διαδραστικό έκθεμα αισθανόμαστε τη χαρακτηριστική μυρωδιά πυρίτιδας που έχει ο Δορυφόρος μας. Στη συνέχεια, επισκεπτόμαστε τον κρατήρα Shakleton, που μπορεί να αποτελέσει σεληνιακή βάση, καθώς επιτρέπει την πρόσβαση σε πολύτιμους πόρους, όπως σε παγωμένο νερό και σε συνεχή ηλιακή ακτινοβολία, που θα επιτρέψει την παραγωγή ηλεκτρισμού. Ακόμα, βλέπουμε εικόνες από το μέλλον, όπως μια κατοικία για τέσσερις αστροναύτες, έναν ανελκυστήρα διαστήματος, που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει στην (σχετικά ανέξοδη) μεταφορά ανθρώπων και υλικών στην επιφάνεια της Σελήνης, και ένα τηλεσκόπιο με υγρό κάτοπτρο, που αντανακλά και στέλνει το φως προς ένα στόχο, σχηματίζοντας μια εικόνα.

13. Mars Explorer_DF.3890

Αρμαγεδδών

Μετά, γνωρίζουμε τους –πάντα τρομακτικούς για τους κινδυνολόγους-αστεροειδείς! Μάλιστα, ερχόμαστε σε επαφή με μια αναπαράσταση του ιαπωνικού διαστημοπλοίου Hayabusa, το οποίο το 2005 συναντήθηκε με τον κοντινό στη Γη αστεροειδή Itokawa, για συγκέντρωση δειγμάτων και μέσω ενός διαδραστικού εκθέματος αφής, προσπαθούμε να αποτρέψουμε μια «επική καταστροφή» του πλανήτη μας από σύγκρουση με αστεροειδή.

09. Bigelow moon habitat_DF.3826

Εισβολή στον Άρη

Εν συνεχεία, έχει σειρά ο Άρης, ο πιο δελεαστικός προορισμός εξερεύνησης, που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να φιλοξενεί ζωή. Μαθαίνουμε ότι η αποστολή ανθρώπων εκεί αποτελεί το επόμενο βήμα στην εξερεύνηση του διαστήματος (όχι, δεν είναι πια επιστημονική φαντασία) και παρακολουθούμε το πώς θα ζουν εκεί οι τολμηροί και τυχεροί αστροναύτες, μέσα από μοντέλα υπό κλίμακα, που τους παρουσιάζουν να τρώνε, να κοιμούνται και να ασκούνται κατά το πολύμηνο ταξίδι τους. Μας εντυπωσιάζουν, επίσης, ένα μοντέλο σε φυσικό μέγεθος του Curiosity Rover, που εκτοξεύτηκε στα τέλη του 2011 προς αναζήτηση ζωής, καθώς και ένας προσομοιωτής πτήσης, που μας δείχνει πώς μπορεί να είναι η εξερεύνηση του κόκκινου πλανήτη μέσα από μια διαδραστική κονσόλα. Μικροί και μεγάλοι μπαίνουμε σε τροχιά γύρω του και περιηγούμαστε σε σπηλαιώδεις κρατήρες, τεράστια ηφαίστεια και απέραντες κοιλάδες! Άλλο ένα διαδραστικό παιχνίδι μάς βοηθά να μετατρέψουμε  τον Άρη με την κρύα, λεπτή επιφάνεια σε κατοικίσιμο πλανήτη. Με τη βοήθεια ενός τραπεζιού πολυαφής, συνεργαζόμαστε προκειμένου να δημιουργήσουμε αρχικά συνθήκες ατμόσφαιρας και μετά βιόσφαιρα και μορφές ζωής, όπως φύκια και αειθαλή φυτά. Τέλος, φωτογραφιζόμαστε με στολή αστροναύτη και υποβαλλόμαστε στα απαραίτητα ψυχολογικά τεστ, για να δουμε αν είμαστε ικανοί να πραγματοποιήσουμε ένα διαστημικό ταξίδι! (Δεν είμαστε!). Πάντως, θεωρητικά μέσα στα επόμενα 100 χρόνια, θα χτιστούν οι πρώτες αρειανές αποικίες και σε μια προοπτική χιλιετίας, ο άνθρωπος μπορεί να μετοικίσει οριστικά εκεί!

11. Lunar elevator_DF.3831

Μόνοι πάνω στη Γη;

Στο τέλος της Έκθεσης, μαθαίνουμε για την Ευρώπη, το δορυφόρο του Δία, που αποτελεί  άλλο ένα πολλά υποσχόμενο μέρος για αναζήτηση εξωγήινης ζωής, και η περιήγησή μας ολοκληρώνεται με μια ματιά σε εκατομμύρια αστέρια πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, τα οποία έχουν δικούς τους πλανήτες, που εντοπίστηκαν από το τηλεσκόπιο Kepler της NASA. Άραγε σε ποιους από αυτούς υπάρχει εξωγήινη ζωή; Ίσως να μη μάθουμε ποτέ…

tholos2tholos4

Επιστροφή στη Σελήνη… για πάντα!

Η βόλτα μας στο διαστήμα δεν τελειώνει εδώ! Ακολουθεί προβολή στη Θόλο, στο Θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας του «Ελληνικού Κόσμου», που επελέγη φέτος, μαζί με άλλα 120 πλανητάρια σε όλο τον κόσμο,  για να προβάλει την ψηφιακή ταινία «Επιστροφή στη Σελήνη… για πάντα!», του Βραβείου Google Lunar X, του μεγαλύτερου παγκόσμιου διαγωνισμού που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα. Στόχος του; Η δημιουργία νέων ευκαιριών για την παρουσία ανθρώπων και ρομπότ στη Σελήνη και η συνέχεια της  εξερεύνησης του διαστήματος, αυτή τη φορά όχι από κυβερνήσεις ή χώρες, αλλά από τους ίδιους τους πολίτες του κόσμου! Η ταινία ξεκινά με την πρώτη περίοδο εξερεύνησης του διαστήματος και τα ταξίδια στη Σελήνη. Στη συνέχεια, γνωρίζουμε τα καινοτόμα βήματα των ομάδων που συμμετέχουν στο διαγωνισμό και βιώνουμε τον ανταγωνισμό και τη συνεργασία τους, καθώς προχωρούν στην τολμηρή αυτή πρόκληση. Ποιος θα κερδίσει τα 30 εκατομμύρια δολάρια του βραβείου; Μετά την παρακολούθηση μιας εικονικής επιτυχημένης εκτόξευσης, προσεδάφισης και ενός ταξιδιού στην επιφάνεια της Σελήνης, η ταινία ολοκληρώνεται με μια θεαματική πιθανή εκδοχή της μελλοντικής μας ζωής εκεί!

tholos2

Info
Έκθεση «Η Κατάκτηση του Διαστήματος»
Δευτέρα-Πέμπτη: 09:00-13:30, Παρασκευή 09:00-20:00, Σάββατο 11:00-16:00, Κυριακή 10:00-18:00
Eισιτήρια: Ενήλικες: 7€, Παιδιά: 4€, Οικογενειακό εισιτήριο (2 ενήλικες + 2 παιδιά): 20 ευρώ
Νέα ψηφιακή ταινία στη «Θόλο»: «Επιστροφή στη Σελήνη… για πάντα!»
Διάρκεια: 30’, Εισιτήρια: 4€
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος
Τηλ. 212 254 0000