ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΟ ΓΚΑΖΙ

Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, σε συνεργασία με την παιδαγωγική ομάδα «Μικρές Ιστορίες», διοργανώνουν για ακόμη μια χρονιά  το καθιερωμένο Summer Camp στην Τεχνόπολη για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, από τις 21 Ιουνίου ως τις 15 Ιουλίου.

Η Μαρία Φλώρου, υπεύθυνη του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου απαντά στις ερωτήσεις μας για το πρόγραμμα που έχουν ετοιμάσει!

13340212_1053653454700604_7777396481824356602_o

Γιατί να φέρουμε τα παιδιά μας στην Τεχνόπολη φέτος το καλοκαίρι; 

Ο μοναδικός  χώρος της Τεχνόπολης, αυτό το σπάνιο βιομηχανικό μνημείο, έχει αποδείξει ότι μπορεί και αποτελεί ένα περιβάλλον φιλικό, οικείο για τα παιδιά, προωθώντας, μάλιστα, τα τελευταία χρόνια την εκπαιδευτική του διάσταση μέσα από τα προγράμματα και τα εργαστήρια του Μουσείου για παιδιά και εφήβους αλλά και ειδικά σχεδιασμένες δράσεις για όλη την οικογένεια. Επιπλέον, στην Τεχνόπολη έχουν δημιουργηθεί και επιμέρους χώροι που απευθύνονται αποκλειστικά σε παιδιά και εφήβους. Πιο αναλυτικά, παιδιά από 3-6 ετών μπορούν να παίξουν και να απασχοληθούν ευχάριστα στην παιδική χαρά της Τεχνόπολης. Επίσης, τον περασμένο Μάρτιο εγκαινιάσαμε το Sky Walk, ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα action park ευρωπαϊκών προδιαγραφών, έναν πιστοποιημένο χώρο διάδρασης και παιχνιδιού που αποτελείται από αιωρούμενες γέφυρες και μονοπάτια, παρατηρητήρια και μια τεράστια μεταλλική τσουλήθρα-τούνελ. Εκεί παιδιά και έφηβοι μπορούν να σκαρφαλώσουν, να ισορροπήσουν, να διασκεδάσουν και να ακονίσουν τη φαντασία τους στον… αέρα, πάντοτε όμως με απόλυτη ασφάλεια. Το Sky Walk έχει αναδειχτεί μάλιστα, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, σε ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία της Τεχνόπολης.

13319701_10154309893987033_9219354194257881215_n

Πώς σχεδιάσατε το φετινό σας πρόγραμμα; Ποιες οι θεματικές του; 

Η Τεχνόπολη και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου έχει πάντα ως προτεραιότητα το σεβασμό προς  το παιδί, τη γνώση και την αξία του παιχνιδιού. Με αυτή τη λογική, οι μουσειοπαιδαγωγοί του Μουσείου και η παιδαγωγική ομάδα «Μικρές Ιστορίες» σχεδιάσαμε, για ακόμη μια χρονιά, ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα 4 εβδομάδων που περιλαμβάνει 4 διαφορετικές θεματικές.

Αναλυτικότερα, την 1η εβδομάδα (21-24 Ιουνίου) με θέμα «Ο γύρος του κόσμου σε μία…εβδομάδα», τα παιδιά έρχονται σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες, μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα γνωρίζουν την Ευρώπη και τον κόσμο και μαθαίνουν να κατανοούν τη διαφορετικότητα.

Η 2η εβδομάδα (27 Ιουνίου-1 Ιουλίου) έχει τίτλο «Σχήματα και χρώματα» και είναι αφιερωμένη στα εικαστικά και τις τέχνες. Τα παιδιά εξοικειώνονται με έργα διάσημων ζωγράφων και κινήματα της μοντέρνας τέχνης, πειραματίζονται με διαφορετικά υλικά και φτιάχνουν τα δικά τους έργα.

Την 3η εβδομάδα (4-8 Ιουλίου) «Δημιουργίες με νέες τεχνολογίες», οι μικροί μας φίλοι ανακαλύπτουν τα μυστικά της κινούμενης εικόνας, γράφουν το σενάριο, δημιουργούν τους χαρακτήρες και φτιάχνουν από την αρχή μια ταινία μικρού μήκους animation, με την καθοδήγηση ενός πολύ ταλαντούχου συνεργάτη και βραβευμένου media artist και animator, του Μπάμπη Αλεξιάδη. Παράλληλα, συναρμολογούν και προγραμματίζουν ρομποτάκια σε εργαστήρια εκπαιδευτικής ρομποτικής που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η 4η και τελευταία εβδομάδα (11-15 Ιουλίου), με θέμα «Μαθαίνω το σώμα μου», περιλαμβάνει πολύ χορό, γυμναστική και παιχνίδι! Τα παιδιά συμμετέχουν σε εργαστήρια χορού, zumba και capoeira, σκαρφαλώνουν και ισορροπούν στο Sky Walk και μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες μαθαίνουν να τρέφονται σωστά και να ζουν καλύτερα.

texnopoli

Τι θέλετε να κερδίσουν τα παιδιά μέσα από το Summer Camp που διοργανώνετε φέτος; 

Όπως φαίνεται από την περιγραφή τους οι παραπάνω θεματικές ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής μας όπως είναι η ανάγκη για κατανόηση της πολυπολιτισμικότητας που κυριαρχεί πλέον στη ζωή μας ή της εξοικείωσής μας με νέες τεχνολογίες. Από την άλλη προσπαθήσαμε να εντάξουμε και άλλες αξίες που πλέον θεωρούνται πάγιες όπως είναι η προσωπική μας έκφραση μέσω των τεχνών ή η ανάγκη μας για εναλλακτικούς τρόπους άσκησης και η κατάκτηση της γνώσης ότι η διατροφή μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πνευματική μας ευεξία.

Δείτε περισσότερα για το Summer Camp στην Τεχνόπολη εδώ

Leave a Reply