ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΟΤΣΗΣ: ΝΑ ΚΟΙΤΑΜΕ ΜΑΚΡΙΑ, ΤΟ ΑΥΡΙΟ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

O Κωνσταντίνος Βότσης, από τη FLEXA, είναι ένας μπαμπάς με πολύ ενδιαφέρουσα ζωή. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, την οποία εγκατέλειψε στα 17 του για το Παρίσι, για να σπουδάσει τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Στα 10 χρόνια διαμονής του στη Γαλλία, έμαθε να εκτιμά την ποιότητα δίχως εκπτώσεις, να αγαπά ό,τι κάνει και να μένει προσηλωμένος στον στόχο του, όσο άπιαστος ή τρελός και αν φαντάζει.  Η επαγγελματική του ενασχόληση με το παιδί ήρθε τυχαία, πολύ πριν σκεφτεί ο ίδιος να κάνει παιδιά. Μπαμπάς, πλέον, στα 40 του, έχει στόχο να μεταφέρει στα παιδιά του την αγάπη για το ταξίδι της ζωής. Ας δούμε τι μας λέει!

Κωνσταντίνε, νομίζω ότι πέραν και πάνω από επιχειρηματίας είσαι καταρχάς μπαμπάς! Θέλεις να μας συστήσεις την οικογένειά σου;

Βεβαίως! Με τη Τζωρτζίνα έχουμε δύο παιδιά, τη Μυρτώ και τον Άρη, 8 και 6 αντίστοιχα, που μας ομορφαίνουν κάθε μέρα τη ζωή. Περνάμε αρκετό χρόνο παρέα, κάνουμε πολλές δραστηριότητες εντός και εκτός σπιτιού, γελάμε πολύ και προσπαθούμε να ζούμε κάθε στιγμή της ημέρας. Αγαπημένη μου στιγμή είναι το βράδυ πριν τον ύπνο, όταν καθόμαστε 10 λεπτά όλοι στο κρεβάτι και συζητάμε.

Πάμε τώρα στη δεύτερη οικογένειά σου, στη FLEXA. Ίσως είναι τα πιο γνωστά παιδικά έπιπλα στην Ελλάδα. Θέλεις να μας μιλήσεις για την πενηντάχρονη ιστορία της σκανδιναβικής αυτής εταιρείας; Τι είναι αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει;

Η συνέπεια πάνω απ’ όλα! Πενήντα χρόνια παραμένει προσηλωμένη στις αρχές και τους στόχους της. Να παρέχει ποιοτικά, λειτουργικά και ασφαλή έπιπλα για παιδιά. Να βελτιώνει το περιβάλλον ενός παιδικού δωματίου με λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες των παιδιών, αλλά και των γονέων. Σημαντικός παράγοντας είναι επίσης και η εξειδίκευση. Πενήντα χρόνια, καθημερινά, όλη η ενέργεια και η σκέψη τροφοδοτείται στο παιδί και τις ανάγκες του. Βέβαια, το ευέλικτο σύστημα κρεβατιού FLEXA ήταν αυτό που την καθιέρωσε ως κορυφαία εταιρεία στο χώρο και ώθησε τον κλάδο γενικότερα προς την παραγωγή κρεβατιών που προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των παιδιών.

Ένα τελευταίο στοιχείο είναι η κουλτούρα και η παράδοση των Δανών στο design και στο έπιπλο. Η πρώτη ύλη δεν είναι προς συζήτηση, είναι πάντα η καλύτερη δυνατή εδώ και πολλά χρόνια, προ-απαιτούμενο. Η τιμή του προϊόντος δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική, τουλάχιστον κατά τη διαδικασία δημιουργίας του. Η επιπρόσθετη αξία του, πώς έχει παραχθεί, ποια είναι ιδέα του δημιουργού και τι πραγματικά προσφέρει είναι τα στοιχεία που το συνθέτουν. Έτσι καταφέρνουν να προσφέρουν ιδιαίτερα προϊόντα, τα οποία βέβαια έχουν ενίοτε υψηλό κόστος.

