Τα παιδιά στο επίκεντρο του Athens Bike Festival 2023

Athens Bike FestivalΤο Athens Bike Festival επιστρέφει φέτος στην Αθήνα μετά από τρία χρόνια απουσίας. Από τις 31 Μαρτίου ως τις 2 Απριλίου 2023, η Αθήνα θα ζει στον ρυθμό του ποδηλάτου και μας προσκαλεί όλους να γίνουμε μέρος αυτής της μεγάλης γιορτής! Η πρόσκληση είναι ξεχωριστή για τα παιδιά, αφού έχουν δωρεάν είσοδο στον χώρο και δωρεάν συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες του φεστιβάλ.

Τα παιδιά, λοιπόν, θα βρίσκονται στο επίκεντρο του φεστιβάλ που έχει κρατήσει για αυτά μία ιδιαίτερη θέση στο πρόγραμμά του. Παιδιά όλων των ηλικιών αλλά κυρίως μικρότερα παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών που θα έχουν τη δυνατότητα για μάθουν να ισορροπούν στο ποδήλατο με τη βοήθεια εξειδικευμένων εκπαιδευτών. Η διαδικασία θα διαρκεί από 15 έως 30 λεπτά και δεν χρειάζεται να έχετε μαζί σας ποδήλατο, το Athens Bike Festival θα έχει φροντίσει να έχουν όλα τα παιδιά ποδήλατο στα μέτρα τους για να μάθουν να ισορροπούν και να ξεφορτωθούν τις βοηθητικές ρόδες.

Κοίτα μαμά, κάνω ποδήλατο!

Με την ευκαιρία αυτή, ας δούμε λίγο τα βήματα στο κρίσιμο κεφάλαιο «παιδί και ποδήλατο».

Λίγο μετά τους 16 μήνες, ένα παιδάκι μπορεί να αποκτήσει το πρώτο του τρίκυκλο. Αυτό θα το βοηθήσει να συνηθίσει την έννοια του «κάνω πετάλι» και να μπει για λίγο στη χαρά του ποδηλάτου και της αυτόνομης μετακίνησης. Περίπου στους 24 με 28 μήνες, είναι η ιδανική ηλικία για να αποκτήσει ένα παιδάκι το πρώτο του ποδήλατο ισορροπίας. Θα τα βρείτε ως Balance Bikes ή Walkers ή και ως ποδήλατα χωρίς πετάλια.

Το πλεονέκτημα ενός τέτοιου ποδηλάτου είναι πως πρόκειται για ένα ποδήλατο εξαιρετικά απλό, ελαφρύ, εύχρηστο και χαμηλό σε ύψος. (Τα περισσότερα διαθέτουν ρυθμιζόμενη σε ύψος σέλα φυσικά). Το παιδί απλώς κάθεται πάνω στο νέο του ποδήλατο, στηρίζει τα χέρια στο τιμόνι (που δεν έχει φρένα ή άλλα καλώδια) και αρχίζει να περπατά! Ουσιαστικά δηλαδή έχει ένα όχημα που το βοηθά στο περπάτημα και με κάθε σπρώξιμο των ποδιών πηγαίνει και πιο γρήγορα. Μόλις συνηθίσει στην ιδέα, αυτές οι «σπρωξιές» των ποδιών γίνονται όλο και πιο δυνατές, όλο και πιο μεγάλες και το παιδί σηκώνει τα πόδια στον αέρα προκειμένου το ποδήλατό του να κινηθεί πιο γρήγορα. Και, ως δια μαγείας, έχει μάθει ισορροπία!

Δεν χρειάζεται άγχος, ούτε πίεση καθώς η διαδικασία για κάθε παιδί μπορεί να διαρκέσει από λίγη ώρα μέχρι λίγους μήνες, ανάλογα με την ηλικία, τις συνήθειες και την επιμονή του. Με τον τρόπο αυτόν όμως η ισορροπία κερδίζεται απευθείας, χωρίς τα παιδιά να πρέπει να μάθουν πρώτα με βοηθητικές και μετά να «ξεμάθουν», χάνοντας πολύτιμο χρόνο.

