ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

διαβάσαμεO Νοέμβριος κλείνει με πολλά και ενδιαφέροντα βιβλία! Πριν μπούμε με φόρα στις εορταστικές αγορές και στα γιορτινά αναγνώσματα, ας δούμε τις τελευταίες προτάσεις εκδοτών, συγγραφέων και εικονογράφων.

Μια νέα σειρά με γνωστούς μύθους του Αισώπου σε σύγχρονη απόδοση για παιδιά από 2 ετών μάς συστήνουν οι Εκδόσεις Μεταίχμιο και η Ιωάννα Μπαμπέτα. Στην «Πολιτεία του Αισώπου», που είχε δάση και λιβάδια, ποτάµια και λίµνες, βουνά και θάλασσες, ζούσε και ο Αίσωπος. Από το παράθυρο του σπιτιού του παρακολουθούσε ζώα µικρά και µεγάλα να συζητούν, να µαλώνουν, να γλεντούν, να χαίρονται και να θυµώνουν. Έπειτα έπαιρνε το φτερό του, το βουτούσε στο µελάνι και κάθε φορά µια νέα ιστορία γέµιζε το χαρτί. Στο πρώτο βιβλίο, «Η αλεπού και ο πελαργός» δείπνησαν µαζί δύο φορές. Το φαγητό ήταν πολύ νόστιµο. Γιατί όµως ένας απ’ τους δυο έµενε κάθε φορά νηστικός; Στο δεύτερο βιβλίο, «Ο Λαγός και η Χελώνα» αποφάσισαν να διαγωνιστούν στο τρέξιμο. Ήταν ένας αγώνας µε μεγάλη αγωνία και ανατροπές. Ποιος νίκησε άραγε; Η εικονογράφηση είναι του Γιώργου Πετρίδη.

Η λίμνη Λουγκαρίμα, στην οποία αναφέρεται το βιβλίο του Paddy Donnelly «Η λίμνη που εξαφανίζεται» (Εκδόσεις Ίκαρος, μετάφραση Αντώνης Παπαθεοδούλου), βρίσκεται στη Βόρεια Ιρλανδία, κοντά στη γενέτειρά του. Για τους επιστήμονες, το φαινόμενο θεωρείται ως ένα από τα πιο αινιγματικά γεωλογικά αξιοθέατα: η λίμνη μπορεί να είναι άδεια από νερό μια μέρα και να είναι τελείως γεμάτη την επόμενη. Τι συμβαίνει άραγε; Υπάρχουν φυσικά επιστημονικές εξηγήσεις, αλλά η μικρή Μάιρα προτιμάει τις εκδοχές του παππού της. Μήπως ρούφηξε το νερό της το μαλλί των προβάτων; Μήπως κάνουν κάθε τόσο κατακόρυφο τα ναρβάλ με το σουβλερό κέρατο; Μήπως σκανταλιάρες γοργόνες βγάζουν πού και πού την τάπα; Ή μήπως ξεδιψούν εκεί κρυφά ορισμένοι απρόσμενοι επισκέπτες; Ο δημιουργός συνδυάζει με υπέροχο τρόπο τη μυθοπλασία με τη μαγεία της φύσης και φτιάχνει μια τρυφερή ιστορία για παιδιά από 3 ετών, μιλώντας τους για την αποφασιστικότητα ενός μικρού κοριτσιού, τη σοφία του παππού της και τα θαύματα του φυσικού κόσμου.

Όλα τα παιδιά είναι καλλιτέχνες! Οι εκδόσεις Πατάκη παρουσιάζουν το βιβλίο «Σκίζω, Κόβω, Κολλάω – Αισθητηριακή, σταδιακή μέθοδος εμπνευσμένη από τη μέθοδο της Μαρίας Μοντεσσόρι», ένα  τετράδιο που βοηθάει το παιδί να αναπτύξει σταδιακά δεξιότητες λεπτής κινητικότητας, να διασκεδάσει και να δημιουργεί ήδη από 3 ετών! Σκίζοντας, εξερευνά διαφορετικές υφές χαρτιού, τις σκίζει και στη συνέχεια τις ταξινομεί. Κόβοντας, μαθαίνει να ελέγχει το ψαλίδι και να κόβει όλο και πιο περίπλοκα σχήματα. Παρατηρώντας το έργο ενός μεγάλου καλλιτέχνη, αντλεί έμπνευση. Δημιουργώντας, συνθέτει και κολλάει τα κομμένα κομμάτια χαρτιού. Καλή διασκέδαση!

Η μαμά μου είναι πειρατίνα. Το καράβι της λέγεται ΟΙ ΑΤΡΟΜΗΤΟΙ. Με το πλήρωμά της αρμενίζει στις θάλασσες εδώ και μήνες αναζητώντας ένα νησί με θησαυρούς. Όμως επιστρέφει πολύ κουρασμένη από τα ταξίδια της… Το ξεχωριστό βιβλίο «Η μαμά μου είναι Πειρατίνα», των Karine Surugue (κείμενο) και Rémi Saillard (εικονογράφηση), κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος σε μετάφραση της Ηλιάνας Αγγελή και μιλάει για τον καρκίνο και για τον τρόπο που μπορεί να τον αντιληφθεί το μικρό παιδί, από 3 ετών, όταν τον βιώνει ένας δικός του άνθρωπος. Είναι μια ιστορία γεμάτη περιπέτεια που χρησιμοποιεί συμβολικές εικόνες (ο κάβουρας στη θέση του καρκίνου, η μαμά ως πειρατίνα, το καράβι ως το ιατρικό προσωπικό) και στόχο έχει να ενδυναμώσει τόσο τους πάσχοντες όσο και τα παιδιά τους. Μέρος των κερδών από το βιβλίο θα διατεθεί στον πανελλήνιο σύλλογο γυναικών με καρκίνο του Μαστού ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ.

Είναι τυχερά όσα παιδιά έχουν γιαγιάδες. Αλλά είναι ακόμη πιο τυχερά όσα έχουν μια γιαγιά σαν εκείνη της πρωταγωνίστριας του νέου βιβλίου του Μάκη Τσίτα «Η πιο καλή απ’ όλες της γιαγιάδες», μια τρυφερή Μπανάνα (ΦΡΟΥΤΟΠΑΡΕΑ, Εκδόσεις Ψυχογιός) για παιδιά 2-4 ετών, εικονογραφημένη από την Κιάρα Καραπελέσε. Γιαγιά και εγγονή περνούν υπέροχα μαζί: Πάνε κούνιες, μαγειρεύουν, ψωνίζουν, παίζουν επιτραπέζια, διαβάζουμε βιβλία (η γιαγιά δεν έχει τάμπλετ), βλέπουν παλιές φωτογραφίες σε… άλμπουμ ή όταν πίνουν καφέ (καλά, η μικρή κακάο) με τις φίλες της γιαγιάς. Ο αγαπημένος συγγραφέας δημιουργεί ακόμα ένα τρυφερό βιβλίο, αφιερωμένο σε όλες τις γιαγιάδες που λατρεύουν τα εγγόνια τους.

Ο Σπίθας και η Σίσυ, η γάτα συγκάτοικός του, πάνε στο βουνό με τη Βίκυ και τον παππού. Παίζουν στο χιόνι και τρώνε βάφλες στην κορυφή του λόφου. Ένα απόγευμα, καθώς παίζουν  με μια κάλτσα, κάτι αναπάντεχο συμβαίνει, και ο Σπίθας μεταφέρεται επειγόντως στον γιατρό. Ευτυχώς όμως όλα πάνε καλά… «Ο Σπίθας πάει βουνό» είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς των Kajsa Gordan και Mia Maria Güettler με πρωταγωνιστή αυτόν τον αγαπημένο σκύλο, μετά το «Ο Σπίθας πάει σχολείο». Μια σειρά που έχει αγαπηθεί από χιλιάδες παιδιά παγκοσμίως, τώρα κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Μάρτης και περιμένει τους μικρούς αναγνώστες από 3 ετών να την ανακαλύψουν.

«Την αγαπώ αυτή την ιστορία», είπε η Ρούμπι. «Εσένα σου άρεσε;» «Το Ρομπότ είναι μόνο μια μηχανή. Το Ρομπότ δεν νιώθει αγάπη». Το Ρομπότ έκανε μια παύση και είπε: «Πώς είναι η αγάπη;» Το βιβλίο της Τζο Ρουκς «Ένα κουτί με πεταλούδες» (Εκδόσεις Κλειδάριθμος, μετάφραση Ηλιάνα Αγγελή) είναι μια ιστορία για τα συναισθήματα, ένα ταξίδι αυτογνωσίας, με πολύχρωμες μεταφορές και ζωηρή εικονογράφηση, Οι μικροί αναγνώστες μαθαίνουν να διακρίνουν τα συναισθήματα –την αγάπη αλλά και τη ζήλια, τον θυμό, την ανησυχία… Ένα βιβλίο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, που διακρίθηκε με το Teacher’s Choice Award Winner for Children’s Books και περιλαμβάνει σημείωμα για γονείς και εκπαιδευτικούς από τη δρ. Ελίζαμπεθ Μακάλουμ, που αναλύει πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τα συναισθήματά μας.

Ένας πολύ ενοχλητικός και κακότροπος λαγούδος εισβάλλει στη ζωή ενός μικρού αγοριού και την κάνει άνω κάτω. Φωνάζει, τσιρίζει, τα θέλει όλα δικά του, είναι ακατάστατος, ενοχλητικός και ψεύτης. «Εμείς οι δύο μοιάζουμε», λέει στο αγόρι. Μα πώς είναι κάτι τέτοιο δυνατόν; Αφού ο λαγός είναι απαράδεκτος! Τότε το αγόρι αναγκάζεται να σκεφτεί και σιγά σιγά συνειδητοποιεί ότι δεν θέλει να είναι όπως αυτός ο απρόσκλητος επισκέπτης. Αλλάζει και μαζί του αλλάζει και η ζωή του. Και ο λαγός φεύγει, να βρει ένα άλλο παιδί σαν κι αυτόν! Το «Λοιπόν, ξέρεις κάτι; Φτάνει!», το νέο βιβλίο του Βασίλη Παπαθεοδώρου, εικονογραφημένο από τον Πέτρο Χριστούλια (Εκδόσεις Καστανιώτη), εξηγεί στα μικρά παιδιά από 4 ετών γιατί είναι καλό να υπάρχουν όρια και τάξη στην καθημερινότητά τους.

