15 ΝΕΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ. ΣΤΑ 2834 ΣΥΝΟΛΙΚΑ. 163 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

koronoiosΑνακοινώθηκαν σήμερα στην καθιερωμένη ενημέρωση 15 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα και 2.834 συνολικά. Από τα συνολικά κρούσματα, 616 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ 1466 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 ετών. Οι 9 είναι γυναίκες και οι 13 άνδρες. To 95.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 90 έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ. Επιπλέον, μετά τον ένα σημερινό θάνατο οι νεκροί έφτασαν τους 163, εκ των οποίων οι 46 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άντρες. Η μέση ηλικία των θανόντων ήταν τα 75 έτη και το 93,9 είχε κάποιο υποκοείμενο νόσημα ή ηλικία από 70 ετών και ένω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 128.525 κλινικά δείγματα.

Να σημειωθεί ότι -όπως και την περασμένη Κυριακή- στη θέση του Σωτήρη Τσιόδρα, βρίσκεται ο Λοιμωξιολόγος και Διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου.

«Στη χώρα μας βρισκόμαστε στη φάση της σταδιακής άρσης των μέτρων. Η μείωση των κρουσμάτων και των νοσηλειών δεν σημαίνει ότι ο ιός εξαφανίστηκε. Απ’ ό,τι φαίνεται η νόσος θα βρίσκεται αρκετό καιρό μαζί μας», επισήμανε ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου συμπληρώνοντας. «Η ψευδαίσθηση ότι όλα τελείωσαν μπορεί να έχει άσχημα αποτελέσματα και να μας οδηγήσει σε οπισθοχώρηση».

Ο κ. Χατζηγεωργίου έκανε ξεχωριστή αναφορά στις ευπαθείς ομάδες λέγοντας χαρακτηριστικά. «Η ευαλοτότητα ασθενών στη γρίπη, που νοσηλεύονται σε δομές είναι γνωστή. Με το νέο κορονοϊό δεν βοηθάει η ανταλλαγή ασθενών και προσωπικού ή το επισκεπτήριο. Από την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στη χώρα μας, μέλημά μας ήταν η προστασία ευπαθών ομάδων. Η κυριότερη ομάδα που έχει αυξημένο κίνδυνο είναι οι ηλικιωμένοι. Εάν δει κάποιος τις καμπύλες βλέπει ότι αυτή ανεβαίνει στις ηλικίες άνω των 65 ετών».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «πρέπει όλοι μας να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους τηρώντας τα μέτρα της κοινωνικής απόστασης, φορώντας μάσκα, πλένοντας τα χέρια. Ταυτόχρονα πρέπει να τους δείχνουμε το ενδιαφέρον μας καλώντας τους στο τηλέφωνο, ή κάνοντας κλήση χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο. Οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να παίρνουν τα φάρμακά τους, να αποφεύγουν τον συνωστισμό και να επικοινωνούν με τον γιατρό τους εάν δεν αισθάνονται καλά. Ειδικά τις ημέρες του καύσωνα θα πρέπει να μειώσουν τη σωματική δραστηριότητα τους, να κάνουν ντους και να πίνουν νερά».

«Η δεύτερη φάση άρσης των μέτρων εξελίσσεται σε γενικές γραμμές ομαλά» τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, υπογραμμίζοντας ότι τόσο η εικόνα των εκκλησιών σήμερα ήταν «καλή» λόγω των μέτρων που είχαν ληφθεί, όσο και των οργανωμένων πλαζ, που ανταποκρίθηκαν «σε γενικές γραμμές καλά». Στον αντίποδα, «οι κάποιες εξαιρέσεις δεν ακυρώνουν τον κανόνα» υποστήριξε ο κ. Χαρδαλιάς, με αφορμή τις εικόνες συνωστισμού σε λεωφορείο στον νομό Αττικής. «Η τήρηση των μέτρων είναι υπόθεση και των οδηγών και των πολιτών» επισήμανε ο ίδιος και ξεκαθάρισε πως «σε κάθε λεωφορείο δεν μπορεί να υπάρχει κι ένας αστυνομικός να κόψει πρόστιμο». Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε σχετικά με την απελευθέρωση αύριο των μετακινήσεων από νομό σε νομό, αλλά και προς την Κρήτη και την Εύβοια ότι, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείο Υποδομών:

