ΟΙ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΙΣ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ

kyriakes_stin_technopoli_2Οι Κυριακές στην Τεχνόπολη επιστρέφουν! Για 8η συνεχόμενη χρονιά, μία Κυριακή κάθε μήνα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, η Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό, προσφέροντας συναρπαστικές δράσεις, με ελεύθερη είσοδο, για παιδιά 3-12 ετών και τις οικογένειές τους.

Η πρώτη Κυριακή για φέτος έρχεται στις 8 Μαρτίου 2020 και είναι αφιερωμένη σε ένα θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο, όπως είναι το περιβάλλον. Μέσα από ένα ψυχαγωγικό και, ταυτόχρονα εκπαιδευτικό πρόγραμμα δράσεων, που έχει επιμεληθεί το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, οι μικροί μας φίλοι θα έρθουν σε επαφή με σημαντικές έννοιες, όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η ανακύκλωση, ενώ θα γνωρίσουν και όλα τα στοιχεία που συνθέτουν τη μαγευτική εικόνα του πλανήτη γη: τα ζώα, τα φυτά, τις δυνάμεις της φύσης αλλά και την ενέργεια! Το πρόγραμμα της πρώτης Κυριακής συνθέτουν δημιουργικά εκπαιδευτικά προγράμματα, ένα διασκεδαστικό εικαστικό εργαστήρι και μια απίθανη μουσικοπαιδαγωγική παράσταση.

kyriakes_stin_texnopoli_5Πιο αναλυτικά:

Νερό: Μια σταγόνα διηγείται…
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά από 4-6 ετών σε συνεργασία με το Μουσείο Πειραμάτων

Νερό, κάτι τόσο καθημερινό, αλλά και τόσο πολύτιμο! Πόσες φορές ανοίγουμε τη βρύση και χωρίς να το πολυσκεφτούμε, την αφήνουμε να τρέχει… Ας μάθουμε, λοιπόν, τα πάντα για το νερό και κυρίως πώς και γιατί δεν πρέπει να το σπαταλάμε. Από τι αποτελείται το νερό; Πάγος, νερό ή ατμός; Δραματοποιούμε και μαθαίνουμε τις ομοιότητες και τις διαφορές τους. Γνωρίζουμε τον κύκλο του νερού μέσα από το ηχητικό ταξίδι μίας σταγόνας. Κάνουμε μαγικά πειράματα με το νερό και το βλέπουμε να ανάβει και όχι να σβήνει τη φωτιά, να βάφει και όχι να καθαρίζει! Ποιοι ζουν μέσα στο νερό; Εκτός από τους κατοίκους του νερού που βλέπουμε και γνωρίζουμε, υπάρχουν και οι αόρατοι για εμάς μικροσκοπικοί του κάτοικοι. Μια ματιά όμως στο μικροσκόπιο μας δείχνει πόσοι από αυτούς ζουν σε μία μόνο σταγόνα νερού. Μετά από όλα αυτά δε μπορούμε παρά να υποσχεθούμε πως… «Τόσο σπουδαίο είν΄ το νερό, που ούτε σταγόνα δε σπαταλώ!»

Πληροφορίες
Ώρα:
11.00-12.00
Χώρος: Δεξαμενές Καθαρισμού

Μία βόλτα στο Μουσείο
Ξενάγηση για οικογένειες με παιδιά από 9 ετών

Mε τη βοήθεια των έμπειρων ξεναγών του Μουσείου, μικροί και μεγάλοι ανακαλύπτουν τι είναι το φωταέριο, ακολουθούν τη γραμμή παραγωγής του, θαυμάζουν τα παλιά μηχανήματα, γνωρίζουν τις ειδικότητες των εργαζομένων στο εργοστάσιο αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης στην περιοχή του Γκαζιού. Παράλληλα,  έρχονται σε επαφή με τις μυρωδιές του παλιού εργοστασίου, ακούν  τις ιστορίες των εργαζομένων μέσα από τα κορνούτα, αγγίζουν τις μηχανές που μέχρι πρόσφατα λειτουργούσαν και  «ξεκλειδώνουν» τα μυστικά του εργοστάσιου φωταερίου με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο.

