“ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ” ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ANIMATION ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

ΑριστοναύτεςΤο καινούργιο και πρωτότυπο, πολυθεματικό φεστιβάλ Αριστοναύτες ξεκινάει σε λίγες ημέρες στον Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Δήμου, σε συνεργασία με το Ν.Π.Δ.Δ. Ηλίας Κατσούλης και τη δημιουργική ομάδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros. Φυσικά, από το πρόγραμμά του δεν μπορούν να λείπουν τα παιδιά!

Η Ελίνα Μενούνου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, τονίζει στο Τaλκ: “Το φετινό καλοκαίρι, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αριστοναύτες, στο αισθητικό δάσος του Πευκιά, στην παραλία του Ξυλοκάστρου, αλλά και στο Ρέμα των Μύλων στη ορεινή Ζάχολη, θα λάβουν χώρα βιωματικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους. Αντλώντας έμπνευση και υλικά από το φυσικό περιβάλλον, ερεθίσματα της εποχής και του τόπου μας και χρησιμοποιώντας ως εργαλεία τις αισθήσεις, την κίνηση, την περιέργεια, το παιχνίδι, τη φαντασία αλλά και την τεχνολογία, θα εξερευνήσουμε, θα ανακαλύψουμε, θα μάθουμε, θα δημιουργήσουμε και θα μοιραστούμε μοναδικές εμπειρίες. Ανάμεσα σε πεύκα και έλατα, τα νερά της θάλασσας ή του ποταμού, τους ήχους, τα χρώματα και τις μυρωδιές, θα συνδεθούμε με τη μοναδικότητα της φύσης και θα συνεργαστούμε με τα μέλη της οικογένειάς μας δημιουργώντας πρωτότυπα έργα. Μια καινοτόμα, διαθεματική, παιδαγωγική προσέγγιση που προέρχεται από τη συνεργασία του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, με τα Σχολεία Πρωτοβάθμιας/Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το ΚΑΠΗ, αξιοποιεί το φυσικό κάλλος του τόπου μας, ως πλαίσιο αλλά και ως εκπαιδευτικό εργαλείο, συνδυάζει την παιγνιώδη και βιωματική μάθηση, ενισχύει την περιβαλλοντική συνείδηση και μας φέρνει πιο κοντά στη φύση αλλά και στους ανθρώπους.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ ANIMATION σε επιμέλεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων ANIMASYROS

Σάββατο 9 Ιουλίου, 21:00 | Πρώην Ειρηνοδικείο, Δερβένι

Κυριακή 10 Ιουλίου, 21:00 | Παλιό Μουράγιο, Ξυλόκαστρο

Προβολές ταινιών ανιμέισον για όλη την οικογένεια από όλον τον κόσμο, με την επιμέλεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros. Το πλούσιο αυτό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει πολυβραβευμένες σε διεθνή φεστιβάλ σύγχρονες ταινίες, σε πρώτη προβολή για το ευρύ κοινό, μετά την παρουσίασή τους στο Animasyros, που μπορεί να απολαύσει ο θεατής και να γνωρίσει το μαγικό κόσμο των κινουμένων σχεδίων.

Οι προβολές θα γίνουν σε δύο ημέρες:

Σάββατο 9 Ιουλίου, εξωτερικός χώρος πρώην Ειρηνοδικείου – Δερβένι, 21:00

Animasyros KIDS

Στην πλατεία του πρώην Ειρηνοδικείου στο Δερβένι, θα προβληθεί μια επιλογή των καλύτερων ταινιών animation για όλη την οικογένεια που παρουσιάστηκαν στις πρόσφατες εκδόσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros.  Συγκεκριμένα, θα προβληθούν οι ταινίες:

  • AGGIE AND THE LEAVES/H AGGIE ΚΑΙ ΤΑ ΦΥΛΛΑ 10’| 2019 | PL EU

Η Aggie κάνει την εικόνα του τοπίου με τον Leafy Maiden σε πρώτο πλάνο. O Leafy Maiden εξαφανίστηκε ξαφνικά. Η Άγκι μπορεί να την ακούσει να καλεί μέσα από την εικόνα και πηδά στον φυλλώδη κόσμο.

  • MUM IS POURING RAIN/ ΒΡΟΧΗ ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ 29’| 2021 | FR EU

Η Τζέιν ανυπομονεί να περάσει τα Χριστούγεννα με τη μαμά της, αλλά καταλήγει εν αγνοία της στη γιαγιά της. Οι διακοπές αποδεικνύονται αρκετά περιπετειώδεις καθώς η Τζέιν συναντά νέους φίλους.

  • LAND OF ENCOUNTERS/ ΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ 10’50”| 2019 | IT EU

Ένας παππούς και η εγγονή του κάνουν ένα μαγικό ταξίδι στα τοπία της Απουλίας.

  • FLY / ΠΕΤΑ 15’| 2020 | ES EU

Η ιστορία ενός πουλιού με ένα παραμορφωμένο φτερό που το εμποδίζει να μεταναστεύσει. Εγκαταλειμμένος από το υπόλοιπο σμήνος, είναι σε απόγνωση. Μέχρι που μια μέρα η μοίρα τα φέρνει έτσι που αναγκάζεται να κάνει πράγματα που δεν ποτέ δε φανταζόταν, όπως το να πετάξει.

