ΤΙ ΧΡΩΜΑ ΜΑΤΙΩΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ;

Cute-Blue-Eyes-BabyΜπορούμε άραγε να το προβλέψουμε το χρώμα ματιών του μωρού μας; Από ποιους παράγοντες εξαρτάται το χρώμα των ματιών του μωρού και τελικά τι ρόλο παίζουν τα γονίδια του μπαμπά και της μαμάς;

Τα μάτια έχουν διάφορες αποχρώσεις, οι οποίες καλύπτουν το χρωματικό φάσμα από το απαλό γαλάζιο μέχρι το βαθύ καφέ. Συνήθως η απόχρωση της ίριδος περιγράφεται ως γαλάζια, πράσινη, ή καστανή Το πιο συνηθισμένο χρώμα ματιών είναι το καστανό, ενώ οι ανοιχτές αποχρώσεις παρατηρούνται σχεδόν αποκλειστικά σε ανθρώπους με καταγωγή από την Ευρώπη.

Πολλές φορές όταν ένα μωρό γεννιέται τα μάτια του είναι μπλε ή πράσινα, όσο όμως μεγαλώνει (μέχρι 9 μηνών) το χρώμα των ματιών αλλάζει προς το καστανό. Το φαινόμενο αυτό αντικατοπτρίζει την προοδευτική αύξηση της συγκέντρωση μελανίνης στην ίριδα. Στις περισσότερες περιπτώσεις το χρώμα των ματιών σταθεροποιείται με τη συμπλήρωση του πρώτου έτους. Εντούτοις, υπάρχουν και περιπτώσεις, στις οποίες η σταθεροποίηση αυτή λαμβάνει χώρα ακόμα και μετά από 6 χρόνια!

Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει η αλληλεπίδραση μεταξύ των διαφόρων χρωμάτων: το καστανό «επικρατεί» του πράσινου ή του γαλάζιου χρώματος, ενώ το πράσινο «επικρατεί» του γαλάζιου. Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να καταλάβετε το χρώμα ματιών του μωρού σας!

χρώμα ματιών του μωρού

Μπορείτε να κάνετε και ένα τεστ εδώ

Leave a Reply