ΤΙ (ΔΕΝ) ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ: ΔΙΕΥΡΥΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, διοργανώνουν βιωματικό εργαστήρι για εκπαιδευτικούς και γονείς στον Πολυχώρο, με θέμα «Τι (δεν) είναι φιλαναγνωσία: Διευρύνοντας την έννοια της ανάγνωσης». 

Τι είναι αυτό που μας κάνει να αγαπάμε την ανάγνωση και πώς ως γονείς ή εκπαιδευτικοί μπορούμε να το εμπνεύσουμε ή να το αποτρέψουμε;

Σε μια σύγχρονη εκπαίδευση κεντρικό γνώρισμα αποτελεί η φιλαναγνωσία και οι επιμέρους στόχοι της. Το πώς αντιλαμβανόμαστε τη φιλαναγνωσία είναι εκ των πραγμάτων μοιραία συνδεδεμένο με το πώς αντιλαμβανόμαστε την ανάγνωση. Η ανάγνωση όμως, δεν είναι κάτι ενιαίο και όλοι οι αναγνώστες δεν κάνουμε τα ίδια πράγματα. Σε αυτό το βιωματικό εργαστήρι αναπεριγράφουμε τη δραστηριότητα της ανάγνωσης σε μια προσέγγιση που δέχεται την αλλαγή σαν φυσική διαδικασία και τοποθετεί στο επίκεντρο τη δημιουργικότητα, την ελευθερία και την πρωτοτυπία. Σας καλούμε να επανεξετάσετε τη δική σας σχέση σας με την ανάγνωση και να τροφοδοτηθείτε με ιδέες για να εμπνεύσετε την αγάπη για το διάβασμα στα παιδιά ή τους μαθητές σας.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς, αλλά και σε όποιον ενδιαφέρεται να διευρύνει την έννοια της ανάγνωσης και θα σας βοηθήσει να:
•ανακαλύψετε όψεις της ανάγνωσης συχνά απαρατήρητες,
•αναπροσδιορίσετε τη «φιλαναγνωσία» αναγνωρίζοντας διαφορετικές εκδοχές της αγάπης για το διάβασμα,
•τροφοδοτηθείτε με ιδέες που καλλιεργούν μορφές δημιουργικής ανάγνωσης για εσάς, τα παιδιά ή τους μαθητές σας,
•βρείτε τρόπους να εμπνεύσετε την αγάπη για το διάβασμα σε άλλους με επίκεντρο την ελευθερία,
•επανεξετάσετε τη σχέση σας με την ανάγνωση.

Πού: Στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα)
Πότε: Τετάρτη, 2 Απριλίου 2014, 19:00-21:00
Εισηγήτρια: Μαρέττα Σιδηροπούλου (εξειδικευμένες σπουδές στην ανάγνωση και τις χρήσεις των βιβλίων)

Αντί εισιτηρίου απαιτείται κατά την προσέλευση των συμμετεχόντων η αγορά ενός παιδικού βιβλίου ελάχιστης ονομαστικής αξίας 5 ευρώ.

Το εργαστήρι πραγματοποιείται και εντάσσεται στο πλαίσιο της πανελλήνιας καμπάνιας Απρίλιος-Μέρες Βιβλίου 2014 του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

afisa

Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε, δηλώστε συμμετοχή στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail, επάγγελμα και ειδικότητα) και την ένδειξη ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ). Όσοι ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά για τη συμμετοχή τους θα πρέπει να μας επιβεβαιώσουν την κράτηση της θέσης έως την ημερομηνία που θα τους ανακοινωθεί. Στο τέλος του εργαστηρίου θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους εκπαιδευτικούς, εφόσον ζητηθεί κατά τη δήλωση συμμετοχής.

Η Μαρέττα Σιδηροπούλου έχει βασικές σπουδές στη Φιλοσοφία και Παιδαγωγική του ΑΠΘ, μεταπτυχιακές σπουδές Φύλου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Δημιουργικής Γραφής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Στο διδακτορικό της, στην Κοινωνική Ανθρωπολογία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ασχολήθηκε με την ανάγνωση και τις χρήσεις των βιβλίων. Έχει διδάξει δημιουργική γραφή σε σχολεία, συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα και είναι συγγραφέας επιστημονικών άρθρων.