ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ: ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

βιβλίαΤα σχολεία άρχισαν και η ανάγκη μας για εξωσχολικά βιβλία έγινε… ακόμα μεγαλύτερη! Δείτε τι ωραία βιβλία διαβάσαμε τον Σεπτέμβριο, βιβλία που μας άνοιξαν την όρεξη για άλλα τόσα!

Ο αγαπημένος Αρκουδάκος, ο ήρωας του Benji Davies, επιστρέφει στις Εκδόσεις Ίκαρος με δυο τίτλους για μικρούς αναγνώστες από ενός έτους, σε απόδοση του Φίλιππου Μανδηλαρά. Στο βιβλίο «O Αρκουδάκος στο συνεργείο» το αυτοκίνητο της οικογένειας των κουνελιών χαλάει και πρέπει να καλέσουν την οδική βοήθεια! Ο Αρκουδάκος είναι έτοιμος να βοηθήσει! «Ο Αρκουδάκος στην πιτσαρία» καλεί τους λιλιπούτειους φίλους μας να ανακαλύψουν πώς είναι να φτιάχνεις τη ζύμη, να κόβεις τα λαχανικά και να ψήνεις την πιο νόστιμη πίτσα. Θυμίζουμε πως όλη η σειρά αποτελείται από βιβλία μικρού σχήματος, από ανθεκτικό χαρτόνι, με υπέροχες εικόνες και κινούμενα μέρη για ατελείωτες ώρες εξερεύνησης!

Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τρόποι να κάνουμε φίλους και να δείχνουμε τη φιλία μας. Τα παιδιά θα τους ανακαλύψουν μέσα από το «Κάνουμε φίλους», το διαδραστικό χαρτονένιο βιβλίο με τα πολλά παραθυράκια, που ανήκει στη σειρά «Ανοίγω και Μαθαίνω» των Εκδόσεων Ψυχογιός. Κάθε σελίδα είναι γεμάτη ευκαιρίες συζήτησης με το πιτσιρίκι σας για το τι σημαίνει να είναι κάποιος φίλος με κάποιον και πώς μπορεί να καταφέρει να χτίσει φιλίες!

Στην εξαιρετική συλλογή ηχητικών βιβλίων των Εκδόσεων Πατάκη, που βοηθά τα παιδιά να ξεδιπλώσουν τα συναισθήματα αλλά και τα ταλέντα τους προστίθεται «Ο γύρος του κόσμου με μουσική», που ανήκει στη σειρά «Γνωρίζω τους ήχους του κόσμου». 12 προορισμοί (Ελλάδα, Ισπανία, Μεξικό, Κούβα, Αίγυπτος, Σενεγάλη, Ινδία, Ρωσία, Ηνωμένες Πολιτείες, Χαβάη, Ιαπωνία, Κίνα), 12 μελωδίες, 12 εικόνες, που ταξιδεύουν, μέσα από τη μουσική, τους αναγνώστες από 1 έτους σε όλο τον κόσμο και τους προσφέρουν στιγμές χαράς με αυθεντικούς ήχους και όμορφη εικονογράφηση. Η μετάφραση είναι της Αλεξάνδρας Μικρούτσικου.

Δυο νέα κουτιά της σειράς «Αγγίζω και Παίζω» κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Ο «Ωκεανός» περιέχει βιβλιαράκι για τον θαυμαστό υποθαλάσσιο κόσμο και 5 παζλ τεσσάρων κομματιών με σχήματα ζώων της θάλασσας, ενώ το «Αγρόκτημα» βιβλιαράκι με εικόνες από τη ζωή στο αγρόκτημα και 5 παζλ τεσσάρων κομματιών με σχήματα ζώων και ενός τρακτέρ. Τα παζλ έχουν όλα ανάγλυφα σημεία, ιδανικά για τα χεράκια των μικρών παιδιών.

Μια νέα σειρά του Nick Ackland, με τίτλο «Απίθανοι Ήχοι», συστήνουν στους πολύ μικρούς αναγνώστες οι Εκδόσεις Διόπτρα. Στο «Γρήγορα, Βραδύποδα!» τα παιδιά ακολουθούν τον μικρό Βραδύποδα με το αυτοκίνητό του και βλέπουν γιατί βιάζονται όλοι σ’ αυτή τη μικρή πόλη, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουν τα οχήματα μέσα από πέντε απίθανους ήχους! Στους «Μικρούς Πειρατές!» τα παιδιά ταξιδεύουν κι αυτά μαζί τους και αναζητούν τον κρυμμένο θησαυρό, γνωρίζοντας τη θάλασσα μέσα από πέντε διασκεδαστικούς ήχους! Και στα δυο βιβλία, μια υπέροχη έκπληξη περιμένει όλη την παρέα, πρωταγωνιστών και αναγνωστών.

Το βατραχάκι είναι έτοιμo για ύπνο, πρώτα όμως θέλει να πει καληνύχτα στους φίλους του. Μπορείς να το βοηθήσεις να τους βρει όλους; Από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο μόλις κυκλοφόρησε άλλο «Ένα βιβλίο με μαγικό φακό», της Amber Lily, με τίτλο «Καληνύχτα, βατραχάκι». Το παιδί βάζει τον «μαγικό» φακό ανάμεσα στις χαρτονένιες σελίδες και «φωτίζει» τις εικόνες για να βρει όλα τα ζωάκια. Κι έπειτα, ελπίζουμε, πάει για ύπνο!

Οι Εκδόσεις Ψυχογιός συστήνουν στα παιδιά τους «Φασαριόζικους Δεινόσαυρους», με 18 φανταστικούς ήχους. Τα χεράκια θα πατήσουν τα κουμπάκια και τα αυτάκια θα ακούσουν ήχους από φοβερούς δεινόσαυρους που βρυχώνται, που πλαταγίζουν τα φτερά τους, που μασουλούν φύλλα και περπατούν με βαρύ βήμα. Με μια γλυκιά ιστορία για την πίστη στον εαυτό μας, με συναρπαστική εικονογράφηση και σκηνικά από τον προϊστορικό κόσμο, αυτό το διαδραστικό βιβλίο είναι ιδανικό για κάθε λάτρη των προϊστορικών τεράτων.

Ο πολύχρωμος ελέφαντας Έλμερ, ο ήρωας του Ντέιβιντ Μακ Κι, επιστρέφει στις Εκδόσεις Πατάκη με δυο νέες περιπέτειες, σε μετάφραση της Μαρίας Παπαγιάννη. «Ο Έλμερ και οι φάλαινες» μας παρουσιάζει την περιπέτεια που ζουν ο Έλμερ και ο ξάδερφός του ο Γουίλλυ, όταν αποφασίζουν να πάνε ως την ακτή για να δουν τις φάλαινες. Όταν ξαφνικά βρεθούν χαμένοι στη θάλασσα, καταλαβαίνουν πως το ταξίδι τους δε θα είναι απλώς μια συναρπαστική περιπέτεια όπως περίμεναν. Μπορούν, άραγε, οι φάλαινες να τους βοηθήσουν να επιστρέψουν στην ακτή; «Ο Έλμερ και οι ιστορίες για όνειρα γλυκά» είναι ένα βιβλίο καληνύχτας, όπου παρακολουθούμε τον αγαπημένο ελέφαντα να προσπαθεί να κοιμίσει δυο ελεφαντάκια. Στην αρχή, πάνε μια βόλτα μπας και νυστάξουν. Προχωρώντας, όμως, ο Έλμερ διαπιστώνει πως όλα τα ζώα στη ζούγκλα έχουν να πουν στα μικρά τους από μια αγαπημένη ιστορία για όνειρα γλυκά. Μήπως πρέπει να βρει κι εκείνος τη δική του, ώστε να αφηγηθεί στους μικρούς ελέφαντες απόψε;

Ένας νέος τίτλος προστίθεται στη σειρά εικονογραφημένων βιβλίων των Εκδόσεων Μίνωας «Τόσο απλά»! Στο βιβλίο «Καλοί και κακοί», σε μετάφραση της Εύης Γεροκώστα, η Κατρίν Ντολτό, με τη βοήθεια της επιστημονικής συνεργάτιδάς της, Κολίν Φορ-Πουαρέ, εξηγεί στα παιδιά γιατί κάνουμε καλά ή κακά πράγματα, συχνά, μάλιστα, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, επισημαίνοντας ότι κανείς δεν είναι μόνο καλός ή μόνο κακός. Εξαρτάται από τη στιγμή. Τόσο απλά! Για άλλη μια φορά, η γνωστή παιδίατρος μοιράζεται την πολύτιμη γνώση της για την παιδική ηλικία, εκφράζοντας με τον καλύτερο και πλέον άμεσο τρόπο όλα όσα απασχολούν τα παιδιά.