Ήταν κάποτε μια αρκούδα τόσο γεμάτη αγάπη και χαρά για τη ζωή που όποτε συναντούσε κάποιο άλλο ζωντανό πλάσμα ενώ έκανε τη βόλτα της στο δάσος, το αγκάλιαζε… Η αρκούδα περνούσε τις μέρες της εξερευνώντας, ξαφνιάζοντας με τις μεγάλες της αγκαλιές. Μέχρι που μια μέρα ο δρόμος την έφερε μπροστά σ’ έναν κυνηγό που βαστούσε ένα τσεκούρι. Και ξαφνικά, η αρκούδα έχασε την όρεξή της για αγκαλιές… Ο Nicholas Oldland, μέσα από τον σύγχρονο μύθο «Η αρκούδα που αγαπούσε τα δέντρα» (Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο), με την αξιολάτρευτη πρωταγωνίστρια, παρουσιάζει τη θαυμαστή δύναμη της αγκαλιάς. Το βιβλίο κυκλοφορεί σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, που πέτυχε να μην υπάρχουν στη χώρα μας αρκούδες χορεύτριες, αιχμάλωτες αλλά και τσίρκα με άγρια ζώα. Ακόμη, καταγράφει όλες οι αρκούδες που ζουν ελεύθερες στη φύση, βοηθάει τις αρκούδες και ενημερώνει τους ανθρώπους στις ορεινές περιοχές να ζουν αρμονικά με την άγρια ζωή.

Το βιβλίο «Παιχνίδια στη Χώρα των Δράκων», το δεύτερο στη σειρά των Εκδόσεων Διόπτρα «Το Μεγάλο Βιβλίο», θα ταξιδέψει τα παιδιά από 4 ετών στη Χώρα των Δράκων με τους θεόρατους πύργους και τις φυλακισμένες πριγκίπισσες, τους γενναίους ιππότες και τους πανούργους δράκους! Θα δουν τρομερές μονομαχίες στο ποτάμι της λάβας και θα ζήσουν απίστευτες περιπέτειες. Οκτώ επιτραπέζια παιχνίδια με εκπληκτική εικονογράφηση, πρωτότυπα πιόνια και ένα ζάρι, που θα βρείτε στο τέλος του βιβλίου, θα χαρίσουν σε όλη την οικογένεια ώρες διασκέδασης στο πιο μαγικό μέρος του κόσμου!

«Μια φορά ήταν… η Κωλοτούμπα, που έτρωγε ό,τι έβρισκε στο πάτωμα». Και μαζί της, ό,τι να ‘ναι έτρωγαν και ο Ηλίας και ο Διονύσης και η Φωτεινή και ο Γιώργος και η Λουκία και η Νεφέλη και ο Γιάννης Αριστουργίνος Πατατίνος Αϊνστάιν Τσβαϊνστάιν Ντραϊστάιν και ο Έκτορας και ο Στρατής και η Ελίνα και ο Ευγένιος και φυσικά τα δικά μας παιδιά, όπως κι αν λέγονται. Η Κωλοτούμπα, η αγαπημένη ηρωίδα της Σοφίας Μαντουβάλου, επιστρέφει για παρασύρει παιδιά προσχολικής ηλικίας, γονείς και εκπαιδευτικούς στις απολαυστικές περιπέτειες που τη βοήθησαν να αποκτήσει σωστές συνήθειες διατροφής, ώστε γερή και δυνατή να κερδίζει στους αγώνες του δάσους. Αρωγοί της ο Παρλαπίπας και ο Πανωκάτω, που τις έδωσαν τις κατάλληλες συμβουλές. Αν θέλετε να τις μάθετε κι εσείς, αναζητήστε τη στις Εκδόσεις Πατάκη, εικονογραφημένη από την Κατερίνα Στούρνα.

Η Ιζαμπέλ Φιλιοζά  επιστρέφει στις Εκδόσεις Παπαδόπουλος με δυο εικονογραφημένα βιβλία για μικρά παιδιά, που κινούνται στη φιλοσοφία της συγγραφέα και ψυχοθεραπεύτριας σχετικά με τη θετική γονεϊκότητα. Τα «Πιστεύω στον εαυτό μου» και «Ο θυμός μου κι εγώ», μεταφρασμένα από την Κέλλυ Δημοπούλου και εικονογραφημένα από τον Ερίκ Βεγιέ, περιλαμβάνουν το καθένα από τρεις ιστορίες με ζωντανή και διασκεδαστική εικονογράφηση και περιγράφουν καταστάσεις από την καθημερινότητα των μικρών αναγνωστών, που καλούνται να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να αντιμετωπίσουν τον θυμό τους με τη βοήθεια των ηρώων των βιβλίων! Συμπεριλαμβάνονται συμβουλές για τους γονείς.

Οι νεράιδες δώρισαν κάποτε σε µια βασιλοπούλα τις χάρες όλες: εξυπνάδα, γνώσεις, οµορφιά. Μα η Μοίρα τής έκλεψε την καρδιά! Να όµως που η νεράιδα Ζωή πρόλαβε και της έδωσε ένα κλειδάκι και της είπε: «Αν έχεις θέληση, ετούτο το κλειδί και οι άνθρωποι που στο διάβα σου θα συναντήσεις θα σε οδηγήσουν στη χαµένη σου καρδιά…» Άραγε, θα καταφέρει η βασιλοπούλα να ξεκλειδώσει την καρδιά της; Τι ρόλο θα παίξουν το άρρωστο παιδί, η φτωχή µάνα, η ανήµπορη γριούλα… «Η πρώτη μου Πηνελόπη Δέλτα: Η καρδιά της βασιλοπούλας» (διασκευή: Τζέμη Τασάκου, εικονογράφηση: Δέσποινα Μανώλαρου), που ανήκει στη σειρά των Εκδόσεων Μεταίχμιο «Η πρώτη μου λογοτεχνία», αφηγείται στα παιδιά από 4 ετών την ιστορία μιας βασιλοπούλας που δεν γνώριζε ούτε την αγάπη ούτε τον πόνο, μέχρι που της δόθηκε η ευκαιρία να ξαναβρεί την καρδιά της.

Ο Παναγιώτης ήθελε να πάει σε σχολείο μάγων, αλλά οι γονείς του τον πήγαν σε ένα κανονικό. Σύντομα καταλαβαίνει ότι πρέπει να ξεφορτωθεί το όνομά του, γιατί του δημιουργεί μπελάδες: τα γράμματα μεταμορφώνονται και κάνουν ζαβολιές πάνω στο χαρτί, που όμως δεν τις βλέπουν οι γονείς του, η δασκάλα του και η διευθύντρια. Τι θα κάνει το αγόρι; Η απάντηση στο νέο βιβλίο της Δέσποινας Ηρακλέους «Τα γράμματα φταίνε», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο σε εικονογράφηση της Φωτεινής Τίκκου.

Ζαχαροπλάστισσα γλυκιά, γλυκιά σαν τα γλυκά της, φτιάχνει καινούριες συνταγές μ’ όλα τα υλικά της. Μες στην κουζίνα… αλαλούμ!/ Στο τέλος ακούγεται ένα μεγάλο… ΜΠΟΥΟΥΟΥΜ! «Η μικρή ζαχαροπλάστισσα», της Χέιλι Μπάρετ (Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη), είναι ένα γλυκό, πρωτότυπο βιβλίο, με γοργό ρυθμό και ομοιοκατάληκτο κείμενο, με πρωταγωνίστρια μια μικροσκοπική ζαχαροπλάστισσα και τους εντομοφίλους της, που είναι δίπλα της όταν τους χρειάζεται. Προειδοποιώ πως χάρη στην ολοζώντανη εικονογράφηση, θα έχετε τρελή λαχτάρα για γλυκά μετά την ανάγνωση.

Στα χρόνια τα παλιά, τότε που βουνά, θάλασσες και δάση έκρυβαν στοιχειά και δαίμονες, που υπήρχαν χώρες αφιλόξενες και βασίλεια-ζωντανές παγίδες για τους ανυποψίαστους, που το ταξίδι σε αυτούς τους πέρα κόσμους ήταν αδιανόητο, γεννήθηκε ένα αγόρι. Ένα πριγκιπόπουλο που του έκλεψαν το βασίλειο μέσα απ’ τα χέρια. Ο μόνος τρόπος για να κερδίσει πάλι τον θρόνο του ήταν να ταξιδέψει στις χώρες των αγρίων και να φέρει πίσω τον θησαυρό του κόσμου. Ο Ιάσονας και οι σύντροφοί του σαλπάρουνε με την Αργώ. Θα καταφέρει το όμορφο παλικάρι να αξιωθεί τον θησαυρό και το βασίλειό του; Ποιος είναι ικανός να γίνει βασιλιάς, στ’ αλήθεια; Σε ποιον ανήκει ο θησαυρός; Μια θέση στην Αργώ υπάρχει και για κάθε μικρό παιδί με… μεγάλες απαιτήσεις, που θα διαβάσει την εξαιρετική «Αργοναυτική Εκστρατεία», σε διασκευή της Ελένης Σβορώνου και εικονογράφηση του Βασίλη Κουτσογιάννη (Εκδόσεις Μεταίχμιο).

Πώς είναι το δικό μου σχολείο; Αν ήθελα να είναι διαφορετικό; Μπορώ να το αλλάξω; Η Άλκηστη Χαλικιά και η Ίρις Σαμαρτζή δημιουργούν ένα πολύ διαφορετικό σχολείο, «Ένα σχολείο ταρακουνημένο» (Εκδόσεις Ίκαρος). Το σχολείο αυτό είναι αλλιώτικο απ’ όσα ξέρουμε, όνειρο για κάθε παιδί, και δίνει στους αναγνώστες (μικρούς, από 5 ετών, και μεγάλους) μια άλλη οπτική για τη σύγχρονη εκπαίδευση και για τη σχέση παιδιού-δασκάλου και γονέα στο πλαίσιό της. Προτείνοντας μια διαφορετική προσέγγιση για το πώς θα έπρεπε να λειτουργεί το σύγχρονο σχολείο, συγγραφέας και εικονογράφος προσφέρουν τα απαραίτητα κλειδιά που θα απελευθερώσουν την  αστείρευτη παιδική φαντασία και δημιουργικότητα. Συστατικά που θα μετατρέψουν το σχολείο σ’ έναν ζωντανό πυρήνα της καθημερινότητας κάθε μέλους του, σε μια γιορτή γνώσης και ελευθερίας για όλους.

