ΕΣΥ ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΣΟΥ;

Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σουΕσύ διάβασες το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου; Αν δεν το έκανες ακόμα, σπεύσε στο βιβλιοπωλείο γιατί τα παιδιά σου θα σε ευγνωμονούν που το έκανες… Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή!

Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου (και τα παιδιά σου θα σε ευγνωμονούν που το έκανες) υπάρχει. Το έχει γράψει η Philippa Perry, το έχει μεταφράσει η Ιωάννα Παπαγεωργίου και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Φυσικά απευθύνεται σε εμάς, τους γονείς, που θέλουμε να είναι τα παιδιά μας ευτυχισμένα και να καταφέρουμε να τα αναθρέψουμε σωστά, χωρίς να κάνουμε τα λάθη στα οποία υπέπεσαν οι γονείς μας όταν μας μεγάλωσαν και τα οποία μας καθόρισαν αρνητικά σε όλη μας τη ζωή. Είναι, όμως, αυτό εφικτό; Υπάρχει γονιός που να μην κάνει λάθη; Γονιός που να μη φρικάρει με τα παιδιά του; Γονιός που να μην παραπονιέται για την καθημερινότητά του σε σχέση με το πώς τα μεγαλώνει; Γονιός που να μην έχει φωνάξει; Γονιός που να μην έχει τιμωρήσει; Όχι, δεν υπάρχει, κι όποιος ισχυρίζεται ότι είναι τέλειος πατέρας ή μάνα απλά λέει ψέματα!

Η συγγραφέας, αναγνωρισμένη ψυχοθεραπεύτρια, δεν θέλει να δημιουργήσει τον τέλειο γονιό, αλλά τον καλύτερο γονιό. Με αμεσότητα και ζεστασιά προτείνει ένα δικό της πλάνο ανατροφής, που θα μας βοηθήσει να χτίσουμε ισχυρούς δεσμούς αγάπης με τα παιδιά μας· δεσμούς που θα προαγάγουν την πνευματική και ψυχική υγεία τους τόσο στην παιδική όσο και στη μετέπειτα ζωή τους. Και φυσικά θα ενισχύσουν και τη δική μας πνευματική και ψυχική υγεία! Ποιο είναι το τέλειο πλάνο ανατροφής της Perry; Η αποκαθήλωση της ύπαρξης ενός τέλειου πλάνου ανατροφής…

Το βιβλίο δεν είναι ένας πρακτικός οδηγός για γονείς. Δεν πρόκειται να βρείτε στις σελίδες του λεπτομερείς συμβουλές για το κόψιμο της πάνας ή για τον απογαλακτισμό. Δεν θα βρείτε ούτε κόλπα και “έξυπνες” συμβουλές που διαφημίζουν άλλα βιβλία. Αυτό που προσφέρει “Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου” μέσα από τις καθηλωτικές, έξυπνες και χιουμοριστικές σελίδες του είναι μια πλήρης εικόνα των στοιχείων που οδηγούν στη βέλτιστη σχέση γονέα-παιδιού. Με άλλα λόγια, η συγγραφέας ασχολείται με τον τρόπο που δημιουργούμε σχέσεις με τα παιδιά μας, τα προβλήματα που μας εμποδίζουν να επικοινωνούμε μαζί τους και με το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε αυτή την επικοινωνία.

Με φρέσκια και χωρίς επικριτική διάθεση ματιά, μέσα από απλή θεωρία, παραδείγματα, περιπτωσιολογικές μελέτες, και ασκήσεις, η Philippa Perry μάς βοηθάει:

• Να καταλάβουμε πώς ο τρόπος που έχουμε μεγαλώσει, η γονική μας κληρονομιά, και το ψυχολογικό μας υπόβαθρο επηρεάζουν την ανατροφή των δικών μας παιδιών. Το παρελθόν μας επιστρέφει και μας… εκδικείται αλλά μπορούμε με συγκεκριμένους τρόπους/ασκήσεις να αποκαταστήσουμε τις όποιες ρήξεις…

• Να βελτιώσουμε το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, αντιλαμβανόμενοι ότι δεν έχει σημασία η δομή μιας οικογένειας, αλλά το πώς συμβιώνουν τα μέλη της. Να χτίσουμε μια “φωλιά” όπου τα παιδιά μας θα αισθανθούν ασφαλή, ώστε να εξελιχθούν. Να κάνουμε τον πόνο διαχειρίσιμο. Να διαχειριζόμαστε τους καβγάδες. Να έχουμε καλή θέληση.

• Να αποδεχτούμε τα λάθη μας, ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης, και να μάθουμε τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτά. Να δούμε πόσο αυστηροί πρέπει να είμαστε. Να μάθουμε τι σημαίνουν τα όρια του εαυτού μας και όχι μόνο των παιδιών μας.

• Να σπάσουμε τα αρνητικά, επαναλαμβανόμενα μοτίβα ανατροφής. Να ενισχύσουμε τον διάλογο. Να δούμε τι σημαίνει καλή και καλή συμπεριφορά. Να εντοπίσουμε τα πρότυπα συμπεριφοράς μας. Να σκεφτόμαστε το παρόν και όχι το μέλλον.

• Να διαχειριστούμε τόσο τα δικά μας συναισθήματα όσο και του παιδιού μας. Να δούμε τι σημαίνει μοναξιά, κατάθλιψη, καταπίεση, υπερβολική αντίδραση, συγκράτηση. Να εντοπίσουμε τα συναισθήματα της ρήξης και της αποκατάστασης. Να αποδεχόμαστε την κάθε διάθεση.

• Να αντιληφθούμε τι μηνύματα περνούν οι διαφορετικές συμπεριφορές. Να μιλήσουμε για την ψυχική υγεία των παιδιών μας. Να πάψουμε να τα ανατρέφουμε, ώστε να γίνονται ενοχλητικά. Να δημιουργήσουμε καλές συνθήκες παιχνιδιού. Κι όταν μεγαλώσουν, να έχουμε μια άριστη σχέση.

Οι συμβουλές της είναι εύστοχες και σοφές και φυσικά δεν είναι τυχαίο που το βιβλίο έγινε Νο1 best seller των Sunday Times. Σας εγγυώμαι ότι η ανάγνωσή του με έκανε καλύτερη μητέρα και καλύτερο άνθρωπο εν γένει! Με βοήθησε να παραμερίζω διάφορα ενοχλητικά συναισθήματα που με ακολουθούσαν από την παιδική μου ηλικία, να σκέφτομαι πριν μιλήσω, να φέρω περισσότερη ηρεμία και αρμονία στο σπίτι, ακόμα και τις δύσκολες ημέρες, να βοηθώ τα παιδιά μου να ανακουφιστούν και να τα παρακινώ να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, να εξετάζω τις καταστάσεις ΚΑΙ μέσα από τη δική τους οπτική, να τα ενθαρρύνω να λύνουν μόνα τους τα προβλήματά τους, να οριοθετώ τον εαυτό μου, να αποδέχομαι τα λάθη μου, να συνεργάζομαι παρά να κοντράρομαι. Είναι ένας χάρτης για υγιείς σχέσεις, που μας απαλλάσσει από συναισθηματικά φορτία και μας γεμίζει με όρεξη και γνώσεις για θετική γονεϊκότητα!

Καλή ανάγνωση!

693463e62f45fec6a723bd4d58dc4773

Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

Leave a Reply