Μπιζζζ… «Μα, τώρα βρήκε να έρθει;», «Από πού ξεφύτρωσε;» «Βοήθεια, θα μας τσιμπήσει!» Το μάθημα γεωγραφίας διακόπτεται από έναν απρόσμενο εισβολέα: ένα έντομο πετάει ξαφνικά μέσα στην τάξη, φέρνοντας τα πάνω κάτω! Ο ήχος των φτερών του αποκαλύπτει τον σπάνιο, περαστικό επισκέπτη. Μα τι κάνει ένας μπάμπουρας στην τάξη; Ο Άγγελος Αγγέλου και η Έμη Σίνη ενώνουν τη φαντασία τους με την Ντανιέλα Σταματιάδη και τις εικόνες της και δημιουργούν μια υπέροχη ιστορία, γεμάτη έκπληκτα, ενθουσιώδη και ανήσυχα «Μπιζζζζ». Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίκαρος και απευθύνεται σε παιδιά από 3 ετών!

Η νέα χιουμοριστική σειρά βιβλίων του Kes Gray, που μιλά για… τις αλλαγές στις θέσεις των ζώων, σε εικονογράφηση Jim Field και σε ξεκαρδιστική μετάφραση του Γιώργου Τσακνιά, θα κερδίσει τις καρδιές μικρών και μεγάλων. Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος έρχονται δυο βιβλία με απολαυστικό κείμενο σε ομοιοκαταληξία και πολύχρωμη, αστεία εικονογράφηση, το «Εεε, βατράχι!» και το «Εεε, σκύλε!». Στο πρώτο κάθεται η γάτα στο χαλάκι, το μουλάρι στο σκαμνάκι, οι ψύλλοι σε αρακά, τα γίδια σε παλτά… μα το βατράχι δεν θέλει με τίποτα να κάτσει στου κούτσουρου τη ράχη! Ενώ στο δεύτερο άραγε θα δεχτεί η γάτα να κάτσει σε κουνούπι; Το γκνου απ’ το κανό να μην κουνάει ρούπι; Η φάλαινα ν’ αράξει σε καρφιά όρεξη θα ’χει; Και το κυριότερο: πού θα καθίσει το βατράχι;

Έγινε μια μέρα των φρούτων η συγκέντρωση κι εκεί αποφασίσανε να κάνουνε παρέλαση. Γιατί; Μα για να μάθουν στα παιδιά τα ονόματά τους, αλλά και τα οφέλη που προσφέρουν. Έτσι οι μικροί μας φίλοι δεν θα ξεχάσουν ποτέ τα φρούτα και τα λαχανικά και θα τα προτιμούν στην καθημερινή τους διατροφή. Από τις Εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη, με τίτλο «Φρούτα και λαχανικά, εμπρός, μαρς!», σε εικονογράφηση του Νίκου Γιαννόπουλου, Μια ιστορία που μαθαίνει στα παιδιά από 3 ετών την αξία της υγιεινής διατροφής. Στο βιβλίο περιλαμβάνεται QR Code που οδηγεί στο τραγούδι που έγραψε ο συγγραφέας με αφορμή το βιβλίο.

Μια νέα σειρά της Τζιλ Χάσον, με τίτλο «Τα παιδιά μπορούν», σε εικονογράφηση της Σάρα Τζένινγκς, έρχεται στις Εκδόσεις Μεταίχμιο, για να εξηγήσει στα μικρά μας πώς να διαχειρίζονται συναισθήματα και δύσκολες καταστάσεις. Το «Πες όχι στο πείραγμα» τους δείχνει πώς να αντιμετωπίσουν ανάλογες καταστάσεις, εξηγώντας τους καταρχάς ότι το πείραγμα δεν έχει πάντα πλάκα και μπορεί να εκνευρίσει, να πληγώσει, να τρομάξει. Στις σελίδες του, οι μικροί αναγνώστες θα βρουν συμβουλές αντιμετώπισης των πειραγμάτων που πιθανόν δέχονται και ιδέες αντίδρασης αν δουν πως κάποιο άλλο παιδί γίνεται θύμα. Και φυσικά θα αντιληφθούν πότε πρέπει να σταματήσουν, αν είναι εκείνοι τα πειραχτήρια.

Το «Πες γεια, κι ας ντρέπεσαι» προτείνει τρόπους με τους οποίους τα παιδιά μπορούν να αισθανθούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, εξηγώντας τους πάνω απ’ όλα ότι είναι εντελώς φυσιολογικό να ντρέπονται κάποιες φορές. Η συγγραφέας προτείνει τεχνικές, ώστε τα παιδιά να μάθουν να διαχειρίζονται τη συστολή τους και να αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και άνεση όποτε βρίσκονται µε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καλά ή ανάμεσα σε πολύ κόσμο. Με εύστοχο κείμενο και ευχάριστη εικονογράφηση, τα δυο βιβλία προσεγγίζουν κάθε θέμα με χιούμορ και ευαισθησία, ενώ περιλαμβάνουν προτεινόμενες δραστηριότητες και πληροφορίες και συμβουλές προς τους φροντιστές.Μια μέρα, ο λύκος Ζαχαρίας κάνει μια φοβερή και τρομερή ανακάλυψη στη σοφίτα του: ένα βιβλίο που σε ταξιδεύει στον χρόνο. Μεμιάς μεταφέρεται στην εποχή των δεινοσαύρων, των προϊστορικών ανθρώπων, παρέα με τον Ιούλιο Καίσαρα, αλλά και στον καιρό της Γαλλικής Επανάστασης. Όλα αυτά στη νέα περιπέτεια του γλυκού και τρυφερού ήρωα της Orianne Lallemand «Ο λύκος Ζαχαρίας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος, εικονογράφηση Éléonore Thuillier, μετάφραση Κέλλυ Δημοπούλου), που θα ταξιδέψει τα παιδιά στο παρελθόν, στην ιστορία και στους διαφορετικούς πολιτισμούς.

Είναι η πρώτη μέρα του δράκου στο σχολείο, και έχει τόση αγωνία, που κρύβεται κάτω από το κρεβάτι και το τραπέζι. Άραγε, οι μικροί αναγνώστες μπορούν να τον βοηθήσουν; Όποιος θέλει να του δείξει ότι είναι ωραία να πηγαίνει στο σχολείο, ας σηκώσει το χέρι του. Δεν χρειάζεται τίποτε άλλο, μόνο να είναι ο εαυτός του! Το βιβλίο «Απλώς να είσαι ο εαυτός σου, δράκε», της Μπιάνκα Σούλτσε (Εκδόσεις Ψυχογιός, εικονογράφηση Σαμάρα Χάρντι, μετάφραση Πετρούλα Γαβριηλίδου) είναι μια γλυκιά, διαδραστική ιστορία με τον αγαπημένο κόκκινο δράκο, γνωστό μας από το «Μην ξυπνήσεις τον δράκο», που θα βοηθήσει τα μικρά μας να αντιμετωπίσουν το άγχος τους για τις πρώτες μέρες στο σχολείο!

Στην «Κανονικούπολη», ο κύριος Κανονικούλης ζει κανονικότατα κανονικά με πολλούς κανόνες και κανονισμούς, με συμπολίτες τον κ. Μετρημένο, την κ. Ξιπασμένη και τη δεσποινίδα Στριφνούλα… Μέχρι που αποφασίζει να βάλει ένα τέλος και να επισκεφθεί την πολύχρωμη Διαφορετικούπολη, όπου δεν είναι όλοι ίδιοι, όμως είναι ίσοι, και όπου οι μόνοι «Κανώνες» είναι του… κανώ οι αγώνες! Ναι, ναι, καλά μαντέψατε. Εν τέλει, εγκαταστάθηκε εκεί ο κύριος Κανονικούλης μας. Και τον ακολούθησαν και άλλοι. Η Κατερίνα Σπυροπούλου (κείμενο) και η Άρτεμις Κλιντ (εικονογράφηση) δημιουργούν ένα μικρό βιβλίο σε έμμετρο λόγο, που μιλάει για τη διαφορετικότητα, τη δύναμη της ομάδας, του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης, ώστε μεγαλώνοντας να φτιάξουν μια όμορφη κοινωνία, όπου θα ζούμε όλοι ευτυχισμένοι και αγαπημένοι! Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μάρτης.

Η Μελίνα αγαπάει τα ζώα, αλλά οι γονείς της δεν της παίρνουν κατοικίδιο. Ευτυχώς, η φίλη της η Σοφία έχει ψείρες και, αν κολλήσει μία, θα αποκτήσει το δικό της ζωάκι και… ούτε ψείρα ούτε ζημιά! Μα η ψείρα δεν είναι ένα φρόνιμο κατοικίδιο και σίγουρα δεν έχει θέση στο νηπιαγωγείο. Η Κωνσταντίνα Αρμενιάκου υπογράφει μια νέα σειρά βιβλίων για το νηπιαγωγείο, με πρώτο τον τίτλο «Η ψείρα δεν είναι κατοικίδιο» (Εκδόσεις Μίνωας, εικονογράφηση Χρύσα Σπυρίδωνος), παρουσιάζοντας ένα ζήτημα που αφορά όλους τους γονείς με παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Αυτή, όπως και οι ιστορίες που θα ακολουθήσουν, είναι εμπνευσμένες από τις διασκεδαστικές περιπέτειες των μαθητών του 1ου Νηπιαγωγείου Αστερούπολης.

