DEAR BASKETBALL. ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΠΟΥ ΧΑΡΙΣΕ ΣΤΟΝ KΟBE BRYAN ΤΟ ΟΣΚΑΡ

dear basketballΈνας από τους σπουδαιότερους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών, ο Kobe Bryant, σκοτώθηκε το βράδυ της Κυριακής, σε ηλικία μόλις 41 ετών. Ο Bryant και άλλοι οχτώ άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και η 13χρονη κόρη του, βρήκαν τραγικό τέλος μετά από πτώση ελικοπτέρου στην Καλιφόρνια. Στην πλούσια καριέρα του ως αθλητή στο NBA, ο «Βlack Mamba» κατάφερε να σπάσει πολλά ρεκόρ, να πανηγυρίσει πέντε πρωταθλήματα με τους Los Angeles Lakers, αλλά και να καθιερωθεί ως ένας από τους αληθινούς διαδόχους του Michael Jordan. Πέραν του μπάσκετ, όμως, ο Bryant είχε αναπτύξει σημαντική φιλανθρωπική δράση, ενώ το 2018 έγινε ο πρώτος αθλητής που τιμήθηκε με βραβείο Όσκαρ για την animated ταινία μικρού μήκους «Dear Basketball», βασισμένη σε ένα γράμμα που έγραψε στον δεκαεφτάχρονο εαυτό του, με αφορμή την αποχώρησή του από την ενεργό δράση το 2015, όπου μιλά για την αγάπη του για το μπάσκετ που ξεκίνησε όταν ήταν μικρό παιδί.

Στο “Dear Basketball”, ο Bryant αφηγείται τα όνειρα που μπόρεσε να εκπληρώσει στην εικοσάχρονη καριέρα του, αλλά και εξηγεί την απόφαση να σταματήσει αφού το κορμί του πλέον δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Σκηνοθέτης του «Dear Basketball» ήταν ο πολύπειρος animator της Disney Glen Keane, ενώ τη μουσική έγραψε ο εμβληματικός John Williams.

Μπορείτε να δείτε την ταινία εδώ.

kobe-bryant-glenn-keane

«Ο Kobe ήταν ο πιο παθιασμένος άνθρωπος που τον καθοδηγούσε η καρδιά και ο νους του. Ήταν ένας μεγάλος στοχαστής με ακόρεστη πείνα για μάθηση. Μόλις έκανε τα πρώτα βήματα του στο animation, άρχισε με ενθουσιασμό να απορροφά κάθε πτυχή του. Η συνεργασία μαζί του ήταν ένα όνειρο και ένα από τα highlights της καριέρας μου» δήλωσε ο Keane για τον Bryant.

Ο Williams, με τη σειρά του, χαρακτήρισε τον θάνατο του Bryant «τρομερή και ανυπολόγιστη απώλεια», εξήγησε πως «κατά τη διάρκεια της φιλίας μου με τον Kobe, πάντα προσπαθούσε να καθορίσει και να κατανοήσει την έμπνευση ενώ με μετριοφροσύνη και σχεδόν χωρίς να το αντιλαμβάνεται, ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπων», ενώ αναγνώρισε την «τεράστια συμβολή του στην ενότητα, αλληλοκατανόηση και κοινωνική δικαιοσύνη».

Το «Dear Basketball» ήταν το πρώτο μεγάλο βήμα του Bryant στην έβδομη τέχνη και φιλοδοξούσε να στηρίξει Αφροαμερικανούς καλλιτέχνες που συχνά βρίσκονται στο περιθώριο. Σε δηλώσεις του το 2017 ο ίδιος είχε τονίσει πως έβλεπε «τεράστιες δυνατότητες στην διαφορετικότητα του παραδοσιακού animation στο χέρι που επιτρέπει στους animators να εκφραστούν βαθύτατα».

Leave a Reply