ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟΚΕΤΟΣ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Pregnant woman worried for child with mask because of Coronavirus COVID-19Καθώς ο καιρός περνάει και η καραντίνα έχει ολοκληρωθεί, προσπαθούμε όλοι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα μας. Τίποτα, όμως, δεν είναι το ίδιο με πριν. Οι μέλλουσες μανούλες είναι μια από τις ομάδες που επηρεάζονται άμεσα από όσα συμβαίνουν αυτό το διάστημα. Ευτυχώς, όμως, πιο πολύ συναισθηματικά παρά ιατρικά. Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες που εγκυμονούν δε διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά σε σχέση με άλλους υγιείς ενήλικους, εάν αναπτύξουν κορονοϊό. Πώς επηρεάζει, όμως, η παρουσία του κορονοϊού στη ζωή μας τη μαιευτική τους παρακολούθηση και τι πρέπει να περιμένουν τη σημαντική μέρα του τοκετού τους;

Σας παρουσιάζουμε εν συντομία κάποια βασικά μέτρα που έχουν ληφθεί από τους ιατρικούς φορείς για τη προστασία των εγκύων, του μωρού τους, αλλά και του ιατρικού προσωπικού στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η μαιευτική παρακολούθηση

  • Έχει πλέον ξεκινήσει κανονικά η λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων.
  • Κάθε έγκυος παρακολουθείται βάσει των μαιευτικών πρωτοκόλλων παρακολούθησης, όπως και πριν από τον κορονοϊό.
  • Κάθε έγκυος οφείλει να χρησιμοποιεί τα προστατευτικά υλικά και μέτρα κατά την επίσκεψή της στο νοσοκομείο: μάσκα και αντισηψία χεριών. Τα γάντια δεν είναι υποχρεωτικά.
  • Στο εξεταστήριο, η έγκυος εισέρχεται μόνη της, ενώ ένας μόνο συνοδός μπορεί να περιμένει έξω από το εξεταστήριο.
  • Σε κάθε ραντεβού, η έγκυος ερωτάται αν έχει συμπτώματα πυρετού, βήχα ή πονόλαιμου και ανάλογα, εάν κρίνει δηλαδή ο μαιευτήρας–γυναικολόγος ότι χρειάζεται, παραπέμπεται για διενέργεια ελέγχου με μοριακό τεστ (PCR Covid-19).
  • Κάθε έγκυος οφείλει να αναφέρει τυχόν επαφή της με θετικό κρούσμα.

Τη μέρα του τοκετού

  • Οι γυναίκες που έχουν προγραμματιστεί για καισαρική τομή κάνουν έλεγχο με μοριακό τεστ (PCR Covid-19) μία ημέρα πριν από το χειρουργείο, όπως και οι γυναίκες που εισέρχονται για προγραμματισμένη πρόκληση τοκετού.
  • Σε περίπτωση φυσιολογικού τοκετού γίνεται λήψη δείγματος την ημέρα της εισαγωγής της γυναίκας στο μαιευτήριο.
  • Στον χώρο του μαιευτηρίου επιτρέπεται η είσοδος μόνο του πατέρα του παιδιού και όχι άλλων συγγενών.
  • Ο σύζυγός επιτρέπεται να παρίσταται στον τοκετό, αλλά δεν επιτρέπεται η έξοδός του μέχρι το πέρας του τοκετού.
  • Δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από την επίτοκο.
  • Το επισκεπτήριο είναι περιορισμένο με έναν επισκέπτη στο δωμάτιο της λεχώνας και έως μισή ώρα παραμονή στο δωμάτιο.

Έχετε αισθανθεί άρρωστη τις τελευταίες δύο εβδομάδες;

Έχετε ή είχατε πυρετό > 37.5⁰C

Έχετε ή είχατε βήχα κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 14 ημερών;

Έχετε πονόλαιμο;

Έχετε χάσει την αίσθηση της όσφρησης ή/και της γεύσης;

Έχετε δύσπνοια;

Έχετε διάρροια;

Έχετε μυαλγία;

Έχετε πονοκέφαλο;

Έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον με αυτά τα συμπτώματα;

Εργάζεστε σε κάποιο νοσοκομείο ή σε κάποια δομή υγείας ή δομή ειδικής περίθαλψης;

Έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει/είχε νοσήσει από COVID-19;

Πάσχετε από κάποιο χρόνιο νόσημα όπως σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, αναπνευστική πάθηση, χρόνια νεφρική νόσο, ηπατική νόσο, καρδιαγγειακή νόσο;

Λαμβάνετε ανοσοκατασταλτική θεραπεία;

Συμπερασματικά

Να τονίσουμε ότι οι πληροφορίες αυτές ισχύουν σήμερα με μεγάλη πιθανότητα να αλλάξουν, αφού γρήγορα αλλάζει και η οποιαδήποτε πληροφορία έχουμε για τον νέο αυτόν ιό. Επίσης, κάθε νοσοκομείο έχει τα δικά του πρωτόκολλα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μικρές παραλλαγές. Για την καλύτερη προετοιμασία σας, επικοινωνήστε με τη/τον μαιευτήρα-γυναικολόγο που σας παρακολουθεί και ζητήστε του τις λεπτομέρειες για την ακριβή διαδικασία που ακολουθείται αυτό το διάστημα στο μαιευτήριο όπου έχετε προγραμματίσει τον τοκετό σας.

Ο τοκετός, η μαγική αυτή διαδικασία έλευσης του μωρού, είναι πολλές φορές από μόνος του μία αγχώδης εμπειρία για κάποιες γυναίκες. Πόσο μάλλον αυτή την περίοδο. Με σωστή και έγκαιρη ενημέρωση για τον κορονοϊό, μειώνουμε τους παράγοντες κινδύνου και ελέγχουμε το στρες μας, ώστε η μέρα αυτή γεμίσει μόνο με ευχάριστα συναισθήματα!

Η Στέλλα Ροΐδη είναι μαιευτήρας-γυναικολόγος, www.roidi.gr/

Leave a Reply