Μια νέα σειρά, εξαιρετική τόσο κειμενικά όσο και εικαστικά, προτείνουν οι Εκδόσεις Πατάκη. Οι «Αρχαίες Τραγωδίες για παιδιά» ρίχνουν μια σύγχρονη ματιά στους τραγικούς ήρωες, με σεβασμό στους μικρούς μαθητές από 5 ετών που διαβάζουν για πρώτη φορά την ιστορία τους. Έχοντας την πεποίθηση ότι οι νεαροί αναγνώστες μπορούν να ακούσουν οποιαδήποτε ιστορία, αρκεί να τους σέβεται, ο Φίλιππος Μανδηλαράς αποκωδικοποιεί τους μύθους πάνω στους οποίους βασίζονται οι αρχαίες τραγωδίες και τα σύμβολα που τις διατρέχουν, και παραδίδει ιστορίες προσιτές σε κάθε παιδί. Με τα ζωντανά της χρώματα, τις παιδικές φιγούρες και τα ονειρικά τοπία στις λέξεις, η Ναταλία Καπατσούλια αναδεικνύει το παραμυθιακό στοιχείο, έτσι όπως έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει άριστα. Ο «Οιδίποδας, ο βασιλιάς λύκος», παρουσιάζει την ιστορία του παιδιού που οι βασιλιάδες γονείς του προτίμησαν να εγκαταλείψουν στο βουνό, ώστε να μην εκπληρώσει ποτέ την τρομερή προφητεία που είχε λάβει ο πατέρας του. Όμως η μοίρα είχε αλλιώς γραμμένη τη ζωή του…

Η «Ελένη, το τίμημα της ομορφιάς» αφηγείται την ιστορία της ωραίας Ελένης, η οποία διάλεξε τον ήπιο Μενέλαο για σύζυγό της, αλλά ένα παιχνίδι της μοίρας την έκανε πρώτα έπαθλο σ’ έναν αχρείαστο διαγωνισμό ομορφιάς και, στη συνέχεια, το πιο μισητό πρόσωπο ανάμεσα στους Αχαιούς και στους Τρώες επειδή, τάχα, πολεμούσαν για τα ωραία της μάτια. Εκείνη όμως, βρισκόταν πολύ μακριά…

Η «Μήδεια, η μάγισσα από την Ανατολή» μας συστήνει την ατίθαση βασιλοπούλα από την Κολχίδα που ήταν προορισμένη να γίνει ιέρεια της θεάς Εκάτης στη σκοτεινή πατρίδα της, αλλά μια παραξενιά της μοίρας την έκανε να ερωτευτεί τον Ιάσονα και να εγκαταλείψει οικογένεια και πατρίδα. Όταν όμως εκείνος την προδώσει, όλα θα αλλάξουν…

Τέλος, η «Αντιγόνη, το κορίτσι που αγαπούσε τους λύκους» παρουσιάζει την ιστορία της βασιλοπούλας που επέμενε να τιμήσει τη λυκίσια καταγωγή της, βάζοντας την πάνω από την εξουσία και τους νόμους του βασιλιά Κρέοντα. Έτσι, προτίμησε να ακολουθήσει τον πατέρα της στο σκοτεινό δάσος όπου ζούσε, γιατί μόνο έτσι πίστευε ότι θα παραμείνει ελεύθερη!

Δυο νέοι τόμοι προστίθενται στη σειρά των Duane Armitage και Maureen McQuerry «Μεγάλες Ιδέες για Μικρούς Φιλόσοφους», που σύστησαν στα παιδιά από 5 ετών οι Εκδόσεις Διόπτρα (μετάφραση Τατιάνα Γαλάτουλα), με σκοπό να τα βοηθήσουν να ανακαλύψουν με απλά λόγια τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας. «Η αγάπη – Πλάτων» τα φέρνει σε επαφή με τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο που πίστευε ότι είναι σημαντικό να αγαπάμε τους ανθρώπους για τον εσωτερικό κόσμο τους και όχι για την εξωτερική εμφάνισή τους ή για τα πράγματα που έχουν. «Η καλοσύνη – Κομφούκιος» τους διδάσκει πως, σύμφωνα με τον Κινέζο φιλόσοφο, καλοσύνη σημαίνει να δείχνουμε στους άλλους ότι είναι σημαντικοί.

Ο Φούφι δεν ήθελε να πάει σχολείο. Τα άλλα αρκουδάκια δεν ήταν φτιαγμένα από κουμπιά όπως αυτός. Έτσι, έκανε παρέα με τον φόβο, τον θυμό, την ανησυχία, το παράπονο, τη στενοχώρια του, ώσπου τρύπωσε μέσα του η χαρά, η περηφάνια κι ο ενθουσιασμός, γιατί χάρισε μερικά από τα κουμπιά του στη Ζιλίντα, την αρκουδίτσα με την πανέμορφη χνουδωτή ροζ γούνα, κι έγινε ο ήρωάς της! Η Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη και η μικρή βοηθός της, η Κάτια, εμπλουτίζουν με την παιχνιδιάρικη ματιά τους τη ΦΡΟΥΤΟΠΑΡΕΑ των Εκδόσεων Ψυχογιός με «Το αρκουμπάκι», μια Φραουλίτσα για τα συναισθήματα και τη διαφορετικότητα για παιδιά 5-6 ετών.

Αγνοείται το νερό! Οι υδάτινοι πόροι εξαντλούνται. Σε πόσα μέρη της Γης άνθρωποι, ζώα και φυτά αποζητούν νεράκι, για να ζήσουν; Η ιστορία «Νερό! Νερόοοο…» της Κυριακής Φράγκου (Ελληνοεκδοτική, εικονογράφηση Ζωή Χωριατέλλη) μας ταξιδεύει στην Τανζανία, εκεί όπου η ζωή στέκεται απελπισμένη κάτω από τον καυτό ήλιο. Γράφτηκε, για να στείλει παντού το μήνυμα της ανάγκης, ώστε να μην ξεχνάμε όσους διψούν και πεινούν. Ας μη θεωρούμε δεδομένα όσα εκείνοι δεν έχουν. Η ελπίδα τους είμαστε όλοι εμείς!

Ένα Κοριτσάκι κι ο σοφός Παππούς του ζούσαν σε μια χώρα όπου οι άνθρωποι ήταν ευτυχισμένοι, μ’ όλα τους τα καλά: σπίτια πέτρινα, βρύσες με γάργαρα νερά, ρούχα κεντημένα, αγάλματα, περιβόλια και καράβια με πανιά. Κι όλα τα μετρούσαν. Για να ξέρουν πόσα είχαν. Το Κοριτσάκι έμαθε κι αυτό να μετράει και να μετράει, όσο μεγάλωνε. Έτσι όπως πήγαινε, θα μετρούσε ακόμα και «Τα Αμέτρητα». «Υπάρχουν πράγματα Αμέτρητα, Παππού;» ρώτησε τον άφταστο στο μέτρημα γέρο, που ως και τις τρίχες της κεφαλής του είχε μετρήσει, κι αφού εκείνος της απάντησε καταφατικά, τότε εκείνη κίνησε να τα βρει. Κι όλο και τα έβρισκε κι όλο και τα μετρούσε κι αναζητούσε κι άλλα. Όταν ήρθε η ώρα να παντρευτεί, θέλησε ένα βασιλόπουλο που να τα καταφέρνει κι αυτό στο μέτρημα για να τη βοηθήσει να συνεχίσουν να μετρούν μαζί τ’ αμέτρητα. Οι υποψήφιοι πολλοί. Ποιος, όμως, τα κατάφερε τελικά να κερδίσει την καρδιά του Κοριτσιού; «Τα αμέτρητα», της Μαρίας Αγγελίδου (Εκδόσεις Ίκατρος) είναι μια ιστορία για παιδιά από 5 ετών, αφηγημένη σαν παλιό παραμύθι, με στοιχεία, όμως, που κλείνουν το μάτι στο σήμερα μέσα από τη διαχρονικότητά τους. Ο Βασίλης Σελιμάς την εικονογράφησε με πολύ δυνατό τρόπο και την απογείωσε!

Γιατί χρειαζόμαστε τα χρήματα; Πού τα βρίσκουμε; Ποιοι τα επινόησαν; Και πριν τα χρήματα, πώς ζούσαν οι άνθρωποι; Ωραία δεν θα ήταν να φύτρωναν παντού λεφτόδεντρα; Τότε δεν θα είχαμε καμιά απορία. Όμως τα λεφτόδεντρα μόνο στη φαντασία μας υπάρχουν! Το βιβλίο της Μαρίζας Ντεκάστρο «Τα χρήματα- Τι είναι;» (Εκδόσεις Μεταίχμιο, εικονογράφηση Φίλιππος Φωτιάδης) θα δώσει στα παιδιά από 5 ετών όλες τις απαντήσεις που χρειάζονται για να καταλάβουν τον ρόλο των χρημάτων στη ζωή μας. Πρόκειται για το τρίτο βιβλίο της εξαιρετικής σειράς πολιτικής και κοινωνικής αγωγής για μικρά παιδιά από την εκπαιδευτικό και συγγραφέα, που αυτή τη φορά καταπιάνεται, για άλλη μια φορά ιδιαίτερα επιτυχώς, με την οικονομία και θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία μελλοντικών ενεργών και ικανών πολιτών.

Μερικές φορές οι άνθρωποι είναι πολλά παραπάνω από όσα εμείς νομίζουμε και κρύβουν πτυχές που δεν έχουμε δει. Το παραμύθι της Larissa Theule «Ο Κάφκα και η κούκλα» (Εκδόσεις Διόπτρα, εικονογράφηση Rebecca Green, μετάφραση Αργυρώ Πιπίνη) είναι μια συγκινητική ιστορία για μικρούς, από 5 ετών, και μεγάλους. Το φθινόπωρο του 1923, την ώρα που έκανε περίπατο, ο Φραντς Κάφκα συνάντησε στο πάρκο ένα ταραγμένο, απαρηγόρητο κοριτσάκι, που είχε χάσει την κούκλα του. Ο Κάφκα είπε ότι η κούκλα δεν είχε χαθεί, αλλά ταξίδευε στον κόσμο και ζούσε θαυμάσιες περιπέτειες! Και για να το καθησυχάσει περισσότερο, άρχισε να παραδίδει γράμματα στο κοριτσάκι από την κούκλα για μερικές εβδομάδες. Το βιβλίο βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία και αφηγείται μια απίστευτη πράξη καλοσύνης ενός από τους πλέον αινιγματικούς και βέβαια εμβληματικούς συγγραφείς παγκοσμίως. Τούτη η ιστορία του Κάφκα έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία των ανθρώπων εδώ και δεκαετίες, καθώς αποκαλύπτει την παιχνιδιάρικη και συμπονετική πλευρά ενός ανθρώπου γνωστού για τις σκοτεινές και ζοφερές ιστορίες του, ενώ αποτελεί μια μαρτυρία για τη δύναμη που έχουν οι ιστορίες και οι μικρές πράξεις να αλλάζουν ζωές και μας συμβουλεύει να ζούμε τη ζωή μας στο έπακρο.

Ποιος είπε ότι στο μουσείο δεν συμβαίνει τίποτα, γιατί έχουν τον νου τους οι φύλακες και όλα τα ελέγχουν, μέχρι να έρθει η ώρα που κλείνουνε; Χτυπάει το κουδούνι, φεύγει ο τελευταίος επισκέπτης, σβήνουν τα φώτα και κλειδώνουνε· πάλι δεν ξέρουμε τι γίνεται όλη νύχτα με τα εκθέματα, αν ζωντανεύουν τα αγάλματα και κάνουν καμιά βόλτα να ξεμουδιάσουν. Στο νέο βιβλίο, όμως, της Σοφίας Ζαραμπούκα με τίτλο «Περιπέτειες στο μουσείο της Ακρόπολης» (Εκδόσεις Πατάκη) συμβαίνουν πράγματα περίεργα μέρα μεσημέρι, κάτω από τη μύτη τους, και δεν παίρνει κανείς χαμπάρι, γιατί όλοι είναι σαν μαγεμένοι, ξεμυαλισμένοι από την ομορφιά που είναι μαζεμένη μέσα στις αίθουσές του! Το τι ακριβώς γίνεται, αφηγείται στα παιδιά από 5 ετών ο Περικλής, ένα αγόρι που ζει στο Κουκάκι, στη σκιά της Ακρόπολης και μεγαλώνει σε μια οικογένεια όπου όλοι έχουν αρχαία ονόματα…

Λογική και ταχύτητα υπολογισμών, στρατηγική και υπομονή είναι μόνο μερικές από τις δεξιότητες που καλλιεργούνται χάρη στα 8 επιτραπέζια παιχνίδια που περιέχονται στο απίθανα εικονογραφημένο βιβλίο των Εκδόσεων Μίνωας «Παιχνίδια για μεγάλα μυαλά», της Μπεατρίτσε Τιναρέλι, για παιδιά από 6 ετών. Συναρμολογήστε εύκολα τα πιόνια και το ζάρι που περιλαμβάνονται στη συσκευασία και αρχίστε να παίζετε προσκαλώντας φίλους και συγγενείς σε έναν αγώνα μετ’ εμποδίων στο διάστημα ή σε μια παρτίδα γεωλογικό τάβλι. Ο κόσμος της επιστήμης ποτέ δεν ήταν τόσο διασκεδαστικός!

