ΝΟΣΟΣ KAWASAKI ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΙΟΔΡΑΣ

νόσος kawasakiΠεριστατικό παιδιού με τη νόσο Kawasaki καταγράφηκε σήμερα στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο και οι δημοσιογράφοι ρώτησαν σχετικά με αυτό τον κ. Τσιόδρα. Όπως εξήγησε ο καθηγητής, πράγματι έχουν παρουσιαστεί συνδεόμενα με τον κορονοϊό περιστατικά Kawasaki ή άλλα υπερφλεγμονώδη νοσήματα παγκοσμίως, αλλά το συγκεκριμένο παιδί στη Θεσσαλονίκη δεν βρέθηκε θετικό στον ιό.

Η σπάνια αυτή νόσος εντοπιζόταν στην παιδιατρική και παλιά και θα εντοπίζεται και στο μέλλον, παρουσιάζεται σε παιδιά συνήθως κάτω των πέντε ετών, δεν είναι μεταδοτική και -το βασικότερο- έχει θεραπεία.

Ο λοιμοξιολόγος τόνισε ότι η συχνή εμφάνιση περιστατικών Kawasaki παγκοσμίως μάλλον συσχετίζονται με τον ιό, αλλά οι γιατροί ακόμη το ερευνούν. «Πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση, το ξέρουν οι παιδίατροι, το συζητήσαμε και με τους λοιμωξιολόγους-παιδίατρους στην επιτροπή. Δεν προβληματίζει, είναι σπάνιο, θα προβλημάτιζε αν είχαμε μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Δεν αλλάζουμε τις αποφάσεις μας, το παρακολουθούμε, παραμένουμε σε επαγρύπνηση», είπε ο καθηγητής.

Τα συμπτώματα της νόσου είναι πυρετός πάνω από 5-6 μέρες, κόκκινα μάτια, σκασμένα χείλη και γλώσσα, ενώ τα παιδιά μπορεί να έχουν εξάνθημα ή λεμφαδενίτιδα.

Leave a Reply