ΟΛΙΓΟΝ ΕΓΚΥΟΣ

Το σώμα της γυναίκας λειτουργεί κατά τέτοιον τρόπο που ακόμα και στην αρχή της εγκυμοσύνης στέλνει πολλά μηνύματα για να σας προειδοποιήσει για την αλλαγή που έρχεται. Έγκυος ή όχι; Ποιο καμπανάκι σημαίνει πως έφτασε ο πελαργός; Διαβάστε τα κυριότερα συμπτώματα στις πρώτες μέρες της εγκυμοσύνης σας. Για να προετοιμαστείτε, αλλά και για να μην ανησυχείτε παρατηρώντας τα.

Απουσία περιόδου
Η απουσία περιόδου είναι το πρώτο και το πιο αξιόπιστο σημάδι ότι έχετε μείνει έγκυος. Αυτό βέβαια θα σας παρουσιαστεί μόνο εάν έχετε έναν τακτικό έμμηνο κύκλο. Ωστόσο είναι πολύ πιθανό να έχετε ελαφρά αιμορραγία ή κηλίδες κατά το χρονικό διάστημα περίπου που αναμένετε την περίοδό σας. Αυτό προκαλείται από την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στο έντονα αιματωμένο και αναπτυγμένο ενδομήτριο. Η αιμορραγία αυτή είναι πολύ μικρή, εμφανίζεται σαν κόκκινες ή ροζ ή καφεκόκκινες κηλίδες και κρατάει μόνο μια δυο μέρες. Θα πρέπει όμως να ενημερώσετε τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε κάποια αιμορραγία ή σημάδια αίματος, ιδίως αν συνοδεύεται από πόνο, γιατί αυτό μπορεί να είναι σημάδι εξωμήτριας κύησης.

Πρησμένο στήθος
Η αύξηση του μαστού είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί κάλλιστα να σας μπερδέψει μιας και παρατηρείται και εν αναμονή της περιόδου σας. Η μόνη διαφορά είναι ότι το πρήξιμο του στήθους όταν είστε έγκυος μπορεί να συμβεί λίγο νωρίτερα. Συγκεκριμένα, δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψη οι ορμόνες αλλάζουν και μπορεί να κάνουν το στήθος πιο ευαίσθητο, πιο βαρύ, πιο μεγάλο. Μπορεί δηλαδή να παρατηρήσετε ότι οι μαστοί σας μεγαλώνουν και αισθάνεστε μεγαλύτερο πόνο ή γαργάλημα. Επιπλέον, οι φλέβες στους μαστούς σας μπορεί να είναι εντονότερες και οι θηλές σας πιο σκουρόχρωμες.

Κούραση
Είναι πολύ πιθανόν στην αρχή της εγκυμοσύνης να σας καταβάλλει ένα ιδιαίτερα έντονο αίσθημα κόπωσης. Η κούραση αυτή που νιώθετε οφείλεται στο γεγονός ότι τα επίπεδα της προγεστερόνης ανεβαίνουν απότομα και προκαλούν υπνηλία. Συγχρόνως τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, η χαμηλή αρτηριακή πίεση και η αύξηση της παραγωγής αίματος απορροφούν ενέργεια από τον οργανισμό. Η όποια ταλαιπωρία σας θα μειωθεί πάντως σημαντικά μετά το πρώτο τρίμηνο, όπου το σώμα προσαρμόζεται στις ορμονικές αλλαγές.

Ναυτία και εμετός
Πρόκειται για ένα ακόμα κλασικό σύμπτωμα που έρχεται να επιβεβαιώσει τις υποψίες σας. Η επονομαζόμενη «πρωινή αδιαθεσία» της εγκυμοσύνης –που στην πραγματικότητα δεν έχει ωράριο καθώς έρχεται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας– μπορεί να ξεκινήσει πολύ νωρίς, μόλις δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψη. Οι μισές γυναίκες απαλλάσσονται από τη ναυτία μπαίνοντας στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ για τις υπόλοιπες παίρνει ένα μήνα παραπάνω. Παρόλο που δεν υπάρχει επίσημη εξήγηση για τη ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, φαίνεται πως υποχωρεί όταν ανεβαίνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων.

Αλλαγές στη διάθεση
Από την πρώτη κιόλας στιγμή το σώμα της γυναίκας κατακλύζεται από μια θύελλα ορμονών. Οι ορμόνες αυτές προκαλούν διακυμάνσεις στη διάθεση και τα συναισθήματά σας. Αυτό θα είναι και το γενικότερο χαρακτηριστικό καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης. Γι’ αυτό λοιπόν μην απορήσετε εάν γίνετε πιο τρυφερή, πιο ευάλωτη και πιο ευσυγκίνητη.

Αυξημένη θερμοκρασία σώματος
Η θερμοκρασία του σώματος σε γενικές γραμμές για όλους τους ανθρώπους είναι η ίδια. Στις γυναίκες η θερμοκρασία ανεβαίνει ελαφρά αμέσως μετά την ωορρηξία και παραμένει σ’ αυτό το επίπεδο μέχρι την επόμενη περίοδο. Αν όμως θερμομετρηθείτε και δείτε ότι η θερμοκρασία σας παραμένει ανεβασμένη για 18 συνεχείς ημέρες, τότε μάλλον είστε έγκυος.

Ζαλάδες και λιποθυμία
Η έναρξη της εγκυμοσύνης συχνά συνοδεύεται από μια γενικότερη αδυναμία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα αρχίζει να αλλάζει και χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες του. Αρκετές είναι οι γυναίκες που στην αρχή της εγκυμοσύνης τους έχουν λιποθυμικές τάσεις. Αυτό συμβαίνει λόγω των χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αργότερα, καθώς οι αρτηρίες διαστέλλονται και η πίεση πέφτει, ίσως νιώσετε και ελαφρές ζαλάδες.