ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ ΧΩΡΙΣ ΒΙΑ-ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ

“Ας σταματήσουμε να παίζουμε το παιχνίδι Ποιος-Έχει-Δίκιο. Ας παίξουμε ενα παιχνίδι όπου θα ανακαλύψουμε και θα καλύψουμε τις Ανάγκες μας και τις Ανάγκες των άλλων” (Dr Marshall Rosenberg).
Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, ξεκινά στο Εργαστήρι Μελέτης Παιδικής Ηλικίας, o A’ σεμιναριακός κύκλος με θέμα: “Επικοινωνώ Δίχως Βία”.
Μέσα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα υπερβολικής πίεσης και δυσβάσταχτων κοινωνικών συνθηκών, η βία, οι διακρίσεις και ο φόβος του διαφορετικού, έχουν γιγαντωθεί. Αντίθετα, μικραίνει ο χώρος τόσο για τον εαυτό μας, όσο και για τον άνθρωπο που στέκεται απέναντι μας. Η μόνη δυναμική λύση σε αυτή τη διαφαινόμενη ασφυξία είναι η αυθεντική επικοινωνία, προσανατολισμένη στη μη- βία και στην κατανόηση των ομοιοτήτων και των διαφορών μας.
Η Επικοινωνία Δίχως Βία (ΕΔΒ) είναι μια μέθοδος και ένα πανίσχυρο εργαλείο, ώστε να λύνουμε τις συγκρούσεις μας με ειρηνικό τρόπο. Με το/τη σύντροφό μας, τα παιδιά μας, τους μαθητές μας, στον εργασιακό χώρο, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Ενώ οι σχέσεις μπορεί να φαντάζουν χαοτικές μερικές φορές, η μέθοδος της ΕΔΒ μας δίνει ένα πολύ ισχυρό κέντρο, μια πολλή ισχυρή βάση. Κι αυτό γιατί δίνει έμφαση στην παρατήρηση, τα συναισθήματα και τις ανάγκες μας. Η ΕΔΒ δημιουργήθηκε από τον Marshall Rosenberg, ο οποίος εμπνεύστηκε αυτή τη μέθοδο από τις αρχές του ψυχολόγου Carl Rogers.
Η ΕΔΒ βασίζεται στην υπόθεση πως όλοι νιώθουμε, από τη φύση μας, τη συμπόνια και πως κάθε βίαιη πράξη- είτε λεκτική είτε σωματική- αποτελεί επίκτητη συμπεριφορά, η οποία συνήθως υποστηρίζεται από την περιρρέουσα κουλτούρα.
Όσοι χρησιμοποιούν την ΕΔΒ στην καθημερινότητά τους επισημαίνουν ότι η επικοινωνία τους γίνεται πιο αυθεντική, η κατανόηση προς τον εαυτό τους και τους άλλους αυξάνεται, οι σχέσεις τους γίνονται πιο ουσιαστικές και οι διαφορές τους επιλύονται ειρηνικά. Μέσα από τη συζήτηση, τη διεργασία ομάδας και τις βιωματικές ασκήσεις θα εξερευνήσουμε τους δικούς μας τρόπους επικοινωνίας, αλλά και των άλλων ατόμων στην ομάδα.
«Επικοινωνώ δίχως βία»- Ετήσιο βιωματικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, γονείς, ψυχολόγους, φοιτητές. Α’ κύκλος Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2015.
Απευθύνεται: σε εκπαιδευτικούς, γονείς, ψυχολόγους, φοιτητές, καθώς και σε όλους όσους θέλουν να συμμετέχουν έχοντας ως στόχο τη δική τους προσωπική ανάπτυξη. Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
Διάρκεια σεμιναρίου: Οκτώβριος-Δεκέμβριος (Α’ κύκλος)
Ημερομηνία έναρξης: Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, ώρα 7-9 μ.μ.
Ημερομηνίες συναντήσεων: 19/10, 2/11, 16/11, 30/11, 7/12, 14/12 
Πού: Στο Εργαστήρι Μελέτης Παιδικής Ηλικίας, Ιωάννου Φιλήμονος 3 (πίσω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία, www.childhood.gr).
Κόστος Σεμιναρίου: 50 ευρώ/μήνα
Απαραίτητη η κράτηση θέσης!
Τηλέφωνα Επικοινωνίας & Κρατήσεων: 210 8610811 & 6981780402.
Υπεύθυνος Προγράμματος: Αντώνης Μπέρτος, ψυχολόγος ΕΚΠΑ- ειδικευμένος στο πρόγραμμα “Επικοινωνία δίχως βία, για σχολεία δίχως βία” (2011-2012) που διοργάνωσε το Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Leave a Reply