ΚΑΡΟΛΑ ΡΑΚΕΤΕ: Η ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΑ ΠΟΥ ΔΙΑΣΩΖΕΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

65307886_10218974382571771_4047092290827583488_nΗ 31χρονη καπετάνισσα Καρόλα Ρακέτε έγινε σύμβολο αντίστασης στην ακροδεξιά, αντιμεταναστευτική ρητορική όταν αψήφησε την ιταλική απαγόρευση και «έδεσε» το πλοίο της με 40 ταλαιπωρημένους μετανάστες που διέσωσε από τη Μεσόγειο στο λιμάνι της Λαμπεντούζα. Το Σάββατο τα ξημερώματα, η Ρακέτε – πρώην ακτιβίστρια σε πλοίο της Greenpeace – αποφάσισε να  παρακάμψει κάθε εντολή της Ρώμης και να αποβιβάσει στη Λαμπεντούζα το ανθρώπινο φορτίο της. Το Sea-Watch 3 με τους 40 μετανάστες βρισκόταν ανοιχτά του νησιού για περισσότερες από 15 ήμερες και οι συνθήκες επιβίωσης στο πλοίο είχαν αρχίσει και γινόταν αφόρητες.

Έπειτα από το γεγονός αυτό, εντάθηκε η διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας. Το γερμανικό σκάφος διάσωσης κατασχέθηκε και η Ρακέτε τέθηκε σε κατ ‘οίκον περιορισμό, ενώ αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως 10 έτη, γιατί αψήφησε τις ιταλικές αρχές. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, επικριτής των διασώσεων μεταναστών, δήλωσε ότι η επιθετική τακτική της καπετάνισσας του Sea-Watch 3 κατέστησε σαφές ότι η Ιταλία έχει να κάνει με «εγκληματίες».

πλοιο

Με τη σειρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας προέτρεψε τις ιταλικές αρχές να επανεξετάσουν την αντίδρασή τους: «Η θαλάσσια διάσωση δεν επιτρέπεται να ποινικοποιείται», έγραψε στο Twitter. «Εναπόκειται στα ιταλικά δικαστήρια να αποσαφηνίσουν γρήγορα τις κατηγορίες». Όπως προαναφέρθηκε, το πλοίο της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης έδεσε στη Λαμπεντούζα τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Σκάφος των ιταλικών τελωνειακών αρχών προσπάθησε να εμποδίσει τον ελλιμενισμό του πλοίου, αλλά αναγκάστηκε να απομακρυνθεί για να μην παγιδευτεί στην προβλήτα.

«Έβγαλαν τις μάσκες τους: Αυτοί είναι εγκληματίες», δήλωσε ο Σαλβίνι σε βίντεο που ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook μετά τον ελλιμενισμό του Sea-Watch στη Λαμπεντούζα. «Είναι ωραίο να λένε “σώζουμε ζωές”, αλλά παραλίγο να σκοτώσουν ανθρώπους που έκαναν τη δουλειά τους».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν κάλεσε την Ιταλία να αφήσει ελεύθερη την Ρακέτε. Σε ανοιχτή επιστολή προς τον ομόλογό του της Ιταλίας, ‘Εντζο Μοαβέρο Μιλανέζι, στο Facebook, ο Άσελμπορν είπε ότι η Ρακέτε προσπαθούσε μόνο να σώσει ζωές, όταν αψήφησε τις ιταλικές αρχές και έδεσε στη Λαμπεντούζα. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση οποιαδήποτε συμφωνία σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της διάσωσης μεταναστών, ο Άσελμπορν διαβεβαίωσε την Ιταλία ότι το Λουξεμβούργο θα συνεχίσει να επιδεικνύει αλληλεγγύη υποδεχόμενο αιτούντες άσυλο που θα αποβιβαστούν στις ακτές της από πλοία που διαχειρίζονται ΜΚΟ.

Ο Σαλβίνι υπεραμύνθηκε τη σκληρή στάση του όσον αφορά τη μετανάστευση, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειές του «βοήθησαν στην αφύπνιση της Ευρώπης» παρά το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στην πολιτική ασύλου στην ΕΕ. Οι μετανάστες αποβιβάστηκαν από το πλοίο, στο οποίο παρέμειναν δύο και πλέον εβδομάδες μετά τη διάσωσή τους στη Μεσόγειο, αλλά ο προορισμός τους είναι ασαφής. Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφέρθηκαν να τους δεχτούν, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία είναι σε εξέλιξη.

