Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΡΜΕΝΣΙΤΑΣ

H σκηνή του θεάτρου Ολύμπια είναι γεμάτη από πιτσιρίκια, που περιμένουν με ανυπομονησία να γνωρίσουν τους Καρμενσίτας, τη νέα παράσταση για παιδιά που έχει ετοιμάσει η Εθνική Λυρική Σκηνή για τη φετινή σεζόν! Οι μουσικοί της ορχήστρας παίρνουν σιγά σιγά τις θέσεις τους, ενώ τα μικρά κρέμονται από το διαχωριστικό και τους κοιτάζουν! Πρώτο κουδούνι, δεύτερο κουδούνι, τρίτο κουδούνι! Τα φώτα σβήνουν και… πάμε!

_MG_6927

Το παιχνίδι,  το παιχνίδι,  ξεκινά/ ξεκινά… 

Αμέσως, η σκηνή γεμίζει με χρώματα και μουσικές κι αρχίζει μια φανταστική γιορτή! Μεταφερόμαστε σε ένα πάρκο, μια όμορφη κυριακάτικη ημέρα, εκεί που άνθρωποι κάθε ηλικίας αναζητούν τη χαρά και την ελευθερία που χαρίζει η φύση! Χορεύουν και τραγουδούν παππούδες και γιαγιάδες που μιλούν και πλέκουν, παιδάκια που παίζουν και μια ομάδα προσκόπων που εξερευνά τη φύση! Μαζί τους και ο φύλακας και ο οδοκαθαριστής του πάρκου, αλλά και ένας παντοπώλης-παγωτατζής!

_MG_6508

Να ‘χαμε κι εμείς ένα μπαλόνι σαν αυτό της Καρμενσίτα!

Δυο παιδιά, ο Χόρχε και η Χουρχίτα, ψάχνουν για παρέα! Και τη βρίσκουν στα πρόσωπα των συνομηλίκων τους Κάρμεν και Χοσέ!  Η Κάρμεν έχει μαζί της ένα εντυπωσιακό, κόκκινο μπαλόνι κι ο Χοσέ ένα γιογιό! Τα τέσσερα παιδιά παίζουν μαζί, μέχρι που ο Χοσέ αφήνει καταλάθος το μπαλόνι της Κάρμεν να φύγει στον ουρανό! Η Κάρμεν, μέσα στο θυμό της, πετάει μακριά το γιογιό του φίλου της για εκδίκηση. Τα παιδιά τσακώνονται και όλοι οι επισκέπτες εμπλέκονται στον καυγά τους, προσπαθώντας να τα χωρίσουν!

_MG_8207

Χαμός, χαμός και τσακωμός!

Οι μικροί φίλοι αλληλοκατηγορούνται και καταφεύγουν σε διαφορετικά σημεία του πάρκου. Μετά τον καυγά, όμως, τα χρώματα χάνονται και μαζί τους χάνεται και η χαρά. Η ζωή γίνεται… ασπρόμαυρη και κανείς δεν έχει πλέον όρεξη για παιχνίδι…  Άραγε άξιζε τον κόπο να συμβούν όλα αυτά για ένα μπαλόνι; Ένας μικρός πρόσκοπος θέλει να βοηθήσει τα παιδιά να ξαναβρούν τα χαμένα τους παιχνίδια, για να έρθει εκ νέου το κέφι στο πάρκο. Οι πρόσκοποι οργανώνονται και τα καταφέρνουν! Έτσι, το μπαλόνι έρχεται στα χέρια του Χοσέ και το γιογιό στα χέρια της Κάρμεν. Τα παιδιά συναντιούνται, και ο ένας ζητά από τον άλλο μια… χρωματιστή συγγνώμη, καθώς του επιστρέφει το παιχνίδι του!

_MG_8002

Η γιορτή της φιλίας

Όπως είναι λογικό, τα χρώματα επιστρέφουν στο πάρκο, ο μικρός πρόσκοπος-ήρωας παρασημοφορείται, ενώ νέοι και γέροι παρελαύνουν γεμάτοι ενθουσιασμό, χορεύοντας και υμνώντας τη φιλία, την αγάπη και την αλλυλεγγύη. Και αποθεώνοντας την παιδικότητα, που υπάρχει σε όλους τους, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

_MG_7941

Όπερα και μπαλέτο

Οι Καρμενσίτας βασίζονται σε μία ευφάνταστη ιδέα της Α’ χορεύτριας του Μπαλέτου της ΕΛΣ Μαρίας Κουσουνή, που συνδύασε με μεγάλη επιτυχία την όπερα και το μπαλέτο , δανειζόμενη την πασίγνωστη μουσική της «Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζέ (σε νέα ενορχήστρωση και διασκευή του Γιάννη Μπελώνη) και χορογραφώντας την με έναν ιδιαίτερο τρόπο! Η καλλιτέχνιδα, εμπνεόμενη από τη μουσική της όπερας, συνέλαβε μια νέα ιστορία και δημιούργησε ένα καινούριο, καθαρό και ζωντανό έργο. Η Μαρία Κουσουνή δεν είχε ασχοληθεί ποτέ στο παρελθόν με ένα έργο για παιδιά. Και μάλιστα, αν και η ίδια είχε την αρχική σύλληψη για τη χορογραφία  και τη μουσική, ο συνδυασμός μπαλέτου και όπερας ήταν πρόταση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ. Μύρωνα Μιχαηλίδη, που πρότεινε να ανέβουν οι Καρμενσίτας στην παιδική σκηνή της Ε.Λ.Σ.

