ΟΜΑΔΑ HIPPO: ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΗΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

omada-hippo-700x525Η διεθνής ομάδα HIPPO μάς έχει εντυπωσιάσει τα τελευταία χρόνια με όλες τις δουλειές της! Μετά τη Φουτουρία, τον Σκρουτζ, την Ωραία Κοιμωμένη² και την Αυγή και τον Ανθό, ο Φώτης Δούσος και ο Αλέξανδρος Ράπτης επιστρέφουν με μια νέα παράσταση, “Το Νησί των Συναισθημάτων”, που θα παίζεται από τις 6 Οκτωβρίου στο θέατρο 104. Το Τaλκ μίλησε μαζί τους!

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεστε;

Όλες παραστάσεις μας για παιδιά απευθύνονται σε παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μπορούν να την παρακολουθήσουν ηλικίες από 4-5 χρονών μέχρι 11-12.

Φέτος ξεκινάτε με ένα συν. Την αναγνώριση της Πολιτείας. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Τι ηθικά;

Φ.Δ. Πρακτικά σημαίνει ότι μία από τις φετινές παραγωγές μας θα έχει ένα “μαξιλαράκι” στο ξεκίνημά της (οι άλλες πέντε δεν θα έχουν). Είναι σίγουρα ενθαρρυντικό πάντως γιατί μας δίνεται έτσι η ευκαιρία να πάρουμε λίγο μεγαλύτερα καλλιτεχνικά ρίσκα (συνεργασίες με εξωτερικό, μετακλήσεις κτλ) που πιστεύουμε, θα φέρουν θετικά αποτελέσματα. Πολύ ορθώς επέστρεψαν οι επιχορηγήσεις. Είναι μια τονωτική ένεση για το χειμαζόμενο ελληνικό θέατρο.

Οι hippo ταξιδεύουν στον κόσμο. Πείτε μας λίγο για τον γύρο του κόσμου σ ένα καλοκαίρι.

Α.Ρ. Η αγάπη μας για τα ταξίδια είναι πολύ ισχυρή. Από την αρχή που φτιάξαμε την ομάδα συνεχώς ταξιδεύαμε. Μέσα στην Ελλάδα, στις μεγάλες πόλεις της, στα μικρά χωριά της, στα νησιά, στην παραμεθόριο. Έπειτα έξω, στον υπόλοιπο κόσμο. Μας  ενδιαφέρει το ταξίδι με την υπαρξιακή του έννοια. Μας ενδιαφέρει επίσης η επικοινώνηση της εσωτερικής μας αλήθειας μέσω της τέχνης του θεάτρου. Στον συνδυασμό αυτών των δύο οφείλεται η όλη πορεία μας από το 2010 μέχρι και σήμερα. Φέτος την άνοιξη (2018) αποφασίσαμε να κάνουμε ένα νέο ταξίδι. Ξεκινώντας με ένα καινούριο έργο για παιδιά (Ο Χορός των Μεταμφιεσμένων) ταξιδέψαμε στους Έλληνες ανά τον κόσμο. Ξεκινώντας από τον Καναδά και την Αμερική τον Απρίλη, με μια μικρή στάση στην Ελλάδα τον Ιούλιο (Καβάλα και Κω), συνεχίσαμε στην Αυστραλία. Μαζί με μένα, άξιοι και υπερταλαντούχοι συνοδοιπόροι ο Αποστόλης Κουτσιανικούλης και η Ανδρομάχη Μακρίδου. Μαζί φτάσαμε την καινούρια παραγωγή της ομάδας Hippo στα πέρατα του κόσμου. Φυσικά έπεται και συνέχεια το φθινόπωρο στην Ευρώπη…και έτσι θα ολοκληρωθεί ένα σχεδόν εξάμηνο συνεχούς ταξιδιού, θεατρικής πράξης και εμπειριών ζωής.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του παιδικού θεάτρου;

