ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΥΡΕΤΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Ελληνική Παιδιατρική ΕταιρείαΣυμβουλές προς τους γονείς για τον πυρετό στα παιδιά εν μέσω ελλείψεων σε αντιπυρετικά φάρμακα δίνει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ο πυρετός στα παιδιά δεν έχει βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία και οι γονείς δεν θα πρέπει να τον φοβούνται. Όμως,  ο πρόεδρός της, Καθηγητής Παιδιατρικής κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, δεδομένης της έλλειψης πολλών φαρμάκων από τη διεθνή αγορά –μεταξύ των οποίων και αντιπυρετικών– κρίνει σκόπιμο να δοθούν ορισμένες οδηγίες για την πτώση του πυρετού.

Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι το μόνο που προκαλεί στο παιδί ο υψηλός πυρετός (40°C)  είναι περισσότερες αναπνοές και σφύξεις και αδιαθεσία. «Καμία άλλη βλαβερή επίπτωση δεν προκαλεί ο πυρετός. Μη φοβάστε τον υψηλό πυρετό. Ο υψηλός πυρετός είναι σύμμαχος μας και αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των ιών. Ρίχνουμε τον πυρετό μόνο για να νιώσει πιο άνετα ο άρρωστος», σημειώνει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία. Για την πτώση του πυρετού, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απλά φυσικά μέτρα και αντιπυρετικά φάρμακα.

Τα φυσικά μέτρα είναι τα εξής:
1) Σκεπάζουμε το παιδί με κουβέρτες και παπλώματα μόνο όταν έχει ρίγος. Διαφορετικά δεν το σκεπάζουμε, για να φύγει η θερμοκρασία του σώματος προς το περιβάλλον.
2) Δεν φοράμε πολλά ρούχα στο παιδί. Το ντύνουμε όσο γίνεται με ελαφρά ρούχα. Οι πολλές στρώσεις δρουν ως μονωτικό και εμποδίζουν την πτώση του πυρετού. Εάν δεν έχει κρύο, το αφήνουμε τελείως γυμνό ή με ένα φανελάκι.
3) Του κάνουμε μπάνιο στην μπανιέρα, αφήνοντας το παιδί στο νερό για 10-20 λεπτά. Όταν το νερό ζεσταίνεται, το φρεσκάρουμε. Το ντους δεν ρίχνει το πυρετό, διότι το νερό περνά στιγμιαία από το σώμα του παιδιού και δεν γίνεται ανταλλαγή της θερμοκρασίας ανάμεσα στο σώμα και το νερό.
Αν εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα ο πυρετός από 40°C ελαττώνεται κατά 1-2°C, το παιδί νιώθει καλύτερα και δεν χρειάζεται να του δώσουμε κάποιο αντιπυρετικό φάρμακο.

Σε περίπτωση που χρειασθεί να δώσουμε αντιπυρετικό, υπάρχουν:
1) Σε σιρόπι, οι παρακεταμόλες
2) Σε σιρόπι, τα παράγωγα της ιβουπροφαίνης.
3) Υποκατάστατο για το σιρόπι παρακεταμόλης, τα αναβράζοντα δισκία. Αυτόν τον καιρό, αν δεν βρίσκετε σιρόπι παρακεταμόλης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αναβράζοντα δισκία που υπάρχουν σε αφθονία. Για παιδιά άνω των 12 ετών, χρησιμοποιούμε αναβράζοντα δισκία των 500 mg ανά 5-6 ώρες. Τα παιδιά 6-12 ετών μπορούν να πάρουν μισό αναβράζον δισκίο ανά 6ωρο. Για παιδιά 3-6 ετών, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Μπορείτε να διαλύσετε 1/2 δισκίο σε 80 ml νερού και να δώσετε στο παιδί 40 ml ανά 6ωρο.

Με αυτούς τους απλούς τρόπους μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον πυρετό, που δεν είναι επικίνδυνος, όσο ψηλά και αν ανεβαίνει.

Leave a Reply