ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ: Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ KIDS DREAM FESTIVAL KAI ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ

Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στο Τaλκ, λίγες μέρες μόνο πριν από το Kids Dream Festival, την ψυχή του ξεχωριστού αυτού φεστιβάλ. Την ηθοποιό Μαρία Παπαλάμπρου, που είχε την ιδέα και οργάνωσε με πολύ κόπο και μεράκι ένα τριήμερο για όλη την οικογένεια, στο Άλσος Στρατού στο Γουδή, από τις 17 έως τις 19 Ιουνίου! Την… ανακρίναμε και σας μεταφέρουμε όσα μας είπε!

Καταρχάς, πες μας λίγα λόγια για εσένα. Ξεκίνησες την καριέρα σου ως ηθοποιός, αλλά έπειτα έφυγες και έζησες στο Βερολίνο. Τι έκανες εκεί και με ποια αφορμή επέστρεψες στην Ελλάδα;
Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία. Στα αλήθεια είμαστε μια ανάσα από την ημέρα των εγκαινίων του ονειρεμένου μας Kids Dream Festival, που θα γίνουν την Παρασκευή 17 Ιουνίου από τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κύριο Χάρη Ρώμα και με την παρουσία της Κάρμεν Ρουγγέρη, της Ζέτας Δούκα και αγαπημένων καλλιτεχνών. Είμαστε ενθουσιασμένοι και ανυπόμονοι να υποδεχτούμε τους αγαπημένους μας συνεργάτες, που θα παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους και τις οικογένειες που μας επέλεξαν για να περάσουν μαζί μας αυτές τις ώρες.
Πολύ σωστά ανέφερες ότι ξεκίνησα και συνεχίζω ως ηθοποιός, αλλά τώρα σας μιλώ με την ιδιότητα της παραγωγού. Στο Βερολίνο βρέθηκα με την οικογένειά μου. O άντρας μου, ο Τάσσος Αλεξόπουλος, είχε ήδη εκεί την εταιρεία του ως καλλιτεχνικός παραγωγός και αποφασίσαμε να ζήσουμε εκεί και να συνεχίσουμε μαζί αυτή τη δραστηριότητα. Ζήσαμε πολύ δυνατές επαγγελματικές στιγμές, συνεργαστήκαμε με διεθνή ονόματα, πραγματοποιήσαμε projects υψηλών απαιτήσεων. Μετά τον θάνατο του άντρα μου πριν από τρία χρόνια, αποφασίσαμε με την κόρη μου να γυρίσουμε στην Ελλάδα και έτσι συνεχίζω πια από εδώ τη δραστηριότητά μου και ως ηθοποιός και ως παραγωγός.

Τι σε ενέπνευσε ώστε να δημιουργήσεις το Kids Dream Festival και πώς ξεκίνησες την οργάνωση της παραγωγής του;
Οι κοινές εξορμήσεις με την κόρη μου Φαίδρα σε events για παιδιά σε διάφορες πόλεις στην Ευρώπη μού άφησαν πολλές ευχάριστες αναμνήσεις και με κινητοποίησαν για να εμπνευστώ ένα φεστιβάλ πολυδιάστατο και πολύμορφο. Ο βασικός του άξονας είναι το “Το παιδί και ο κόσμος του” και όλα τα ερεθίσματα που μπορούμε να δώσουμε για να εστιάσουμε στο “ευ ζην” από τη μικρή ηλικία ώστε να γίνουμε η αλλαγή που επιθυμούμε. Θέματα όπως η ανακύκλωση, η προστασία της άγριας φύσης και το μέλλον του πλανήτη μας εκπέμπουν SOS, πρέπει λοιπόν να βρούμε την αρμονία της επικοινωνίας μας με το περιβάλλον. Η αναγνώριση της διαφορετικότητας και η καλλιέργεια των δεξιοτήτων, παράλληλα με την ενθάρρυνση για αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, είναι βασικοί άξονες της έμπνευσης της δημιουργίας του  Kids Dream Festival.  Επιλέξαμε παραστατικά έργα όπως θέατρο, καραγκιόζη, μαριονέτες, αφηγήσεις παραμυθιών και παιδικών βιβλίων αλλά και πολύ παιχνίδι και δημιουργική απασχόληση.

Επέλεξες το καταπράσινο Άλσος Στρατού στο Γουδή. Ποια ήταν η λογική αυτής της επιλογής και πώς θα στηθεί ο χώρος, ώστε να συμπεριλάβει όλα αυτά τα ωραία που ετοιμάζετε;
Ο χώρος μάς φάνηκε ιδανικός για μια καλοκαιρινή εκδήλωση τέτοιου μεγέθους και με τόσες απαιτήσεις για ποικιλία δράσεων. Το Άλσος Στρατού είναι ένας πράσινος πνεύμονας για την Αθήνα, σε πολύ κεντρικό σημείο, εύκολα προσβάσιμος από κάθε σημείο της Αττικής, με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και κυρίως το Μετρό στη στάση Κατεχάκη ή με το αυτοκίνητο αφού διαθέτει  άνετο δωρεάν parking. Στο στήσιμο του χώρου, οι επιλογές καθορίστηκαν έτσι ώστε οι επισκέπτες να αισθάνονται άνετα. Ειδικά διαμορφωμένες τέντες θα φιλοξενήσουν θεατρικές παραστάσεις, πλανητάριο, κουκλοθέατρο, αφηγήσεις παραμυθιών, προβολές ταινιών και διαδραστικές παραστάσεις.