Ο Τζέρεμι φοβάται τα πάντα –τους αφηνιασμένους δεινόσαυρους, τους μοχθηρούς σκίουρους, τις πιτσιλωτές μπανάνες και, περισσότερο απ’ όλα, τον αέρα. Τότε γνωρίζει την ατρόμητη Μάγκι, που δεν φοβάται τίποτα. Αλλά μια μέρα με πολύ αέρα, που η Μάγκι θέλει να παίξουν έξω, ο Τζέρεμι θα πετάξει μακριά με ένα μόλις φύσημα. Άραγε, οι περιπέτειες που θα ζήσει με το έλκηθρο με σκύλους, με τους πειρατές και με τη μαγική ιπτάμενη μηχανή θα τον πείσουν να αντιμετωπίσει τις φοβίες του και να χαρεί τη ζωή; Η απάντηση στο βιβλίο «Ο Τζέρεμι φοβάται τον αέρα», της Πάμελα Μπούτσαρντ (Εκδόσεις Ψυχογιός, εικονογράφηση Κέιτ Χίντλεϊ, μετάφραση Πετρούλα Γαβριηλίδου), που θα ενδυναμώσει κάθε φοβισμένο πιτσιρίκι στην αρχή της σχολικής χρονιάς.

Ο καπετάν Άγγελος έστρεψε το βλέμμα του ψηλά να δει ποιος ήταν ο σωτήρας τους. Ήταν μια μικρή μαϊμού που, σαν να τον άκουσε, βρέθηκε με ένα σάλτο πάνω στον ώμο του. Από εκείνη τη στιγμή, έγιναν αχώριστοι… Τι θα συμβεί όταν ο Άγγελος και η μικροσκοπική φίλη του επιστρέψουν μαζί στο νησί της Ρόδου; Πώς θα αντιδράσουν η καλοσυνάτη μητέρα του και η αγαπημένη του αδελφή σαν αντικρίσουν την ξεχωριστή φιλοξενούμενη; Θα καταφέρει η περίεργη μαϊμουδίτσα να προσαρμοστεί στον κόσμο των ανθρώπων; Η «Μελιάννα» (Ελληνοεκδοτική, εικονογράφηση Γιώτα Κοκκόση) είναι το τέταρτο βιβλίο της σειράς της Χριστίνας Ντούμα «Τα όνειρα του Θοδωρή» και μια προσπάθεια ώστε να μπει ακόμα ένα λιθαράκι στον μεγάλο αγώνα ζωής που δίνει η οικογένεια Ντούμα. Ο εικοσιεπτάχρονος σήμερα Θοδωρής πάσχει από τη θανατηφόρο νόσο Batten και έχει διαψεύσει όλες τις ιατρικές προβλέψεις που μιλούν για προσδόκιμο ζωής κάτω των 20 ετών. Είναι, μάλιστα, το μοναδικό νοσούν παιδί παγκοσμίως που είναι φοιτητής (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Με την αγορά κάθε βιβλίου, ενισχύετε την προσπάθεια θεραπείας του.

Στη ζωή των παιδιών παρουσιάζονται καθημερινά προκλήσεις. Μπροστά τους ανοίγονται καινούργιες πόρτες και νέοι κόσμοι. Τα ξεκινήματα φαντάζουν δύσκολα στην αρχή, μοιάζουν ξένα, ψυχρά και γκρίζα. Είναι πολλά τα ερεθίσματα που έχουν να επεξεργαστούν οι μικροί μας φίλοι, όμως, όταν αρχίζουν σιγά σιγά να αποκτούν αυτοπεποίθηση, τότε η ζωή τους αποκτά ζεστασιά και χρώμα. Κάτι τέτοιο συνέβη στη Μίνα, που είναι καινούργια στο σχολείο της. Στην αρχή, όλα της μοιάζουν ξένα: οι άνθρωποι, οι συνήθειες, ακόμα και η γλώσσα. Κι όμως, όσο οι μέρες περνούν, η μικρή προσαρμόζεται λίγο λίγο, βρίσκει τη θέση της στο νέο της περιβάλλον και η ψυχή της (όπως και οι εικόνες του βιβλίου) γεμίζει με φωτεινά χρώματα… «Η Μίνα ανακαλύπτει έναν νέο κόσμο» της Σάντρα Νίμπουρ-Ζίμπερτ (Εκδόσεις Μεταίχμιο, εικονογράφηση: Λαρς Μπάους, μετάφραση: Μαρία Μαντή) είναι μια υπέροχη ιστορία με θαυμαστή ενσυναίσθηση για όλα τα παιδιά που κάνουν μια νέα αρχή, είτε πηγαίνουν για πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό είτε σε ένα καινούργιο σχολείο είτε σε έναν νέο τόπο είτε μπαίνουν σε μια νέα ομάδα.

Όταν η μαμά χαμογελάει, τότε χαμογελάει όλο το σπίτι! Γιατί η μαμά έχει ένα μαγικό ραβδάκι που τα αλλάζει όλα και με τα μαγικά της χαρίζει στοργή και τρυφερότητα κάθε στιγμή! Ακόμα και όταν τα μικρά της κάνουν τις ζαβολιές τους, εκείνη έχει πάντα ανοιχτή την αγκαλιά της. Ακόμα κι όταν λείπει όλο το παγωτό απ’ το ψυγείο, τότε πάλι θα γελάσει, όπως θέλει να γελούν και τα παιδιά της. Στη χαρά, στη λύπη, στα εύκολα και στα δύσκολα, η μαμά είναι εκεί για να τους κρατήσει το χέρι τόσο δυνατά όσο κανένας άλλος. Ένα νέο βιβλίο στη σειρά «Σ’ αγαπώ» της Μάρως Θεοδωράκη και των Εκδόσεων Μίνωας, με θέμα τις ανθρώπινες σχέσεις. Το «Μαμά, σ’ αγαπώ!», σε εικονογράφηση της Νίκης Λεωνίδου, είναι μια τρυφερή ιστορία, πασπαλισμένη με ενσυναίσθηση και αγάπη άνευ όρων, για το πρώτο και σπουδαιότερο πρόσωπο στη ζωή!

Τρία νέα βιβλία δραστηριοτήτων για παιδιά από 4 ετών με πρωταγωνιστή τον πολυαγαπημένο μικρό δράκο Καρύδα, τον ήρωα του Ίνγκο Ζίγκνερ, παρουσιάζουν οι Εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση της Μαρίας Μαντή. Οι αναγνώστες θα παίξουν, θα ζήσουν περιπέτειες και θα διασκεδάσουν με γρίφους, λαβυρίνθους, σουντόκου, παιχνίδια µε γράμματα, σύγκριση εικόνων και πολλές ακόμα δραστηριότητες και παιχνίδια. Έτσι, ακολουθώντας την απίθανη παρέα του Καρύδα, του Όσκαρ και της Ματίλντα, θα αυξήσουν τη συγκέντρωση και την παρατηρητικότητά τους. Αναζητήστε τα «Παίζω και μαθαίνω στη ζούγκλα», «Παρατηρώ και μαθαίνω με τους αγαπημένους μου ήρωες» και «Μαθαίνω να συγκεντρώνομαι με απίθανες δραστηριότητες».

Στη Μυθολογία μας υπάρχουν πριγκίπισσες ξακουστές. Γυναίκες που έζησαν περιπέτειες και κλείστηκαν σε φυλακές. Τις ερωτεύτηκαν βασιλιάδες αλλά και άνθρωποι απλοί. Ήρωες αλλά και θεοί. Φημίζονταν για την ομορφιά τους, την εξυπνάδα αλλά και τη ζεστή καρδιά τους. Ας τις γνωρίσουμε! Η σειρά των Εκδόσεων Μίνωας «Γνωρίζω τη Μυθολογία» εμπλουτίζεται με τον νέο τίτλο «Μυθικές ηρωίδες», της Ιωάννας Μπαμπέτα, σε εικονογράφηση των Θάνου Τσίλη και Μιχάλη Κυλάκου, στον οποίο παρουσιάζονται οι πιο εμβληματικές γυναικείες φιγούρες της ελληνικής μυθολογίας.

