ΕΙΔΑΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΣΤΟΡΑΣ ΚΑΙ Η ΗΧΩ

H Δήμητρα Τριανταφύλλου είδε την παιδική παράσταση “Ο Μικρός Κάστορας και η Ηχώ” και γράφει στο Τaλκ την άποψή της.

Σε ένα θεατρικό τοπίο που περισσότερο μοιάζει να μπερδεύει (για να μην πούμε τρομάζει) τους γονείς από τον… βομβαρδισμό των επιλογών οι παιδικές παραστάσεις που προωθούν το ξεκάθαρο νόημα, την ομορφιά του μινιμαλισμού, την εκπαιδευτική αξία, αυτές που φαίνεται ότι έχουν δουλευτεί και δε στήθηκαν σε σαθρό έδαφος εν μια νυκτί είναι αναμφίβολα πολύτιμες.

Πόσω μάλλον όταν ο οποιοσδήποτε μπορεί  αυθαίρετα να κολλήσει σε ένα έργο την ταμπέλα «εκπαιδευτικό» χωρίς κανένας αρμόδιος να τσεκάρει αν όντως η ταμπέλα εκπληρώνει το στόχο της.

O «Μικρός Κάστορας και η Ηχώ» της ομάδας «Λόγου Παίγνιον» (που έχει αποδείξει την καλή δουλειά της στο πεδίο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά με άξονα το λόγο και τις τέχνες) στο Ίδρυμα Θεοχαράκη είναι μια παιδική παράσταση που αξίζει τον κόπο να δουν τα πιτσιρίκια σας.

Πρόκειται για το τρυφερό παραμύθι της Amy Mac Donald που έγινε αγαπητό και δημοφιλές στη χώρα μας μέσα από τη μετάφραση της Ρένας Ρώσση  -Ζαίρη. Πρωταγωνιστής της ιστορίας ένας μικρός κάστορας που ζει μόνος στην άκρη της λίμνης. Όταν ανακαλύπτει την ηχώ της φωνής του νομίζει-όπως όλα τα παιδιά φυσικά- ότι πρόκειται για τη φωνή ενός άλλου. Η πλάνη αυτή οδηγεί το μικρό κάστορα σε περιπλάνηση και αυτή με τη σειρά της, στη συνάντηση με τους πραγματικούς άλλους.

Η θεατρική απόδοση της ομάδας φέρνει το έργο στα μάτια μας συμπυκνωμένο και με ξεκάθαρες προθέσεις ως μια μικρή ωδή στη σπουδαία αξία της φιλίας αλλά και στη μεγάλη δύναμη και το θάρρος που πρέπει να επιδεικνύουν τα παιδιά για να σπάνε το καβούκι τους, να αντιπαλεύονται τη μοναξιά και να βγαίνουν στο «κυνήγι» των φίλων με απόλυτο αυθορμητισμό και γάργαρη χαρά.

Mια παράσταση που  (επιτέλους!) θέτει πολύ σωστά το όριο της ηλικίας (απευθύνεται σε παιδιά από 4 χρονών και πάνω), με πολυμορφικά –αλλά όχι ευτελή- σκηνικά κι όμορφα, φροντισμένα κοστούμια. Με δύο λόγια: μια εκπαιδευτική θεατρική παράσταση που εστιάζει εκεί όπου η ομάδα «Λόγου Παίγνιον» ξέρει να παίζει πολύ καλή μπάλα- στο λόγο, το στοχασμό και την αισθητική καλλιέργεια των παιδιών. Σας τη συστήνουμε ανεπιφύλαχτα!

kastoras

Θεατρική διασκευή: Παναγιώτης Τσιρίδης 
Σκηνοθεσία: Μαριάνθη Φωτάκη
Χορογραφίες: Αμαλία Κοσμά
Μουσική: Γιάννης Λούκος
Σκηνικά-κατασκευές κούκλας: Σοφία-Μαρίνα Μάρκου, Μαρία Σιαβίκη
Φωτισμοί: Γεράσιμος Δενδρινός
Παίζουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, Αννέτα Στεφανοπούλου, Μαριάνθη Φωτάκη
Παραγωγή: Λόγου Παίγνιον 

Περισσότερα για την ομάδα «Λόγου Παίγνιον» θα βρείτε εδώ.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ: 6 Δεκεμβρίου 2015, 10, 24 Ιανουαρίου 2016, 14 Φεβρουαρίου 2016, 20 Μαρτίου 2016, 3, 24 Απριλίου 2016

Ώρα έναρξης: 12.00

Εισιτήριο: 10 €, € 5  για τα μέλη του Ελληνικού Κέντρου Κουκλοθέατρου Unima)

Για τις Κυριακάτικες παραστάσεις με ελεύθερο κοινό, πληροφορίες και online κρατήσεις εισιτηρίων παρέχονται από το site του Ιδρύματος Β & Μ Θεοχαράκη  εδώ.

Κάστορας-Press-Quality

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη
Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1
106 71, Αθήνα, 210 3611206

Leave a Reply