«Η ζωή μου ήταν εύκολη, μπόρεσα να φοιτήσω σε τρία πανεπιστήμια και στα 23 μου ήμουν απόφοιτη. Είμαι λευκή, Γερμανίδα, γεννήθηκα σε μια χώρα πλούσια με ένα διαβατήριο “σωστό”. Όταν τα συνειδητοποίησα όλα αυτά, ένιωσα ότι έχω ηθική υποχρέωση να βοηθήσω όσους δεν είχαν τις ίδιες ευκαιρίες με εμένα», έχει δηλώσει η Ρακέτε.

Η Ρακέτε λέγεται ότι ζήτησε συγνώμη από τις τελωνειακές αρχές για το περιστατικό: «Η πρόθεσή μου ήταν να εκπληρώσω την αποστολή μου και όχι, φυσικά, να διεμβολίσω το πλοίο σας» δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ADNkronos. Επιπλέον, «Η κατάσταση ήταν απελπιστική και ο στόχος μου ήταν απλώς να μεταφέρω στη στεριά εξουθενωμένους και απελπισμένους ανθρώπους», ανέφερε η 31χρονη Γερμανίδα σε ανακοίνωσή της μέσω του δικηγόρου της στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera. «Φοβόμουν», λέει διευκρινίζοντας ότι αυτό που φοβόταν ήταν τυχόν αυτοκτονίες πάνω στο πλοίο δεδομένου ότι οι μετανάστες βρίσκονταν πάνω από δύο εβδομάδες εκεί μετά την διάσωσή τους στη Μεσόγειο.

Σε βάρος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Sea-Watch μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο 20.000 ευρώ (22.800 δολάρια) σύμφωνα με νέο ιταλικό νόμο για τα πλοία που μεταφέρουν μετανάστες και παραβιάζουν τις εντολές να μείνουν εκτός των ιταλικών χωρικών υδάτων, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών.

Η Ρακέτε έχει τεθεί σε κατ ‘οίκον περιορισμό από τους εισαγγελείς του Αγκριτζέντο, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA. Η ίδια αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από τρία έως δέκα χρόνια για αντίσταση στις κρατικές αρχές, αντίσταση ή βία απέναντι σε πολεμικό πλοίο, ενώ μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει κατηγορίες για υποκίνηση στην παράνομη μετανάστευση και παραβίαση των κανόνων ναυσιπλοΐας.

Στο μεταξύ, η επόμενη αντιπαράθεση μπορεί να ξεσπάσει. Τα πλοία διάσωσης Open Arms της ισπανικής ΜΚΟ Proactiva Open Arms και Alan Kurdi της γερμανικής ΜΚΟ Sea-Eye εστάλησαν στη Μεσόγειο, στ΄ανοικτά των λιβυκών αρχών. Ο Σαλβίνι απευθυνόμενος στις δύο φιλανθρωπικές οργανώσεις είπε: «Κάντε ό,τι θέλετε, αλλά μην μας περνάτε για ανόητους».

Ποια είναι η Καρόλα Ρακέτε

Εδώ και επτά χρόνια, η 31χρονη σήμερα ακτιβίστρια εργάζεται αδιαλείπτως στο τιμόνι ερευνητικών και εμπορικών πλοίων, τα τρία τελευταία στο Sea Watch 3. Προτού γίνει κυβερνήτης του πλοίου, μελέτησε τέσσερις γλώσσες και πήρε πτυχίο στην Περιβαλλοντική Προστασία στο Edge Hill University, στο Λάνκασαϊρ της Αγγλίας. Αντί να βρεθεί πίσω από ένα γραφείο, η Ρακέτε για μία πενταετία έκανε τον περίπλου της Βόρειας Θάλασσας. Στα 23 βρισκόταν πάνω σε παγοθραυστικό στον Αρκτικό Κύκλο και χρημάτισε πλοηγός στο σκάφος ενός εκ των μεγαλύτερων γερμανικών ωκεανογραφικών ιδρυμάτων, του Alfred Wegener Institute. Δύο χρόνια αργότερα ήταν δεύτερη πλοίαρχος στο Ocean Diamond, σε άλλη μία πολική αποστολή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Leave a Reply