ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ| ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙΣ ΤΗ ΖΩΗ

Το Τaλκ μίλησε με τον Μανώλη Καρυωτάκη, που έχει συν-γράψει το σενάριο, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στη μοναδική παράσταση Τσίρκο “Το όνειρο της Μόλυ”, που παίζεται φέτος στο θέατρο Παλλάς!

Καλησπέρα Μανώλη! Μίλησέ μας καταρχάς για το τσίρκο Cachivache! Αλήθεια τι σημαίνει και γιατί το ονομάσατε έτσι;

Το cirko cachivache είναι μια ομάδα καλλιτεχνών απο τον χώρο του σύγχρονου τσίρκο, του θεάτρου και της μουσικής. Η λέξη cachivache προέρχεται απο την αργκό της ισπανόφωνης λατινικής Αμερικής και δεν υπάρχει κάποια αντίστοιχη ελληνική. Περιφραστικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι αναφέρεται σε αντικείμενα παλιά ή φθαρμένα ίσως, που πιθανόν δεν έχουν ιδιαίτερη ή και καμία αξία-χρησιμότητα, αλλά παρόλα αυτά δεν τα αποχωριζόμαστε, ίσως γιατί μας ξυπνάνε μνήμες ή συναισθήματα απο άλλες εποχές, ή γιατί απλά τα νιώθουμε σαν ένα κομμάτι του εαυτού μας. Διαλέξαμε αυτό το όνομα μάλλον για δύο λόγους. Κατ΄αρχάς γιατί η ομάδα έχει σχέσεις με την λατινική Αμερική (ένα μέλος της είναι Ουρουγουανός και άλλοι απο εμάς έχουν ταξιδέψει, εργαστεί και μαθητεύσει στη Ν. Αμερική). Κατά δεύτερον η ομάδα ξεκίνησε και βέβαια εξακολουθεί κατά περιόδους να παρουσιάζει την δουλειά της στον δρόμο, σε πλατείες, πάρκα κ.λπ., βρήκαμε λοιπόν ταιριαστή τη συγκεκριμένη λέξη, με την έννοια ότι η τέχνη μας μπορεί μεν να παρουσιάζεται στον δρόμο, δύναται όμως να γίνει πολύτιμη για το κοινό και κάθε θεατής να κρατήσει κάτι απο αυτήν για πάντα.

Πόσοι και ποιοι συνεργάζεστε στις παραστάσεις σας;

Επιτρέψτε μου λοιπόν, να σας συστήσω σε όλη την τσιρκο-παρέα μας….

-Στην τρομπέτα έχουμε τον Ανχελίτο (Άγγελος Αργυροπουλος), μια μίξη καλιφορνεζοπελλοπονησιακή με ολίγον από Κούβα, έτοιμος πάντα για γλέντι και ξεφάντωμα!

-Στο σαξόφωνο η πλήρης αντίθεση, σοβαρός και λιγομίλητος ο τζαζίστας του τσίρκο, τα λέει όλα με νότες είναι ο Νικ Μπακόπουλος!

– Ο Βαγγος (Βαγγέλης Κρητικός) είναι ο ντράμερ με προφίλ αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου, για “μέτρον άριστον”!

-Κιθάρα παίζει ο γκουρού της τυρόπιτας και του φαλάφελ groove, είναι ο Al Mitsal απο τα Κάτω Πατήσια (Δημητρης Μπακόπουλος)!

-Στο κοντραμπάσο , το χρυσό παιδί του Cirko Cachivache, ο Τζουζέπε (Σπυρος Μαστορας), που παίζει και τρομπόνι, ακορντεόν, λίγο βιολί,  αλλά κυρίως πετάει και πιάνει τα πάντα, εξαιρετικός ζογκλέρ και μεγάλος κολπατζής…. Φτιάχνει και παστίτσιο!

-Στο τραγούδι η Τουρμπινέλα, γνωστή και ως “Νόνη το πεπόνι” (Ερμιόνη Δοβα), παίζει και ρόλους, άλλοτε κωμικούς, άλλοτε δραματικούς, έρχεται κατευθείαν απο τα σοκάκια της Νάπολης- αν και κάποιοι λεν πως είναι απ΄την Πυρσόγιαννη!

– Στην διεύθυνση της μπάντας και την ενορχήστρωση, ο Maestro (Μιχάλης Στεφανιδης), παίζει και κιθάρα ή τρομπέτα βεβαίως, ανάλογα με τα κέφια του!