Κωνσταντίνος ΒότσηςΠώς ανακάλυψες τη FLEXA και την έφερες στην Ελλάδα; Αν δεν κάνω λάθος, αυτό έγινε πριν γίνεις εσύ μπαμπάς… Επομένως, τι ήταν αυτό που σου κέντρισε το επιχειρηματικό ενδιαφέρον;

Πιστεύω είναι θέμα timing. Είχα αναλάβει την αναδιοργάνωση ενός εστιατορίου στο Paris Domus, ένα εμπορικό κέντρο στο Παρίσι εξειδικευμένο στον εξοπλισμό  σπιτιού. Σύντομα συνειδητοποίησα πως η χαμηλή επισκεψιμότητά του, καθώς και η άγνοια του επαγγέλματος από τον επιχειρηματία, καθιστούσαν ανέφικτη την επιτυχή έκβαση της συμβουλευτικής μου υπηρεσίας. Ανακοίνωσα την απόσυρσή μου από το project και αναχωρώντας είδα από μακριά ένα κατάστημα, μια βιτρίνα που έλαμπε από χρώμα και χαρά. Ήταν το πρώτο κατάστημα FLEXA στο Παρίσι και ήταν η ημέρα των εγκαινίων.

Τελικώς αναχώρησα 4 ώρες αργότερα, έχοντας γνωρίσει όλη την ομάδα της FLEXA, με την οποία κανονίσαμε συνάντηση το επόμενο πρωί στο αεροδρόμιο και υπογράψαμε το πρώτο, μη δεσμευτικό, συμφωνητικό, διερεύνησης δυνατότητας συνεργασίας στην Ελλάδα. Δεν ξέρω τι ήταν αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον μου, ιδέα δεν είχα από έπιπλα, πόσο μάλλον παιδικά, ούτε από επιχειρίν. Αλλά αυτό που έβλεπα, στο σύνολό του, μου φαινόταν μαγικό. Και ήταν!

Όταν έγινες πατέρας, άλλαξε κάτι στην επαγγελματική σου κοσμοθεωρία; Πώς αισθάνθηκες βλέποντας τα έπιπλά σας στην πράξη, μέσα στο παιδικό δωμάτιο του σπιτιού σας;

Αυτοπεποίθηση! Συνειδητοποίησα πως τόσο καιρό δεν λέγαμε ψέματα, δεν πουλούσαμε, απλώς παρουσιάζαμε τα προϊόντα μας με υπερηφάνεια και μοναδικό σκοπό την ουσιαστική ικανοποίηση μικρών και μεγάλων! Και έτσι συνεχίζουμε! Η έλευση των παιδιών μας μας έδωσε επιπλέον αυτοπεποίθηση στη συνέχεια της πορείας, ήταν μια απόδειξη πως είμαστε στο σωστό δρόμο. Έχει πολύ ενδιαφέρον να ανακαλύπτεις ένα προϊόν μέσα από τον κόσμο των παιδιών. Προσωπικά, εκπλήσσομαι κάθε φορά με τα συμπεράσματα. Δυστυχώς, βέβαια, εκεί καταλαβαίνεις πως μεγαλώνεις και, όσο και να θέλεις και προσπαθείς, δεν μπορείς να δεις τον κόσμο με τα μάτια των παιδιών.

Στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της FLEXA είναι πάντοτε το περιβάλλον. Μίλησέ μας αναλυτικότερα για την έννοια της βιωσιμότητας (sustainability), γιατί είναι σχεδόν άγνωστη στους περισσότερους.

Ίσως δεν είναι εντελώς άγνωστη, δεν έχει όμως ριζώσει μέσα μας, δεν έχει ακόμη διαμορφώσει συμπεριφορές. Δεν έχουμε ακόμη κατανοήσει σε βάθος πως κάθετί που κάνουμε καθημερινά έχει επιπτώσεις στη βιωσιμότητα του κόσμου μας. Απλό παράδειγμα είναι πως όταν λες δεν θέλω σακούλα σε κάποια αγορά, συχνά η απάντηση είναι πως δεν υπάρχει χρέωση. Μα δεν είναι θέμα χρέωσης, είναι θέμα άποψης και κατανόησης πως αν γλιτώσω 200 σακούλες το χρόνο, θα γλιτώσουμε όλοι μαζί κάποια εκατομμύρια σακούλες.

