ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΚΕΪΚ ΜΕ ΑΧΛΑΔΙΑ

σοκολατένιο κέικ με αχλάδιαΣήμερα μαγειρεύουμε ένα πεντανόστιμο σοκολατένιο κέικ με αχλάδια.

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος αναμονής: –
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα
Συνολικός χρόνος: 1 ώρα & 20 λεπτά
Μερίδες: 8 – 10
Βαθμός δυσκολίας: εύκολη
Σκεύη που θα χρειαστούμε: κατσαρόλα, μπολ, μίξερ χειρός, ταψί 22 εκ με αποσπώμενη βάση 

Υλικά:
100 γρ. Φαρίν απ Μύλοι Αγίου Γεωργίου
3 αχλάδια, το 1 ψιλοκομμένο και τα άλλα 2 κομμένα στη μέση,  σε λεπτές φέτες (έχουμε αφαιρέσει τα κουκούτσια)
200 γρ μαύρη κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
110 γρ. ελαιόλαδο
30 γρ. κακάο
5 αυγά (ξεχωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους)
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
120 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη (προαιρετικά)
¼ κ. γ. αλάτι
50 γρ. αμύγδαλα αλεσμένα
30 γρ. αμύγδαλο φιλέ
ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο 160°C αέρα. Λαδώνουμε και τοποθετούμε λαδόκολλα στη βάση του ταψιού μας και στα τοιχώματα. Βάζουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και το ελαιόλαδο σε ένα πυρίμαχο ή ανοξείδωτο μπολ και το τοποθετούμε πάνω σε μία κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (προσοχή να μην εφάπτεται) – μπεν μαρί. Ανακατεύουμε συνεχώς. Προσθέτουμε το κακάο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Αφαιρούμε από τη φωτιά. Με το μίξερ, χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα περίπου 5 λεπτά, τη ζάχαρη με τους κρόκους μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και τελευταία τη λιωμένη σοκολάτα ανακατεύοντας απαλά. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τη φαρίν απ, το τζίνζερ, τα αλεσμένα αμύγδαλα, το αλάτι και τα ρίχνουμε στο μπολ με τη σοκολάτα. Χτυπάμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα ρίχνουμε σιγά σιγά στο μπολ με τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε με αναδιπλούμενες κινήσεις. Τελευταία βάζουμε τα ψιλοκομμένα αχλάδια και ανακατεύουμε απαλά. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί μας. Τοποθετούμε τα αχλάδια που έχουμε κόψει σε φέτες και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ. Ψήνουμε για 1 ώρα ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή από το κέντρο. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει στο ταψί για 10 – 15 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως σε σχάρα προτού το κόψουμε. Κόβουμε ένα κομμάτι και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη.

TIP: To σοκολατένιο κέικ με αχλάδια μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως και 3 μέρες. Ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία καθώς το κέικ δε θέλουμε να φουσκώσει υπερβολικά και να καλύψει τα αχλάδια.

https://alevri.com/recipes/sokolatenio-keik-me-ahladia

Leave a Reply