-Ύστερα έχουμε τον Chumi (Alvaro Ramirez) που είναι ο μοναδικός Πόντιος απ΄την Ουρουγουάη. Παλιάτσος, ζογκλέρ και ακροβάτης, με μοναδικό ταλέντο στις γκάφες!

-Το μεγάλο αστέρι του Cirko Cachivache, Antonia Trapezovic (Αντωνία Σωτηροπούλου), έτοιμη πάντα να μαγέψει μικρούς και μεγάλους με τα εναέρια ακροβατικά στο trapeze!

-Η Angie (Αγγελικη Μερεντίτη), σπουδαία ακροβάτης αλλά και ζογκλέρ, σκαρφαλωμένη πάντα στην κορφή της ανθρώπινης πυραμίδας, από κει πάνω σας χαμογελάει κλείνοντας το μάτι!

-Ο Luigi (Χρόνης Τόμπορης), ακροβάτης, ζογκλέρ και ισορροπιστής, είναι ο “κύριος πάνω-κάτω”, αφού πιο συχνά θα τον δεις να στέκεται στα χέρια του παρά στα πόδια του!

-Έχουμε βεβαίως και την Masha, κατάξανθη και εκθαμβωτική, συναρπάζει το κοινό ακροβατώντας στον αέρα, στα πανιά!

-Είμαι ο τελευταίος, αυτής της τσιρκο-παρεάς, παλιάτσος, ισορροπιστής, ακροβάτης και λίγο ποιητής, λέγομαι Σπαγγετόνι (Μανώλης Καρυωτάκης), αν και κάποιοι με φωνάζουν Fumanchu…

Αυτό είναι το Cirko Cachivache, βεβαίως για το “Ονειρο της Μόλυ”, είχαμε κι άλλους συνεργάτες. Αναφέρω λοιπόν ότι η σκηνοθεσία είναι:

των Μανώλη Καρυωτάκη-Esther Andre Gonzalez, τα κοστούμια της Δέσποινας Μακαρούνη, τα σκηνικά του Χρήστου Κωνσταντέλλου, ήχο κάνει ο Federiko Bustamante, οι φωτισμοί είναι της Άννας Σμπώκου, φροντιστήριο και βοηθός ενδυματολόγου είναι η Μύρα Μεΐμάρη, βοηθός σκηνοθέτη η Γαλήνη-Θεοδώρα Μπενετάτου και στην παραγωγή η “Σοφή Κουκουβάγια”.

Πώς αισθάνεστε που παίζετε στον ιστορικό χώρο του Παλλάς;

Αισθανόμαστε πραγματικά περίφημα. Είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία, από τον δρόμο ή την πλατεία κανείς να παρουσιάζεται ξαφνικά σ’ένα τέτοιο θέατρο και βέβαια έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η αντίθετη διαδρομή, γιατί συνεχίζουμε να κάνουμε εμφανίσεις  σε δρόμους και πλατείες.

dsc_0150

Μίλησέ μας για το “Όνειρο της Μόλι”. Τι θα δούμε στο Παλλάς;

“Το όνειρο της Μόλυ” είναι μια παράσταση που συνδυάζει το θέατρο και τη ζωντανή μουσική, με τα ακροβατικά, ζογκλερικά και κωμικά  νούμερα του τσίρκο. Η ιδιαιτερότητά της βρίσκεται στο ότι έχει σαν άξονα μια ιστορία με χαρακτήρες και μέσα απ’ αυτήν ξεπηδάνε τα διάφορα νούμερα, ενώ όλο αυτό υποστηρίζεται και δένεται με την μουσική. Στοχεύει, λοιπόν, στο να προσφέρει και γέλιο και συγκίνηση και εντυπωσιασμό. Είναι η ιστορία ενός κοριτσιού που μεγαλώνει σ’ ένα ορφανοτροφείο έχοντας ένα όνειρο: να παίξει στο τσίρκο. Ο μοχθηρός διευθυντής του ορφανοτροφείου την τιμωρεί, έτσι η Μόλυ αποφασίζει να το σκάσει. Το πρώτο βράδυ που θα περάσει μόνη της, έχοντας δραπετεύσει, ονειρεύεται ένα τσίρκο που την παίρνει μαζί του. Ο παλιάτσος μάλιστα της μαθαίνει τον τρόπο να πραγματοποιήσει τα όνειρά της. Τελικά όμως τι είναι όνειρο και τι πραγματικότητα;  Όπως και να’χει, ο διευθυντής του ορφανοτροφείου δεν θα την αφήσει να ξεφύγει έτσι εύκολα…