«1001 δραστηριότητες για να αγαπήσω το βιβλίο!» Ένα έξυπνο και πρωτότυπο βιβλίο του Philippe Brasseur, που ανοίγει την όρεξη στα παιδιά να καταβροχθίσουν και όλα τα υπόλοιπα βιβλία, ενώ αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Στις σελίδες του θα βρείτε 1001 ποικίλες δραστηριότητες που θα βοηθήσουν τα πιτσιρίκια να ανακαλύψουν τους θησαυρούς που κρύβει ο µαγικός κόσµος των βιβλίων. Με ξεκάθαρη δοµή, απλές οδηγίες και αστεία εικονογράφηση, δίνει την ευκαιρία στον µικρό αναγνώστη να παίξει, να συζητήσει, να ζωγραφίσει, να κάνει κατασκευές, να εκφραστεί µε παιχνίδια δραµατοποίησης, µέσα από την επαφή µε τα βιβλία! Χάρη στις δραστηριότητες θα δηµιουργήσετε ευνοϊκό κλίµα για ανάγνωση, θα κάνετε την ανάγνωση… υπερθέαµα, ενώ το παιδί θα γνωρίσει τα χαρακτηριστικά και την ποικιλία των βιβλίων, θα πειραματιστεί µε τις λέξεις και τις εικόνες και θα φτιάξει τη δική του ιστορία. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της Εύης Γεροκώστα.

Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος και η εκπαιδευτικός Ευαγγελία Δεσύπρη έχουν ετοιμάσει για τα παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας μια σειρά από παιχνιδοκάρτες, ένα εκπαιδευτικό εργαλείο με το οποίο μπορείτε να παίξετε με πολλούς τρόπους, είτε μόνοι είτε με παρέα, χάρη στη ] φαντασία σας! Αναζητήστε τους «Αριθμούς 1-20», το «Βρες το αίνιγμα», το «Με τι ταιριάζει;» και τις «Πρώτες μου λέξεις με συλλαβές». Η εικονογράφηση είναι του Νίκου Γιαννόπουλου.

Το φανταστικά πρωτότυπο βιβλίο της εικαστικού Αγγελικής Μπόζου «Μισές ζωγραφιές ψάχνουν ζωγράφους» (Εκδόσεις Μάρτης) δεν έχει λέξεις, έχει όμως εικόνες. Αλλά αυτές δεν είναι ολόκληρες, είναι μισοτελειωμένες, μόνες. Το βιβλίο επιθυμεί να πάρει την τελική του μορφή στα χέρια των παιδιών. Η κάθε του σελίδα αποτελεί αφορμή για να δημιουργήσει το παιδί το δικό του έργο. Σκοπός του είναι η διάδραση, η διεύρυνση του φανταστικού κόσμου του παιδιού και η συμφιλίωση με τις δικές του μοναδικές ιδέες. Ο καθένας μπορεί να το χρησιμοποιήσει με βάση τις επιθυμίες και τα υλικά του. Ανάλογα με τις δυνατότητες που προσφέρει το στάδιο ανάπτυξης όπου βρίσκονται, οι μικροί καλλιτέχνες μπορούν να χρωματίσουν τις εικόνες και να τις ολοκληρώσουν όπως θέλουν, να χρησιμοποιήσουν στοιχεία κολάζ από τις ένθετες χρωματιστές σελίδες αλλά και από δικές τους συλλογές σχεδίων, φωτογραφιών, εκτυπώσεων και υφασμάτων. Μπορούν ακόμα να προσθέσουν λέξεις, γράφοντας τη μια ιστορία και προσπαθώντας να βρουν συνδέσεις μεταξύ των εικόνων. Αν η επιφάνεια μοιάζει περιορισμένη, μπορούν να κολλήσουν επιπλέον σελίδες δημιουργώντας χάρτινες φυσαρμόνικες!

Μια νέα σειρά, «Το δάσος των συναισθημάτων», της Ana Serna, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Susaeta και μαθαίνει στα παιδιά από 5 ετών να αναγνωρίζουν και να ελέγχουν τα συναισθήματά τους. Όταν τα πράγµατα δεν έρχονται όπως θα θέλαµε, υπάρχουν πάντα τρόποι για να ξαναβρούµε τη χαρά! Στο «Λέω αντίο στη λύπη» πρωταγωνιστεί η Ολίβια, η πιο χαρούµενη βατραχίνα του δάσους. Πανέτοιµη για τις καλοκαιρινές διακοπές, νιώθει πιο ευτυχισµένη από ποτέ! Μαθαίνει, όµως, πως η καλύτερή της φίλη θα µετακοµίσει και νιώθει ξαφνικά τόσο λυπηµένη, που τίποτα δεν µπορεί να της φτιάξει το κέφι. Σύντοµα, ωστόσο, οι φίλοι της θα τη βοηθήσουν να ανακαλύψει τρόπους που µπορούν να διώξουν τη λύπη µακριά!

Οι αλλαγές στη ζωή µας µπορεί να µας δυσκολεύουν στην αρχή, όταν όµως τις αποδεχόµαστε, µπορούµε να δούµε και τα θετικά που φέρνουν. Στο «Λέω αντίο στη ζήλια», πρωταγωνιστεί ο Σωτήρης το σκαντζοχοιράκι, που απέκτησε αδελφάκι, αλλά δεν χαίρεται καθόλου. Αντίθετα, φαίνεται πως το ζηλεύει… Βλέπει τους γονείς του να έχουν αφοσιωθεί πλήρως στη φροντίδα του και πιστεύει πως εκείνον δεν τον αγαπούν πια. Είναι τόσο στενοχωρημένος! Ευτυχώς, οι φίλοι του θα τον βοηθήσουν να καταλάβει πόσο τυχερός είναι που έχει αδελφάκι και πόσα πράγµατα θα µπορούν να κάνουν µαζί στο µέλλον!

Το να θυµώνεις κάποιες φορές είναι φυσιολογικό, δεν πρέπει όµως να παρασύρεσαι, γιατί έτσι κάνεις κακό στους άλλους και στον εαυτό σου. Στο «Λέω αντίο στον θυμό», πρωταγωνιστεί ο Αχιλλέας ο µπούφος, που έπαιρνε έναν υπνάκο, όταν ξαφνικά… Μπαµ! Του ήρθε µια µπαλιά κατακέφαλα. Κι έγινε έξω φρενών! Ο Αχιλλέας δεν είναι κακός, αλλά όταν θυµώνει, δεν µπορεί να ελέγξει τις αντιδράσεις του κι έτσι καταλήγει να στενοχωρεί τους άλλους και µετά να µετανιώνει για την άσχηµη συµπεριφορά του. Ευτυχώς, οι καινούργιοι του φίλοι θα του µάθουν διάφορους τρόπους για να αντιµετωπίζει αποτελεσµατικά τον θυµό του!

Είσαι από 5 ετών και πάνω; Τότε είσαι ευπρόσδεκτος/η στο δαιδαλώδες Μέγαρο Σεράνο! Είναι τα γενέθλια της Πηνελόπης Σου και ο θείος της, Οδυσσέας Σεράνο, έχει ετοιμάσει ένα μεγάλο κυνήγι θησαυρού για να γιορτάσουν. Μπορείς να βοηθήσεις την Πηνελόπη να βρει, μέσα στον χαμό των σελίδων, την έκπληξη πριν την προλάβουν τα σκανταλιάρικα πάφιν που κάνουν τα πάντα μαντάρα; Ανακάλυψε στοιχεία, λύσε γρίφους, αποκωδικοποίησε μηνύματα και παίξε στο κυνήγι του θησαυρού! Όλα αυτά στο πρωτότυπο, διαδραστικό «ψάξε-βρες» βιβλίο «Η Πηνελόπη Σου και το μεγάλο κυνήγι του θησαυρού», του Brendan Kearney (Εκδόσεις Πατάκη, μετάφραση Ελένη Μπακογεώργου), που υπόσχεται ατέλειωτες ώρες διασκέδασης!

Η Μελίνα ακόμη δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που της συνέβη μόλις χτύπησε το τελευταίο κουδούνι. Τετράδια, μολύβια, χρώματα, γόμες, ξύστρες, βιβλία άρχισαν να μεγαλώνουν και να πετάνε στον αέρα. Πριν προλάβει να βγει απ’ την τάξη, όρμησαν όλα μέσα στην τσάντα της, που έγινε τεράστια. Προσπάθησε πολλές φορές να τη βγάλει από πάνω της, αλλά δεν τα κατάφερε. Με τόσο βαρύ φορτίο, πώς θα έκανε τη μελέτη στο σπίτι; Και κυρίως πώς θα πήγαινε για πιάνο, ζωγραφική, μπαλέτο και κολύμπι αμέσως μετά; Ο Βασίλης Κουτσιαρής γράφει και η Φραντσέσκα Κοζάντι εικονογραφεί το βιβλίο για παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας «Η τσάντα της Μελίνας» (Ελληνοεκδοτική), θέλοντας να υπενθυμίσουν σε μικρούς και κυρίως σε μεγάλους ότι η υπερφόρτωση των παιδιών με δεκάδες εξωσχολικές δραστηριότητες, μέσα σε ένα σύστημα που, ούτως ή άλλως, ευνοεί την πολλή μελέτη στο σπίτι, μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα.