H Σιλβί ξυπνάει ξαφνικά ένα βράδυ και βλέπει το δωμάτιό της λουσμένο σε ένα ασημένιο φως, τα έπιπλά της σκεπασμένα από πάγο, και έναν παράξενο επισκέπτη δίπλα στο κρεβάτι της. Είναι δυνατόν να συνέβη κάτι μαγικό; Άραγε αυτός είναι ο άγγελος που είχε φτιάξει στο χιόνι πέρυσι τον χειμώνα; Ο άγγελος του χιονιού, με τα πελώρια βελούδινα φτερά του και τον παγωμένο γαλαζωπό χιτώνα του, επέστρεψε κοντά της. Η Σιλβί, όμως, δεν ξέρει ότι βρίσκεται σε κίνδυνο και ότι ο άγγελός της έχει έρθει στη Γη με μια σημαντική αποστολή: να σώσει τη ζωή της. H Σιλβί, παραδόξως, δεν θα τον ξεχάσει, όπως συμβαίνει με τα άλλα παιδιά. Θα τον προκαλέσει, θα τον προσκαλέσει και τελικά θα καταλάβει πως αυτός είναι πάντοτε δίπλα της, ακόμα κι όταν δεν τον βλέπει. Γιατί όταν φτιάξεις έναν άγγελο του χιονιού, θα είναι δικός σου για πάντα. Στο πρώτο παιδικό βιβλίο της, «Όταν οι άγγελοι του χιονιού πετούν» (Εκδόσεις Διόπτρα) η Maggie O’Farrell αποτυπώνει τη δύναμη και την ευθραυστότητα της ζωής, αλλά και το αξιοθαύμαστο θάρρος ενός κοριτσιού να πλημμυρίσει με μαγεία (και χιόνι) το σπίτι (και την πόλη) του…

Κι αν οι μάγισσες του παραμυθιού ήταν καλές; Στο Μούνβιλ συμβαίνουν πάντα παράξενα πράγματα, αλλά είναι η πρώτη φορά που βρέχει σβουνιές με πορφυρίνη! Φταίχτης φαίνεται να είναι ένα μικρό ιπτάμενο μωρό, μισό γουρούνι και μισό ρινόκερος. Η Άννα Κατάμπρα και οι φίλοι της από τη Λέσχη του Φεγγαριού θα χρειαστεί να το σώσουν προτού το ανακαλύψουν οι εχθροί του… οι φοβεροί και τρομεροί κυνηγοί μαγισσών! Όλα αυτά στο δεύτερο βιβλίο της σειράς του Πέδρο Μάνιας «Άννα Κατάμπρα», με τίτλο «Ένα πρόβλημα με φτερά», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση της Αγαθής Δημητρούκα και απευθύνεται σε παιδιά από 6 ετών.

«Ο Καλτσοκλέφτης», ο νέος ήρωας του Γιώργου Λεμπέση, είναι ένα αστείο, χνουδωτό πλάσμα που ζει στους υπονόμους, τρυπώνει κρυφά στα σπίτια των ανθρώπων και κλέβει τις κάλτσες των παιδιών που τρέχουν πάντα ξυπόλυτα. Για εκείνον οι παιδικές κάλτσες είναι πολύτιμες, αφού με αυτές γεμίζει το μαγικό μαξιλάρι που τον προστατεύει από τους εφικάλτσες, που δεν τον αφήνουν να κοιμηθεί. Ώσπου, μια μέρα, γνωρίζει τη Σκουπάτη, τον Πέτσα, τη Φωφού, τον Κύρκο και άλλους χαρακτήρες, που θα τον κάνουν να ανακαλύψει μια νέα πτυχή του εαυτού του. Θα βρείτε αυτή τη διασκεδαστική και διαδραστική ιστορία, που αναδεικνύει την αξία προσφοράς βοήθειας στους γύρω μας, στη ΦΡΟΥΤΟΠΑΡΕΑ των εκδόσεων Ψυχογιός, σε εικονογράφηση Ιφιγένειας Σιδέρη. Είναι Βατόμουρο και απευθύνεται σε παιδιά 7-8 ετών!

Παλιά οι άνθρωποι θεωρούσαν πως όλα τα ξωτικά είναι κατεργάρικα και τα ’βλεπαν πάντα με καχυποψία, με φόβο και τα κατηγορούσαν για πολλά και διάφορα – από τ’ ότι ξίνισε το γάλα μέχρι και για απαγωγές παιδιών! Προσπαθούσαν δε να προφυλαχθούν με διάφορα τεχνάσματα. Άλλοτε χτυπούσαν τις καμπάνες των εκκλησιών κι άλλοτε έβαζαν στις τσέπες τους τετράφυλλα τριφύλλια. Η αλήθεια είναι ότι τα ξωτικά δεν είναι πιο κατεργάρικα ή πιο αναξιόπιστα από άλλα πλάσματα που ζουν στη Γη. Χρειάζεται όμως ν’ αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να τα γνωρίσουμε καλύτερα. Εδώ και αιώνες θρύλοι υφαίνουν τη ζωή τους. Πώς μοιάζουν; Τι τρώνε; Πού τα συναντάμε; Ας φτερουγίσουμε μαζί στον συναρπαστικό τους κόσμο και θα ανακαλύψουμε πολλά για αυτά τα υπέροχα πλάσματα. «Ο κόσμος των ξωτικών» (Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη) είναι μια μικρή εικονογραφημένη εγκυκλοπαίδεια που θα μας λύσει όλες τις απορίες. Η γραφή της Izzy Quinn συναρπάζει, χάρη στις επεξηγηματικές, «σχεδόν αληθινές» λεπτομέρειες της ζωής των ξωτικών. Η εικονογράφηση της Helene Magisson, με τα υπέροχα χρώματα, μας ταξιδεύει όλο και πιο βαθιά στον νεραϊδόκοσμο, εκμηδενίζοντας σχεδόν κάθε αμφιβολία για την ύπαρξή του.

O Τόρμπεν Κούλμαν, ο συγγραφέας και εικονογράφος της σειράς των απίθανων μπεστ σέλερ που συνδυάζουν τη μυθοπλασία και την περιπέτεια με τη γνώση και τη βιογραφία, επανέρχεται με το «Αϊνσταϊν, Το Περιπετειώδες Ταξίδι ενος Ποντικού στον Χώρο και τον Χρόνο». Μήπως η διάσημη θεωρία του Αϊνστάιν χρωστάει τη γέννησή της στη συνάντηση του σπουδαίου φυσικού μ’ ένα ποντίκι; Μήπως έτσι εξηγείται το ότι ένας υπάλληλος του Γραφείου Ευρεσιτεχνιών της Βέρνης έφερε τα πάνω κάτω στον κόσμο της φυσικής και στη γνώση μας για τον χώρο και τον χρόνο; Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση της Μαρίας Αγγελίδου και θα γοητεύσει κάθε αναγνώστη από 7 ετών!

Είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις γρίφους και προβλήματα λογικής; Έχεις τη φαντασία ενός συγγραφέα; Την τετράγωνη λογική ενός μαθηματικού; Τη δημιουργικότητα ενός καλλιτέχνη; Πόσο γρήγορα και σωστά μπορείς να πάρεις αποφάσεις; Πόσο σίγουρος είσαι για τις δυνατότητές σου; Το βιβλίο του Αλέξανδρου Παπανδρέου «Χαρισμάθεια-Out of the Box Challenge 4» εξάπτει τη φαντασία των παιδιών και τα καλεί να επιστρατεύσουν την επιμονή, τη συγκέντρωση, την κρίση και τη φαντασία τους και να ξεκινήσουν ένα συναρπαστικό ταξίδι! Στις σελίδες του θα βρείτε τα θέματα του Out of the Box Challenge 4, του τέταρτου μαθητικού διαγωνισμού δημιουργικότητας και κριτικής ικανότητας για παιδιά Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού και Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, χωρισμένα ανά ηλικιακή κατηγορία.

Ο Dr. Francis Durkin γράφει και η Grace Cooke εικονογραφεί το κόμικ «Ιστοριοναύτες: Περιπέτεια στην αρχαία Ελλάδα», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση της Σοφίας Γρηγορίου. Τρεις φίλοι και ο αγαπημένος τους γάτος ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο, στην Αρχαία Ελλάδα και χρειάζονται τη βοήθεια των αναγνωστών για να ανακαλύψουν τα μυστικά του παρελθόντος. Τα παιδιά από 7 ετών τους ακολουθούν καθώς επισκέπτονται την Ακρόπολη, συμμετέχουν σε αθλητικούς αγώνες ή βάφουν μάσκες για μια τραγωδία που θα παιχτεί στο θέατρο. Έτσι, βλέπουν την Ιστορία να ζωντανεύει, μαθαίνουν ένα σωρό πράγματα για την αρχαία Ελλάδα και διασκεδάζουν με δραστηριότητες και παιχνίδια.

Στην εμβληματική σειρά των Εκδόσεων Μίνωας «Γαλάζια βιβλιοθήκη», που ξεκίνησε το 1966 και μυεί τους νεαρούς αναγνώστες στα αριστουργήματα της ελληνικής και της παγκόσμιας λογοτεχνίας, προστίθεται το έργο του Ιουλίου Βερν «Μιχαήλ Στρογκόφ». Μία επανάσταση απειλεί να αποσπάσει τις σιβηρικές επαρχίες από την επιρροή της Ρωσίας. Κάθε μορφή επικοινωνίας ανάμεσα στη Μόσχα και τις εξεγερμένες περιοχές έχει διακοπεί. Ο αδελφός του τσάρου, που βρίσκεται στο Ιρκούτσκ, πεντέμισι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, κινδυνεύει άμεσα από τον προδότη Ιβάν Ογκάρεφ και πρέπει να ειδοποιηθεί επειγόντως. Τότε ο ικανός και ευφυής λοχαγός Μιχαήλ Στρογκόφ αναλαμβάνει μια σπουδαία αποστολή: να μεταφέρει το γράμμα του τσάρου προς τον αδελφό του. Τα δραματικά περιστατικά που σημαδεύουν την πορεία του τσαρικού ταχυδρόμου διαδέχονται το ένα το άλλο, και κοντά στις φοβερές περιπέτειες και στους θανάσιμους κινδύνους, μια μεγάλη αγάπη γεννιέται.

