ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΟΣ ΖΙΚΑ ΠΟΥ ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Κάτοικος Δανίας που είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό διαγνώστηκε με τον ιό Ζίκα, όπως μεταδίδει το κρατικό δίκτυο DR της χώρας, επικαλούμενος τις υπηρεσίες υγείας.

Κρούσματα του ιού καταγράφηκαν επίσης στην Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία, σύμφωνα με το Russia Today.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες στην πόλη Άαρους της Δανίας ανέφεραν πως ο ασθενής είχε ταξιδέψει στη Νότια και την Κεντρική Αμερική όπου σαρώνει ο ιός. Ο ασθενής νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Άαρους. Αρχικά είχε εμφανίσει συμπτώματα που θύμιζαν γρίπη, δηλαδή πυρετό, πονοκέφαλο και πόνο στους μύες, ωστόσο αργότερα οι εξετάσεις βγήκαν θετικές στον ιό Ζίκα.

Brazil Zika Birth Defects

Ο ιός, που μεταδίδεται από ένα κουνούπι- και όχι με την ανθρώπινη επαφή- έχει συνδεθεί με την πρόκληση σημαντικών εγκεφαλικών βλαβών σε χιλιάδες βρέφη στη Βραζιλία, σημειώνει το πρακτορείο Reuters. Πολλά από τα νεογνά αυτά γεννήθηκαν με μικροκεφαλία. Μέσα στο 2015 καταγράφηκαν 3.893 περιστατικά μικροκεφαλίας στη χώρα, περίπου 30 φορές παραπάνω σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, τα ποσοστά γεννήσεων με μικροκεφαλία αντιστοιχούν σε περίπου 1-2% των γεννήσεων στην πολιτεία του Περναμπούκο, μια από τις περιοχές που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από τον ιό.

Για την αντιμετώπιση του ιού δεν υπάρχει εμβόλιο.

dt_160111_aedes_aegypti_mosquito_800x600

Οι δύο βασικοί λόγοι για την ταχεία μετάδοση του Ζίκα είναι από την μια ότι ο πληθυσμός της αμερικανικής ηπείρου δεν είχε εκτεθεί νωρίτερα στον ιό και συνεπώς στερείται ανοσίας και δεύτερον το κουνούπι τίγρης που μεταφέρει τον ιό, υπάρχει σε όλες τις χώρες της περιοχής εκτός από τον Καναδά και τη Χιλή.

Ο ΠΟΥ καλεί τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία και τις εγκυμονούσες που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στις περιοχές που είναι προσβεβλημενές από τον Ζίκα, να συμβουλευτούν γιατρό πριν το ταξίδι τους. Η λοίμωξη είναι επικίνδυνη μόνο για την ανάπτυξη του εμβρύου. Η Κολομβία, ο Ισημερινός, το Ελ Σαλβαδόρ και η Τζαμάικα σύστησαν την προηγούμενη εβδομάδα στις γυναίκες που θέλουν παιδί να καθυστερήσουν τη σύλληψη μέχρι να γίνουν περισσότερα γνωστά, για τον ιό.

Τι είναι ο ιός Ζίκα; Είναι ένας ιός που μεταφέρεται από τα κουνούπια και προκαλεί πυρετό. Πήρε το όνομά του από δάσος της Ουγκάντα, όταν και ταυτοποιήθηκε σε μαϊμού, κατά τη διάρκεια επιδημία κίτρινου πυρετού, το 1947.

Πως μεταδίδεται; Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται από το είδος κουνουπιών Aedes, τα οποία επίσης ευθύνονται για την εξάπλωση του δάγγειου πυρετού, του κίτρινου πυρετου και του ιού Chikungunya. Μία μολυσμένη μητέρα το μεταφέρει στο νεογέννητο παιδί της. Έχει καταγραφεί μία μόνο περίπτωση που ο ιός μεταδόθηκε μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Ποια είναι τα συμπτώματα; Μέσα σε διάστημα 3-12 ημερών μετά το δάγκωμα του κουνουπιού εμφανίζονται συμπτώματα πυρετού, φαγούρας, πονοκεφάλων, πόνων στις αρθρώσεις κτλ.

Πώς θεραπεύεται; Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φάρμακο και οι ταξιδιώτες στη Λατινική Αμερική λαμβάνουν οδηγίες για να αποφεύγουν το δάγκωμα των κουνουπιών.

Γεωγραφική διασπορά: Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις στην Αφρική, στην νοτιοανατολική Ασία, στα νησιά του Ειρηνικού και βρίσκεται σε έξαρση αυτήν την εποχή στη Λατινική Αμερική.

Τι είναι η μικροκεφαλία; Η μικροκεφαλία είναι μια νευρολογική πάθηση που προσβάλλει νεογνά και έχει σαν αποτέλεσμα να γεννιούνται με αφύσικα μικρά κεφάλια, κάτι που προκαλεί προβλήματα ανάπτυξης, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και θάνατο. Ο αυξημένος αριθμός παιδιών που πάσχουν από την ασθένεια και ταυτόχρονα εντοπίστηκε στον οργανισμό τους ο ιός Ζίκα αποδεικνύει τη σύνδεση των δύο γεγονότων σύμφωνα με τους ειδικούς. Μάλιστα πριν από μερικές ημέρες ο ιός εντοπίστηκε και σε ενήλικο στο Τέξας των ΗΠΑ, ο οποίος πρόσφατα είχε ταξιδέψει στην Λατινική Αμερική.

Leave a Reply