Πώς εφαρμόζεται η βιωσιμότητα στα έπιπλα FLEXA;

Κάθε προϊόν FLEXA δημιουργείται για να μπορεί να καλύψει μεταβαλλόμενες ανάγκες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η επανάχρηση είναι κάτι που υπάρχει στο “DNA” της εταιρείας. Ένα μονό κρεβάτι μπορεί να γίνει κουκέτα, μια κουκέτα ψηλό κρεβάτι, ένα ψηλό κρεβάτι χαμηλό κ.ο.κ. Μετατρέπουμε το κρεβάτι που έχουμε σε ένα νέο κρεβάτι, παρατείνοντας τη χρήση του όσο περισσότερο μπορούμε. Εκτός από αυτό, η πρώτη ύλη μας είναι φυσικά υλικά, που δεν βλάπτουν το περιβάλλον. Τα ξύλα προέρχονται μόνο από πιστοποιημένα με PEFC και FSC δάση -που πρακτικά σημαίνει ότι για κάθε δέντρο που χρησιμοποιείται φυτεύεται ένα νέο στη θέση του-, ενώ οι βαφές έχουν ως βάση το νερό και δεν περιέχουν βλαβερά χημικά, ούτε για τον άνθρωπο ούτε για το περιβάλλον.

H εταιρεία προσπαθεί επίσης να μειώσει το οικολογικό της αποτύπωμα και τη χρήση πλαστικού. Με ποιους τρόπους;

Η προστασία του περιβάλλοντος ήταν πάντα πρωταρχικής σημασίας για τη FLEXA. Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια για μείωση του οικολογικού της αποτυπώματος σε όλους τους τομείς. Ενδεικτικά θα αναφέρω, εκτός από τις πρώτες ύλες για τις οποίες ήδη μίλησα, τη συσκευασία μας. Χρησιμοποιείται ανακυκλωμένο χαρτόνι και σταδιακά τα πλαστικά μέρη που τυχόν υπάρχουν (όπως σακουλάκια), αντικαθίστανται  με αντίστοιχα χάρτινα.

Ένας άλλος τρόπος είναι η χρήση πράσινης ενέργειας, που υπάρχει σε μεγάλο ποσοστό στα εργοστάσιά FLEXA, αλλά που μέχρι το 2022 θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά στην παραγωγή των προϊόντων. Τέλος η ανακύκλωση των υλικών που «περισσεύουν». Ακόμη και η σκόνη ξύλου χρησιμοποιείται για δημιουργία pellet, με τα οποία λειτουργεί η θέρμανση των εργοστασίων FLEXA.

Θεωρείς ότι ο μέσος Έλληνας έχει την οικολογική συνείδηση που έχει π.χ. ένας Σκανδιναβός; Θα λάβει, δηλαδή, σοβαρά υπόψη του τα όσα μας προανέφερες (για οποιοδήποτε προϊόν) πριν προχωρήσει στην αγορά του; 

Έχουμε οικολογική συνείδηση, μα ενδεχομένως όχι τόσο ανεπτυγμένη όσο στις βόρειες χώρες. Δεν φταίει κάτι ή κάποιος,όμως, σε αυτό. Ο κάθε άνθρωπος, ο κάθε λαός έχει την ιστορία του και την πορεία του. Ωριμάζουμε και εξελισσόμαστε καθημερινά και αυτή μάλιστα είναι η γοητεία της ζωής. Η οικολογική συνείδηση αφορά το σύνολο και όχι τη μονάδα. Εκεί πιστεύω πως πρέπει να εστιάσουμε ως λαός, να δίνουμε μεγαλύτερη αξία στο σύνολο και στο ευρύτερο καλό. Να κοιτάμε μακριά, το αύριο, και όχι μόνο το σήμερα.