  • GREECE TREASURES/ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ 11’ | 2020 | LV

Ένας συνταξιούχος έφτασε στην Ελλάδα, στη Χαλκιδική. Ενώ ψαρεύει από τη βάρκα του, ανακαλύπτει έναν παλιό αμφορέα, μόνο που ο πυθμένας του σπάει και πέφτει πάλι πίσω στη θάλασσα.

  • LONDON HOLIDAYS / ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ 11’ | 2020 | LV

Οι άντρες από την “Ομάδα Δράσης” κάνουν επιτέλους τις διακοπές τους στο Λονδίνο!

Κυριακή 10 Ιουλίου, Παλιό Μουράγιο – Ξυλόκαστρο, 21:00

Calamity, a Childhood of Martha Jane Cannary

Rémi Chayé, France/Denmark, 85′, 2020

1863, Αμερικάνικη Δύση. Η Martha Jane πρέπει να μάθει να φροντίσει τα άλογα για να μπορούν να τραβήξουν την άμαξα της οικογένειας σε ένα κονβόι. Για να το κάνει αυτό, θα φορέσει παντελόνι, θα κόψει τα μαλλιά της και θα πάει κόντρα στα στερεότυπα της εποχής. Η ταινία προβάλλεται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο, αφηγείται μέσα από υπέροχες εικόνες τις απαρχές της ιστορίας της γυναίκας- θρύλου της Άγριας Δύσης Καλάμιτι Τζέιν και απευθύνεται σε μικρά και μεγάλα παιδιά.

Ο Στέφανος Κόλλιας, συντονιστής προγράμματος του Animasyros, είπε στο Τaλκ: Το animation όχι μόνο αποτελεί διασκέδαση για όλη την οικογένεια, αλλά είναι και ο ιδανικός τρόπος να προσεγγίσεις τις νεαρές ηλικίες. Δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να ταξιδέψει σε ονειρικούς και φανταστικούς κόσμους, προσφέροντας παράλληλα διασκέδαση αλλά και σωστά κοινωνικά μηνύματα. Οι παιδικές προβολές animation του Φεστιβάλ Αριστοναύτες περιλαμβάνουν μια βραβευμένη ταινία μεγάλου μήκους από τη Γαλλία, καθώς και ένα διεθνές πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Η βραβευμένη μεγάλου μήκους ταινία, “Calamity, a Childhood of Martha Jane Cannary”, του Rémi Chayé θίγει το ζήτημα της ισότητας των φύλων και την κατάρριψη των στερεοτύπων στην άγρια δύση της Αμερικής του 1863, καθώς η ηρωίδα θα κληθεί να κάνει “αντρικές δουλειές” για το καλό της οικογένειάς της και θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις προκαταλήψεις της εποχής. Στο διεθνές πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους, με ταινίες από Ιταλία, Πολωνία, Λετονία, Γαλλία κ.α., θα βουτήξουμε σε μαγικούς κόσμους, θα συγκινηθούμε από τη δύναμη της αγάπης και θα γελάσουμε με τις περιπέτειες της ομάδας διάσωσης.

ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΕΓΓΟΝΙΑ

Παρασκευή 8 Ιουλίου, 11:00-14:00 | Πευκιάς, Ξυλόκαστρο
Σάββατο 9 Ιουλίου, 11:00-14:00 | Ρέμα των Μύλων

Το εργαστήριο αυτό προσκαλεί άτομα της τρίτης ηλικίας μαζί με τα εγγόνια τους, να συμμετάσχουν σε δύο πρωτότυπες δημιουργικές δράσεις, που εμπνέονται από την ποίηση και το περιβάλλον. Σε συνεργασία με τα ΚΑΠΗ Ξυλοκάστρου και Δερβενίου, το εργαστήριο θα διεξαχθεί για δύο γκρουπ. Στις 8 Ιουλίου στο αστικό δάσος του Πευκιά στο Ξυλόκαστρο, έμπνευσης και αναφορά για το εργαστήριο θα είναι το ποίημα του Κώστα Καρυωτάκη Ύπνος της συλλογής Νηπενθή, όπου ο ποιητής αναφέρεται στο μοναδικής ομορφιάς σπάνιο αισθητικό πευκόδασος του Ξυλοκάστρου, το οποίο και αποκαλεί ως «το πράσινο ακρογιάλι της πατρίδας». Στις 9 Ιουλίου στο Ρέμα των Μύλων, ένα ξεχωριστό σημείο στα ορεινά του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, η δράση έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον και την προώθηση της ανακύκλωσης.

Η έμπειρη εκπαιδεύτρια και βραβευμένη ανιμέιτορ Μαρία Λουκία Μητράκου θα καθοδηγήσει τους συμμετέχοντες να επιλέξουν στοιχεία από τη φύση, ως βασικά στοιχεία για τη δημιουργία μιας ταινίας κινουμένων σχεδίων, σε συνδυασμό με στοιχεία που θα δημιουργηθούν από άλλα υλικά όπως χαρτόνι, ξυλομπογιές κλπ. (μεικτή τεχνική).

