3 ΝΕΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ. ΣΤΑ 2853 ΣΥΝΟΛΙΚΑ. ΤΟΥΣ 168 ΕΦΤΑΣΑΝ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ

ÊÁÈÇÌÅÑÉÍÇ ÅÍÇÌÅÑÙÓÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÐÏÑÅÉÁ ÔÏÕ ÍÅÏÕ ÊÏÑÏÍÏÚÏÕ, ÁÐÏ ÔÏÍ ÕÖÕÐÏÕÑÃÏ ÐÏËÉÔÉÊÇÓ ÐÑÏÓÔÁÓÉÁÓ ÊÁÉ ÄÉÁ×ÅÉÑÉÓÇÓ ÊÑÉÓÅÙÍ ÍÉÊÏ ×ÁÑÄÁËÉÁ ÊÁÉ ÔÏÍ ÅÊÐÑÏÓÙÐÏ ÔÏÕ ÕÐÏÕÑÃÅÉÏÕ ÕÃÅÉÁÓ ÊÁÈÇÃÇÔÇ ÓÙÔÇÑÇ ÔÓÉÏÄÑÁΟ καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς ενημερώνουν και σήμερα  για τη σχετική με τον κορονοϊό κατάσταση στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, 3 είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα τις τελευταίες ώρες. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι πλέον 2853. Από το σύνολο των κρουσμάτων, το 55% είναι άνδρες. Τα 612 κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1436 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Μετά τους 2 σημερινούς θανάτους, οι νεκροί έφτασαν τους 168. Οι 49 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 21 διασωληνωμένοι, 13 άνδρες και 8 γυναίκες, με διάμεση ηλικία τα 72 έτη, εκ των οποίων το 95,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι, ενώ 98 ασθενείς εξήλθαν από τις ΜΕΘ.

Έχουν διεξαχθεί συνολικά 144.078 τεστ.

«Ελληνική μελέτη από συναδέλφους πανεπιστημιακούς του ΕΚΠΑ έδειξε σημαντική έκπτωση των οσφρητικών λειτουργιών σε ενήλικες ασθενείς με την νέα νόσο. Η μελέτη χρησιμοποίησε αντικειμενικό τρόπο μέτρησης οσφρητικής δυσλειτουργίας με ειδικά τεστ και ανίχνευσε διαταραχές της όσφρησης σε 64% των ασθενών», υπογράμμισε ο καθηγητής. Και πρόσθεσε: «Οι κορονοϊοί προσβάλουν το οσφρητικό επιθήλιο λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα 2 του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης. Είναι το περίφημο ένζημο που αποτελεί την πόρτα του οργανισμού για να μπει ο ιός στο σώμα μας. Έχει σχέση με το επόμενο εύρημα που θα σας αναφέρω και το οποίο προσπαθεί να εξηγήσει γιατί τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά. Αφορά την περιοχή της μύτης και συγκεκριμένα την περιοχή που προσβάλλει ο ιός πρώτα. Νέα ευρήματα από την Νέα Υόρκη υποστηρίζουν πως τα παιδιά έχουν μειωμένη έκφραση του υποδοχέα 2 στην μύτη. Δηλαδή παράγουν σημαντικά μικρότερες ποσότητες αυτής της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό μας. Ο βλεννογόνος της μύτης είναι από τις πρώτες εστίες της λοίμωξης στον οργανισμό. Στη μελέτη που εξέτασε ανθρώπους ηλικίας 4-60 ετών, η χαμηλότερη έκφραση του γονιδίου για την παραγωγή αυτού του ενζύμου ήταν στα μικρά παιδιά. Και προοδευτικά αύξανε με την ηλικία. Μεγάλη μελέτη 6.000 παιδιών θα προσπαθήσει να απαντήσει στο ερώτημα αν αυτή η ανακάλυψη που προέρχεται από τα παιδιά, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης της νόσου με κάποιο καινούργιο φάρμακο που θα στοχεύει τον υποδοχέα αυτό. Την θύρα από την οποία μπαίνει ο κορονοϊός στον οργανισμό μας»τόνισε ο καθηγητής.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως σύμφωνα με την Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων θεωρείται βέβαιη η επάνοδος του ιού με ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων, τη στιγμή που  στην Ευρώπη διαπιστώνονται μικρά ποσοστά ανοσίας. Τόνισε δε ότι χρειάζεται η προσοχή όλων μας για αυξημένη εγρήγορση ιδιαίτερα σε περιοχές που μπορεί να λειτουργήσουν πιο εύκολα ως εστίες μετάδοσης του ιού, δηλαδή σε κλειστούς χώρους και σε άλλες περιοχές που μπορεί να οδηγήσουν σε πολλαπλές επαφές με φορείς του ιού.

Η κύρια πηγή μεταδόσης του ιού σύμφωνα με επικαιροποιημένες οδηγίες από το Κέντρο Ελέγχου λοιμώξεων των ΗΠΑ είναι τα αεροσταγονίδια από την μύτη μας και το στόμα μας και από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τα εισερχόμενα κρούσματα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, τόνισε στις ανακοινώσεις του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Επίσης, ενημέρωσε πως πλέον θα υπάρχει συνεργαζόμενος γιατρός με κάθε τουριστικό κατάλυμα ενώ θα υπάρξει η δημιουργία ειδικών χώρων καραντίνας ανά περιφέρεια και ανά νησί με στόχο να ενισχυθούν οι δομές υγείας με το άνοιγμα της τουριστικής κίνησης.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ακόμα ότι τη Δευτέρα θα γίνουν οι ανακοινώσεις που αφορούν τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς.

.

Leave a Reply