ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ OI ΠΙΟ ΣΥΧΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ;

ponokefalosΚαθημερινά, πολλοί από εμάς υποφέρουμε από πονοκέφαλο, που είναι η πιο συχνή αιτία ασθένειας του ανθρώπου, ανεξαρτήτως ηλικίας. Τα καλά νέα είναι ότι η κεφαλαλγία (πονοκέφαλος) μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα, ωστόσο τις περισσότερες φορές επιχειρούμε να το κάνουμε με λανθασμένο τρόπο, αφού δεν είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε  το είδος του πονοκεφάλου που μας ταλαιπωρεί. Ας δούμε, λοιπόν τις πιο βασικές αιτίες του, για να τον αποτρέψουμε με μεγαλύτερη επιτυχία στο μέλλον.

Ημικρανία: Διακρίνεται από έντονο πόνο στη μια πλευρά του κεφαλιού, από ναυτία και διαταραχές στην όραση.

Άγχος: Βασικός παράγοντας που μπορεί να μας επηρεάσει αρνητικά. Συνδυάζει μια ελαφριά αίσθηση πίεσης γύρω από το κεφάλι (σαν να υπάρχει γύρω του μια σφιχτή κορδέλα), η οποία είναι πιθανόν να είναι αισθητή μέχρι και τον αυχένα. Αναπνεύστε, χαλαρώστε και κάντε μια βόλτα για να πάρετε καθαρό αέρα.

Δυνατός ήχος: Ένας απότομος δυνατός ήχος, έστω και λίγων δευτερολέπτων, είναι ικανός να βλάψει την ηρεμία σας και να σας κάνει να υποφέρετε για ώρες.

Ιγμορίτιδα: Εμφανίζεται με έντονο πόνο πίσω από την μύτη ή στο μέτωπο που μπορεί να διαρκέσει για αρκετές ώρες.

Πρόβλημα στην όραση: Συνήθως ο συγκεκριμένος πονοκέφαλος εστιάζεται στη μία πλευρά του κεφαλιού, συνήθως πίσω από το μάτι, και μπορεί να σας ξυπνήσει ακόμα και μέσα στη νύχτα. Το πιο σύνηθες σύμπτωμα είναι η έντονη καταρροή ή αδυναμία παραμονής σε ένα σταθερό σημείο.

Κατάθλιψη: Πονοκέφαλος εμφανίζεται συχνά στους ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη και επιδεινώνεται συνήθως το πρωί μετά το ξύπνημα.

Έλλειψη ύπνου: Σαφέστατα η έλλειψη ύπνου μπορεί να δημιουργήσει έντονους πονοκεφάλους και αδιαθεσία, από την άλλη όμως πρέπει να γνωρίζουμε πως και ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να έχει αντίστοιχα αποτελέσματα. Ένα ισορροπημένο ωράριο ύπνου είναι η καλύτερη επιλογή σας.

Διατροφικές συνήθειες: Αποφύγετε τα ροφήματα που επιδεινώνουν την κατάσταση όπως ο καφές και μην μένετε νηστικοί αν έχετε πονοκέφαλο. Οι πονοκέφαλοι επίσης μπορούν να οφείλονται σε παλαιωμένα τυριά, σοκολάτα, αλκοόλ και επεξεργασμένα κρέατα.

Αφυδάτωση: Μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό κατά την διάρκεια της μέρας. Η επαρκής ενυδάτωση χαρίζει ευεξία, ενώ όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες υποδεικνύουν πως το νερό μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα όταν έχουμε πονοκέφαλο.

Το πιθανότερο είναι ότι ο πονοκέφαλος δεν οφείλεται σε κάτι σοβαρό. Για παράδειγμα, πονοκέφαλο μπορεί να προκαλέσει και μια συνήθης ασθένεια, όπως η γρίπη αλλά και το γνωστό σε όλους μας hangover. Ωστόσο, αν οι πονοκέφαλοι επιμένουν μόνο η εξέταση από νευρολόγο ή νευροχειρουργό θα αποκλείσει τα σοβαρά αίτια.

Leave a Reply