ΚΟΥΝΕΛΙ ΚΑΙ ΑΛΕΠΟΥ! ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΚΟΜΙΚΣ ΠΟΥ ΥΜΝΕΙ ΤΗ ΦΙΛΙΑ

Κουνέλι και ΑλεπούΤα περισσότερα παιδιά λατρεύουν τα κόμικς! Ο συνδυασμός κειμένου και εικόνας, οι ατάκες και τα χρώματα, οι ελκυστικοί –χάρη στα όσα λένε και στο πώς μοιάζουν– χαρακτήρες κερδίζουν ακόμα και τους πιο «δύσκολους» αναγνώστες. Επιπλέον, τα κόμικς είναι ένας όμορφος τρόπος να εξασκηθεί στην ανάγνωση ένα παιδί όταν αρχίζει σταδιακά να διαβάζει μόνο του. Σήμερα, θα μιλήσουμε για μια νέα σειρά graphic novels που προτείνουν οι Εκδόσεις Μεταίχμιο. Λέγεται «Κουνέλι και Αλεπού». Συγγραφέας της η Αμερικανίδα Beth Ferry και εικονογράφος της ο Ούγγρος Gergely Dudas. Με χαρά, συζητήσαμε με τη δημιουργό για τη δουλειά τους αυτή, που αποτελείται από τρεις τόμους: Κουνέλι & Αλεπού 1: Φίλοι πάντα και παντού, Κουνέλι & Αλεπού 2: Ταξίδια με τον νου, Κουνέλι & Αλεπού 3: Στο πάρτι του Σπουργιτιού. Κάθε βιβλίο περιλαμβάνει πέντε σύντομες ιστορίες.

Ποιοι πρωταγωνιστούν;
Όπως μας λέει η Beth Ferry, το Κουνέλι και Αλεπού είναι μια σειρά που παρουσιάζει τις περιπέτειες δυο φίλων, ενός κουνελιού και μιας αλεπούς, που εξερευνούν τον κόσμο, ζουν περιπέτειες και μαθαίνουν τι θα πει αληθινός φίλος.  Η Αλεπού είναι αστεία και χαλαρή και δεν πολυξοδεύει τον χρόνο της ανησυχώντας για το μέλλον. Το Κουνέλι, από την άλλη, είναι αγχώδες και επιλέγει να είναι πλήρως προετοιμασμένο για κάθε πιθανό σενάριο. Παρά το γεγονός ότι είναι διαφορετικοί χαρακτήρες, Κουνέλι και Αλεπού νοιάζονται και στηρίζουν ο ένας τον άλλον, με τρόπο που δείχνει στα παιδιά πώς να είναι υπομονετικά, τρυφερά και να έχουν καλοσύνη και ενσυναίσθηση με τους φίλους τους.
Στις περιπέτειές τους, θα συναντήσετε επίσης το Σπουργίτι, που λατρεύει το φαγητό και κάθε νέα γεύση. Η Ferry μάς εξηγεί ότι εμπνεύστηκε τον χαρακτήρα αυτόν από την αγάπη της οικογένειάς της για το φαγητό και ότι είναι ο αγαπημένος της, μια και το μόνο που τον νοιάζει είναι να τρώει. Το Σπουργίτι εμφανίζεται στις ιστορίες κάθε τόσο, προσθέτοντας «νόστιμα», πρόσχαρα αστεία στα… δράματα που βιώνουν Κουνέλι και Αλεπού.
Κι έπειτα υπάρχει η Χελώνα, ένας χαρακτήρας που εμφανίζεται στο τέλος κάθε κεφαλαίου, πάντα με λίγη καθυστέρηση, χωρίς να έχει παρακολουθήσει την περιπέτεια που προηγήθηκε. Ο αναγνώστης θα τη συναντήσει και στα τρία βιβλία να λέει τη χαρακτηριστική και μάλλον αναμενόμενη φράση «Τι έχασα;»
Η Κουκουβάγια, είναι ένας χαρακτήρας που εμφανίστηκε στο δεύτερο βιβλίο. Έχει έντονη φαντασία και (προ)καλεί Κουνέλι και Αλεπού να χρησιμοποιήσουν με τη σειρά τους τη δική τους. Η Ferry έδωσε έμφαση στη φαντασία και την ενέταξε στις ξεκαρδιστικές ιστορίες της, καθώς ως συγγραφέας τη θεωρεί το σημαντικότερο εργαλείο της. Ελπίζει ότι μετά την ανάγνωση του δεύτερου βιβλίου, τα παιδιά θα αναγνωρίσουν ότι η φαντασία έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει καθετί βαρετό σε κάτι καταπληκτικό!  Η Κουκουβάγια δείχνει επίσης στο Κουνέλι και στην Αλεπού τον δρόμο προς τη σύνθετη κατάσταση που ονομάζεται φιλία, καθοδηγώντας τους να εξερευνήσουν τι αισθάνονται όταν μένουν στην απέξω, όταν συμβιβάζονται ή όταν επιτρέπουν σε καινούργιους χαρακτήρες να «εισβάλουν» στη ζωή τους. Η φιλία είναι κεντρικό θέμα στις περισσότερες ιστορίες της Ferry, ως μια ισόβια εμπειρία, που χρειάζεται υπομονή και κατανόηση και ελπίζει πως τα βιβλία της θα βοηθήσουν ουσιαστικά στην καλλιέργειά της. Αν τα παιδιά συνειδητοποιήσουν νωρίς ότι πρέπει να είναι τα ίδια καλοί φίλοι προκειμένου να αποκτήσουν καλούς φίλους, τότε είναι πιθανότερο να χτίσουν δυνατές και μακροχρόνιες σχέσεις στη ζωή τους.