Πώς επιλέγω ποδήλατο ισορροπίας;

Τα συγκεκριμένα ποδήλατα ισορροπίας μπορεί ένα παιδί να τα χρησιμοποιεί από τα 2 ως τα 5 του χρόνια που περνάει συνήθως στο επόμενο επίπεδο. Γενικά μιλώντας, υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες στα ποδήλατα ισορροπίας: τα ξύλινα και τα μεταλλικά. Τα πρώτα είναι πιο όμορφα στο μάτι, με ωραίες ζωγραφιές και πιο φιλικά για χρήση στο σπίτι. Τα δεύτερα, όμως, είναι ίσως πιο ανθεκτικά στις καταπονήσεις. Επίσης, υπάρχουν ποδήλατα ισορροπίας με ελαστικά που φουσκώνουν και με τροχούς πλαστικούς, συμπαγείς. Τα ποδήλατα με αεροθάλαμο έχουν πιο πολύ την αίσθηση ενός κανονικού ποδηλάτου. Είναι σημαντικό να προσέξουμε την ποιότητα κατασκευής, ώστε να μην υπάρχουν μέρη που προεξέχουν ή που μπορεί να τραυματίσουν το παιδί. Πιο σημαντικό είναι να βεβαιωθούμε ότι το ύψος της σέλας αλλάζει και προσαρμόζεται στο ύψος του παιδιού.

Πού μπορεί να κάνει ποδήλατο ένα παιδί;

Ως γενική συμβουλή θα λέγαμε ότι κάθε πλατεία κάθε πόλης όπου υπάρχει επίπεδο έδαφος είναι ένα πρόσφορο έδαφος για ποδήλατο και παιχνίδι. Από εκεί και πέρα, πάμε να δούμε και μερικές πιο συγκεκριμένες προτάσεις, χωρισμένες γεωγραφικά.

Αν μένετε στο κέντρο της Αθήνας, το Πεδίο του Άρεως είναι ο ιδανικός προορισμός. Ατέλειωτες διαδρομές, εύκολες, επίπεδες με άσφαλτο ή χώμα. Επίσης, η Ακαδημία Πλάτωνος, με αρκετό χώμα για πολλά παιχνίδια. Ξεκινώντας από τη γέφυρα Πουλόπουλου, στο Γκάζι, μπορείτε να φτάσετε ως τη θάλασσα μέσα από την ασφάλεια του ποδηλατόδρομου. Μιλάμε για μία αγαπημένη διαδρομή για παιδιά και γονείς που κάθε Σαββατοκύριακο γεμίζει με χαρούμενα πιτσιρίκια.

Στα βόρεια, ιδανικός προορισμός το Άλσος Συγγρού αλλά και το Άλσος της Φιλοθέης. Για τα μεγαλύτερα παιδιά η Φιλοθέη είναι ιδανικός προορισμός και για να βγουν με τους γονείς τους βόλτα. Σταθερή αξία με πολλές επιλογές είναι το ΟΑΚΑ ενώ το ίδιο ισχύει και για το πάρκο της Νέας Φιλαδέλφειας και το πάρκο Προμπονά, στη Ριζούπολη.

Στα νότια προάστια ο ιδανικός προορισμός για όλη την οικογένεια είναι ξεκάθαρα το ΚΠΙΣΝ.

Και φυσικά μην ξεχνάμε ότι το ποδήλατο είναι μια ευκαιρία για εξόρμηση στα κοντινά βουνά γύρω από την Αττική, όπως η Πάρνηθα, η Πεντέλη ή ο Υμηττός, για τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά.

Προς το παρόν, δίνουμε όλοι μικροί και μεγάλοι ραντεβού στο Athens Bike Festival 2023 για να δοκιμάσουμε νέα ποδήλατα, να μάθουμε ισορροπία, να δούμε από κοντά ποδηλατικά αξεσουάρ και εξοπλισμό και να ενημερωθούμε για όλες τις νέες τάσεις στη μικροκινητικότητα.Athens Bike Festival 2024
31 Μαρτίου – 2 Απριλίου
Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ
https://www.bikefestival.gr

Ημέρες λειτουργίας:

  • Παρασκευή 31 Μαρτίου: Πρωί – Μόνο για εμπόρους & δημοσιογράφους
  • Παρασκευή 31 Μαρτίου απόγευμα, Σάββατο 1 και Κυριακή 2 Απριλίου 2023: Ημέρες κοινού

Ώρες λειτουργίας:

  • 18:00 – 21:00 – Παρασκευή
  • 10:00 – 21:00 – Σάββατο, Κυριακή

Είσοδος:

Δωρεάν για παιδιά & νέους κάτω των 18 ετών
Δωρεάν για κατόχους δελτίου ανεργίας

Leave a Reply