Στην ίδια σειρά επανεκδίδεται, με ανανεωμένο εξώφυλλο, το κλασικό έργο του Ρότζερ Λάνσελιν Γκριν «Ο Ρομπέν των Δασών», που σημάδεψε την παγκόσμια λογοτεχνία. Ο ατίθασος επαναστάτης Ρομπέν και οι πιστοί σύντροφοί του καταφεύγουν στο Δάσος του Σέργουντ, θύματα του σκληρού και αδίστακτου πρίγκιπα Ιωάννη, αδελφού του βασιλιά της Αγγλίας Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου. Ο Ιωάννης, με την υποστήριξη άπληστων βαρόνων, οδηγεί τον λαό σε φτώχια και εξαθλίωση και ο Ρομπέν μάχεται για τη σωτηρία των φτωχών και αδυνάτων. Για πρώτη φορά, ο θρύλος εμφανίζεται τον 15ο αιώνα σε λαϊκά άσματα της Αγγλίας, ενώ τα κατορθώματά του τραγουδούσαν τον Μεσαίωνα οι πλανόδιοι τροβαδούροι. Αργότερα καταγράφηκαν και τυπώθηκαν, και οι συναρπαστικές περιπέτειές του μας ταξιδεύουν έως σήμερα σε μια εποχή ιπποτική και ηρωική, θυμίζοντας τη σημασία της αλληλοϋποστήριξης, της γενναιοδωρίας και της αλληλεγγύης.

Για τους φαν του Χάρι Πότερ η επόμενη πρόταση. Έφτασε από τις Εκδόσεις Ψυχογιός η πολυαναμενόμενη, εντυπωσιακή έκδοση του βιβλίου της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ «Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος», σχεδιασμένη από το βραβευμένο στούντιο MinaLima. Εμπλουτισμένη με εκπληκτικές, ολοσέλιδες εικόνες, περίτεχνα κοπτικά και διαδραστικά, κινούμενα μέρη, θα γοητεύσει τους αναγνώστες κάθε ηλικίας και θα αποτελέσει πολύτιμη προσθήκη στη βιβλιοθήκη σας.

Από τις ίδιες εκδόσεις και την ίδια συγγραφέα βρίσκεται ήδη στα βιβλιοπωλεία «Το Χριστουγεννιάτικο Γουρουνάκι», το πρώτο παιδικό βιβλίο που έγραψε η Ρόουλινγκ μετά την ολοκλήρωση της σειράς του Χάρι Πότερ. Ο Γου είναι το λατρεμένο λούτρινο γουρουνάκι του Τζακ. Βρίσκεται πάντα δίπλα του, συμπαραστάτης στα καλά και στα κακά. Μια Παραμονή Χριστουγέννων, όμως, συμβαίνει κάτι τρομερό: ο Γου χάνεται. Έτσι ο Τζακ παρέα με το Χριστουγεννιάτικο Γουρουνάκι, τον αχώνευτο αντικαταστάτη του Γου, θα ταξιδέψουν στη μαγική Χώρα των Χαμένων όπου θα ζήσουν απίθανες περιπέτειες… Η εικονογράφηση είναι του βραβευμένου Τζιμ Φιλντ, η μετάφραση της Σοφίας Γρηγορίου και δεν θα υπάρξει παιδί από 8 ετών που δεν θα λατρέψει αυτή την τρυφερή, συναρπαστική περιπέτεια, με θέμα την αγάπη ενός αγοριού για το πιο πολύτιμο παιχνίδι του και για το τι είναι ικανό να κάνει προκειμένου να το ξαναβρεί.

Το πρώτο βιβλίο της νέας σειράς μυστηρίου της Ruth Quayle και των Εκδόσεων Διόπτρα «Τα Μυστήρια του Μάντλμουρ» έχει τίτλο «Η εξαφάνιση της μυστικής συνταγής» (μετάφραση Ιλάειρα Διονυσοπούλου) και μεταφέρει τους αναγνώστες σε μια μικρή πόλη, όπου πάντα συμβαίνουν παράξενα πράγματα. Στις καλοκαιρινές διακοπές, ο Τζο Ρόμπινσον και τα ξαδέλφια του μένουν στο σπίτι της γιαγιάς τους. Όταν εξαφανίζεται η μυστική συνταγή της, λίγο πριν από τον Μεγάλο Διαγωνισμό Ζαχαροπλαστικής, ο Τζο, ο Τομ και η Πιπ σημειώνουν κρυφά τα σχέδια δράσης για να ανακαλύψουν τον ένοχο. Υποψιάζονται ότι κάποιος από τους γείτονες συνεργάζεται με τον ρομποτικό γατοκατάσκοπο, αλλά το θέμα είναι ποιος… Θα βρεθεί τελικά ο ένοχος;

Ένα πολύτιμο πετράδι χάνεται – το διάσημο σ’ όλο τον κόσμο Γαλάζιο Ρουμπίνι. Η εξαφάνισή του τραβά την προσοχή του Σέρλοκ Χολμς, που ενδιαφέρεται για όλες τις παράξενες υποθέσεις. Μαζί με τον βοηθό του, τον δόκτορα Γουότσον, ακολουθεί μυστηριώδη ίχνη, που τον οδηγούν από ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο στα σκοτεινά δρομάκια του Λονδίνου. Ο Όλιβερ Πάουτς διασκευάζει και αφηγείται στα παιδιά από 7 ετών «Το μυστήριο του γαλάζιου ρουμπινιού», μια ιστορία του σερ Άρθρουρ Κόναν Ντόιλ, με πρωταγωνιστή τον πιο διάσημο ντετέκτιβ της λογοτεχνίας. Οι εικόνες είναι του Ντόμινικ Ρουπ. Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο στη σειρά «Σέρλοκ Χολμς, ο μεγάλος ντετέκτιβ», με διασκευές γνωστών ιστοριών του Ντόιλ, που έφεραν στην Ελλάδα οι Εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση της Μαρίας Αγγελίδου και του Άγγελου Αγγελίδη.

Στη συναρπαστική σειρά των εκδόσεων Μίνωας «Άγκαθα Μίστερι», του Σερ Στιβ Στίβενσον, έρχεται να προστεθεί το τέταρτο βιβλίο, «Ο θησαυρός των Βερμούδων».  Μια σφοδρή καταιγίδα ξεσπάει στον Ατλαντικό Ωκεανό. Ένα ημερολόγιο των Μάγια από ατόφυο χρυσάφι, ανεκτίμητης αξίας, χάνεται ξαφνικά σε ένα από τα πιο μυστηριώδη μέρη του κόσμου, το Τρίγωνο των Βερμούδων! Τα δύο ξαδέλφια, Άγκαθα και Λάρι Μίστερι, αυτή τη φορά θα έρθουν αντιμέτωπα όχι μόνο με έναν άπληστο και επικίνδυνο εγκληματία αλλά και με αρχαίες θεότητες της θάλασσας. Η σειρά με πρωταγωνίστρια την επίδοξη ντετέκτιβ, που ταξιδεύει τα παιδιά στα πιο παράξενα μέρη του πλανήτη, έχει αγαπηθεί από τους μικρούς αναγνώστες σε ολόκληρη την Ευρώπη και θεωρείται πλέον κλασική.

Πάμε τώρα σε ένα graphic novel των Εκδόσεων Ψυχογιός. Ο Ράουλι, ο κολλητός του Σπασίκλα, ξαναχτυπά με τις «Απίστευτα Καλές Ιστορίες Τρόμου του Ράουλι Τζέφερσον» και υπόσχεται να μας κάνει να φοβηθούμε αλλά και να πέσουμε κάτω από τα γέλια. Στο τρίτο βιβλίο της σειράς του Τζεφ Κίνι παρελαύνουν ζόμπι, βρικόλακες, φαντάσματα και πολλοί ακόμη τρομακτικοί, αλλά και αστείοι χαρακτήρες. Αν είστε πάνω από 8 ετών, πάρτε έναν φακό, τρυπώστε κάτω από τα σκεπάσματα και μπείτε σε έναν ανατρεπτικό και απρόσμενα ξεκαρδιστικό κόσμο φαντασίας. Προσοχή, ίσως τελικά θελήσετε να κοιμηθείτε με το φως ανοιχτό. Για καλό και για κακό!

Η Μιμή η Νευρική, η ηρωίδα της Μέγκαν ΜακΝτόναλντ, εικονογραφημένη από τον Πίτερ Ρέινολντς, είναι ένα κορίτσι με προσωπικότητα, φιλοδοξίες, όνειρα… και νεύρα. Αγωνίζεται για να σώσει τα παρθένα δάση. Ονειρεύεται να γίνει γιατρός, για να βοηθάει τα άρρωστα παιδάκια. Αποφασιστική, τολμηρή, ανυποχώρητη, η Μιμή δεν έχει συναντήσει ως τώρα εμπόδιο αξεπέραστο. Όλα τα ξεπερνάει με την επιμονή, την εξυπνάδα και το χιούμορ της. Στο 14ο βιβλίο της σειράς «Η Μιμή η Νευρική και ο διαγωνισμός ανάγνωσης» (Εκδόσεις Μεταίχμιο) η Μιμή και η παρέα της πρόκειται να λάβουν μέρος σε έναν μαθητικό διαγωνισμό για βιβλιοφάγους. Στην ομάδα που θα διαγωνιστεί εκπροσωπώντας το σχολείο συμμετέχει και ο αδερφός της. Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να διαβάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα βιβλία και να απαντήσουν σε ερωτήσεις γι’ αυτά. Με χιούμορ, κέφι και τον γνωστό μεταξύ τους ανταγωνισμό, τα δύο αδέρφια πέφτουν με τα μούτρα στην ανάγνωση, καθώς αυτή τη φορά έχουν να αντιμετωπίσουν μια φοβερή ομάδα από άλλο σχολείο!

Ο Τζέιμι ονειρευόταν πάντοτε να γίνει δημοσιογράφος. Έτσι, δεν πιστεύει στην τύχη του όταν του δίνεται η ευκαιρία να επισκεφτεί τα γραφεία της εφημερίδας Η Πρωινή της Νέας Υόρκης. Η επίσκεψη, όμως, κρύβει αναπάντεχες συναντήσεις, και το δημοσιογραφικό του δαιμόνιο θα τον μπλέξει σε έναν κόσμο με διαβόητους εγκληματίες και παραπλανητικά στοιχεία. Θα καταφέρει μαζί με τις δύο του φίλες, την Ιβ και τη Ρόουζ, να λύσουν τα μυστήρια που συμβαίνουν στη Νέα Υόρκη; Και τι τίμημα πρέπει να πληρώσει για να δει το ρεπορτάζ του στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας; Η απάντηση στο βιβλίο της Σίλβια Μπίσοπ «Μυστήρια στη Νέα Υόρκη» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος, μετάφραση Πετρούλα Γαβριηλίδου), ένα μυθιστόρημα με γρήγορη πλοκή, γενναία δόση μυστηρίου, μπόλικο χιούμορ και υπέροχους χαρακτήρες. Μια ιδανική εισαγωγή στην αστυνομική λογοτεχνία, που ταυτόχρονα παρουσιάζει στα παιδιά από 8 ετών με γλαφυρό τρόπο τη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’60.