Όταν ένα μήλο πέφτει στο κεφάλι του, ο Νεύτων αρχίζει να αναρωτιέται πώς λειτουργεί ο κόσμος. Τότε κάθεται έξω από το παράθυρο μιας τάξης και ακούει τη δασκάλα που εξηγεί τι είναι η βαρύτητα και η δύναμη και μετά δοκιμάζει τα δικά του πειράματα στο σπίτι με τη βοήθεια της αδελφής του Κιουρί. Στο βιβλίο του Daniel Kirk «Νεύτων και Κιουρί – Τα σκιουράκια και οι νόμοι της Φυσικής» (Εκδόσεις Διόπτρα, μετάφραση Ιλάειρα Διονυσοπούλου), τα δύο σκιουράκια μαθαίνουν να φτιάχνουν απλές μηχανές, βοηθούν τους αγαπημένους τους φίλους και ανακαλύπτουν ότι η επιστήμη είναι για όλους… ακόμα και για τους σκίουρους!

Ο Πειρατής Κοκκινοτρίχης στράφηκε με άγριο βλέμμα προς τον Πειρατή Καρχαρία: «Πριν λίγο καιρό, όταν ταξιδεύαμε στις ανοιχτές θάλασσες, σου αποκάλυψα πως είδα στον ύπνο μου τη Θαλασσονεράιδα, κι εσύ με κορόιδεψες. Σου είπα πως μου πρότεινε να γίνω καλός, κι εσύ γέλασες, σου είπα ακόμα πως την αγαπώ, μα εσύ με χλεύασες! Σου λέω, λοιπόν, πως όλο αυτό το διάστημα σκέφτηκα σοβαρά και πήρα μια σημαντική απόφαση. Θα ακούσω τα λόγια της νεράιδας. Θα αλλάξω και θα γίνω καλός. Γιατί μόνο τότε θα με δεχθεί στο νησί της Αγάπης και θα ζήσουμε μαζί, για πάντα! Θα γίνω καλός, Πειρατή Καρχαρία!». Θα καταφέρει άραγε ο Κοκκινοτρίχης να μεταμορφωθεί σε Πειρατή της Αγάπης; H απάντηση στο βιβλίο της Κατερίνας Παπακώστα «Ο Πειρατής της Αγάπης και η Θαλασσονεράιδα» (Ελληνοεκδοτική, εικονογράφηση Βασίλης Γρίβας) ένα διαλογικό παραμύθι, συνοδευόμενο από παιχνίδια και δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν στο σπίτι ή στη σχολική αίθουσα. Επίσης, πλαισιώνεται από πρωτότυπα ηχογραφημένα τραγούδια, που μπορείτε να ακούσετε με QR CODE, με παρτιτούρες και προτάσεις χρήσης τους από εκπαιδευτικούς, ειδικούς και μη, καθώς και από γονείς και κηδεμόνες. Ώρα για παιχνίδι! Σαλπάρουμε!

Ο «Μάστορας συγγνώμης» (Εκδόσεις Καλέντη) είναι μια ιστορία όπου το κείμενο της Μάρως Σφακιανοπούλου και η εικονογράφηση του Βασίλη Κουτσογιάννη συμβαδίζουν αφηγηματικά, προσεγγίζοντας το παιδί και το συναίσθημά του. Πρωταγωνιστεί ένα ανήσυχο αγόρι που τα χέρια του βρίσκουν πάντα κάτι να κάνουν, κάτι για να ξεχαστούν, μια σκανταλιά, μια ζημιά… Κι όταν κάποια στιγμή η χιλιοειπωμένη συγγνώμη του δεν φτάνει για να διορθώσει τα πράγματα, αρχίζει να μαστορεύει ό,τι χαλάει και να το επιδιορθώνει με έναν δικό του τρόπο, με  γάζες, τσιρότα, πλαστελίνες, με ό,τι κολλάει  και ενώνει τα σπασμένα. Τι γίνεται, όμως, με  τα σπασμένα κομμάτια που βρίσκονται μέσα μας; Αυτά δεν χρειάζονται εργαλεία, μα λέξεις, όπως η συγγνώμη, που βγαίνει απ’ τη ψυχή κι όχι μόνο από τον νου, αυτή που έχει τη δύναμη να κάνει τα πράγματα να μοιάζουν με θαύματα.

Ο A.D. Largie μάς συστήνει τον κορυφαίο μπασκετμπολίστα, ένα μικρό αγόρι που κατάφερε να πετύχει έναν τεράστιο στόχο και να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος κυκλοφορεί το βιβλίο «Γιάννης Αντετοκούνμπο. Από τις γειτονιές της Αθήνας στο NBA», που αφηγείται την ιστορία του Έλληνα πρωταθλητή και αποτελεί πηγή έμπνευσης για κάθε παιδί. Οι αναγνώστες και αναγνώστριες από 6 ετών θα μάθουν τη σημασία της αποφασιστικότητας και της επιμονής όταν θέλουμε να πετύχουμε κάτι σημαντικό, την αξία της καθημερινής εξάσκησης και πειθαρχίας, την αυτοεκτίμηση και τον ρόλο της στην επίτευξη των στόχων μας. Θα μάθουν ακόμα να μην πτοούνται από το γεγονός ότι είναι διαφορετικοί κι ότι, αντίθετα, η διαφορετικότητά τους θα πρέπει να τους δίνει δύναμη, αλλά και το πόσο σημαντικό είναι να μη σταματάς να νοιάζεσαι για τους άλλους, ακόμα και όταν έχεις κατακτήσει τα όνειρά σου. Η μετάφραση είναι της Ηλιάνας Αγγελή.

Σε έναν βρόμικο δρόμο μιας μίζερης, σκληρής και άσχημης πόλης, όπου τίποτα δεν φυτρώνει, ένα τσακισμένο από τη ζωή κλεφτρόνι προσπαθεί να αρπάξει την τσάντα μιας ηλικιωμένης, αλλά συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να την πάρει χωρίς να υποσχεθεί κάτι ως αντάλλαγμα. Τι κρύβει μέσα η τσάντα; Και τι πρέπει να κάνει το μικρό κορίτσι; Πώς θα αλλάξει η ζωή της, η ζωή των γύρω της, αλλά και αυτή των επόμενων γενεών; «Η υπόσχεση», της Nicola Davies (Εκδόσεις Πατάκη, εικονογράφηση Laura Carlin, μετάφραση Μαρία Παπαγιάννη), εμπνευσμένη από την πεποίθηση ότι η σχέση μας με τη φύση είναι ζωτική για κάθε άνθρωπο, και πως σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι επιτακτική η ανάγκη να αναθερμάνουμε τη σχέση αυτή, σηματοδοτεί την αρχή ενός ταξιδιού που μπορεί να μας αλλάξει τη ζωή και είναι μια ευκαιρία να βελτιωθεί ο κόσμος. Είναι η ιστορία μιας μαγικής ανακάλυψης που, με λυρισμό και απλότητα, θα αγγίξει την καρδιά και τη φαντασία των αναγνωστών κάθε ηλικίας, παρουσιάζοντας έναν νέο κόσμο, όπου ο άνθρωπος συμβιώνει αρμονικά με τη φύση.

Ο Βίκτωρας είναι λιγουλάκι περίεργο παιδί… Δεν μιλάει σχεδόν καθόλου, αποφεύγει να κοιτάει τους περισσότερους ανθρώπους στα μάτια, δεν κάνει εύκολα φίλους και –το πιο μυστήριο– του αρέσει να στριφογυρνάει ένα κομμάτι σπάγκου στον αέρα για ώρες! Κι όλα αυτά γιατί τυχαίνει να ζει σε ένα μεγάλο άσπρο Αυγό με πολύ σκληρό τσόφλι! Τι συμβαίνει λοιπόν μέσα σ’ αυτό το μυστήριο Αυγό; Σε ποιους ανθρώπους και σε ποια πράγματα ο Βίκτωρας δίνει την άδεια να μπαινοβγαίνουν και ποιους αφήνει απέξω; Πώς η δασκάλα Ελβίρα καταφέρνει να ανοίγει χαραμάδες στο σκληρό τσόφλι, χωρίς καν να διαθέτει το σούπερ τρυπάνι; Και –πάνω απ’ όλα– τι θα συμβεί, αν ανοιχτούν πολλές χαραμάδες; Από τις Εκδόσεις Πατάκη επανακυκλοφορεί σε χαρτόδετη έκδοση «Το Αυγό», της Εύας Βακιρτζή (εικονογράφηση Νικόλας Ανδρικόπουλος), ένα βιβλίο-γνωριμία με τον αυτισμό, που θα βοηθήσει τόσο τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα όσο και τους συμμαθητές τους, αλλά και τους γονείς, να συνυπάρξουν καλύτερα και ευκολότερα και να συμπορευτούν.

