Η ΜΑΡΙΝΑ ΓΙΩΤΗ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ: “ΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΪ-ΒΑΣΙΛΗ;”

ΤΙ-ΤΡΕΧΕΙΤι τρέχει με τον Αϊ- Βασίλη; Δεν θυμάμαι πότε έμαθα πως δεν υπάρχει… Πάντως ήμουν πολύ μικρή, σίγουρα πριν πάω στο νηπιαγωγείο. Και τα παιδιά μου επίσης το έμαθαν μικρά. Ο μεν Δημήτρης μετά από ατέλειωτες συζητήσεις μαζί μας και κατάρριψη κάθε επιχειρήματός μας μέχρι που σκάσαμε και ομολογήσαμε, η δε Ελεάννα, άκυρα, άγαρμπα, αψυχολόγητα, ανελέητα, από τον μεγάλο της αδελφό που, στα τρίτα της Χριστούγεννα της, της είπε χαρτί και καλαμάρι την πικρή αλήθεια. Πικρή; Για να είμαστε ειλικρινείς, όχι και τόσο, γιατί φροντίσαμε να εξηγήσουμε στα παιδιά τους συμβολισμούς πίσω από τον αγαπημένο Άγιο, συμβολισμούς που τηρούμε και έτσι κρατάμε τον μύθο του ζωντανό! Άλλωστε τα παιδιά (και όσοι μεγάλοι το επιθυμούν) βλέπουν τη μαγεία, γιατί ψάχνουν γι’ αυτή.

Αν έχετε μικρά παιδιά, αργά ή γρήγορα, θα σας ρωτήσουν. “Μαμά, μπαμπά, υπάρχει Άγιος Βασίλης”; Κάτι θα ακούσουν από το σχολείο, κάπως θα τα βάλουν κάτω και τα δουν ότι δεν βγαίνουν οι χρόνοι, άλλωστε έρχεται για όλους μας κάποια στιγμή που -φευ- η φαντασία δίνει τη θέση της στη λογική. Τι κάνετε τότε; Τι θα λέγατε να τους απαντήσετε μέσα από ένα παραμύθι, μιλώντας μέσα στην καρδιά τους;

Πώς με ένα παραμύθι κρατάμε τη μαγεία και απαντάμε στο μεγάλο ερώτημα;

Μετά τα επιτυχημένα βιβλία της σειράς Παραμύθια… αλλιώς! “Σκουφοκοκκινίτσα”, “Ρεβιθοκοντούλης” και “Δυο φορές κι έναν καιρό ήταν η Σταχτοπούτα”, που τόσο αγαπήθηκαν από τα παιδιά, η Μαρίνα Γιώτη ξεκινάει για μια περιπέτεια στη καρδιά των Χριστουγέννων και μας καθοδηγεί για το τι θα πούμε στα παιδιά μας όταν μας ρωτούν για τον Αϊ-Βασίλη και την (μη) ύπαρξή του.

Για άλλη μια φορά, η Μαρίνα μάς παρουσιάζει δύο όψεις μιας ιστορίας σε ένα βιβλίο. Τι τρέχει με τον Αϊ- Βασίλη; Πρωταγωνιστής, φυσικά, και πάλι ο δαιμόνιος ρεπόρτερ Φάνης ο Μπούφος, που είναι αποφασισμένος να λύσει ακόμα ένα μυστήριο, ίσως το μεγαλύτερο των παιδικών μας χρόνων, και μάλιστα πρέπει να το κάνει σε μία μόλις νύχτα! Τι τρέχει με αυτόν τον Αϊ-Βασίλη; Τελικά υπάρχει ή δεν υπάρχει; Και αν υπάρχει πώς προλαβαίνει ένας άνθρωπος, έστω και με ιπτάμενους ταράνδους, να μοιράσει τα δώρα σε όλα τα παιδιά του πλανήτη σε ένα βράδυ; Και έτσι… γεματούλης που είναι, πώς περνάει μέσα από την καμινάδα; Kαι το άλλο; Πού ξέρει ποιος είναι καλός και ποιος όχι; Η νύχτα των Χριστουγέννων έφτασε και ο Φάνης δεν θα την αφήσει να περάσει έτσι! Πρέπει να μάθουμε επιτέλους την αλήθεια.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου, παρουσιάζεται η κλασική ιστορία, όπως την ξέρουμε. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας χαρούμενος παχουλός παππούλης με μεγάλη καρδιά που χωρούσε όλα τα παιδιά του κόσμου… Τον γνωρίζουμε, λοιπόν, κι αυτόν και το εργαστήρι του στον Βόρειο Πόλο και τα ξωτικά του και τη λίστα του και τα γράμματα που λάμβανε, και το έλκηθρό του και τους ταράνδους του, και τη διαδικασία μοιράσματος των δώρων και την επιστροφή του στον Βόρειο Πόλο. Και βλέπουμε τη χαρά των παιδιών, όταν ξυπνούν και βρίσκουν τα δώρα τους κάτω από το δέντρο! Ή μήπως  όχι;

Τι κάνουμε όταν η κλασική ιστορία του Αϊ-Βασίλη δεν αρκεί;