Από την Ελληνοεκδοτική μόλις κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της σειράς Dr STEM, με τίτλο «Tο έξυπνο θερμοκήπιο στο Εργαστήριο Δεξιοτήτων», των Κωνσταντίνου Καλοβρέκτη και Σαράντου Ψυχάρη. Η εκπαιδευτική αυτή σειρά έχει στόχο να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/μαθήτριες από 8 χρόνων να εμπλακούν στις δεξιότητες STE(A)M, όπως απαιτούν η οικονομία του 21ου αιώνα και η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, και να αναπτύξουν τις δεξιότητες του νου, με έμφαση στην υπολογιστική σκέψη. Οι προτεινόμενες εκπαιδευτικές δραστηριότητες υλοποιούνται μέσω της ολιστικής προσέγγισης STE(A)M, ώστε τα παιδιά να κατακτήσουν θεμελιώδεις γνώσεις για τους φυτικούς οργανισμούς, να χρησιμοποιήσουν αισθητήρες και ενεργοποιητές στην κατασκευή ενός έξυπνου θερμοκηπίου, να χρησιμοποιήσουν την υπολογιστική πλατφόρμα micro:bit, να αναπτύξουν κώδικα και να εξοικειωθούν με διαδικασίες μελέτης, σχεδίασης, ανάπτυξης και αξιολόγησης.

Το ανθρώπινο σώμα είναι εκπληκτικό, συναρπαστικό και… λίγο περίεργο. Και το δικό μου είναι περίεργο. Και το δικό σας είναι περίεργο. Και όλων των γύρω μας είναι περίεργο. «Η δική μου ανατομία. Ο απόλυτος (και αηδιαστικότατος) οδηγός για το ανθρώπινο σώμα» είναι το ξεκαρδιστικό πρώτο βιβλίο για παιδιά από τον best selling συγγραφέα Άνταμ Κέι (Εκδόσεις Κλειδάριθμος, μετάφραση Πετρούλα Γαβριηλίδου) και δίνει απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις, όπως: Είναι ασφαλές να τρώμε τα κακαδάκια της μύτης μας; Πόσο χρόνο από τη ζωή μας περνάμε στη λεκάνη της τουαλέτας; Γιατί ζουν φρικτά πλάσματα στις βλεφαρίδες μας; (Ναι, αηδία, αλλά ισχύει.) Είναι γραμμένο με χιούμορ εκεί όπου χρειάζεται, αλλά και γεμάτο ουσιαστικές πληροφορίες, καθώς εξετάζει αναλυτικά κάθε όργανο του σώματος, από το δέρμα ως τον εγκέφαλο, ενώ μιλάει επίσης για την αναπαραγωγή, τον θάνατο και για κάτι εξαιρετικά επίκαιρο, τα μικρόβια. Οπότε, αν είστε από 8 ετών, καλώς ήρθατε στα Μαθήματα Ανατομίας. Καθίστε, χαλαρώστε, φορέστε γάντια και ελάτε για μια πρωτότυπη ξενάγηση στον εσωτερικό σας κόσμο.

Είναι η τελευταία μέρα των διακοπών αλλά ο Ωρίωνας βρίσκεται τρεις μήνες κλεισμένος στο σπίτι. Δεν έχει βγει καθόλου έξω. Δεν τον ενδιαφέρει τίποτα. Του λείπει ο μπαμπάς του. Όμως, όταν χρειαστεί να σώσει τον καλύτερό του φίλο, τον σκύλο του τον Γουφ, που τον έχουν απαγάγει εξωγήινοι, θα ταξιδέψει ακόμα και στο ηλιακό σύστημα του Σείριου και θα τα βάλει με έναν ολόκληρο διαπλανητικό στρατό. Όλα αυτά, χρησιμοποιώντας τη διαβιβλιακή τεχνολογία του Mark 51, ίσως του πιο αδέξιου ρομπότ στον γαλαξία. Εξαιτίας ενός λάθους του, ταξιδεύουν μέσα σε γνωστά βιβλία, έρχονται αντιμέτωποι με τέρατα, συμμαχούν με ήρωες του παρελθόντος και προσπαθούν να σώσουν όχι μόνο τον Γουφ, αλλά έναν ολόκληρο πλανήτη που δέχεται επίθεση. Ο Θοδωρής Τσεκούρας, γνωστός για την αστείρευτη φαντασία και το χιούμορ του, έρχεται στις Εκδόσεις Παπαδόπουλος με το πρωτότυπο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, το πρώτο νεανικό του, με τίτλο «Οι Βιβλιοναύτες 1. Πώς να ταξιδέψεις στο διάστημα χωρίς να βγεις από το σπίτι σου». Ένα αστείο βιβλίο για παιδιά από 8 ετών,  γεμάτο δράση, που ξεχειλίζει από αγάπη για τα βιβλία, τα ζώα και το διάστημα. Η εικονογράφηση είναι της Λέλας Στρούτση.

«Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» είναι ένα από πιο αγαπηµένα µυθιστορήµατα του Ιούλιου Βερν. Αφηγείται τις συναρπαστικές περιπέτειες που ζουν ο Άγγλος ευγενής Φιλέας Φογκ και ο Γάλλος υπηρέτης του, ο Πασπαρτού, µε αφορµή το στοίχηµα που βάζει ο εκκεντρικός τζέντλεµαν ότι θα γυρίσει όλο τον κόσµο µέσα σε 80 ηµέρες. Κατά τη διάρκεια του δύσκολου εγχειρήµατος, οι δυο τους θα γνωρίσουν καινούρια πρόσωπα και µέρη. Θα καταφέρουν, άραγε, να πετύχουν τον στόχο τους ή τα εµπόδια που θα συναντήσουν θα αποδειχθούν ανυπέρβλητα; Οι εκδόσεις Susaeta προτείνουν στα παιδιά από 8 ετών μια νέα έκδοση του κλασικού κειμένου, με πολύχρωμη εικονογράφηση και μετάφραση της Δήμητρας Παπαβασιλείου.

Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, έφτασε το έκτο βιβλίο της αγαπημένης σειράς μαγείας και περιπέτειας της Κάθρλιν Λίτλγουντ «Το μαγικό ζαχαροπλαστείο», με τίτλο «Μαγεία στο λεπτό», για παιδιά από 8 ετών. Όταν η Ρόουζ Μπλις μαθαίνει ότι πρέπει να περάσει μια δοκιμασία για να της δοθεί ο τίτλος της Εξέχουσας Ζαχαροπλάστισσας, δεν μπορεί να φανταστεί τις περιπέτειες που την περιμένουν. Η άφιξή της στην πόλη Μποντέμπς είναι γεμάτη εκπλήξεις. Εδώ ο χρόνος κυλάει αντίστροφα, ενώ δεν υπάρχουν ενήλικοι και όλες οι δουλειές γίνονται από μωρά και παιδιά. Φαίνεται πως η Μαρτσέσα, η δήμαρχος της πόλης, έχει καταραστεί όλους τους κατοίκους προκειμένου να πετύχει έναν σκοτεινό σκοπό. Θα καταφέρει η Ρόουζ να σπάσει τα μάγια και να τους σώσει;

Στο πρωτότυπο escape book «Ημερολόγιο εξερεύνησης: Ο ξεχασμένος κόσμος!» των Μπγερν Μπέρεντς και Κρίστοφ Ντίτερτ (Εκδόσεις Μεταίχμιο), τα παιδιά από 9 ετών συνεχίζουν να λύνουν γρίφους και να ακολουθούν τον Λίας, αυτή τη φορά στον ξεχασµένο κόσµο. Τα στοιχεία που άφησε πίσω του ο πατέρας του, που εξαφανίστηκε σε µία εξερευνητική αποστολή αναζητώντας τη µυστηριώδη φυλή των Τζάιν, οδηγούν τους αναγνώστες στην εξωτική ζούγκλα. Ξαφνικά εµφανίζεται µπροστά τους το κουφάρι ενός αεροπλάνου. Πώς βρέθηκε εκεί; Μπορούν να βοηθήσουν τον Λίας να αποκωδικοποιήσει τα διαθέσιµα στοιχεία; Οι γρίφοι στο ηµερολόγιο εξερεύνησης τους φέρνουν όλο και πιο κοντά στο µεγάλο µυστικό. Στη ζούγκλα, όµως, παραµονεύει ένα φριχτό τέρας, που τους έχει βάλει στο µάτι…

Ο Προμηθέας, ο ευεργέτης των ανθρώπων, η Άλκηστη, που βάζει την αγάπη πάνω από τον εαυτό της, η Αντιγόνη, η αλύγιστη κόρη του Οιδίποδα, ο Ίωνας, η Λυσιστράτη, ο Τρυγαίος, η Μήδεια, η Ελένη. Δεκαπέντε ήρωες και ηρωίδες του αρχαίου θεάτρου πιάνουν το νήμα, ο ένας μετά τον άλλον, και αφηγούνται ιστορίες συγκλονιστικές, άλλες αστείες άλλες δραματικές, που μιλούν για τη μοίρα, για την τιμή, για τον έρωτα, για την εξουσία, για την ειρήνη, για την αλαζονεία. Ιστορίες πανάρχαιες, σαν ασπρομάλλες παραμυθούδες, που διασχίζοντας τους αιώνες ξανανιώνουν, μεταμορφώνονται και γοητεύουν… Όλα αυτά στο νέο βιβλίο της αρχαιολόγου Κατερίνας Σέρβη «Αρχαίο Θέατρο-Ήρωες και ηρωίδες που έγιναν ποίηση». Μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Διόπτρα, σε εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου, και θα γοητέψει μικρούς, από 9 ετών, και μεγάλους.

Η Κατερίνα Σέρβη εξέδωσε άλλο ένα βιβλίο, αυτή τη φορά σε συνεργασία με τον εικαστικό Γιώργο Τζαβάρα και την Εκδοτική Αθηνών. «Ο Πέτρος και η Επανάσταση του 1821» εξαίρει τις αξίες του θάρρους και της επιδίωξης της ελευθερίας, με μια πλούσια εικονογράφηση με την τεχνική του κόμικ, η οποία υποστηρίζει την αφήγηση, ενώ παράλληλα ζωντανεύει την ατμόσφαιρα της εποχής. Η ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης παρουσιάζεται σαν παραμύθι, που διηγείται ο παππούς, αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων, στον εγγονό του. Μέσα από τις συζητήσεις τους ξετυλίγονται όλα τα γεγονότα, στρατιωτικά και διπλωματικά, από την Άλωση της Τριπολιτσάς μέχρι τη δολοφονία του Καποδίστρια με τρόπο απλό, κατανοητό και συνάμα συναρπαστικό.