_MG_8557

Φυσικά, η ιστορία των Καρμενσίτας δεν έχει καμία σχέση με τη σκληρή ιστορία της Κάρμεν του Μπιζέ. Όμως, όπως λέει στο Τaλκ η Μαρία Κουσουνή, και η δική της πρωταγωνίστρια είναι φλογερή, ανεξάρτητη, δυναμική και εκκεντρική, έχει δηλαδή κάτι από το πνεύμα της… αυθεντικής τσιγγανοπούλας Κάρμεν. Το έργο πολύ εύστοχα επιχειρεί, με κύριο όχημα τη βιωματική τέχνη του χορού και λιγότερο το λόγο (το εξαιρετικό λιμπρέτο της Αιμιλίας Βασιλακάκη είναι καθαρά βοηθητικό), να μεταδώσει μία εμπειρία ζωής στους μικρούς θεατές. Η χορογραφία της Κουσουνή είναι ένας συνδυασμός σύγχρονου και κλασικού χορού, αποκωδικοποιημένος σε ένα κινισιολογικό λεξιλόγιο αναγνωρίσιμο από τα παιδιά.

_MG_8647

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο Τaλκ η δημιουργός, που δούλευε με απόλυτη αφοσίωση και αγάπη την παραγωγή από το περασμένο καλοκαίρι, όταν πλέον έκατσε στη θέση του κοινού και παρατήρησε τις αντιδράσεις των θεατών έμεινε πολύ ικανοποιημένη! Προφανώς η παράσταση απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, δηλαδή και σε ενήλικες, αλλά φυσικά «άλλα βλέπουν οι μικροί και άλλα οι μεγάλοι». Αυτό που τη χαροποίησε ιδιαίτερα ήταν το γεγονός ότι τα παιδιά καταλάβαιναν ακριβώς τι συνέβαινε επί σκηνής και φυσικά… ότι συζητούσαν επιτόπου-την ώρα της παράστασης- για αυτό!

_MG_7838

Οι Καρμενσίτας, λοιπόν, είναι η ιδανική πρόταση για να φέρετε τα παιδιά σε επαφή τόσο με την όπερα όσο και με το χορό, καθώς είναι μια δουλειά γεμάτη χρώμα και ενέργεια, απλή και διασκεδαστική, αλλά ταυτόχρονα διδακτική και βγαλμένη μέσα από τη ζωή, μια αφήγηση ευχάριστη και εύληπτη ακόμα και από τον λιγότερο εξοικειωμένο θεατή. Και εσείς, οι ενήλικες, θα παρακολουθήσετε ένα «ρεαλιστικό-φανταστικό» έργο που θα σας κάνει να δείτε τη ζωή όπως τότε που ήσαστε παιδιά. Αληθινά, πραγματικά, γεμάτοι ενθουσιασμό, θα επιστρέψετε όχι τρέχοντας, αλλά χορεύοντας, στην παιδικότητά σας!

_MG_7331

Η παραγωγή τα έχει όλα: μπαλέτο, λυρικό τραγούδι, φαντασμαγορικά κοστούμια (από την Τότα Πρίτσα), εντυπωσιακά σκηνικά (από τον Γιάννη Κατρανίτσα), μαγικούς χορευτές, υπέροχους μονωδούς και (μόνο τα Σαββατοκύριακα) την εκπληκτική παιδική χορωδία της ΕΛΣ! Σας εγγυώμαστε ότι μετά τη λήξη της παράστασης, που κρατάει μόλις 60 λεπτά, επομένως κανένα παιδάκι δεν θα κουραστεί, η πλατεία θα γεμίσει με χαμόγελα, συνεχόμενα χειροκροτήματα  και επιφωνήματα ενθουσιασμού. Και ότι η ζωή σας, θα είναι για αρκετό καιρό μετά, γεμάτη χρώματα και μουσικές!

_MG_8533

Αγαπημένες σκηνές της Μαρίας Κουσουνή: Η στιγμή που τα παιδιά συμφιλιώνονται, αφού έχουν κατανοήσει ότι δεν αξίζει να χαλάει κάποιος τη φιλία του για ένα παιχνίδι! Και η στιγμή που ο αυστηρός αρχηγός των προσκόπων Δον Όμπρε χτυπάει και λιποθυμά κι εμείς μεταφερόμαστε μέσα στο μυαλό του και ζούμε μια… χαβανέζικη, πιο χαλαρή του πλευρά! Περιμένουμε να μας πείτε τις δικές σας!

CARMENCITA_35x50-2

Info: Η παράσταση θα παιχτεί στις 30, 31 Ιανουαρίου 2016, 7, 14, 16, 17, 21, 23, 25, 28 Φεβρουαρίου 2016, 5, 7, 8, 12, 13, 14, 15, 17, 21, 24 Απριλίου 2016 στο Θέατρο Ολύμπια
Ώρα έναρξης: 11.00 [στις 30/01, ώρα έναρξης 20.00]

Leave a Reply