“ΤΟ ΠΙΣΩ ΜΠΑΛΚΟΝΙ” ΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

πίσω μπαλκόνιΗ πασίγνωστη συγγραφέας –και γάτα– Πουπέτα Πουπετέλλη ανακαλύπτει στο πίσω μπαλκόνι τα ποιήματα της Μελένιας, της άλλης γάτας του σπιτιού. Φιλότεχνη κι ευαίσθητη καθώς είναι, τα διαβάζει και συγκινείται από τα τέλεια γατικά της Μελένιας, αλλά και από τον εσωτερικό της κόσμο. Ώστε λοιπόν συγκατοικούσε τόσον καιρό με μια ποιήτρια τόσο σεμνή, που κράτησε κρυφό το χάρισμά της! Πώς θα της εκφράσει τα συναισθήματά της, τώρα που η Μελένια είναι πια μακριά;

«Το πίσω μπαλκόνι», της αγαπημένης Φωτεινής Φραγκούλη, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, ολοκληρώνει τον κύκλο μιας μεγάλης αγάπης, που ξεκίνησε με το Κατ-γατ-καραγάτ. Ένα βιβλίο στο οποίο η ένταξη των ποιημάτων μέσα στο πεζό κείμενο δημιουργεί με φυσικότητα ένα ιδιαίτερο λυρικό τραγούδι για την αγάπη. Η συγγραφέας μάς μεταφέρει για μία ακόμη φορά στον ήσυχο, στοχαστικό και αστείο κόσμο της Πουπέτας Πουπετέλλη, μιας γάτας φιλότεχνης, καλλιτεχνικής κι αγαπησιάρας. Οι εικόνες της Εύης Τσακνιά ολοκληρώνουν τον τρυφερό κι ολίγον φιλάρεσκο κόσμο της μοναδικής γάτας-συγγραφέα στον κόσμο. Αριστοτεχνική η αφήγηση της νωχελικής, ευφυούς και γεμάτης αυτοπεποίθηση γάτας, η οποία αναπολεί, φιλοσοφεί και στοχάζεται σαν να είναι άνθρωπος. Οι λέξεις αλλά και το σχήμα, το χαρτί, τα ζεστά χρώματα, οι εικόνες, όλα είναι απόλυτα ταιριαστά με τη θαλπωρή και την τρυφερότητα των λέξεων. Ενισχύουν τη φιλαναγνωσία, την αγάπη για το φυσικό περιβάλλον αλλά και το σχολικό, τα όνειρα, τη φαντασία, μιλάνε για τον ισχυρό δεσμό της αγάπης, που κάνει θαύματα, για την ενσυναίσθηση.

Οι δυο βραβευμένες δημιουργοί, συγγραφέας και εικονογράφος, μας χάρισαν με αυτό το βιβλίο μια υψηλής αισθητικής πρόταση. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Λίγα λόγια τη συγγραφέα: Η Φωτεινή Φραγκούλη (1958-2018) γεννήθηκε και µεγάλωσε στον Μόλυβο, την αρχαία Μήθυµνα της Λέσβου, έναν τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που την επηρέασε πολύ. Σπούδασε παιδαγωγικά και ψυχολογία και εργάστηκε ως δασκάλα στη δηµόσια εκπαίδευση. Σε όλη της τη ζωή βρήκε στις λέξεις ό,τι πιο πολύ τη γοήτευε για να εκφραστεί. Κείµενά της υπάρχουν στα αναγνωστικά και στα ανθολόγια του δηµοτικού σχολείου, καθώς και σε λογοτεχνικά περιοδικά και λευκώµατα.

Τα βιβλία της είναι: «Το χωραφάκι της αγάπης», Γνώση, 1990 – «Η Κυράνη του δάσους», Αλεξάνδρεια, 1993, έργο που ανέβηκε σε θεατρική παράσταση από την Πειραµατική Σκηνή της Τέχνης στη Θεσσαλονίκη το 1998 και στο πλαίσιο του προγράµµατος «Μελίνα Μερκούρη» (2000-2001) ταξίδεψε σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού – «Η Πορφυρένια και το µαντολίνο της», Αλεξάνδρεια, 1995 – «Το µισό πιθάρι», Ελληνικά Γράµµατα, 2000, Εκδόσεις Πατάκη, 2012, Βραβείο Ελληνικού Τμήματος της IBBY – Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, βραβείο περιοδικού Διαβάζω – «Το ταίρι της αταίριαστης», Ελληνικά Γράµµατα, 2003 (ένα παραµύθι για µεγάλους) – «Οι άγγελοι των κοχυλιών», Ελληνικά Γράµµατα, 2003, Εκδόσεις Πατάκη, 2012 – «Το τραγούδι της Περσεφόνης», Ελληνικά Γράµµατα, 2005, Βραβείο Ελληνικού Τμήματος της IBBY – Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου – «Εφτά ορφανά µολύβια… εφτά ιστορίες», Ελληνικά Γράµµατα, 2008, Κρατικό Βραβείο, βραβείο περιοδικούΔιαβάζω – «Κατ-γατ-καραγάτ», Εκδόσεις Πατάκη, 2011 – «Ελιά στο πέλαγος», Εκδόσεις Πατάκη, 2015 – «Το πίσω μπαλκόνι», Εκδόσεις Πατάκη, 2018 – «Ο καθρέφτης του παππού», υπό έκδοση – «Η ιστορία βλέπει», υπό έκδο

Leave a Reply