Με την ικανότητά του να ελέγχει τα ζόµπι να γίνεται όλο και ισχυρότερη, στο έβδομο βιβλίο του Max Brailler «Τα τελευταία παιδιά στη Γη: Η κούρσα της Αποκάλυψης», ο Τζακ Σάλιβαν και τα φιλαράκια του (γνωστοί των παιδιών από 9 ετών και από την ομώνυμη σειρά στο Netflix) ταξιδεύουν προς τον µυστηριώδη Πύργο για την τελική αναµέτρησή τους µε τον Θραλ. Το ταξίδι τους όµως αλλάζει πορεία όταν παρασέρνονται από το Μολάκιο, ένα κολοσσιαίο τέρας-σαρανταποδαρούσα που κουβαλάει στην πλάτη του το µεγαλύτερο εµπορικό κέντρο του κόσµου. Εκεί, τα παιδιά ανακαλύπτουν µια ολόκληρη κοινότητα τεράτων και συναντούν παλιούς συµµάχους, αλλά και εχθρούς που κυβερνούν την πόλη µε σκληρή πειθαρχία. Να νικήσουν αυτούς τους τύπους σε µάχη δεν υπάρχει περίπτωση, σε εκλογές όµως υπάρχει… Έτσι ο Τζακ βάζει υποψηφιότητα για δήµαρχος! Στην αρχή, για να αποδείξει την αξία του, χρειάζεται απλώς να σφίξει µερικά τερατοχέρια, να φιλήσει µερικά τερατοµωρά και να υποσχεθεί ότι θα γεµίσει τα σιντριβάνια µε µιλκ σέικ φράουλα. Όταν όµως το Μολάκιο δέχεται επίθεση, ο Τζακ πρέπει να µάθει πώς θα γίνει πραγµατικός ηγέτης – πριν να είναι πολύ αργά.

18ος αιώνας. Ο νεαρός Τζιμ Χόκινς παίρνει στα χέρια του έναν χάρτη που φανερώνει την ύπαρξη ενός θησαυρού σ’ ένα μακρινό νησί. Γίνεται μέλος μιας αποστολής με στόχο την εύρεση του θησαυρού, επιβιβάζεται σ’ ένα μεγαλόπρεπο πλοίο, την Ισπανιόλα, γίνεται μάρτυρας μιας συνωμοσίας πειρατών και, ριψοκινδυνεύοντας, αποφασίζει να λύσει το μυστήριο του νησιού. Από τις Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη κυκλοφορεί το μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον «Το νησί του θησαυρού», μια συναρπαστική περιπέτεια με πειρατές, χάρτες, πλοία, ναυτικά τραγούδια, ανταρσίες, μυστήρια, εκπλήξεις και συμπλοκές. Μια νέα ανάγνωση-πρόκληση στη φαντασία ενός από τα πιο πολυμεταφρασμένα και διασκευασμένα βιβλία όλων των εποχών, που απογειώνεται χάρη στην τολμηρή εικονογραφική προσέγγιση του Ετιέν Φρις, που μεταμορφώνει τους πρωταγωνιστές σε ζώα, ανάλογα με τα στοιχεία της προσωπικότητάς τους. Είναι το 5ο βιβλίο της πολυτελούς σειράς «Κλασικά Έργα» με την επιμέλεια του Μπενζαμέν Λακόμπ, σε μετάφραση της Εύης Γεροκώστα. Για παιδιά από 9 ετών.

Η ιστορία του Δον Κιχώτη, ενός από τα κορυφαία και διαχρονικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, εμπνέει τον βραβευμένο εικαστικό Αλέξη Κυριτσόπουλο, που μέσα από το βιβλίο-λεύκωμα «Δον Κιχώτη, είσαι εδώ;» (Εκδόσεις Ίκαρος) ακολουθεί τον ήρωα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες στο υπέροχο ταξίδι του και αναδεικνύει τις σκηνές που συνθέτουν το δικό του ταξίδι στην ανάγνωση του κλασικού βιβλίου. Στιγμές από την ιστορία του ονειρεμένου Ιππότη, της Δουλτσινέας αλλά και των ανεμόμυλων, του Πανδοχέα και άλλων ηρώων ζωντανεύουν με τα χρώματα του Κυριτσόπουλου σε μια διηλικιακή έκδοση-έργο τέχνης, που θα γίνει κλασική.

Σε μια χώρα μακρινή, πέρα από τα όρια του κόσμου που ξέρουμε, ζουν οι φύλακες-προστάτες των ονείρων μας. Εκεί θα γεννηθεί η Έρση, που κάποιοι θα θεωρήσουν κατώτερη εξαιτίας της διαφορετικότητάς της και που θα γίνει θρύλος όταν για χάρη της θα παραβιαστεί ο αρχαιότερος νόμος της χώρας που δεν επιτρέπει στους Ονειροφύλακες να ονειρευτούν τα δικά τους όνειρα. Όταν μια μαύρη σκοτεινιά θα σκεπάσει τη χώρα, η Ονειροπαγίδα, το δίχτυ προστασίας της, αρχίζει να σφίγγει κι οι Ονειροφύλακες να μετρούν αποτυχημένες πτήσεις. Η παλιά προκατάληψη που χωρίζει τη χώρα σε «Ικανούς» και «Κατώτερους» παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και οι ήρωες μοιάζει να μην έχουν άλλη επιλογή από το να αγωνιστούν ενάντια όχι μόνο στους Εφιάλτες, αλλά και στον Φόβο και σε ό,τι άλλο σκοτώνει τα όνειρα. Οι «Ονειροφύλακες», η συναρπαστική αλληγορία της Αγγελικής Δαρλάση για το δικαίωμα στη διαφορετικότητα και στο όνειρο, κυκλοφορεί ξανά από τις Εκδόσεις Πατάκη, σε μια νέα, επίτομη έκδοση των δύο βιβλίων, για να τη γνωρίσει και η νεότερη γενιά παιδιών, από 10 ετών.

Τι σόι εγκληματίας θα μπορούσε να είναι ένας «μουσικάντης»; Τι μπορεί να σημαίνει η λέξη «Ναφασκαβαλιάς»; Ποιες ψυχές χαίρονται με τίποτα; Μπορεί να πνίξει τον Νίκο τον Ψαροκασέλα ένα γροιβάδι; Ως αύριο έχει ο Θεός; Όταν η μαγεία της φύσης, η ξενοιασιά της παιδικής ηλικίας και η ομορφιά του έρωτα συναντούν τη σκληρότητα, τη βαναυσότητα και τη φρίκη του αυταρχικού καθεστώτος, ο εντεκάχρονος Αλέξανδρος πρέπει να κάνει επιλογές, να πάρει αποφάσεις και να δράσει. Σύμμαχοι του η νύχτα, τα ζώα, οι φίλοι, ο πρώτος παιδικός του έρωτας και τα άγρια όνειρα της πρώτης εφηβείας… Άραγε πόσο ψηλά μπορούν να πετάξουν οι αγριόπαπιες; «Η απόδραση (Όνειρο πρώτο, Σειρά: Αγριόπαπιες)», του Γιώργου Χατζόπουλου, είναι ένα φρέσκο μυθιστόρημα  και ταυτόχρονα μια πειστική αναπαράσταση του τελευταίου καλοκαιριού της χούντας μέσα από τα μάτια ενός αγοριού που μπαίνει στην εφηβεία και του ασκούν έλξη από τη μία τα κορίτσια κι από την άλλη η αλλόκοτη καλλιτεχνική φύση ενός εξόριστου μουσικού. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Ένα βιβλίο για το οποίο τσακώθηκαν τα έφηβα παιδιά μου, σχετικά με το ποιος θα το πρωτοδιαβάσει και θα το κρατήσει στη βιβλιοθήκη του: «Σου τη σπάνε οι γονείς σου και μάθε τι μπορείς να κάνεις για αυτό», που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση της Τατιάνας Γαλάτουλα. Υπάρχουν εκατοντάδες βιβλία για γονείς που μας λένε πώς να φερθούμε και πώς να διαχειριστούμε τα παιδιά. Για πρώτη φορά, όμως, ο Ντιν Μπερνέτ γράφει έναν αντίστοιχο οδηγό για παιδιά, για να μπορέσουν και εκείνα να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει με τους γονείς τους, περίπου από το τέλος του δημοτικού και έπειτα. Ο οδηγός καλύπτει όλες τις «υστερίες των γονιών», το κόλλημα που έχουν με το συμμάζεμα, την καθαριότητα και το κινητό, εξηγεί γιατί δεν αφήνουν τα παιδιά να κοιμηθούν λίγο παραπάνω και γιατί δείχνουν να μην καταλαβαίνουν τίποτα σχετικά με το πώς νιώθουν οι προέφηβοι και οι έφηβοι. Ο συγγραφέας δίνει tips στα παιδιά προκειμένου να αλλάξουν τη σχέση τους μαζί μας, εξηγώντας με χιούμορ πόσα πράγματα θα μπορέσουν να κάνουν αν σταματήσουν να χάνουν τόσο χρόνο και ενέργεια μαλώνοντας μαζί μας για «ασήμαντους» λόγους… Σημειώνω ότι το βιβλίο είναι χρήσιμο και για τους γονείς. Θα μας βάλει λιγάκι στα παπούτσια των εφήβων μας και θα μας χαλαρώσει.

Γραμμένες στα τέλη του 19ου αιώνα ως ανάγνωσμα για παιδιά, χαρακτηρισμένες ως ύμνος της παιδικότητας όλων των εποχών, «Οι περιπέτειες του Πινόκιο», του Κάρλο Κολόντι, αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή και σημαντικά έργα της ιταλικής λογοτεχνίας. Έχοντας μεταφραστεί σε πάνω από 200 γλώσσες και έχοντας μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη με την κλασική πια ταινία του Disney, η ιστορία της ξύλινης μαριονέτας που μιλάει και μπλέκεται σε διάφορες σκανταλιές και περιπέτειες, ώσπου τελικά να καταφέρει να γίνει «καλό παιδί», εξακολουθεί να μαγεύει μικρούς και μεγάλους. Στην παρούσα πλήρη μετάφραση από την Εύη Γεροκώστα του αυθεντικού ιταλικού κειμένου, η οποία συνοδεύεται από μια κατατοπιστική εισαγωγή και πλήθος διευκρινιστικών σημειώσεων, γίνεται προσπάθεια να διαφωτιστούν τα κρυμμένα νοήματα και υπαινιγμοί της ιστορίας και να αναδειχθούν τα καυστικά σχόλια του συγγραφέα για την κοινωνία της εποχής του, τα οποία εξακολουθούν να παραμένουν εξίσου επίκαιρα σήμερα. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Kaktos και απευθύνεται σε μεγάλα παιδιά που θέλουν πλέον να προσεγγίσουν ολοκληρωμένα την ιστορία που αγάπησαν ως μικρά και φυσικά σε κάθε λάτρη της καλής λογοτεχνίας.

Το βιβλίο «Τη νύχτα που το σκυλί μας μεταμορφώθηκε σε λύκο», της Μαρούλας Κλιάφα, είναι η ιστορία της Αντριάνας, που έζησε τα προεφηβικά της χρόνια στη δίνη του Εμφυλίου. Η εξιστόρησή της για όσα θυμάται και όσα νομίζει πως θυμάται άλλοτε είναι οδυνηρή σαν εφιάλτης και άλλοτε τρυφερή σαν νανούρισμα. Με φρέσκια ματιά, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις και προκαταλήψεις, η συγγραφέας παρουσιάζει ένα (μυθ)ιστόρημα για τον Εμφύλιο στη Θεσσαλία. Ένα αφήγημα όπου δεν υπάρχουν καλοί και κακοί, πατριώτες και προδότες, νικητές και ηττημένοι, παρά μόνο θύματα και από τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές, τα οποία ήταν ταυτόχρονα και θύτες. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη και απευθύνεται σε παιδιά από 12 ετών.