Εδώ κάνει την εμφάνισή του ο Φάνης ο Μπούφος, που δημοσιογράφος γαρ, είναι φιλοπερίεργος και αμφισβητίας. Ξεκινάει, λοιπόν, ένα ταξίδι αναζήτησης απαντήσεων. Φτάνει, καταρχάς, στο Θιβέτ, έπειτα στον Βόρειο Πόλο, ανακαλύπτει το Αστέρι του Βορρά, συναντάει μια ομάδα ξωτικών και έπειτα τον ίδιο τον Άγιο Βασίλη. Όπα! Ποιον Άγιο Βασίλη; Αφού εμείς οι αμφισβητίες ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν υπάρχει. Κι όμως, υπάρχει, απλά είναι κάπως αλλιώς από την παραμυθένια εικόνα που έχουν τα μικρά παιδιά στο μυαλό τους. Τα παιδιά πιστεύουν σε κάτι που δεν έχουν δει ή αγγίξει ποτέ, τα παιδιά πιστεύουν σε μια δύναμη για την οποία οι άλλοι πιθανόν και να αμφιβάλλουν. Και αυτή τους την ικανότητα δεν πρέπει να τη χάσουν ποτέ, γιατί θα τους χρειαστεί στο μέλλον για να υποστηρίξουν την πίστη στον εαυτό τους και στα ταλέντα τους και στις δυνατότητές τους.

Μαζί με αυτή την ικανότητα χρειάζεται και αγάπη, αγάπη από και προς την οικογένεια, τους φίλους, τους συνανθρώπους. Και καλοσύνη. Άλλωστε, όπως λέει ο Άγιος Βασίλης στον Φάνη “δεν υπάρχουν κακά παιδιά, μόνο κακές πράξεις”. Σημασία έχει, λοιπόν, να καταλάβουμε ποιο είναι το βαθύτερο νόημα της ύπαρξης του Άγιου Βασίλη στη ζωή μας. Η δυνατότητα να επιλέξουμε να κάνουμε το καλό και όχι το κακό. Η δυνατότητα να αγαπάμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Η δυνατότητα να προσφέρουμε χωρίς ιδιοτέλεια.

Αυτά τα Χριστούγεννα, όποια κι αν είναι η ηλικία των παιδιών μας (και η δική μας, βεβαίως βεβαίως) διατηρούμε τη μαγεία ζωντανή! Όλοι εμείς, οι ενήλικες, οι γονείς, οι θείοι, οι θείες, οι παππούδες και οι γιαγιάδες, οι νονοί και οι νονές, οι δάσκαλοι είμαστε οι αληθινοί βοηθοί του Άγιου Βασίλη που ενισχύουμε την πίστη των παιδιών σε αξίες που δεν πρέπει να χάσουν ποτέ! Όλοι εμείς βοηθάμε την Αγάπη να διαχυθεί σε όλον τον πλανήτη. Όλοι εμείς κάνουμε το απίθανο να γίνει πιθανό. Ο Αϊ- Βασίλης είμαστε όλοι εμείς, κάθε μέρα του χρόνου!

Τι τρέχει με τον Αϊ- Βασίλη;

Το βιβλίο της Μαρίνας Γιώτη “Τι τρέχει με τον Αϊ- Βασίλη;” ανήκει στη σειρά Παραμύθια… αλλιώς”, των εκδόσεων Διόπτρα. Στις σελίδες του, εκτός από τις δυο όψεις τις ιστορίας του αγαπημένου μας Αγίου, θα βρείτε πληροφορίες για το πώς δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε ο μύθος στην Ελλάδα, στη Δυτική Ευρώπη, αλλά και στην Άπω Ανατολή. Θα βρείτε επίσης συμπληρωματικές συμβουλές από την ψυχολόγο Σοφία Αντύπα, αλλά και μια παιδαγωγική προσέγγιση για το πώς να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τον Αϊ- Βασίλη από την εκπαιδευτικό Πόλκα Χατζηιωάννου- Σταθοπούλου. Καλή ανάγνωση! 

Δείτε όλα τα βιβλία της αγαπημένης σειράς της Μαρίνας Γιώτη Παραμύθια Αλλιώς!

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Μαρίνα Γιώτη είναι συγγραφέας και εικονογράφος της επιτυχημένης σειράς Παραμύθια Αλλιώς, του βιβλίου για μαμάδες Μια Καρδιά και άλλων παιδικών βιβλίων από τις Εκδόσεις Διόπτρα, αλλά και ακούραστη εξερευνήτρια της παιδικής φαντασίας. Τα βιβλία της Σκουφοκοκκινίτσα και Ρεβιθοκονούλης ψηφίστηκαν στα 10 καλύτερα παιδικά βιβλία για το 2016 και το 2017. Βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε Αγγλικά και Ιταλικά. Πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το τέταρτο βιβλίο της σειράς Παραμύθια ΑλλιώςΤι τρέχει με τον Αϊ- Βασίλη;Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη Μαρίνα και τα βιβλία της στο www.marinagioti.gr

No Responses

Leave a Reply