ΠΑΙΖΩ ΜΕ ΤΟΝ ΦΡΙΞΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ. ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Το 2019 το ελληνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα προαγωγής της σεξουαλικής υγείας και προστασίας από τη σεξουαλική κακοποίηση «Παίζω με τον Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις» (www.frixos.net) βραβεύτηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τη Σεξουαλική Υγεία με το βραβείο Αριστείας και Καινοτομίας Προγράμματος Σεξουαλικής Αγωγής. Με αφορμή την εφαρμογή του προγράμματος στις τάξεις, η συγγραφική ομάδα είχαμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε πολλά ενημερωτικά σεμινάρια και για τους γονείς. Ο διάλογος που αναπτύχθηκε σε αυτές τις συναντήσεις αποτέλεσε την κατευθυντήρια γραμμή της νέας μας δουλειάς, «Παίζω με τον Φρίξο στο σπίτι». Στόχος είναι να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των σύγχρονων γονέων να υποστηρίξουν τα παιδιά τους στο ταξίδι γνώσης και ενδυνάμωσης σε θέματα σεξουαλικής υγείας, προσωπικής και κοινωνικής ασφάλειας και προστασίας.

Οι γονείς πολύ συχνά βρίσκουμε τίτλους βιβλίων σχετικά με το τι πρέπει να γνωρίζει το παιδί, ανάλογα με την ηλικία του, για τη σεξουαλικότητα και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Ως εκπαιδευτικοί όμως γνωρίζουμε ότι η ανάγνωση ενός βιβλίου συνήθως δεν αρκεί. Ένα ρητό λέει «ακούω και ξεχνώ, διαβάζω και θυμάμαι, πράττω και καταλαβαίνω».

Είτε το παιδί παρακολουθεί κάποιο πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής στο σχολείο είτε όχι, το τετράδιο αυτό, με τις δραστηριότητες που προτείνει, θα βοηθήσει την οικογένεια να αναδείξει με παιγνιώδη και ευχάριστο τρόπο και να συζητήσει με ασφάλεια βασικά θέματα γύρω από το σώμα, την αναπαραγωγή, τα συναισθήματα και τις ασφαλείς διαπροσωπικές σχέσεις. Δηλαδή, ζητήματα που θέτουν τις βάσεις για την προστασία από τη σεξουαλική κακοποίηση.

Επιπλέον, το τετράδιο δραστηριοτήτων του παιδιού συνοδεύεται από αναλυτικές οδηγίες για τους γονείς. Οι οδηγίες αφορούν θέματα στοχοθεσίας και διάρθρωσης των πέντε ενοτήτων του τετραδίου, αλλά επίσης προσφέρουν γνώσεις για γενικότερα ζητήματα σεξουαλικής αγωγής και προστασίας από τη σεξουαλική κακοποίηση. Ζητήματα που οι περισσότεροι γονείς αναγνωρίζουμε ότι χρειάζεται να καταλάβουμε καλύτερα.

Είναι σημαντικό, για πολλούς λόγους, να συζητούμε τα θέματα σεξουαλικότητας και διαπροσωπικών σχέσεων με τα παιδιά μας και να απαντούμε στις ερωτήσεις τους. Ανταποκρινόμαστε με αυτόν τον τρόπο στον γονεϊκό μας ρόλο και ενισχύουμε στα παιδιά την αίσθηση ότι εμείς είμαστε η αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης. Επιπλέον, ελέγχουμε και διορθώνουμε τυχόν παρερμηνείες και παραπληροφόρηση. Προσφέρουμε εξηγήσεις που ικανοποιούν την περιέργειά τους, αλλά είναι ταυτόχρονα προσαρμοσμένες στο ηλικιακό και αναπτυξιακό τους στάδιο. Μπορεί να είναι δύσκολο να εμποδίσουμε αρνητικά ή «υπερ-σεξουαλικοποιημένα» μηνύματα για τον έρωτα, τα φύλα και τις ανθρώπινες σχέσεις, που το παιδί αναπόφευκτα μεγαλώνοντας θα λάβει από τον κοινωνικό περίγυρο, αλλά θα έχουμε βοηθήσει, ώστε να έχει τα σωστά φίλτρα, μέσα από τα οποία θα επεξεργαστεί την κάθε πληροφορία. Αν το παιδί νιώσει ότι μπορεί να συζητήσει μαζί μας τώρα για το σεξ, αργότερα θα μπορέσει να μιλήσει μαζί μας και για  άλλα σοβαρά ζητήματα, όπως τη σεξουαλική παρενόχληση, το bullying ή τη χρήση ουσιών.

Τα παιδιά μας έχουν ανάγκη να νιώθουν πλαισιωμένα από υπεύθυνους, ενημερωμένους και ευαισθητοποιημένους ενήλικες, και επειδή κανένα παιδί ποτέ δε μεγάλωσε χωρίς απορίες γύρω από τη σεξουαλικότητα και τις διαπροσωπικές σχέσεις, το παιχνιδο-τετράδιο «Παίζω με τον Φρίξο στο σπίτι» θα βοηθήσει να κάνουμε την αρχή να μιλήσουμε και να δώσουμε τις σωστές απαντήσεις, όχι μόνο για να θυμάται αλλά και για να καταλάβει.Το τετράδιο δραστηριοτήτων σεξουαλικής αγωγής για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας Παίζω με τον Φρίξο στο σπίτι κυκλοφορεί από τις  Εκδόσεις Μαραθιά και συνοδεύεται από οδηγίες για τους γονείς. Τα έσοδα έχουν παραχωρηθεί στο μη κερδοσκοπικό σωματείο Ασφαλή Ξένοιαστα Παιδιά Τώρα – Α.ΞΕ.Π.Τ.

Το βιβλίο για εκπαιδευτικούς Παίζω με τον Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Διαβάστε εδώ την παρουσίασή του στο Τaλκ, μέσα από τη συνέντευξη με τη Μαργαρίτα Γερούκη.

 

Leave a Reply