Α.Ρ. Το θέατρο για παιδιά δεν διαφέρει σε τίποτα από το θέατρο για ενήλικες ως προς την πραγμάτωση του. Οι μόνες διαφορές σχετίζονται ίσως με το περιεχόμενο, αλλά και αυτό δεν ισχύει πάντα. Η αντίληψη των παιδιών είναι εξαιρετική και μπορούν να αντιληφθούν αρκετές “δύσκολες” έννοιες ακόμα και υποσυνείδητα. Το θέατρο για παιδιά πρέπει να αντιμετωπίζεται με την ίδια σοβαρότητα που αντιμετωπίζεται και το ενήλικο θέατρο. Η νοοτροπία της αρπαχτής από κάποιους “δημιουργούς”,  οι οποίοι κάνουν ευκολόπεπτες παραστάσεις βασισμένες μόνο στην όψη (σκηνικά – κοστούμια), αλλά και η νοοτροπία του ενήλικα θεατή που υποβιβάζει τον εαυτό του και το παιδί του βάζοντας την ταμπέλα του εύκολου θεάματος στο παιδικό θέατρο και παρακολουθεί τέτοιου είδους παραστάσεις,  είναι οι εχθροί του θεάτρου για παιδιά. Το θέατρο είναι μια κατάθεση ψυχής του δημιουργού, μια προσπάθεια επικοινωνίας σε συναισθηματικό και διανοητικό επίπεδο και όχι ένα πεδίο εντυπωσιασμού με κενό περιεχόμενο.

Το να κάνεις θέατρο χωρίς πρόσωπα που είναι γνωστά από τους τηλεοπτικούς δέκτες τι ”’κινδύνους”’ εμπεριέχει;

Φ.Δ. Κάτι τέτοιο μπορεί να έχει επιπτώσεις στο εμπορικό κομμάτι, αλλά δεν μας πτοεί. Εξάλλου στα έργα που κάνουμε δεν επενδύουμε τόσο στην εικόνα, όσο σε πράγματα ουσίας. Με αυτή την έννοια μας κάνει το ίδιο είτε συνεργαζόμαστε με αναγνωρίσιμα πρόσωπα είτε με εντελώς άγνωστα.

Θα ”’ανοιχτείτε” και σε παραστάσεις για ενήλικες;

Η δράση μας στο χώρο του ενήλικου θεάτρου έχει ξεκινήσει δειλά από το 2014. Πριν φτιάξουμε την ομάδα HIPPO είχαμε επίσης ασχοληθεί μεμονωμένα ο καθένας με παραστάσεις για ενήλικες. Η πρώτη μας απόπειρα ήταν η παράσταση Lie Lie Lie, μια προσπάθεια δημιοτργίας ενός underground musical πάνω στην έννοια του ψέμματος σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Η παράσταση παίχτηκε στην Αθήνα για έναν μικρό αριθμό παραστάσεων με επιτυχία. Έπειτα πειραματιστήκαμε στοv χώρο της performance, κάνοντας δύο παραστάσεις (Chaos.gr και Time Travel) σε εναλλακτικές σκηνές της Νεάς Υόρκης. Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία. Το 2018 με την βοήθεια της επιχορήγησης που λάβαμε από την πολιτεία κάναμε την πειραματική παράσταση Mellonia, που παίχτηκε στο θέατρο ΧΩΡΟΣ στην Αθήνα και στο θέατρο ΑΝΕΤΟΝ στην Θεσσαλονίκη στα πλαίσια του φεστιβάλ Φωνές της Πόλης. Η Mellonia βασίζεται στην αποδόμηση του κινηματογραφικού και θεατρικού μέσου και σχετίζεται με ζητήματα προσωπικής και κοινωνικής ελευθερίας. Η παράσταση θα συνεχιστεί και τη φετινή σεζόν στο θέατρο Rabbithole στην Αθήνα, τον  Γενάρη – Φλεβάρη του 2019 και στο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων τον Μάρτη. Επίσης, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την πραγματοποίηση της επίσης επιχορηγούμενης παράστασης μας με τίτλο Silence Speaks στο θέατρο ΠΟΡΤΑ τον Μάη του 2019. Η παράσταση αυτή είναι η νέα μας δουλειά για ενήλικες που είναι βασισμένη στο ομώνυμο έργο του σύγχρονου Ινδού συγγραφέα Dhanedra Kawade, με συμμετοχή του διεθνούς εμβέλειας μαλαισιανού χορευτή Tony Yap. Πρόκειται για μια παράσταση χωρίς έναρθρο λόγο στην οποία θα κυριαρχεί το σώμα. Ελπίζουμε να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο.

