H Y.A TOY OHE ΣΤΕΛΝΕΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) συμμερίζεται το θρήνο της κυβέρνησης και του λαού του Νεπάλ για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού της 25ης Απριλίου και είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεται προκειμένου να συνδράμει τους επιζώντες κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο.

«Μας λυπεί βαθύτατα το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, τραυματίστηκαν ή εκτοπίστηκαν εξαιτίας αυτής της καταστροφής. Ο αριθμός τους συνεχίζει να αυξάνεται καθώς υπάρχουν συχνοί μετασεισμοί και οι ομάδες έρευνας και διάσωσης καταφτάνουν σε πιο απομακρυσμένες περιοχές», δήλωσε η Daisy Dell, Διευθύντρια του Γραφείου Ασίας-Ειρηνικού της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Η Υ.Α. εκφράζει την αλληλεγγύη της στο Νεπάλ, το οποίο εδώ και χρόνια αποτελεί μια πολύ γενναιόδωρη χώρα υποδοχής χιλιάδων προσφύγων».

Η βοήθεια που παρέχει η Υ.Α. εμπίπτει στο πλαίσιο της συνολικής συντονισμένης ανταπόκρισης του ΟΗΕ για την παροχή βοήθειας στους επιζώντες του σεισμού στο Νεπάλ.

Σήμερα (Δευτέρα 27 Απριλίου),  η Υ.Α. στέλνει 11.000 πλαστικά καλύμματα και 4.000 ηλιακές φορητές λάμπες από την αποθήκη της στο Damak, στο ανατολικό Νεπάλ, προς τις ανατολικές λοφώδεις επαρχίες Ramechhap, Okhaldhunga και Sindhuli κατόπιν αιτήματος των αρχών. Αργότερα το απόγευμα της Δευτέρας, επιπλέον 8.000 πλαστικά καλύμματα και 4.000 ηλιακές φορητές λάμπες θα σταλούν αεροπορικώς στο Κατμαντού από το Ντουμπάι χάρη σε ένα φορτηγό αεροπλάνο που χορήγησε η Αυτού Εξοχότης Σεΐχης Mohammedbin Rashid Al Maktoum των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η Υ.Α. παρέχει μουσαμάδες που θα βοηθήσουν στη στέγαση των θυμάτων του σεισμού των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν ή όσων φοβούνται πολύ τους μετασεισμούς και δεν θέλουν να επιστρέψουν σπίτι τους. Δεδομένης της ελλιπούς ηλεκτροδότησης, η Υ.Α. ελπίζει ότι οι ηλιακές φορητές λάμπες θα προσφέρουν λίγο φως στις πληγείσες περιοχές και θα βοηθήσουν στη φόρτιση των κινητών τηλεφώνων τη στιγμή που οι οικογένειες χρειάζονται επειγόντως κάποιο μέσο επικοινωνίας.

Η Υ.Α. συνεργάζεται με την κυβέρνηση του Νεπάλ από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 παρέχοντας βοήθεια στους πρόσφυγες από την περιοχή αλλά και ευρύτερα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότεροι από 21.000 πρόσφυγες από το Μπουτάν σε δύο καταυλισμούς στο ανατολικό Νεπάλ, και περίπου 650 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο εντός και στα περίχωρα του Κατμαντού.

Leave a Reply