56 ΝΕΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ. ΣΤΑ 2011 ΣΥΝΟΛΙΚΑ. 90 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ.

ÊÁÈÇÌÅÑÉÍÇ ÅÍÇÌÅÑÙÓÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÐÏÑÅÉÁ ÔÏÕ ÍÅÏÕ ÊÏÑÏÍÏÚÏÕ, ÁÐÏ ÔÏÍ ÕÖÕÐÏÕÑÃÏ ÐÏËÉÔÉÊÇÓ ÐÑÏÓÔÁÓÉÁÓ ÊÁÉ ÄÉÁ×ÅÉÑÉÓÇÓ ÊÑÉÓÅÙÍ ÍÉÊÏ ×ÁÑÄÁËÉÁ ÊÁÉ ÔÏÍ ÅÊÐÑÏÓÙÐÏ ÔÏÕ ÕÐÏÕÑÃÅÉÏÕ ÕÃÅÉÁÓ ÊÁÈÇÃÇÔÇ ÓÙÔÇÑÇ ÔÓÉÏÄÑÁΟ καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ενημερώνουν όπως κάθε μέρα για την κατάσταση. Υπενθυμίζουμε πως μόλις πριν από λίγες ώρες, ο κ. Τσιόδρας μαζί με τον κ. Χαρδαλιά μετέβησαν στη Λάρισα, μετά την απόφαση για καραντίνα σε οικισμό Ρομά, όπου καταγράφηκαν πολλά κρούσματα κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, 56 είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα τις τελευταίες ώρες. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι 2011, εκ των οποίων το 57% είναι άντρες. Από αυτά, 525 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 756 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Η ηλικία μεταξύ 18 και 39 ετών έχει το 30,8% των κρουσμάτων, μεταξύ 40 και 64 ετών είναι το 45,2% των κρουσμάτων, 65 ετών και άνω το 21,3% των κρουσμάτων και κάτω των 17 ετών είναι λιγότερο από το 2,8% των κρουσμάτων.

Οι νεκροί είναι πλέον 90, 64 άνδρες και 26 γυναίκες, με διάμεση ηλικία τα 73 έτη. To 89% είχε υποκείμενο νόσημα ή μεγάλη ηλικία.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 77 διασωληνωμένοι, 63 άνδρες και 14 γυναίκες, με διάμεση ηλικία τα 67 έτη, εκ των οποίων το 75% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι, ενώ 15 ασθενείς αποσωληνώθηκαν.

Μέχρι σήμερα, έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 35.432 κλινικά δείγματα.

Ο κ. Τσιόδρας έκανε εκτενή αναφορά στους Ρομά, ευχαρίστησε τους Ρομά στη Λάρισα για την υπεύθυνη στάση τους και επανέλαβε αυτά που τους είχε πει λίγες ώρες νωρίτερα στον οικισμό της Νέας Σμύρνης, ότι «είμαστε μαζί τους», και τόνισε ότι υπάρχει ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα υγείας και στήριξη όπως σε κάθε πολίτη. Επιπλέον, απηύθυνε έκκληση ώστε να μη γίνονται στόχος μίσους στα πλαίσια της πανδημίας. «Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα. Οι συμπολίτες μας δεν θα μείνουν μόνοι τους σε αυτή την κατάσταση. Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις, για μίσος, για φόβο, για διχασμό. Αυτό που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την επιδημία είναι η ενότητα και η αλληλεγγύη», επεσήμανε.

Την αναστολή λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών στη Λάρισα έπειτα από τον εντοπισμό θετικών κρουσμάτων σε οικισμό Ρομά ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως τόνισε, καταγράφηκαν 20 κρούσματα κορονοϊού στον οικισμό Ρομά στη Λάρισα και περιλαμβάνονται στον συνολικό απολογισμό που γνωστοποιήθηκε. Επίσης η περιοχή βρίσκεται για 14 ημέρες σε καραντίνα, ενώ κλείνει η δομή μεταναστών στο Κουτσόχερο. Ο υφυπουργός χαρακτήρισε δύσκολη και εύθραυστη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή και ανακοίνωσε μια δέσμη μέτρων για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο της περιοχής. Όπως είπε εκτός οικισμού θα οδηγηθούν οι 20 θετικοί στον ιό και οι ευπαθείς ομάδες του οικισμού της Νέας Σμύρνης.

Δείτε live την ενημέρωση.

Leave a Reply