Τέλος, λίγα λόγια για τη φετινή σας παράσταση

Η διαδραστική παράσταση Το Νησί των Συναισθημάτων είναι βασισμένη σε μια ιστορία του Χορχέ Μπουκάι. Κεντρικό θέμα του προγράμματος είναι η συναισθηματική νοημοσύνη. Η παράσταση είναι βασισμένη σε τεχνικές του σωματικού θεάτρου με έμφαση στην εκφραστικότητα, την κίνηση, το χορό και το τραγούδι και είναι διαδραστική. Τα παιδιά συμμετέχουν σ’ αυτήν, σε συγκεκριμένα σημεία της δράσης μέσα από θεατρικά παιχνίδια και τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος, επηρεάζουν την εξέλιξή της ιστορίας, μπαίνουν βαθιά στο θεματικό κέντρο της, αλληλεπιδρώντας, ασκώντας την κριτική τους σκέψη και συμμετέχοντας ενεργητικά.  Με την καλλιέργεια της συναισθηματικής αγωγής και δεξιοτεχνίας καταφέρνουμε την ειρηνική συνύπαρξη στο σχολικό περιβάλλον και την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων. Έχουμε τον έλεγχο των συναισθημάτων μας, αποκτούμε αυτοαποδοχή και ενσυναίσθηση, φτιάχνουμε έναν κόσμο μοιράσματος και αλληλοϋποστήριξης.

Ομάδα HIPPO

Ομάδα HIPPO- Το Νησί των Συναισθημάτων

Συντελεστές

Σχεδιασμός δράματος: Φώτης Δούσος, Σίσσυ Ιγνατίδου, Αλέξανδρος Ράπτης, Λουίζα Νικολάου

Παίζουν: Σίσσυ Ιγνατίδου,  Νίκη Πεταλά

Κίνηση: Μίκα Στεφανάκη

Σκηνικά – Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα

Μάσκες: Μάρθα Φωκά

Ενορχήστρωση: Γιώργος Δούσος

Σκηνοθεσία – Μουσική: Hippo Theatre Group (Φώτης Δούσος, Αλέξανδρος Ράπτης)

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Σάββατο στις 17.00

Διάρκεια:  60 λεπτά

Προπώληση εισιτηρίων: Εδώ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΑΔΑΣ HIPPO: Η ομάδα HIPPO ιδρύθηκε το 2009 και αποτελείται από τους Φώτη Δούσο και Αλέξανδρο Ράπτη. Δραστηριοποιείται στο χώρο του ενήλικου, του παιδικού θεάτρου και του Εκπαιδευτικού Δράματος και χαρακτηρίζεται από μια “avant-garde” αισθητική που συνομιλεί με τις σύγχρονες καλλιτεχνικές αναζητήσεις. Αριθμεί πολλές παραστάσεις για παιδιά στο ενεργητικό της που πρωτοανέβηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λονδίνο, ποικίλα θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια για παιδιά και νέους, αλλά και παραστάσεις για ενήλικες που πραγματοποιήθηκαν σε Ελλάδα και Η.Π.Α. Η ομάδα έχει παρουσιάσει δουλειές της σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, σε θεατρικούς χώρους, σε φεστιβάλ και σε Πανεπιστήμια: Ελλάδα, Κύπρο, Ευρώπη (Αγγλία, Γερμανία, Ελβετία, Βέλγιο, Ολλανδία), Η.Π.Α., Καναδά και Αυστραλία.Σημαντική στιγμή της ομάδας θεωρείται η παρουσίαση της παράστασης Νιάρα στο Πανεπιστήμιο του YALE, ενώπιον φοιτητών του τμήματος νεοελληνικής γλώσσας και η διεξαγωγή εργαστηρίου υποκριτικής με αφορμή το προσωπικο στυλ της ομάδας (kinemo) σε επαγγελματίες ηθοποιούς στο Thespo19, διεθνές φεστιβάλ νεανικού θεάτρου στην Βομβάη της Ινδίας.

Κάντε Like στη σελίδα της Ομάδας στο Facebook: HippoTheatreGroup ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα των Hippo: http://hippohippos.wix.com/hippo-theatre-group για να ενημερώνεστε για όλες τις νέες πληροφορίες.

Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία στο θέατρο ή στο χώρο που διαθέτει το κάθε σχολείο. Για διαθέσιμες ημερομηνίες επικοινωνήστε με την ομάδα παραγωγής στο τηλ 6949009699, στο 6974040085 και στο hippotheatregroup@gmail.com

Leave a Reply