Η μαθητευόμενη μάγισσα Μάντρα, που κανονικά θα έπρεπε να λέγεται Σάντρα μα η νονά της παράκουσε, κόρη γνωστής μεγαλομάγισσας, δεν θέλει ν’ ακολουθήσει τα σκοτεινά χνάρια της μητέρας της και του αξιομίσητου ξακουστού σογιού της. Της αρέσει το μπάσκετ, ο χορός, η ζούμπα, η μουσική, το πράσινο, το κόκκινο, το κίτρινο και η μαγειρική! Αλλά το σχολείο δεν λες ότι της αρέσει. Στη Σχολή Αρχιμαγισσών, όπου ήταν αριστούχος η μαμά της, είχε μεγάλα προβλήματα. Δεν πήρε το ταλέντο της. Μπερδεύει ξόρκια, φίλτρα, συστατικά, σκέτη καταστροφή είναι. Τι θα «μαγειρέψει» τελικά για ν’ ακούσει την καρδιά της; Η απάντηση στο νέο βιβλίο της Γιώτας Αλεξάνδρου «Μάντρα, Μάντρα, τι μαγειρεύεις;», που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική, σε εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου.

Ριψοκίνδυνοι ήρωες που φηµίζονται για τους άθλους τους, όπως ο Ηρακλής και ο Περσέας, ανδρείοι και αξεπέραστοι πολεµιστές, όπως ο Αχιλλέας και ο Αίαντας, σπουδαίοι δάσκαλοι και ευεργέτες της ανθρωπότητας, όπως ο Προµηθέας και ο Χείρωνας, ακούραστοι και πολυµήχανοι ταξιδιώτες µε ικανότητα στην επιβίωση, όπως ο Οδυσσέας και ο Ιάσονας, µας προσκαλούν σε ένα γεµάτο συγκινήσεις ταξίδι στους µύθους και στον πολιτισµό της αρχαίας Ελλάδας, μέσα από το βιβλίο των Εκδόσεων Susaeta «Ελληνική Μυθολογία. Ιστορίες ηρώων». Οι αναγνώστες από 7 ετών ανακαλύπτουν τη ζωή και τα κατορθώµατα δώδεκα µεγάλων ηρώων της ελληνικής µυθολογίας, µέσα από µια ζωηρή αφήγηση µε σύγχρονη µατιά, που θα τους βοηθήσει τους να απολαύσουν τις συναρπαστικές αυτές περιπέτειες…

Το Γέτι, ο φανταστικός φίλος του Αγοριού, o ήρωας της Μαρίνας Γιώτη που τόσο αγαπήσαμε, έρχεται να βοηθήσει τα παιδιά από 7 ετών να κατανοήσουν και να χρησιμοποιήσουν στην πράξη τη νοοτροπία ανάπτυξης μέσα από το «Γέτι – Ημερολόγιο Θετικής Σκέψης» (Εκδόσεις Διόπτρα). Στις σελίδες του θα βρείτε 92 ημέρες γεμάτες θετική παρότρυνση, παιχνίδια και διασκεδαστικές δραστηριότητες, που θα αλλάξουν σταδιακά τη νοοτροπία του παιδιού, θα το κάνουν πιο ευτυχισμένο και θα το προετοιμάσουν ώστε να εκπληρώσει τα όνειρά του!

Στον δεύτερο χρόνο των μαθημάτων δημιουργικής γραφής There’s a story, που διοργάνωσαν οι Εκδόσεις Μάρτης, οι μικροί συμμετέχοντες εξερεύνησαν το ρεύμα του Μαγικού Ρεαλισμού. Αλλοιωμένοι χρόνοι, παρουσία φαντασμάτων, μυθοπλαστικά στοιχεία δοσμένα από την ψύχραιμη φωνή του αφηγητή: οι χαρακτήρες δεν αμφισβητούν τις σουρεαλιστικές καταστάσεις στις οποίες βρίσκονται. Τα παιδιά συναντήθηκαν με τη Βιβιάνα Μηλιαρέση για δώδεκα Δευτέρες, μαγείρεψαν μια εννιαώροφη τούρτα για να εμπεδώσουν την αφηγηματική διαστρωμάτωση, διάβασαν βιβλία, δημιούργησαν χαρακτήρες και τους έβαλαν να αλληλεπιδράσουν. Διάβασαν τις ιστορίες τους από το τέλος προς την αρχή, έμαθαν τεχνικές επιμέλειας και άκουσαν με προσοχή ο ένας τις αφηγήσεις του άλλου για να εντοπίσουν «αναγνωστικά κενά». Mε την καθοδήγηση της εικαστικού Αγγελικής Μπόζου, είδαν παραδείγματα δουλειάς σημαντικών εικονογράφων και παρατήρησαν τη διαφορετική έκταση που μπορεί να έχει η εικόνα σ’ ένα εικονογραφημένο βιβλίο. Έμαθαν τι είναι ένα «προσχέδιο» και πόσο σημαντικό είναι για τη δουλειά του εικονογράφου. Με σκοπό να υπάρχει μια όσο γίνεται πιο κοινή αισθητική στο τελικό έντυπο, χρησιμοποίησαν όλοι κοινή παλέτα χρωμάτων, ίδια υλικά και τεχνικές, ώστε να φτιάξουν τις εικονογραφήσεις τους. Έκοψαν κι ένωσαν στοιχεία από φωτοτυπίες, εκτυπώσεις, περιοδικά, και δικές τους «κηλίδες χρωμάτων», δηλαδή μικρές και μεγάλες μουτζουρίτσες! Κι έτσι, προέκυψε το πανέμορφο βιβλίο «Χαμένοι στον χρόνο», στο οποίο θα διαβάσετε εννέα ιστορίες μαγικού ρεαλισμού, γραμμένες και εικονογραφημένες από παιδιά 7-11 ετών. Δηλαδή από τους Νικόλα Βαρδάκη, Απόστολο Κούρο, Δημήτρη Νταλάκα, Άθο Ντουραντέν, Ανάφη Ντουραντέν, Maia Olofsson, Χλόη Fagnoni, Άρη Χατζηνικολάου και Έλλη Χριστοφίδη. Η επιμέλεια των κειμένων έγινε από τη Βιβιάνα Μηλιαρέση και τη Γιούλικα Σαμαρά, ενώ την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Αγγελική Μπόζου. Είναι το δεύτερο βιβλίο που προκύπτει μέσα από το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής και η ανάγνωσή του αποδεικνύει περίτρανα αυτό που πρεσβεύει η Βιβιάνα: Ότι κάθε παιδί είναι εν δυνάμει συγγραφέας και πως, αν σκέφτηκες μια ιστορία με το μυαλό σου, τότε σίγουρα μπορείς και να τη γράψεις με το χέρι σου!

Το βιβλίο των Τζωρτζίνας Σπύρη και Μάνιας Ζηρίδη «Ταξίδι στην Αφρικανική Σαβάνα» (Εκδόσεις Διόπτρα, εικονογράφηση Γιάννης Σκουλούδης) απευθύνεται σε παιδιά από 7 ετών και τους συστήνει την Τζούμπα, ένα τραυματισμένο θηλυκό τσιτάχ, που αναγκάζεται να αναζητήσει ένα νέο μέρος για να ζήσει, καθώς η σαβάνα, το σπίτι της, απειλείται από την κλιματική αλλαγή. Στον δρόμο της γνωρίζει έναν βουφάγο, έναν ρινόκερο και ένα κοπάδι ελεφάντων, που γίνονται σύμμαχοι στις προκλήσεις του ταξιδιού. Ένα βιβλίο αφιερωμένο στη συνεργασία, στην εμπιστοσύνη και στη φιλία που δημιουργείται μέσα από την περιπέτεια και τις προκλήσεις της ζωής. Μια επίκαιρη ιστορία, δημιουργημένη από τη συνεργασία μιας περιβαλλοντολόγου και μιας ψυχολόγου, που μιλά με ειλικρίνεια για τις αλλαγές που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα ζώα στην άγρια φύση.

Βοηθήστε τα παιδιά να αποκτήσουν δημιουργική και κριτική σκέψη, να λαμβάνουν αποφάσεις και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους μέσα από το βιβλίο «Πώς θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι – Δεξιότητες ζωής», της Keilly Swift (Εκδόσεις Διόπτρα, μετάφραση Νοέλα Ελιασά). Τι είναι οι δεξιότητες ζωής; Πώς θα φαινόταν αν κάθε παιδί μπορούσε να χτίσει έναν πύργο με τουβλάκια για να δημιουργήσει το δικό του μέλλον; Κάθε τουβλάκι αντιπροσωπεύει μία δεξιότητα: επίλυση προβλημάτων, τρόποι σκέψης, επικοινωνία, ενσυνειδητότητα, συναισθήματα, αντιμετώπιση καταστάσεων. Η ανάπτυξη των δεξιοτήτων βοηθάει τα παιδιά να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να λύσουν με επιτυχία τα προβλήματά τους. Δεν χρειάζεται να τα κάνουν πάντα όλα σωστά. Το σημαντικό είναι να μάθουν από τις εμπειρίες τους και να ζητούν βοήθεια όταν τη χρειάζονται. Οι δεξιότητες ζωής θα τα βοηθήσουν να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι.

