ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΟΥΡΑΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ

ψηφιακή κούραση των ματιώνΔεδομένης της έξαρσης του κορονοϊού, τόσο η τηλεκπαίδευση όσο και η τηλεργασία έγιναν απαραίτητες στη ζωή των ανθρώπων, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία. Ωστόσο, η μεγάλη έκθεση στην οθόνη του υπολογιστή, του κινητού, του tablet ή οποιασδήποτε ηλεκτρονικής συσκευής μπορεί να προκαλέσει ψηφιακή κούραση των ματιών. Αυτό συμβαίνει, καθώς η χρήση της οθόνης μειώνει σημαντικά τη συχνότητα με την οποία τα «ανοιγοκλείνoυμε», με αποτέλεσμα την ανεπαρκή τους λίπανση και την αίσθηση ξηρότητας.

Έρευνες έδειξαν  ότι το 59% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν συστηματικά υπολογιστές και ψηφιακές συσκευές εμφανίζουν συμπτώματα «ψηφιακής κούρασης» των ματιών.

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ψηφιακή κούραση των ματιών είναι το πόσο κοντά είμαστε στην οθόνη, η συχνότητα και η διάρκεια χρήσης των ψηφιακών συσκευών και ο βαθμός έκθεσης στο μπλε φως, που εκπέμπεται από τις οθόνες.

Το 65% των παιδιών και των εφήβων περνούν τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα μπροστά από μία ψηφιακή συσκευή και το 77% των γονέων αναφέρει ότι είναι από αρκετά έως πολύ ανήσυχοι για τις επιπτώσεις των ηλεκτρονικών συσκευών στα μάτια των παιδιών. Ο πονοκέφαλος, τα πρησμένα και κόκκινα μάτια ή τα υγρά και ξηρά ματιά, η δυσκολία στη συγκέντρωση, η θολή ή ακόμη και διπλή όραση και η αυξημένη ευαισθησία στο φως είναι μερικά από συχνότερα συμπτώματα.

Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η ψηφιακή κούραση των ματιών δεν πρέπει να θεωρείται ένα αναγκαίο κακό της τεχνολογίας.Υπάρχουν λύσεις για να περιοριστεί αυτό το  φαινόμενο. Η μείωση του χρόνου έκθεσης σε οθόνες, όσο το δυνατόν περισσότερο, είναι βέβαια η προφανέστερη, αλλά επειδή ακόμα αυτό δεν είναι δυνατόν, υπάρχουν και άλλες καθημερινές συνήθειες, για να προστατεύσετε την υγεία των ματιών σας.

  • Χρησιμοποιείτε τεχνητά δάκρυα: τα τεχνητά δάκρυα ανακουφίζουν από την ξηρότητα των οφθαλμών. Εάν τα μάτια σας αρχίσουν να σας ενοχλούν, χρησιμοποιείστε οφθαλμικές σταγόνες μίας χρήσης με υαλουρονικό νάτριο και εκχύλισμα χαμομηλιού, οι οποίες βοηθούν στη συμπλήρωση της λίπανσης των ματιών. Το υαλουρονικό νάτριο θεωρείται ο καλύτερος ενυδατικός παράγοντας, ενώ το εκχύλισμα χαμομηλιού έχει καταπραϋντικές ιδιότητες.
  • «Ανοιγοκλείνετε» συχνά τα μάτια σας: είναι σημαντικό να «ανοιγοκλείνετε» τα μάτια σας τουλάχιστον 5-6 φορές το λεπτό, έτσι ώστε η επιφάνεια των ματιών να διατηρείται καθαρή και υγρή. Ενώ το άνοιγμα και κλείσιμο των ματιών συμβαίνει κυρίως ακούσια, ίσως χρειαστεί να το κάνετε πιο συχνά, όταν έχετε ξηροφθαλμία.
  • Εφαρμόστε τον κανόνα του 20-20-20: για την αντιμετώπιση της κόπωσης των ματιών υπάρχει ένας γνωστός κανόνας. Κάθε 20 λεπτά λοιπόν, θα πρέπει να κάνετε 20 δευτερόλεπτα διάλειμμα από την οθόνη και να κοιτάξετε κάτι που βρίσκεται 20 πόδια μακριά, περίπου στα 6 μέτρα.
  • Μειώστε το έντονο φως από την οθόνη, με την αύξηση του φωτισμού του χώρου. Χρησιμοποιήστε ένα φίλτρο οθόνης, αν χρειαστεί.
  • Καθίστε 60 εκατοστά περίπου μακριά από την οθόνη του υπολογιστή και τοποθετήστε την οθόνη με τέτοιον τρόπο, ώστε το βλέμμα των ματιών σας είναι ελαφρώς προς τα κάτω.

Επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας, σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν.

Ηλίας Φελέκης, Χειρουργός  Οφθαλμίατρος

Leave a Reply