ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

τηγανιτές πατάτεςΈνα από τα πιο αγαπημένα αλλά συνάμα και παχυντικά φαγητά μικρών και μεγάλων είναι οι γνωστές σε όλους μας, τηγανιτές πατάτες. Από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα στον κόσμο, η τηγανιτή πατάτα έχει μια πολύ σημαντική θέση στην καθημερινή μας διατροφή αν και δεν αποτελεί την πιο υγιεινή επιλογή, αφού ο τρόπος μαγειρέματος επιβαρύνει με βλαβερές ουσίες την υγεία μας που παράγονται κατά την διάρκεια του τηγανίσματος αλλά και με πολλές θερμίδες. Εμείς δεν θα σας πούμε να μην τις ξαναφάτε τηγανητές πατάτες, αλλά θα σας προτείνουμε τρόπους για επιβαρύνεται λιγότερο τον οργανισμό σας τρώγοντας το αγαπημένο σας φαγητό.

Όλοι μας ξέρουμε ότι το ακρυλαμίδιο είναι μια νευροτοξική ουσία όπου παράγεται όταν κάποια τρόφιμα μαγειρευτούν σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Πρόκειται για μια νευροτοξική και πιθανώς καρκινογόνο ουσία για τον άνθρωπο. Σχηματίζεται κατά την αντίδραση ενός αμινοξέος, της ασπαραγίνης, με σάκχαρα, όπως η φρουκτόζη και η γλυκόζη, σε υψηλές θερμοκρασίες. Τόσο η ασπα­ραγίνη όσο και τα συγκεκριμένα σάκχαρα αποτελούν φυσικά συστατικά που βρίσκουμε στα αμυλούχα τρόφιμα, όπως η πατάτα. Ποιο είναι το συμπέρασμα, λοιπόν; Η πατάτα που τηγανίζεται έχει υψηλές πιθανό­τητες να αναπτύξει ακρυλαμίδιο.

Τι πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε την ποσότητα ακρυλαμιδίου στις σπιτικές τηγανητές πατάτες; 
 • Μην αποθηκεύετε τις πατάτες στο ψυγείο, επειδή οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να αυξήσουν την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα και τις πιθανότητες να αναπτυχθεί ακρυλαμίδιο κατά το τηγάνισμα.
 • Πριν τηγανίσετε τις πατάτες, βάλτες σε κρύο νερό για 30 ΄. Στη συνέχεια, στραγγίξτε τις καλά και τηγανίστε τις.
  Φροντίστε η θερμοκρασία του ελαιολάδου στο τηγάνι σας να μην ξεπερνά τους 175° C.
 • Μην αφήνετε να σκουρύνουν οι πατάτες. Μόλις αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα, βγάλτε τις από το τηγάνι ή τη φριτέζα.
 • Μην τρώτε τις καμένες πατάτες ή τα κομμάτια εκείνα που είναι πολύ σκούρα.

Ποια είναι τα μυστικά για υγιεινό τηγάνισμα;

 1. Τηγανίζετε πάντα μόνο με ελαιόλαδο.
 2. Προθερμαίνετε το λάδι, χωρίς όμως να το αφήνετε να καεί.
 3. Στραγγίξτε καλά τις πατάτες πριν προχωρήσετε στο τηγάνισμα γιατί έτσι το λάδι δεν καταστρέφεται γρήγορα καοι πατάτες δεν απορροφούν πολύ λάδι.
 4. Μην αφήνετε τις πατάτες να καίγονται, ο χρόνος τηγανίσματος πρέπει να είναι σύντομος.
 5. Μην ξεχνάτε να αντικαθιστάτε το λάδι μετά από κάθε τηγάνισμα.

No Responses

Leave a Reply