Δυο νέα βιβλία κυκλοφορούν στη σειρά των Εκδόσεων Καλέντη «Μικρές ιστορίες για Μεγάλα γεγονότα», σε επιμέλεια της Βασιλικής Τζόκα, για παιδιά από 9 ετών. Στην «Ευανθία Καΐρη – Η πιο μικρή δασκάλα», της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη, πρωταγωνιστεί η αδελφή του μεγάλου φιλοσόφου, αγωνιστή, Φιλικού και ιερωμένου Θεόφιλου Καΐρη, μια από τις πιο επιφανείς γυναικείες προσωπικότητες της νεότερης Ελλάδας, με πνεύμα στοχαστικό και πρωτοπόρο για την εποχή της. Η συγγραφέας προσεγγίζει την πνευματική μορφή της Ευανθίας με ξεχωριστή οικειότητα. Ακολουθούμε τη ζωή της στις Κυδωνίες, στην Άνδρο και στη Σύρο και τις συγκλονιστικές στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης, σε ένα λογοτεχνικό αφήγημα που πατά στα χνάρια της πιο μικρής ηλικιακά δασκάλας που έγινε τελικά η μεγάλη Δασκάλα του Γένους. Στην Ελλάδα, την εποχή που έζησε η Καΐρη (1799‐1866), το μονοπάτι της μόρφωσης δεν είχε καν χαραχθεί για τις γυναίκες. Εκείνη, όμως, στα δεκατρία της μόλις χρόνια μελετά αρχαία ελληνικά κείμενα και μαθηματικά, μαθαίνει γαλλικά και ιταλικά και αντλεί απ’ όπου μπορεί τη γνώση για να τη μεταλαμπαδεύσει σε άλλες νεαρές. Στα δεκαπέντε της γράφει σε γυναίκες απ’ όλο τον κόσμο, ζητώντας να στηρίξουν τον αγώνα των Ελλήνων. Μεταφράζει έργα σημαντικών παιδαγωγών και γράφει το πρώτο θεατρικό έργο της νεότερης Ελλάδας, που της χαρίζει τον τίτλο της «Δέκατης μούσας του ελληνικού έθνους».

«Η χαμένη ψηφίδα της Αγίας Σοφίας», της Ελένης Σβορώνου, είναι μια μικρή στιγμή στην ιστορία που σήμερα, ενενήντα χρόνια μετά, αποκτά την πλήρη σημασία της. Με  ανοιχτή πάντα την πληγή της Μικρασιατικής Καταστροφής, έναν χρόνο μετά την υπογραφή του Ελληνοτουρκικού Συμφώνου  Φιλίας, με νωπό ακόμη το μελάνι από τις υπογραφές Βενιζέλου και Κεμάλ Ατατούρκ, συμβαίνει ένα μικρό θαύμα ειρήνης. Πρωταγωνιστές είναι ο Κεμάλ και ένας λάτρης της βυζαντινής τέχνης, ο Αμερικανός Τόμας Γουάιτμορ. Αληθινός πρωταγωνιστής, όμως, είναι ο σπουδαίος ναός. Το 1931, οι δύο άνδρες συναντώνται στην Αγία Σοφία, που έχει μετατραπεί σε τζαμί. Ο Γουάιτμορ προσπαθεί να πείσει τον Τούρκο ηγέτη να του δώσει την άδεια να αποκαλύψει και να συντηρήσει τα ψηφιδωτά που είχαν επιχρισθεί μετά την Άλωση, όταν ο λαμπρός ναός έγινε τέμενος. Μαζί τους καταφέρνουν τρυπώνουν και δύο μικρά παιδιά, που γίνονται μάρτυρες μιας μικρής πτυχής της ιστορίας, που ξεδίπλωσε αργότερα την παγκόσμια ανάγκη της προστασίας των Μνημείων που ανήκουν στην ανθρωπότητα. Η Σβορώνου ανοίγει τις πύλες για μια θαυμαστή ξενάγηση που αξίζει να βιώσουμε με κάθε αίσθηση. Μαζί με τους τέσσερις ήρωες, περιηγούμαστε στον Βυζαντινό Ναό της Ύπατης Σοφίας του Ένσαρκου Λόγου του Θεού, αλλά και στην ιστορία του στο πέρασμα των αιώνων. Και στα δυο βιβλία, οι εξαιρετικές ασπρόμαυρες εικονογραφήσεις είναι του Φίλιππου Φωτιάδη.

Ο Μάνος ο Σίφουνας δεν είναι ένα συνηθισμένο παιδί. Αλλιώς, άλλωστε, δεν θα τον έλεγαν σίφουνα. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το παρατσούκλι το προτιμά, γιατί παλιά τον  έλεγαν και διάβολο, παλιόπαιδο, μπελά και άλλα τέτοια. Αλλά η μαμά του λέει ότι ένας σίφουνας είναι σίγουρα κάτι καλό και ότι όλοι, ακόμα και οι σίφουνες, έχουν το δικαίωμα και την ανάγκη να τους αγαπάνε. Και του αρέσει όταν το λέει αυτό. Ο Φίλιππος είναι φίλος του Μάνου, που του σπάει τα νεύρα ώρες ώρες, γιατί όλο θυμώνει και πάντα θέλει να είναι πρώτος στη σειρά, πετάγεται όταν μιλάει και συχνά τους βάζει σε μπελάδες∙ αλλά, για να λέμε την αλήθεια, είναι ο μόνος που δεν θα πει ποτέ «όχι» στις τρελές ιδέες του και πάντα ακούει τα σενάρια που φτιάχνει στο μυαλό του. Γι’ αυτό και στην πρώτη του ταινία, όταν γίνει σκηνοθέτης, ο Μάνος θα είναι ο πρωταγωνιστής! Η Μάγια Δεληβοριά γράφει το βιβλίο «Με λένε σίφουνα. Μια ιστορία για παιδιά με ΔΕΠΥ», την ιστορία, δηλαδή, ενός παιδιού που όπου κι αν βρεθεί δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Λόγω της ΔΕΠΥ, ο Μάνος δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί και δυσκολεύει και τους γύρω του. Την ίδια στιγμή όμως έχει τόσα χαρίσματα! Σίγουρα υπάρχει τρόπος να βοηθηθεί κι ο τρόπος αυτός θα βρεθεί! Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος, σε εικονογράφηση Αποστόλη Ιωάννου, και απευθύνεται σε παιδιά από 9 ετών. Το βιβλίο περιέχει ενημερωτικό σημείωμα για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας, από την ψυχοθεραπεύτρια – οικογενειακή θεραπεύτρια Έρα Μουλάκη.

Μέσα στον πόλεμο και τις κακουχίες, η Έιντα Σμιθ μετράει μόνο νίκες· έως τώρα έχει κερδίσει μια μητέρα, ένα σώμα δυνατό και μια αληθινή φίλη. Ωστόσο, καθώς ο αγώνας εναντίον του Χίτλερ μαίνεται, νέα πρόσωπα μπαίνουν στη ζωή της: από τη μία η «σιδηρά» και απόμακρη λαίδη Θόρντον· από την άλλη, η αινιγματική Γερμανοεβραία Ρουθ, που πολλοί φοβούνται πως είναι κατάσκοπος. Μπροστά στον φόβο του αγνώστου, οι επιλογές της γενναίας Έιντα θα καθορίσουν ποια θέλει στ’ αλήθεια να είναι και θα αποτελέσουν την πιο κρίσιμη μάχη της ζωής της. Το βιβλίο «Ο πόλεμος που κέρδισα», της Kimberly Bradley Brubaker, είναι η συνέχεια της συγκινητικής και πολυβραβευμένης ιστορίας «Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου». Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος και απευθύνεται σε παιδιά από 10 ετών.

Έχω έναν νέο βοηθό, χάρη στον οποίον τώρα μπορώ να οργανώνω το χρόνο μου (και έτσι θα έχω χρόνο για παιχνίδι!), να σημειώνω σωστά τις υποχρεώσεις μου (τέρμα οι φωνές της μαμάς!), να ξέρω τι μου γίνεται με το πρόγραμμα του σχολείου (δεν θα ξεχνάω τίποτε!), να προγραμματίζω χρησιμοποιώντας το πλανόγραμμα (μμμ… πολύ χρήσιμο!), να διασκεδάζω παίζοντας και μαθαίνοντας (χωρίς σχόλιο…), να αξιολογώ την προσπάθειά μου καθημερινά (είμαι σούπερ!), να σημειώνω ό,τι με ενδιαφέρει (βιβλία, ταινίες, εκδρομές, τηλέφωνα συμμαθητών, top 10 και φυσικά… black list!) Και τι άλλο; Υπάρχει χώρος και για τις σημειώσεις των γονιών και των δασκάλων μου! Όλα αυτά στο ολόφρεσκο «Σχολικό Ημερολόγιο για Μαθητές και Μαθήτριες Δημοτικού 2021-2022», που φέρει την υπογραφή της εκπαιδευτικού Βασιλικής Νίκα και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη. Για πρωτάκια μέχρι και εκτάκια!