Εισαγωγή στην τέχνη της ανάγνωσης
Η συγγραφέας εμπνεύστηκε τις περιπέτειες που παρουσιάζει στο «Κουνέλι και Αλεπού» τόσο από τη δική της παιδική ηλικία όσο και από αυτή των παιδιών της –βόλτες, πάρτι, παραλία, παιχνίδια σε κήπους, διαγωνισμούς, πίτσα, λεμονάδα, κατασκευές… Ελπίζει, όπως λέει χαρακτηριστικά, αυτές οι κοινές εμπειρίες να οδηγήσουν τους μικρούς αναγνώστες να ταυτιστούν με τους ήρωές της και να κατανοήσουν όσα θέλει να μεταδώσει. Θεωρεί ότι τα παιδικά χρόνια είναι γεμάτα  θαύματα και εύχεται – βλέποντας τον κόσμο μέσα από τα μάτια του Κουνελιού και της Αλεπούς– τα παιδιά να εντοπίσουν ευκολότερα τη μαγεία και την απλότητα που κρύβει η φύση.
Οι συζητήσεις μεταξύ Κουνελιού και Αλεπούς είναι αστείες και ανάλαφρες και το σύντομο κείμενο είναι ιδανικό για αναγνώστες που ανεξαρτητοποιούνται από τον ενήλικο. Η πολύχρωμη, καρτουνίστικη εικονογράφηση εμπεριέχει στοιχεία της πλοκής, ώστε το παιδί να καταλαβαίνει τι συμβαίνει ακόμα κι αν δεν είναι σίγουρο για τη σημασία μιας λέξης ή μιας φράσης.Σύμφωνα με την Beth Ferry, τα κόμικς εισάγουν ιδανικά τα παιδιά στην ανάγνωση βιβλίων με κεφάλαια, χάρη στην υποστήριξη των εικόνων και στη συντομία, προετοιμάζοντάς τα να προχωρήσουν αργότερα σε αναγνώσματα με πιο πολυσέλιδα κεφάλαια, περισσότερο κείμενο και λιγότερη εικονογράφηση. Η ανάγνωση ενός graphic novel τούς δίνει την αυτοπεποίθηση να διαβάσουν ολομόναχα ένα ολόκληρο βιβλίο. Στη σειρά «Κουνέλι και Αλεπού» θα βρείτε σύνθετους χαρακτήρες, πλοκή, συγκρούσεις και περιπέτειες ενδιαφέρουσες όπως αυτές που συναντάμε σε βιβλία για μεγαλύτερα παιδιά. Όλα αυτά, όμως, μέσα από σύντομες αφηγήσεις, ιδανικές για τους πρωτάρηδες αναγνώστες, που δεν είναι ακόμα έτοιμοι για πιο εκτεταμένο κείμενο!
Η Beth Ferry διασκέδασε πολύ γράφοντας το «Κουνέλι και Αλεπού» και ελπίζει πως και οι αναγνώστες θα καταδιασκεδάσουν, συνοδεύοντας τους ήρωες στις περιπέτειές τους. Εύχεται να γιορτάσουν κι εκείνοι τα γενέθλια του Σπουργιτιού, να συναισθανθούν το Κουνέλι όταν φάει όλα τα λαχανικά του κήπου, να χαρούν με τη Χελώνα όταν επιτέλους καταφέρει να συμμετάσχει σε μια από τις υπέροχες περιπέτειες των φίλων της, να φτιάξουν τον δικό τους πάγκο με λεμονάδες, να βρουν το κουράγιο να βοηθήσουν έναν φίλο ή μια φίλη και –το πιο σημαντικό–, να επιθυμήσουν να διαβάσουν πολλά κι ακόμα πιο πολλά βιβλία!

Leave a Reply