Αγορομάνα: Μια παράσταση που στηρίζει τις νέες μητέρες

Αγορομάνα

Αγορομάνα

Τα μωρά είναι υπέροχα. Είναι αξιολάτρευτα, γλυκά, τρυφερά, απαλά, μυρίζουν ωραία και κανείς δεν μπορεί να τους αντισταθεί. Κανείς δεν διαφωνεί με αυτό. Όλοι χαιρόμαστε όταν βλέπουμε μωράκια στο δρόμο, στο εστιατόριο, στο supermarket. Ειδικά όταν είναι ήσυχα. Αν φοράνε και καμιά κουκούλα με αυτάκια μπορεί και να πεθάνουμε από τη χαρά μας. Τους χαμογελάμε, προσφερόμαστε να βοηθήσουμε τη μαμά ή τον μπαμπά με το καρότσι και όλα είναι καλά και η ζωή είναι ωραία.

Το τι περνάει ένας νέος γονέας στο σπίτι του είναι ένα άλλο θέμα που δεν αφορά κανέναν. Τη συνέχεια δεν τη βλέπουμε δημόσια. Κρύβεται πίσω από τους τοίχους του σπιτιού και από στερεότυπα που θέλουν, τη γυναίκα κυρίως, προορισμένη από τη φύση για το ρόλο της μητρότητας, να είναι ήρεμη, υπομονετική και να μπορεί να διεκπεραιώσει πενήντα εργασίες ταυτόχρονα, χωρίς να διαμαρτυρηθεί. Γιατί αν εκφράσει τη δυσαρέσκειά της δεν είναι καλή μητέρα. Έτσι κανείς ποτέ δεν μαθαίνει ότι:

  • Το να μεγαλώνεις μωρό είναι η πιο απαιτητική εργασία που υπάρχει.
  • Ο θηλασμός είναι δύσκολος και εξοντωτικός. Και πονάει!
  • Οι γυναίκες κρίνονται συνεχώς είτε γιατί θηλάζουν, είτε γιατί δεν θηλάζουν, είτε για την παραμικρή τους πράξη ως μητέρες.
  • Υπάρχει μια ολόκληρη κοινωνική κατασκευή που βασίζεται στο ότι οι γυναίκες έχουν φυσικό ένστικτο μητρότητας η οποία τις εγκλωβίζει στο ρόλο της «καλής μαμάς».
  • Η αϋπνία είναι ένα πραγματικό μαρτύριο που χρησιμοποιείται ως μέθοδος βασανισμού στο Γκουαντάναμο.
  • Η επιλόχειος κατάθλιψη δεν είναι μόνο θέμα ορμονών, αλλά οφείλεται και σε έλλειψη κοινωνικής στήριξης και τραυματικές εμπειρίες τοκετού.
  • Οι περισσότερες γυναίκες κακοποιούνται κατά τη διάρκεια του τοκετού και δεν το συνειδητοποιούν καν.
  • Οι νέοι γονείς ζουν ανάμεσα σε στοίβες από ρούχα, φαγητά, πάνες, σκατάκια και τσισάκια παντού. Είναι συνήθως άπλυτοι, πεινασμένοι και κατάκοποι.
  • Και τα μωρά, πολλές φορές μέσα στη μέρα, ουρλιάζουν!

Ζώντας σε ένα περιβάλλον καθόλου φιλικό απέναντι στα παιδιά, με ανύπαρκτη στήριξη από την πολιτεία, και τον περίγυρο να κρίνει περισσότερο από όσο στηρίζει, έχω να πω, σκουπίζοντας ταυτόχρονα τα τσισάκια γύρω από την τουαλέτα, απαντώντας σε ένα email και βάζοντας πλυντήριο, τα εξής: Οι νέες μαμάδες χρειαζόμαστε βοήθεια! Και οι νέοι μπαμπάδες. Από τη μία η θυσία που απαιτείται από τη μητέρα την εμποδίζει να έχει πρόσβαση στη βοήθεια που χρειάζεται. «Είναι δυνατόν να χρειάζομαι και νταντά και καθαρίστρια και ψυχολόγο και σύμβουλο θηλασμού; Οι άλλες πώς τα καταφέρνουν;» Από την άλλη οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες δεν της επιτρέπουν την πρόσβαση σε επαγγελματική βοήθεια ακόμα κι αν ξεπεράσει τις ενοχές της και την αναζητήσει. Και καθώς ο σύντροφος είναι συνήθως στη δουλειά καλείται να αντεπεξέλθει μόνη σε μια επίπονη και εντατική εργασία. Και κανείς δεν μπορεί να καταλάβει γιατί δυσανασχετεί. «Έλα μωρέ πώς κάνεις έτσι! Έχεις ένα γερό μωρό, κάνε λίγο υπομονή!»

Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μιλάμε ανοιχτά για όλα αυτά. Μεταξύ μας και δημόσια. Για να βρούμε τη στήριξη που χρειαζόμαστε. Για να αλλάξουμε τα πράγματα. Αυτό κάνουμε κάθε Παρασκευή στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, με την παράσταση Αγορομάνα. Μιλάμε για της δυσκολίες της ανατροφής του μωρού, την κοινωνική πίεση που ασκείται στη νέα μητέρα, την έμφυλη ανισότητα και τη βία κατά των γυναικών, ειδικά τη μαιευτική. Σε κάθε παράσταση μια διαφορετική καλεσμένη ή καλεσμένος μοιράζεται μαζί μας το δικό της/του βίωμα.

Η παράσταση είναι ένα διαφορετικό stand-up comedy, με το οποίο οι νέοι γονείς θα συνδεθούν, θα ταυτιστούν, θα συμφωνήσουν ή θα διαφωνήσουν και σίγουρα θα νοιώσουν πιο δυνατοί και λιγότερο μόνοι.

Η Αφροδίτη Μητσοπούλου είναι ηθοποιός – σκηνοθέτις, διπλωματούχος της Πολυτεχνικής σχολής του Α.Π.Θ. του τμήματος Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών και της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης “Αρχή” της Νέλλης Καρρά.

Αγορομάνα
Οι παραστάσεις συνεχίζονται! 
Κείμενο: Αφροδίτη Μητσοπούλου
Σκηνοθεσία: Ιάκωβος Μολυμπάκης, Αφροδίτη Μητσοπούλου 
Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
(Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, 11364 Κυψέλη, Αθήνα)
Κάθε Παρασκευή μέχρι 7 Απριλίου 2023 | 21:00
Ηλεκτρονική Προπώληση:
https://www.viva.gr/tickets/theater/agoromana/ 

Μεταξύ stand-up comedy, ντοκιμαντέρ και μουσικής παράστασης, η “Αγορομάνα” βρίσκει φωνή ακούγοντας και
μεταφέροντας τις φωνές και τις επιθυμίες πολλών άλλων γυναικών.
 

Η μητρότητα είναι σαν ένα ιερό πράγμα που όλοι σέβονται μέχρι να πάρεις το τρόλεϊ που σε βρίζουν όλοι που έχεις το καροτσάκι για να μπεις στο 15.”
Είναι τεράστιο αυτό το φορτίο των logistics που έχει η μαμά στο κεφάλι! Για να κάνω διάλειμμα από αυτό που ζω, πάω στο μανάβη, φίλε μου…” 
“Βασικά πέφτεις στη θάλασσα και κολυμπάς. Και είναι τρικυμία. 

Μια νέα μητέρα διαπιστώνει ότι, παρά την κοινωνική πίεση και τις συνεχείς παροτρύνσεις, καλείται να ανταποκριθεί μόνη σε μια επίπονη και εντατική εργασία. Μόνο εκείνη το βιώνει έτσι; Είναι κακή μητέρα;
Η παράσταση εξερευνά, εξιστορεί και αποδομεί τα βιώματα της μητρότητας και της πατρότητας. Φωτίζει σταδιακά τους έμφυλους ρόλους που συνεχίζουν να υφίστανται σήμερα. Ψάχνει να πιάσει από την αρχή το νήμα της βίας κατά των γυναικών.
Μεταξύ stand-up comedy, ντοκιμαντέρ και μουσικής παράστασης, η “Αγορομάνα” βρίσκει φωνή ακούγοντας και μεταφέροντας τις φωνές και τις επιθυμίες πολλών άλλων γυναικών.

Αγορομάνα“Πάντως εγώ παιδί με άντρα δεν ξανακάνω.”

Συντελεστές:

Κείμενο: Αφροδίτη Μητσοπούλου
Σκηνοθεσία: Ιάκωβος Μολυμπάκης, Αφροδίτη Μητσοπούλου
Σκηνογραφία: Μαρία Καραθάνου
Φωτισμοί: Αποστόλης Κουτσιανικούλης
Μουσική: Κώστας Μητσόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Χαριτοπούλου
Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου
Ερμηνεία: Αφροδίτη Μητσοπούλου, Ιάκωβος Μολυμπάκης
site: polychorosket.gr
Facebook: facebook.com/tvcontrolcenter
Instagram: instagram.com/tvcontrolcenter
Soundcloud: soundcloud.com/tvcontrolcenter

Info:  
Τοποθεσία: Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, Κυψέλη, Αθήνα
Ημερομηνία: Κάθε Παρασκευή μέχρι 7 Απριλίου 2023, ώρα έναρξης: 21:00. Διάρκεια: 80’
Πληροφορίες: Τηλ.: 213 00 40 496 / 69 45 34 84 45
Τιμές εισιτηρίων: 12€, 10€ (φοιτητικό, άνω των 65), 5€ (κάρτα ανεργίας, ΑΜΕΑ, ΣΕΗ)
Προπώληση: viva.gr & 213 00 40 496
https://www.viva.gr/tickets/theater/agoromana/

Leave a Reply