Πληροφορίες
Ώρα:
11.00-12.00
Σημείο εκκίνησης:
Καμινάδα Β (η στεγασμένη)

kyriakes_stin_texnopoli_4

Υγιεινή: Παίζουμε με τα μικρόβια;
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά από 6-10 ετών σε συνεργασία με το Μουσείο Πειραμάτων

Γιατί πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας πριν το φαγητό; Γιατί πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά από κάθε γεύμα; Που βρίσκονται τα μικρόβια, αφού δεν τα βλέπουμε πουθενά; Παιχνίδια και πειράματα δίνουν για άλλη μία φορά τις απαντήσεις στις ερωτήσεις της καθημερινότητας. Βλέπουμε τα μικρόβια των δοντιών μας στα μικροσκόπια και τα μικρόβια των χεριών μας σε ειδική καλλιέργεια. Γνωρίζουμε το πιο διάσημο… μικρόβιο! Μαθαίνουμε τους κανόνες της ατομικής υγιεινής και παίζουμε το παιχνίδι «Ταξίδι στη χώρα του ιού Ίου». Τα χέρια των ταξιδιωτών αποκαλύπτουν ποιοι ταξιδιώτες ήταν απρόσεκτοι και μολύνθηκαν απ΄ τον ιό Ίου.

Πληροφορίες
Ώρα: 12.00-13.00
Χώρος: Δεξαμενές Καθαρισμού

kyriakes_stin_technopoli_2

Ο βυθός εκπέμπει SOS!

Εικαστικό εργαστήριο με τη Γεωργία Λαζάρου για οικογένειες με παιδιά από 3-7 ετών 

Ο βυθός εκπέμπει SOS! Ζητάμε τη βοήθειά σας για να καθαρίσουμε το νερό και να σώσουμε όλα τα υπέροχα πλάσματα που υπάρχουν μέσα στο βυθό: πολύχρωμα ψάρια, σπάνια λουλούδια, ακόμη και χαμένους θησαυρούς που βρίσκονται για χρόνια… ανεξερεύνητοι! Χρησιμοποιούμε χρωματιστά ανακυκλώσιμα υλικά και με την τεχνική του κολλάζ φτιάχνουμε τη δική μας καθαρή θάλασσα.

Πληροφορίες
Ώρα: 12.00-13.00
Χώρος: Αεριοφυλάκιο 2 – INNOVATHENS Powered by Samsung

kyriakes_stin_texnopoli

Γύρω–γύρω μήνες
Μία μουσικοπαιδαγωγική παράσταση στηριγμένη στο ελληνικό λαϊκό παραμύθι «Η κυρά Καλή και οι 12 Μήνες» από τη θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος».

Στη μουσικοπαιδαγωγική αυτή παράσταση, τα παιδιά από 4 ετών ζουν την κάθε εποχή με τα ξεχωριστά της έθιμα, με τις γιορτές και τα παραδοσιακά παιχνίδια που πάντα πρόσφεραν σύνδεση με τον κύκλο των εποχών και τις εναλλαγές στη φύση. Η παράσταση «Γύρω–γύρω μήνες» αναπνέει με το ρυθμό των εποχών. Έχει ρυθμό σύγχρονο, όμως αντλεί πλούτο, γνώση και εμπειρία από το χθες, από έθιμα και παραδόσεις που κοντεύουμε να ξεχάσουμε, με ευγνωμοσύνη για τη ζωή και τους καρπούς της φύσης. Με παροιμίες και τραγούδια, με ποιήματα και αινίγματα, με ζωντανή μουσική, με μουσικά όργανα (γνωστά και πρωτότυπα), με διαδραστικά θεατρικά παιχνίδια, στήνεται μια γιορτή, μήνα το μήνα.

Πληροφορίες
Ώρα: 13.00-14.00
Χώρος: Αεριοφυλάκιο 1- Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ»

Κυριακές στην Τεχνόπολη

Κυριακές στην Τεχνόπολη

Η είσοδος σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη.
**Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση:  213 0109327 (Δευτέρα – Παρασκευή, 11:00-16:00)

Περισσότερες πληροφορίες:
Tηλ.: 213 0109325, 213 0109300
E-mail: gasmuseum@athens-technopolis.gr
www.gasmuseum.gr

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Πειραιώς 100, Γκάζι

Leave a Reply