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η ίδια στο Τaλκ: “Η δύναμη της φύσης, αλλά και η ομορφιά της, είναι εκείνες που μπορούν να μας δώσουν τις πιο σοφές απαντήσεις για τη ζωή, φτάνει μόνο να τη δούμε αλλά και να την ακούσουμε με σεβασμό. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να συνυπάρξουμε αρμονικά. Πηγή έμπνευσης θα σταθούν τα όμορφα τοπία του Ξυλοκάστρου, στο Ρέμα των Μύλων στη Ζάχολη και στον Πευκιά στο Ξυλόκαστρο, και ως βασικά υλικά για τη δημιουργία της ταινίας κινουμένων σχεδίων θα επιλεχθούν στοιχεία από το φυσικό τοπίο, σε συνδυασμό με στοιχεία που θα δημιουργηθούν από άλλα υλικά όπως χαρτόνι, ξυλομπογιές κλπ. (μεικτή τεχνική).  Το γεγονός ότι θα συμμετάσχουν παππούδες μαζί με τα εγγόνια τους στο συγκεκριμένο εργαστήριο αποτελεί μεγάλη πρόκληση αλλά και χαρά, καθώς η σύνδεση και η αγάπη μεταξύ των παππούδων με τα εγγόνια τους  θα αποτελέσει το μεγαλύτερο κίνητρο, προκειμένου να δημιουργηθεί μια μοναδική και ξεχωριστή ιστορία”. 

Η Μαρία Λουκία Μητράκου έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Université Paris8, Vincennes-Saint-Denis και στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Έχει παρακολουθήσει το Μονοετές Πρόγραμμα Εξειδίκευσης «Sketch-Comics» της Akto. Έχει εργαστεί ως γραφίστρια, ως graphic animator designer, έχει δημιουργήσει βίντεο για το θέατρο και έχει συμμετάσχει με έργα της σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, αποσπώντας επαίνους και βραβεία. Ως εκπαιδεύτρια έχει συνεργαστεί με το Ίδρυμα Πεκ/ΑμεΑ, με την Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά και με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων AnimaSyros.ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Σάββατο 9 Ιουλίου | Συκιά Κορινθίας
Κυριακή 10 Ιουλίου | Δερβένι – Δημοτικό Σχολείο

Στόχος του Εκπαιδευτικού Εργαστηρίου Ψηφιακών Τεχνών είναι η εξοικείωση των παιδιών με την τέχνη του animation και η δημιουργία μιας πρωτότυπης ταινίας κινουμένων σχεδίων. Το εργαστήριο έχει ως θεματικό άξονα την Αργοναυτική Εκστρατεία γίνεται με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αξιοποιεί μικτές τεχνικές animation. Η δράση έχει διάρκεια 4 ώρες (12:00-16:00) και θα προσφερθεί για δύο γκρουπ παιδιών, την πρώτη ημέρα στο Δημοτικό Σχολείο στη Συκιά και τη δεύτερη στο Δημοτικό Σχολείο στο Δερβένι Κορινθίας.

Εκπαιδεύτρια θα είναι η Έλενα Παυλάκη, animator και εκπαιδεύτρια. Είναι μέλος του στούντιο animation Lokey και εργάζεται επίσης ως εκπαιδεύτρια animation στην Εράσμειο Ελληνογερμανική Σχολή. Αποφοίτησε από το Akto College όπου σπούδασε 3D Animation & Interactive Media. Η διατριβή της επικεντρώθηκε στη συμβολή του animation στη μάθηση και κατανόηση των ρημάτων σε παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Τέλος, ηγήθηκε εργαστηρίων animation για άτομα με ειδικές ανάγκες. Όπως μας λέει “Το animation είναι μια δημιουργική δραστηριότητα που φέρνει τα παιδιά πιο κοντά σε μια τέχνη που τόσο τα ενθουσιάζει από πολύ μικρή ηλικία. Ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια τους οι δικές τους κατασκευές και δημιουργίες. Τα παιδιά έχουν τόση φαντασία που το αποτέλεσμα ενός τέτοιου εργαστηρίου είναι πάντα μια ευχάριστη έκπληξη για τους συμμετέχοντες αλλά και για μένα, όσο κι αν το έχω οργανώσει. Ιδίως όταν μπορούμε να αντλήσουμε πλούσιο ιστορικό υλικό από τις τοποθεσίες ως έμπνευση, όπως γίνεται και με τις δράσεις στο πλαίσιο του φεστιβάλ Aριστοναύτες. Θέμα των 2 εργαστηρίων, που απευθύνονται σε παιδιά των σχολείων της περιοχής, είναι η Αργοναυτική εκστρατεία και με την τεχνική του stop motion οι 2 ομάδες θα δώσουν ζωή σε αυτή τη μυθική ιστορία”.

Μάθετε περισσότερα για το φεστιβάλ “Αριστοναύτες” εδώ.

Leave a Reply