Η Ειρήνη δεν ζήλεψε ποτέ τ’ άστρα ούτε μπήκε στον πειρασμό να τα μετρήσει. Της αρκεί η Γη, μια Γη στην οποία ο Αποστόλης φοβάται να πει όσα σκέφτεται κι εκείνη ψάχνει ένα κλειδί για το καινούριο της δωμάτιο. Σ’ αυτήν τη Γη, το Περιστέρι κι η Δράμα είναι γειτονιές της ίδιας πόλης και το σχολείο τελειώνει εκεί όπου σταματά το γέλιο του Σίμου. Τη μέρα που οι πορτοκαλάδες γλυκαίνουν, δυο παιδιά, στη στάση του λεωφορείου, αναρωτιούνται άμα θα βρέξει. Τα όνειρα είναι παράξενα, αλλά όχι πιο παράξενα από αυτούς που τα κάνουν. Η «Ξινή πορτοκαλάδα», της Αλεξίας Κατσικογιάννη (Εκδόσεις Καστανιώτη), είναι ένα νεανικό μυθιστόρημα για όσους σκέφτονται να ξεριζώσουν τον ήλιο…

Σε μια πανικόβλητη πόλη, που ζει και κινείται υπό την απειλή τρομοκρατικών χτυπημάτων, όπου όλοι και όλες παρακολουθούνται με κάμερες και όπου η πραγματικότητα αρκετά συχνά δεν είναι αυτή που δείχνει, ο δεκαεννιάχρονος φοιτητής Άλεκ βιντεοσκοπεί άθελά του τη δολοφονία ενός συμφοιτητή του από τις Αρχές. Η Σιμόν, η αινιγματική συμφοιτήτριά του που βρίσκεται μαζί του εκείνη τη στιγμή, εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει ίχνη. Το βίντεο του Άλεκ εκθέτει τις Αρχές, οι οποίες αναζητούν αυτόν που το τράβηξε. Ο πατέρας του, που εργάζεται στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών της πόλης, ανακαλύπτει συμπτωματικά τι συμβαίνει και για πρώτη φορά στη ζωή του αναρωτιέται τι πρέπει να κάνει. Ποια είναι η αλήθεια; Ποιος είναι ο «εχθρός»; Ποιος βρίσκεται πίσω από όλες τις ενέργειες που σκορπούν τρόμο; Μήπως η στάση της Ρόζας, της μικρής αδερφής του Άλεκ, είναι η μόνη που γεννά ελπίδα; Το βραβευμένο νεανικό μυθιστόρημα του Βασίλη Παπαθεοδώρου «Χνότα στο τζάμι», επανεκδίδεται από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, επίκαιρο όσο ποτέ. Μέσα από σασπένς και συνεχείς ανατροπές, ο αναγνώστης προσπαθεί μαζί με τον ήρωα να αναζητήσει την αλήθεια. Και παρόλο που νιώθει να παρακολουθείται, βιώνοντας διαρκώς μια ατμόσφαιρα φόβου, ίσως τελικά να τη βρει.

Όπως κάθε γενιά πριν από εμάς, θέλουμε τα παιδιά μας να ζήσουν ζωές καλύτερες από τις δικές μας – πιο ασφαλείς και με καλύτερες προοπτικές. Θέλουμε οι κόρες μας να είναι φιλομαθείς και ανεξάρτητες και φιλόδοξες. Περισσότερο από όλα, θέλουμε να έχουν το κουράγιο να είναι αυθεντικές, να κατανοήσουν ποιες είναι και να αγαπούν πραγματικά τον εαυτό τους. Αν θα έπρεπε να συνοψίσουμε τον ρόλο που έχουμε ως γονείς, θα ήταν ο εξής: θέλουμε να μεγαλώσουμε κορίτσια που να αγαπούν τον εαυτό τους τόσο πολύ όσο τα αγαπάμε κι εμείς. Άνευ όρων. Ένα κορίτσι που αγαπάει τον εαυτό του έχει φιλοδοξίες και στόχους, γιατί πιστεύει στις δυνάμεις του. Φροντίζει την ψυχική και τη σωματική του υγεία, γιατί είναι φυσικό να προσέχεις αυτόν που αγαπάς. Αποζητά υγιείς σχέσεις, γιατί πιστεύει ότι αυτό ακριβώς αξίζει. Είναι χαρούμενο και νιώθει ασφάλεια, γιατί ξέρει πως ο πιο σταθερός φίλος και ικανός σύμμαχος είναι ο εαυτός του. Το βιβλίο «Μεγαλώνοντας κορίτσια που αγαπούν τον εαυτό τους», των Kasey Edwards και Dr. Christopher Scanlon (Εκδόσεις Διόπτρα, μετάφραση Χριστίνα Παναγιώτου), είναι βασισμένο σε επιστημονική έρευνα, αλλά και στην προσωπική εμπειρία που έχουν ως γονείς οι συγγραφείς του και παρουσιάζει με απλότητα και σαφήνεια εφτά βασικά σημεία που θα μας βοηθήσουν να μεγαλώσουμε ευτυχισμένα κορίτσια σ’ έναν κόσμο όπου μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να είσαι κορίτσι.

Σήμερα πολλοί γονείς έχουν απορρίψει την καταπίεση που απεχθάνονταν στα παιδικά τους χρόνια. Μήπως, όμως το παράκαναν και προσπάθησαν να γίνουν υπερβολικά αρεστοί στα παιδιά τους; Μήπως τα επαινούν συνέχεια και, ουσιαστικά, τα αφήνουν να διοικούν εκείνα την οικογένεια. Το θέμα είναι ότι αποτυγχάνουν στην αυτοεκτίμηση που θέλουν να τους διδάξουν. Η ψυχίατρος Ρόμπιν Μπέρμαν, χρησιμοποιώντας την κλινική της εμπειρία, δείχνει μέσα από το βιβλίο της «Μπορείς να είσαι γονιός. Πώς να μεγαλώσεις το παιδί σου με αγάπη και όρια» (Εκδόσεις Καστανιώτη) πώς μπορούν οι γονείς να πάρουν τα ηνία, δημιουργώντας παράλληλα ισχυρούς, ανθεκτικούς δεσμούς. Ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά μαθαίνουν την αγάπη και τον σεβασμό στο σπίτι γίνεται και ο οδηγός για τη μετέπειτα δική τους ζωή. Οι αγώνες κάθε γονιού αντικατοπτρίζονται, ενίοτε χιουμοριστικά, το ίδιο και οι θρίαμβοι που ζεσταίνουν την καρδιά. Γονείς, δάσκαλοι, αλλά και παιδιά περιγράφουν σημεία καμπής από τα οποία κατάλαβαν πόσο σπουδαία και μαγική είναι η γονεϊκότητα. Ένα βιβλίο ευχάριστο και φιλικό με ορίζοντα την κοινή λογική, ένας ωφέλιμος συνδυασμός ιατρικών ερευνών και περιστατικών που αποτελεί το κλειδί για να γίνουμε ο γονιός που επιθυμούμε και που χρειάζονται τα παιδιά σας.

Είναι γεγονός ότι τα παιδιά μαθαίνουν, συνεργάζονται και τα πάνε καλύτερα με τους γύρω τους όταν νιώθουν ηρεμία και ασφάλεια. Πώς μπορούμε, όμως, να παρέμβουμε όταν αυτές οι συνθήκες απουσιάζουν; Τι κάνουμε όταν, στην προσπάθειά μας να τους περάσουμε μηνύματα υπευθυνότητας, σωστού και λάθους, ενσυναίσθησης, αυτά αντιδρούν ή επιμένουν σε μια αμυντική θέση; Τι γίνεται όταν οι προσπάθειές μας να τα εμψυχώσουμε ή να τα παρακινήσουμε δεν φέρνουν αποτέλεσμα; Τι κάνουμε όταν απέναντί μας έχουμε ένα παιδί ή έναν έφηβο που επαναλαμβάνει μια προβληματική συμπεριφορά; Πώς κρατάμε την ψυχραιμία μας όταν νιώθουμε την υπομονή μας να εξαντλείται; Το νέο βιβλίο της Χριστίνας Ρασιδάκη «Μέθοδος 3Step: Αποτελεσματική επικοινωνία στο σπίτι και στο σχολείο. Για εκπαιδευτικούς και γονείς» (Εκδόσεις Πατάκη) ανταποκρίνεται στην επιθυμία μας να είμαστε υποστηρικτικοί, να πλαισιώνουμε και να οριοθετούμε σωστά, χωρίς να γινόμαστε αυταρχικοί, υποχωρητικοί και πιεστικοί. Παρουσιάζει μία προσέγγιση που παρακάμπτει πολλές δυσκολίες: βοηθά τους ενηλίκους να καλλιεργήσουν την κρίση των παιδιών, ενώ τους δείχνει πώς να τα καθοδηγήσουν ώστε να χτίσουν τον χαρακτήρα τους. Παράλληλα, τα παιδιά αποκτούν ψυχική ανθεκτικότητα και καλή σχέση με τον εαυτό τους και τους άλλους.

Με εκκίνηση τα ξεπερασμένα στερεότυπα, αλλά και τις απαιτήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής, η Αναστασία Χουντουμάδη προτείνει στο βιβλίο της «Γιαγιά, πες μας ποια είσαι. Στοιχεία και μαρτυρίες» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος) μια νέα θεώρηση της θέσης της γιαγιάς στη δομή της σύγχρονης οικογένειας. Μέσα από συνεντεύξεις, η συγγραφέας αναδεικνύει τις πολλαπλές διαστάσεις ενός ρόλου τόσο παραδοσιακού ώστε να θεωρείται (χωρίς όμως στη σύγχρονη πραγματικότητα να είναι) αυτονόητος. Λαμβάνοντας υπόψη τις παγκόσμιες δημογραφικές τάσεις περί παράτασης της τρίτης ηλικίας και τις συνάδουσες προσαρμογές στους κοινωνικούς και εργασιακούς κανόνες, η λέξη γιαγιά αποκτά πλέον νέα πολιτιστική ετυμολογία. Η γνώση σε κάθε σελίδα του βιβλίου είναι απόσταγμα από το βίωμα και τον στοχασμό όχι μόνο της συγγραφέως, αλλά και των άλλων γυναικών/γιαγιάδων στις οποίες δίνει φωνή. Από την ανάγνωση του βιβλίου αναδύεται το πόσο η αλληλεγγύη ανάμεσα στις γενεές, ανάμεσα στις μητέρες και τις κόρες –όταν καταφέρνει να υπάρξει–, λειτουργεί ενδυναμωτικά, ανοίγοντας τον ορίζοντα σε ένα, πλήρες νοήματος, αληθινό δώρο ζωής.

Leave a Reply