Η πανδημία και ο χρόνος που αναγκαστικά περνάμε στο σπίτι ανέδειξε συχνά… ατέλειες των παιδικών δωματίων, που κάθε άλλο παρά kids friendly είναι. Ξέρω πολλούς γονείς που βρήκαν τώρα χρόνο για… ξεσαβούρωμα και ετοιμάζονται για ριζική ανακαίνιση. Γιατί θα τους πρότεινες να επιλέξουν έπιπλα FLEXA;

Θα διαφωνήσω για τις ατέλειες των παιδικών, και όχι μόνο, δωματίων. Η ζωή μας άλλαξε, συνεπώς άλλαξαν και οι ανάγκες μας. Οπότε πρόκειται ουσιαστικά περί προσαρμογής σε μια καινούργια πραγματικότητα. Π.χ. η καρέκλα γραφείου για το παιδί ήταν πάντα σημαντική. Πλέον, όμως, χρησιμοποιείται 8 ώρες την ημέρα, σε σχέση με 1-2 ώρες παλαιότερα. Άρα, είναι σημαντικότερο σε σχέση με πριν να προσφέρει σωστή στήριξη στο σώμα, ώστε να αποφεχθούν μελλοντικές μυοσκελετικές παθήσεις.

Το «ξεσαβούρωμα» είναι πάντως ύψιστης σημασίας. Κανένα έπιπλο FLEXA δεν μπορεί να συμμαζέψει έναν χώρο που έχει περισσότερα πράγματα από αυτά που μπορεί να δεχθεί, τα οποία μάλιστα, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, δεν χρησιμοποιούνται. Η πρότασή μου είναι να πραγματοποιούμε όλοι μας υπεύθυνες αγορές και να επιβραβεύουμε την ειλικρίνεια, τον επαγγελματισμό, και το πραγματικό, μη κερδοσκοπικό, ενδιαφέρον για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα.

Αλήθεια, ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο έπιπλο και ποιο των παιδιών σου;

Το σύστημα κρεβατιού FLEXA. Έχουμε ήδη κάνει 3 αλλαγές στο κρεβάτι της Μυρτούς, μέσα σε 5 χρόνια, κρατώντας το ίδιο κρεβάτι. Ετοιμάζουμε μετακόμιση και θα κρατήσουμε τα ίδια κρεβάτια, διότι παραμένουν σε εξαιρετική κατάσταση και εξυπηρετούν τις ανάγκες μας. Απλά, λειτουργικά.

Τα παιδιά βέβαια έχουν διαφορετική άποψη. Η Μυρτώ επίλεξε το φωτιστικό Monty διότι της επιτρέπει να διαβάζει το βράδυ στο κρεβάτι (την παρακαλάμε να κοιμηθεί…) και ο Άρης το μαξιλάρι από τη σειρά οχήματα (μάλλον ονειρεύεται βόλτες με οχήματα τη νύχτα)! Η Τζωρτζίνα, ως καθηγήτρια, πλέκει καθημερινά το εγκώμιο των καρεκλών μας, πόσο λειτουργικές είναι και πώς μπορούν να προσφέρουν ιδανική στήριξη σε μικρούς και μεγάλους. Περί ορέξεως…

Τέλος, ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια, επαγγελματικά, οικογενειακά και προσωπικά; Τι θέλεις να κάνεις μόλις τελειώσει η κορονοπεριπέτεια; 

Να καλέσουμε όλους τους φίλους μας με τα παιδιά τους και να κάνουμε ένα τρικούβερτο γλέντι! Να βρεθούμε όλη η ομάδα FLEXA/Cozy παρέα! Ως προς τα επαγγελματικά, θα συνεχίσουμε την εταιρική μας προσαρμογή στην ψηφιακή εποχή και την ανάπτυξη των καταστημάτων Cozykids, εντός των οποίων θα έχει πάντα τη θέση που της αρμόζει η FLEXA. Έρχεται μάλιστα το δεύτερο κατάστημα Cozykids στην Ελλάδα και το πρώτο στην Αθήνα, στο Golden Hall!

Μπορείτε να βρείτε τα προϊόντα της FLEXA στα καταστήματα FLEXA και Cozykids, καθώς και στο cozykids.gr, μαζί με υπέροχα έπιπλα, παιχνίδια και διακοσμητικά από τα καλύτερα παιδικά brand. 

Leave a Reply