Παιδιά και ψυχική ενδυνάμωση: Webinar για γονείς και εκπαιδευτικούς

Η ψυχική ενδυνάμωση, που οδηγεί στην ψυχική ανθεκτικότητα, είναι ίσως το μεγαλύτερο δώρο που οι  γονείς μπορούμε να παράσχουμε στο παιδί μας εξ απαλών ονύχων, προκειμένου να το θωρακίσουμε απέναντι στις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις της ζωής. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, τα παιδιά θα γίνουν ικανά να αντιλαμβάνονται έγκαιρα κάθε “απειλητική” και εν δυνάμει τραυματική συνθήκη και να προσαρμόζονται, ώστε να αντεπεξέλθουν σε αυτή με το λιγότερο δυνατό ψυχικό, νοητικό και σωματικό κόστος.

Η ψυχική ενδυνάμωση των παιδιών εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τους γονείς και το στιλ ανατροφής που εκείνοι επιλέγουν. Ο γονέας του 21ου αιώνα καλείται να ξεπεράσει τον τρόπο με τον οποίο εκείνος μεγάλωσε, να είναι τρυφερός και υποστηρικτικός και ναι μεν να έχει απαιτήσεις και προσδοκίες από το παιδί του, αλλά ταυτόχρονα να φροντίζει ώστε αυτές να μην είναι υπερβολικές, να είναι ανάλογες με τις ικανότητες του παιδιού του και να καλλιεργεί την επικοινωνία χωρίς επικρίσεις, σεβόμενος την προσωπικότητα και τις δυνατότητες του παιδιού. Με τον τρόπο αυτό, θα μεγαλώσει ένα μελλοντικό ενήλικο ανεξάρτητο, με αυτογνωσία, αυτοπεποίθηση, αυτοέλεγχο και προσαρμοστικότητα, που θα μπορεί να πραγματοποιεί τα όνειρά του, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται οποιαδήποτε δυσκολία στην καθημερινότητά του.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, οι Εκδόσεις Διόπτρα και το Τaλκ διοργανώνουν webinar για γονείς και εκπαιδευτικούς με αφορμή τα βιβλία της Μαρίνας Γιώτη Γέτι – Η δύναμη του ακόμηΤα Φλαφ της ευτυχίας και Το νησί του Ποτέ-Ποτέ. Η συγγραφέας συζητά με την αρχισυντάκτρια του Τaλκ Πελιώ Παπαδιά για τους πολλούς και απλούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ενδυναμώσουμε ψυχικά τα παιδιά μας μέσα από τη λογοτεχνία, προκειμένου να μεγαλώσουν με αυτοπεποίθηση και να γίνουν ευτυχισμένοι ενήλικοι. Λέξεις κλειδιά; Το «Ακόμη», η «Ευγνωμοσύνη» και το «Πότε»…

Πότε: Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στις 19:00

Πού: Στο Zoom https://us06web.zoom.us/j/8204521831?omn=88943815854 και στο www.facebook.com/talcmag

Λίγα λόγια για το βιβλίο Γέτι – Η δύναμη του ακόμη: Είναι τελικά οι δυνατότητες και οι ικανότητές μας κάτι σταθερό ή μεταβάλλονται με την προσπάθεια που καταβάλλουμε; Το Γέτι είναι ο φανταστικός φίλος του Αγοριού. Το ακολουθεί παντού, αλλά μπορεί να πει μονάχα μία λέξη… ακόμη. Το Αγόρι ανακαλύπτει ότι αυτή είναι μια μαγική λέξη που, όταν τη χρησιμοποιεί σωστά, το μυαλό του μεγαλώνει και μπορεί να καταφέρει τα πάντα, αρκεί να προσπαθήσει.

Το βιβλίο συμπληρώνει το Γέτι – Ημερολόγιο θετικής σκέψης. To Γέτι έρχεται να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν και να χρησιμοποιήσουν στην πράξη τη νοοτροπία ανάπτυξης μέσα από ένα ημερολόγιο θετικής σκέψης γεμάτο θετική παρότρυνση, παιχνίδια και διασκεδαστικές δραστηριότητες, που βασίζονται στο growth mindset. Ένα ημερολόγιο-εργαλείο αυτοβοήθειας, ψυχικής ενδυνάμωσης και καλλιέργειας της νοοτροπίας ανάπτυξης στο παιδί, όπου μέρα με την ημέρα ενισχύει την αυτογνωσία, την αυτοεκτίμηση, την ενσυναίσθηση, ενώ εξασκεί την ευγνωμοσύνη, τη θετική σκέψη και το θετικό αυτοδιάλογο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο Τα Φλαφ της ευτυχίας: Μια μικρή και μαγική λέξη είναι το «Eυχαριστώ» που μέσα της περικλείει μια μεγάλη δόση ευγνωμοσύνης. Η ευγνωμοσύνη τρέφει την ψυχή μας και έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται άμεσα με την ευτυχία. Ο ΟΧ-Ι ζούσε σε έναν μικρό πλανήτη στην άκρη του ηλιακού µας συστήματος, που είχε τον πιο όμορφο και παράξενο ουρανό! Ο ουρανός φωτιζόταν από χιλιάδες φωτεινά Φλαφ, μικρά χνουδωτά ουράνια σώματα που έλαμπαν από μακριά. Έλεγαν πως αν τα έπιανες ήταν πολύ μαλακά και έφερναν πραγματική ευτυχία. Ω! Πόσο αγαπούσε ο ΟΧ-Ι τα Φλαφ! Τι κρίμα που ήταν τόσο, μα τόσο μακριά… Ώσπου μια μέρα ένα Φλαφ έπεσε λίγο πιο πέρα από το σπίτι του ΟΧ-Ι! Πόσο χάρηκε! Οι ευχές του έπιασαν! Ένα ολόδικό του Φλαφ! Όμως έκανε τελικά το Φλαφ ευτυχισμένο τον ΟΧ-Ι; Και τι είναι τελικά η ευτυχία; Μια ιστορία που έρχεται να δείξει στα παιδιά τη δύναμη της ευγνωμοσύνης, που τρέφει την ψυχή και συνδέεται άμεσα με την ευτυχία. Είναι ένα εργαλείο και μια ικανότητα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να ζήσουμε στο παρόν, να νιώσουμε πιο ικανοποιημένοι στο σήμερα και να κοιτάξουμε με αισιοδοξία το μέλλον.

Λίγα λόγια για Το νησί του Ποτέ-Ποτέ: Ο Ποτέ-Ποτέ είναι μια μικρή στρουθοκάμηλος που κάθεται σε ένα πανέμορφο, μικροσκοπικό νησί στη μέση του Ωκεανού και απολαμβάνει τον χυμό του. Η μέρα είναι μαγευτική και εκείνος νιώθει σαν να βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου. Το νησί του είναι απλά ΤΕΛΕΙΟ και δεν το αλλάζει με ΤΙΠΟΤΑ. Κάτι συμβαίνει όμως με το «τέλειο» νησί του Ποτέ-Ποτέ. Φαίνεται… ότι βουλιάζει! Παρά τις προειδοποιήσεις φίλων και περαστικών, ο Ποτέ-Ποτέ αρνείται να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Τι θα συμβεί τελικά στον Ποτέ-Ποτέ; Θα καταφέρει να προσαρμοστεί ή θα βουλιάξει μαζί με το νησί του; Ένα βιβλίο για όλα τα «ποτέ» που καμιά φορά χρειάζονται μια μικρή προσπάθεια από εμάς για να γίνουν «πότε».

Leave a Reply