Αλήθεια, πώς εμπνευστήκατε την ιστορία της Μόλυ;

Σας έχει τύχει ποτέ να δείτε ένα όνειρο, που φαντάζει τόσο αληθινό, που όταν ξυπνήσετε δυσκολεύεστε να διακρίνετε το όνειρο απ’την πραγματικότητα; Ε, μια τέτοια εμπειρία ήταν η αρχική μου έμπνευση, την οποία συμπλήρωσε ο χαρακτήρας της Μόλυ, με βασικές αναφορές την αθωότητα αλλά και το πείσμα των παιδιών, καθώς και την γοητεία που τους ασκεί ο κόσμος του τσίρκο.

dsc_0308

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται η παράστασή σας; Γιατί θα λέγατε σε μια οικογένεια να έρθει να σας δει;

Η παράσταση απευθύνεται πραγματικά σε όλες τις ηλικίες. Τόσο τα παιδιά, όσο και έφηβοι και ενήλικες (γονείς και μη), φαίνεται να απολαμβάνουν το “Όνειρο της Μόλυ”. Για μια οικογένεια είναι ιδανικό, από την άποψη ότι τα παιδιά ξετρελαίνονται με το Cirko Cachivache και οι γονείς ξαναγίνονται για λίγο κι αυτοί παιδιά βλέποντας την παράσταση, έτσι φεύγουν έχοντας βιώσει μια κοινή και σ’ένα βαθμό ισότιμη εμπειρία.

untitled-1-of-8

Τι σημαίνει για εσάς τσίρκο; Υποθέτω πολλά παραπάνω και μάλλον εντελώς διαφορετικά από αυτά που σημαίνει για τον μέσο θεατή της γενιάς των σημερινών γονέων, που μεγάλωσε περιμένοντας το Medrano.

Το τσίρκο μπορεί να μας προσφέρει ιδιαίτερη έμπνευση, αλλά και διδασκαλίες που βρίσκουν εφαρμογή στην καθημερινή ζωή μας. Για παράδειγμα, οι ακροβάτες μάς εμπνέουν να δεχόμαστε τις ανατροπές ή να φέρνουμε τούμπα τα δεδομένα. Έπειτα οι ανθρώπινες σχέσεις είναι μια τέχνη ισορροπιστική, μοιάζει με το να περπατάς πάνω σ’ένα σχοινί. Ίσως κανείς βρει τον τρόπο να διαχειριστεί τις καταστάσεις και τα προβλήματα της καθημερινότητας όπως ο ζογκλέρ ή ο ταχυδακτυλουργός, μετατρέποντας τις προκλήσεις σε παιχνίδι. Ακόμη μπορεί κανείς να μάθει πώς να ξαφνιάζει την ίδια του την σκέψη, κάνοντας διανοητικές βουτιές στο κενό, σαν άλλη εναέρια ακροβάτης. Οι παλιάτσοι, όμως, πάνω απ’ όλα μας δείχνουν πώς μπορούμε να γελάσουμε με τον ίδιο μας τον εαυτό και πόσο ελπιδοφόρο είναι να αντιμετωπίζεις τη ζωή με χιούμορ. Τελικά, όπως λέει κι ο παλιάτσος στη Μόλυ, “το τσίρκο είναι ένας τρόπος ζωής, ένας τρόπος να γιορτάζεις τη ζωή!”

Μετά τη Μόλυ, τι άλλο να περιμένουμε;

…δυσκολεύομαι να απαντήσω …. μάλλον θα’ ναι έκπληξη…κυρίως για μας. Ευτυχώς μας αρέσουν οι εκπλήξεις!

Το Όνειρο της Μόλυ

Μέρες & Ώρες Παραστάσεων: Σάββατο στις 15:00, Κυριακή 11:30 & 15:00
Εισιτήρια: 12 ευρώ
Προπώληση Εισιτηρίων: viva.gr, sofikoukouvagia.com, artinfo.gr, 210 92 13 310
Καταστήματα: Public, Seven Spots, Media Markt
Θέατρο Παλλάς: Βουκουρεστίου 5 (City Link)

Leave a Reply