ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Σπιτικά πειράματαΤα σχολεία τέλειωσαν, τα παιδιά βαριούνται! Ήρθε η ώρα για απίθανα σπιτικά πειράματα!

Είναι τα αυγά φρέσκα;

Γεμίστε ένα μικρό δοχείο με νερό (η στάθμη του να είναι περίπου το τριπλάσιο του πλάτους ενός αυγού). Τοποθετήστε μέσα ένα αυγό που αποδεδειγμένα είναι φρέσκο (επειδή μόλις το αγοράσατε π.χ.). Τοποθετήστε μετά και ένα αυγό που το κρατήσατε στο ψυγείο σας για τον σκοπό του πειράματος δεκαπέντε, τουλάχιστον, ημέρες. Θα παρατηρήσετε ότι το φρέσκο αυγό παραμένει στον πυθμένα του δοχείου (δεν κολυμπάει μέσα στο νερό), ενώ το μπαγιάτικο κολυμπάει. Μάλιστα όσο πιο μπαγιάτικο είναι το αυγό τόσο πιο ψηλά κολυμπάει μέσα στο δοχείο. Τέλος, ένα πολύ μπαγιάτικο αυγό (ίσως κλούβιο) επιπλέει στην επιφάνεια του νερού. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι διότι συρρικνώνεται η μάζα μέσα στο αυγό και δημιουργείται μια όλο και μεγαλύτερη φούσκα από αέρα, που ανεβάζει το αυγό προς την επιφάνεια.

Ζεστά χρώματα

Τι θα χρειαστείτε:
1. Δύο άδεια τενεκεδένια κουτάκια ιδίου μεγέθους
2. Μία κόλλα λευκό χαρτί
3. Μια κόλλα μαύρο χαρτί
4. Ψαλιδάκι
5. Θερμόμετρο
6. Κολλητική ταινία
7. Μπόλικο ήλιο

Οδηγίες:
Περιτυλίξτε το ένα κουτί με το λευκό χαρτί και το άλλο με το μαύρο χαρτί. Κόψτε με το ψαλιδάκι το χαρτί που περισσεύει από τα κουτάκια. Γεμίστε και τα δύο με την ίδια ποσότητα νερό και αφήστε τα στον ήλιο το λιγότερο για μία ώρα. Μετά πάρτε το θερμόμετρο και μετρήστε τη θερμοκρασία του νερού και των δύο κουτιών. Θα δείτε πως η θερμοκρασία του νερού στο μαύρο τενεκεδάκι είναι υψηλότερη από εκείνη του άσπρου. Γιατί; Το λευκό χρώμα αντανακλά περισσότερο ηλιακό φως, ενώ το μαύρο το απορροφά. Έτσι το νερό στο μαύρο κουτί ζεσταίνεται περισσότερο από αυτό στο άσπρο. Και δεν είναι μόνο το νερό που ζεσταίνεται περισσότερο ή λιγότερο ανάλογα με το χρώμα του κουτιού που το έχουμε βάλει. Με παρόμοιο τρόπο ζεσταίνεται και το σώμα μας και γι’ αυτό το καλοκαίρι προτιμάμε άσπρα μπλουζάκια και τώρα τον χειμώνα βλέπουμε τους περισσότερους να φορούν σκούρα ρούχα.

Σπιτική ομίχλη

Τι θα χρειαστείτε:
1. Νερό
2. Ένα μεγάλο μπολ ή ένα φλιτζάνι
3. Μια λωρίδα ύφασμα
4. Νερό και υγρό σαπούνι πιάτων
5. Ξηρό πάγο – ένα κομματάκι για το φλιτζάνι, περισσότερο αν χρησιμοποιήσετε μεγάλο μπολ (μπορείτε να το βρείτε σε χασάπικα ή παγωτατζίδικα)

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τη μεταχείριση του ξηρού πάγου θα πρέπει απαραιτήτως να την αναλάβουν οι γονείς. Θα πρέπει επίσης να φοράτε γάντια όταν θα πιάνετε τον πάγο και να αποφύγετε την άμεση εισπνοή των ατμών.

Οδηγίες:
1. Τοποθετήστε τον ξηρό πάγο στο μπολ και προσθέστε νερό. Θα αρχίσει να αχνίζει και θα μοιάζει σαν σκηνή από ταινίες.
2. Βρέξτε το ύφασμα στο μείγμα νερού και υγρού σαπουνιού πιάτων και σύρτε το σε όλη την έκταση του χείλους του μπολ ή του φλιτζανιού. Μετά σύρτε το και πάνω από το κέντρο του μπολ έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα στρώμα που θα αναπτυχθεί η φυσαλίδα πάνω από τον ξηρό πάγο.
3. Απομακρυνθείτε και παρακολουθήστε τη φυσαλίδα να μεγαλώνει!
Τι συμβαίνει: Ο ξηρός πάγος είναι διοξείδιο του άνθρακα (CO2) σε στερεή μορφή. Σε θερμοκρασίες πάνω από -56,4 βαθμούς κελσίου, ο ξηρός πάγος μετατρέπεται από στερεή μορφή σε αέρια, χωρίς ποτέ να είναι υγρός. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται εξάχνωση. Όταν ο ξηρός πάγος τοποθετηθεί σε νερό επιταχύνεται η διαδικασία εξάχνωσης, δημιουργώντας σύννεφα ομίχλης που γεμίζουν την ξηρή φυσαλίδα πάγου μέχρι η πίεση να αυξηθεί τόσο που η φυσαλίδα σκάει, απελευθερώνοντας τους ατμούς έξω από το μπολ. Ο ξηρός πάγος χρησιμοποιείτε στις θεατρικές παραστάσεις και τις ταινίες για να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση της πυκνής ομίχλης.