Έχετε δράσεις για κάθε ηλικία; Με άλλα λόγια, σε ποιους απευθύνεστε;
Απευθυνόμαστε σε όλη την οικογένεια. Έχουμε δραστηριότητες για την προσχολική ηλικία, για παιδιά του δημοτικού και για παιδιά του γυμνασίου. Έχουμε επίσης για τους γονείς χώρους αναψυχής και σημεία ενημέρωσης για θέματα που αφορούν το παιδί, τον κόσμο του και τη σύνδεσή του με το ευ ζην. Στόχος μας είναι η ψυχαγωγία, η ενημέρωση και η δημιουργία αναμνήσεων.

Μαρία ΠαπαλάμπρουΔώσε μας μια ιδέα από το πρόγραμμα! Τι θα δούμε και τι θα ακούσουμε και τι θα μάθουμε; Και ποιους καλλιτέχνες θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε;
17-18-19 Ιουνίου. Τρεις ημέρες, από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, γεμάτες ξεγνοιασιά, παιχνίδι, δημιουργία και δράσεις ευ ζην. Πολύ παιχνίδι και κινητικές δραστηριότητες, δράσεις δημιουργικής απασχόλησης, ανασκαφές δεινοσαύρων, αλλά και μαγειρική, αρωματοθεραπεία, δημιουργία καλλυντικών από τα ίδια τα παιδιά, εργαστήρια μασάζ για μωρά, yoga, taichi, zumba, γνωριμία με τα βότανα, μακιγιάζ με αντιτοξικά καλλυντικά, εργαστήρια ρομποτικής, εικονική πραγματικότητα, animation box, παιχίδια της αλάνας, όπως παλιά στις γειτονιές. Η Κάρμεν Ρουγγέρη, η Ζέτα Δούκα και πολλοί ακόμα αγαπημένοι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους, αλλά και φορείς με σημαντική συνεισφορά όπως ο Αρκτούρος, το πρόγραμμα Green City της περιφέρειας Αττικής, η παιδική ορχήστρα El Sistema Greece, το δίκτυο για τα δικαιώματα του παιδιού, αλλά και εκδοτικοί οίκοι με τις πιο καινούργιες εκδόσεις τους για το παιδί. Και κάθε βράδυ θα παρτάρουμε με μουσικές από το HAPPY KIDS RADIO. Όλα αυτά με ένα μικρό οικονομικό αντίτιμο. Ένα εισιτήριο για την είσοδο και όλες οι δράσεις δωρεάν. Τα εισιτήρια μπορούν να τα προμηθευτούν από εδώ και από τα καταστήματα Public. Το πρόγραμμα του KIDS DREAM FESTIVAL μπορούν να το δουν από την ιστοσελίδα μας. Για όσους το αποφασίσουν τελευταία στιγμή, εννοείται ότι θα μπορούν να αγοράσουν εισιτήρια και στην είσοδο του Φεστιβάλ. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόκειται για το μοναδικό φεστιβάλ για παιδιά που έχει την Αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους χορηγούς επικοινωνίας του Kids Dream Festival για την πολύτιμη συμβολή τους στην προβολή του.

Κι από φαγητό; Τι γίνεται; Γιατί ξέρεις ότι τα μικρά μας πεινάνε διαρκώς! [Κι εμείς, αλλά ας ρίξουμε αλλού την ευθύνη…]
Οι προτάσεις θα καλύπτουν πολλές προτιμήσεις και ο κόσμος θα έχει επιλογές για κάτι υγιεινό, δροσερό, χορτοφαγικό, ό,τι επιθυμεί ο καθένας. Ροφήματα, αναψυκτικά και χυμοί αλλά και μικρά γλυκά και αλμυρά γεύματα, όλα φτιαγμένα από ειδικό catering με πολλή φροντίδα.

Ποιο είναι το όραμά σου για το φεστιβάλ αυτό, αλλά και για τις δράσεις σου στον τομέα του παιδιού από δω και μπρος;
Ευχόμαστε να είμαστε καλά να το επαναλάβουμε, να το ταξιδέψουμε και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, να το μεγαλώσουμε σωστά και με φροντίδα. Στόχος μας είναι το φεστιβάλ να έχει ποικίλες θεματικές δράσεις κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς.Με το βλέμμα στραμμένο στα παιδιά γιατί είναι το μέλλον, αλλά και στα παιδιά που κρύβουμε μέσα μας.

Ευχαριστούμε πολύ, Μαρία Παπαλάμπρου! Ραντεβού, μικροί και μεγάλοι, στο Άλσος Στρατού! 

Leave a Reply