-Για τις σιδηροδρομικές μεταφορές και τις μετακινήσεις με υπεραστικά ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία, λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης επιτρέπεται η πλήρωση των θέσεων έως 50%, μέχρι την 31η Μαΐου, οπότε και θα επανεξεταστεί το εν λόγω πλαίσιο με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

-Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλα τα μέσα μεταφοράς επιβατών για όλους. Το ίδιο ισχύει και στις αερομεταφορές. Ενθαρρύνεται η χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών, όπου αυτές είναι διαθέσιμες, για υπηρεσίες όπως η έκδοση και η επικύρωση εισιτηρίων. Οι επιβάτες τηρούν αποστάσεις 1-1,5 μέτρο στους χώρους αναμονής και κατά την επιβίβαση τους στα μέσα.

«Τα σχολεία είναι έτοιμα να υποδεχθούν τα παιδιά μας» σημείωσε ο Υφυπουργός, προσθέτοντας ακόμη ότι μέχρι τη λήξη των μέτρων θα υπάρχει παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στις σχολικές μονάδες ότι που τελούν υπό καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης.

Ειδικότερα:

Έχει απενεργοποιηθεί η δυνατότητα καταγραφής της εικόνας και του ήχου

Ο ηλεκτρονικός σύνδεσμος θα αποστέλλεται απευθείας στους μαθητές και τις μαθήτριες

Οι ψηφιακές αίθουσες είναι κλειδωμένες από την/τον εκπαιδευτικό

Στην εικόνα θα φαίνεται ο εκπαιδευτικός μόνο ή και ο πίνακας, εξήγησε ο Υφυπουργός.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι «στις 24 του μηνός είναι μεγάλη γιορτή, η λύση της νηστείας του ραμαζανιού», ο Υφυπουργός ανακοίνωσε ότι «φέτος δεν μπορεί να γιορταστεί, όπως γιορτάστηκε πέρυσι. Πρέπει να αποφεύγονται οι μαζικές συναθροίσεις».

Για το λόγο αυτό, φέτος δεν θα παραχωρηθούν χώροι από την κυβέρνηση ή τους δήμους για την τελετή λύσης του ραμαζανιού, ενώ οι πιστοί μπορούν να παρευρίσκονται στους προαύλιους χώρους του τζαμιού με αυστηρή προϋπόθεση την 1.5 μέτρο απόσταση και σύσταση για τη χρήση της μάσκας.

Εκκίνηση για τις προπονήσεις

«Από αύριο, Δευτέρα 18 Μαΐου λειτουργούν ξανά ανοιχτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις και κολυμβητήρια για ανάγκες ατομικής προπόνησης» γνωστοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί αθλητές όλων των προλυμπιακών και εθνικών ομάδων.

Στα αθλήματα που επανεκκινούν οι προπονήσεις περιλαμβάνονται τα: Τένις, γκολφ, κρίκετ, ιστιοπλοΐα, τοξοβολία, υποβρύχια άθληση. Για αθλητές άνω των 13 ετών, υπάρχει η δυνατότητα για προπονήσεις και στην ιστιοπλοΐα, την κωπηλασία, το κανό, το σερφ και το θαλάσσιο σκι. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα να αθλούνται και οι υποψήφιο για πανελλήνιες εξετάσεις ή οι υποψήφιοι του διαγωνισμού των ενόπλων δυνάμεων ή των σωμάτων ασφαλείας.

«Κατά την πρώτη φάση, αποδείξαμε την ατομική και συλλογική μας ευθύνη. Κατά τον ίδιο τρόπο προσερχόσαστε και σε αυτή φάση. Στα δύσκολα θα αποδειχθούμε ακόμη μια φορά δυνατοί», κατέληξε ο Υφυπουργός.

λίγο…

Leave a Reply