Από τις ίδιες εκδόσεις, κυκλοφορεί, όπως κάθε χρόνο, το εβδομαδιαίο «Μαθητικό Ημερολόγιο σχολικού έτους 2021-2022», που ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 2021 και τελειώνει τον Αύγουστο του 2022. Ο μαθητής μπορεί να σημειώσει όλες τις δραστηριότητές του και τις ημερομηνίες που έχουν σημασία γι’ αυτόν. Στις σελίδες του, αναφέρονται οι κυριότερες θρησκευτικές γιορτές, οι παγκόσμιες ημέρες και επιλεγμένες επέτειοι. Επιπλέον, σε ειδικά θεματικά σαλόνια, περιέχεται υλικό που προσελκύει, διασκεδάζει και μορφώνει τον αναγνώστη. Και τη φετινή χρονιά, το ημερολόγιο συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τα Τζουμέρκα και τη Μάνη, προσφορά του «Ταξιδευτή».

Το βιβλίο «Γιάννης-Εκτόξευση στα Αστέρια», της Μίριν Φέιντερ (Εκδόσεις Διόπτρα, πρόλογος-μετάφραση Νίκος Παπαδογιάννης), δεν είναι μια απλή αθλητική βιογραφία και μπορεί να διαβαστεί από παιδιά, εφήβους και ενήλικους, ανεξάρτητα από το αν παρακολουθούν ή όχι μπάσκετ. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι το λαμπερό πρόσωπο του ΝΒΑ, ο πρωταγωνιστής των τελικών του 2021 και ίνδαλμα για εκατομμύρια παιδιά. Ωστόσο, χρειάστηκε να υπερπηδήσει αδιανόητα εμπόδια για να γίνει τελικά παγκόσμιο σύμβολο ελπίδας και ζωντανή ενσάρκωση του Αμερικανικού Ονείρου. Η έμπειρη δημοσιογράφος, μέσα από εκατοντάδες συνεντεύξεις που πήρε, φέρνει στο φως άγνωστες ιστορίες από τα παιδικά χρόνια του «Greek Freak»: από τις νύχτες που έζησε στριμωγμένος σε ένα κρύο δωμάτιο μαζί με τα αδέλφια του μέχρι τη βιοπάλη στους δρόμους της Αθήνας και τον ρατσισμό που αντιμετώπισε προσπαθώντας ως μικροπωλητής να ενισχύσει οικονομικά την οικογένειά του. Μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία, με πρωταγωνιστή έναν νέο με ισχνό κορμί, που ξεκίνησε αργά στην εφηβεία να παίζει μπάσκετ στις κατώτερες κατηγορίες του ελληνικού πρωταθλήματος. Ώσπου τον ανακάλυψαν από το ΝΒΑ. Έκτοτε, η μεταμόρφωσή του, σωματική και πνευματική, υπήρξε θεαματική. Όμως η προσαρμογή στο πιο δύσκολο πρωτάθλημα του κόσμου δεν ήρθε χωρίς δυσκολίες. Συνοδεύτηκε από βράδια μοναξιάς και απομόνωσης, αλλά και από το βάρος που επωμίστηκε ως προστάτης της οικογένειας και ως πρότυπο για τα αδέλφια του. Σε όλα αυτά υπήρχε και το πρόσθετο φορτίο της ευθύνης που αισθανόταν απέναντι σε μια ολόκληρη πόλη, που για δεκαετίες βρισκόταν στο περιθώριο. Η ψυχοσύνθεση του Γιάννη τον καθιστά αυστηρό κριτή του εαυτού του και τον βοηθάει να βρίσκει κίνητρο στα λάθη του. Για να νικήσει στους μεγάλους τελικούς του 2021, αν και τεράστιο outsider, έκανε αυτό που γνωρίζει καλύτερα από όλους: αγκάλιασε τις ελλείψεις και τα μειονεκτήματά του και δούλεψε απόλυτα προσηλωμένος στον στόχο του. Η Φέιντερ παρουσιάζει έναν ήρωα πιο ευάλωτο απ’ όσο νομίζουν οι ανυποψίαστοι φίλαθλοι, έναν άνθρωπο που αναδείχθηκε θριαμβευτής απέναντι σε κάθε αντιξοότητα και πρόκληση που παρουσιάστηκε στον δρόμο του: ως γιος, ως πατέρας, ως αδελφός, ως συμπαίκτης, ως κοινωνικό φαινόμενο.

Γιατί πάντα υπάρχει φως,/Αρκεί να είμαστε γενναίοι αρκετά για να το δούμε,/Αρκεί να είμαστε γενναίοι αρκετά φως να γίνουμε. Στις 20 Ιανουαρίου 2021, η εικοσιδυάχρονη Αφροαμερικανή ποιήτρια και ακτιβίστρια Αμάντα Γκόρμαν έγινε σύμβολο ελπίδας και αισιοδοξίας για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Απαγγέλλοντας το ποίημά της «Ο Λόφος που Ανεβαίνουμε» στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, απηύθυνε ένα οικουμενικό κάλεσμα για ένα φωτεινότερο, γενναίο μέλλον. Οι Εκδόσεις Ψυχογιός συστήνουν την Γκόρμαν στο ελληνικό κοινό, μέσω μιας δίγλωσσης έκδοσης, αποτυπώνοντας τη στιγμή όπου η φωνή μιας νεαρής ποιήτριας προσφέρει κουράγιο, παρηγοριά αλλά και έμπνευση για ν’ αλλάξουμε τον κόσμο. Η μετάφραση, δύσκολο έργο, καθώς το πρωτότυπο είναι γεμάτο λεκτικά παιχνίδια, είναι απότοκη της συνεργασίας της ποιήτριας Μυρσίνης Γκανά και του Αφροέλληνα μουσικού και περφόρμερ Mc Yinka (Μανόλη Αφολάνιο), καθώς η δημιουργός ζήτησε ει δυνατόν η μετάφραση να γίνει από ανθρώπους που έχουν κοινά πολιτιστικά στοιχεία με την ίδια. Το αποτέλεσμα είναι πολύ όμορφο, ενώ οι αγγλικοί στίχοι βρίσκονται δίπλα στους ελληνικούς, για όποιον, έφηβο ή ενήλικο, θέλει να απολαύσει το κείμενο και στην πρωτότυπη γλώσσα. Ο πρόλογος είναι της Όπρα Γουίνφρι.

Από τις Εκδόσεις Πατάκη επανακυκλοφορεί το εξαιρετικό «Πώς να μιλάτε στα παιδιά ώστε να σας ακούν και πώς να τα ακούτε ώστε να σας μιλούν», που έχει βοηθήσει εκατομμύρια γονείς να είναι περισσότερο αποτελεσματικοί στην επικοινωνία με τα παιδιά τους και ταυτόχρονα λιγότερο σκληροί με τον εαυτό τους. Η προσέγγιση των βραβευμένων Αντέλ Φέιμπερ και Ιλέιν Μάζλις βασίζεται στον ρεαλισμό και στον αμοιβαίο σεβασμό, εξασφαλίζοντας μια ποιοτικότερη και λιγότερο αγχωτική επικοινωνία μεταξύ γονιού και παιδιού. Οι μέθοδοι επικοινωνίας επεξηγούνται μέσα από διαλόγους που απεικονίζονται με κόμικ. Έτσι ο αναγνώστης διδάσκεται νέες επικοινωνιακές δεξιότητες και παράλληλα τις βλέπει να εφαρμόζονται στην πράξη. Μέσα από την ανάγνωσή του, θα ανακαλύψετε νέους αποτελεσματικούς τρόπους για την επίλυση συνηθισμένων καθημερινών προβλημάτων και συγκρούσεων.

Γιατί δεν μιλάει το παιδί μου; Πότε θα αρχίσει να επικοινωνεί; Έχει αργήσει ή είναι φυσιολογικό για την ηλικία του; Με απλό τρόπο και με σαφήνεια, η καταξιωμένη λογοπαθολόγος-λογοθεραπεύτρια Ευγενία Στεφανάκη εξηγεί στο βιβλίο της «Βοήθησέ με να μιλήσω» (Εκδόσεις Διόπτρα) τις βασικές έννοιες που αφορούν την ομιλία και περιγράφει τι αναμένεται από κάθε παιδί στα πρώτα στάδια της ζωής του σε σχέση με τον λόγο. Στη συνέχεια, αναλύει τις προγλωσσικές δεξιότητες που πρέπει να έχει κατακτήσει το παιδί ώστε να μπορέσει να μιλήσει και περιγράφει τους τρόπους που κάθε φροντιστής μπορεί να το βοηθήσει. Καταγράφει ακόμα τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν το παιχνίδι και οι καθημερινές ρουτίνες στη γλωσσική ανάπτυξη. Μέσα από πολλά παραδείγματα, στρατηγικές και καθημερινές δραστηριότητες, το βιβλίο αυτό μας βοηθά ώστε να ενθαρρύνουμε στον μέγιστο βαθμό τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού και να φτάσουμε μεθοδικά στον τελικό μας στόχο: Να μιλήσει!

Leave a Reply