ΝΙΝΙΔΑ: Ο ΕΠΙ ΚΕΦΑΛΗΣ ΑΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΧΘΡΟΣ

νινίδα

Τι είναι;

Λέγεται αλλιώς σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και είναι μια πολύ συνηθισμένη «πάθηση» που εμφανίζεται κυρίως στα βρέφη του πρώτου τρίμηνου, αλλά μπορεί να διαρκέσει και όλο τον πρώτο χρόνο ζωής. Πρόκειται για την πιο συχνή δερματίτιδα στη βρεφική ηλικία, καθώς περίπου τα μισά βρέφη έχουν πιθανότητα να την εμφανίσουν. Δίνει την εικόνα ακμής σε συνδυασμό με ξηροδερμία και παρουσιάζει κιτρινωπές φολίδες. Συνήθως υποχωρεί μόνη της ως το τέλος του πρώτου χρόνου, σπάνια μπορεί να διαρκέσει και λίγο περισσότερο. Παρατηρείται πάνω στο κεφάλι, γιατί στην περιοχή αυτή υπάρχουν πολλοί σμηγματογόνοι αδένες στους οποίους επιδρούν ορμόνες από την εγκυμοσύνη και το θηλασμό. Μπορεί ακόμη να εντοπίζεται πάνω από τα φρύδια, γύρω από τη μύτη και πίσω από τα αφτιά και λιγότερο συχνά να επεκταθεί στις πτυχές του λαιμού, στις μασχάλες, στο εσωτερικό της παλάμης, ακόμη και στην περιοχή της πάνας.

Υπάρχει κάποιος κίνδυνος για το μωρό;

Όχι, είναι μια τελείως αβλαβής κατάσταση για το μωρό. Κυρίως δημιουργεί αισθητικό θέμα στους γονείς και την απορία αν αυτό αποτελεί εστία κακής υγιεινής για το παιδί. Δεν δημιουργείται από κακή υγιεινή και δεν είναι μεταδοτική. Επίσης μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια τριχών. Κατά κανόνα όμως, δεν προκαλεί κνησμό και δεν ενοχλεί τα βρέφη. Αν πρόκειται για ένα μεγαλύτερο σε ηλικία μωράκι που εκδηλώνει ανησυχία με κνησμό, καλό είναι να συμβουλευτούμε τον παιδίατρο, διότι δεν αποκλείεται να μην είναι αμιγώς νινίδα, αλλά να συνυπάρχει κάποια ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) που χρήζει καλλυντικής φροντίδας. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εμποδίσουμε το μωρό να ξύνει το κεφαλάκι του, γιατί έτσι μπορεί να προκληθεί φλεγμονή και επιμόλυνση της περιοχής με μικρόβια όπως ο σταφυλόκοκκος, που θα επιδεινώσει το πρόβλημα.

Τι σχέση έχει με το έκζεμα;

Καμία. Το έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα είναι μια διαφορετική δερματοπάθεια της οποίας η αιτία δεν είναι σαφώς γνωστή, αλλά φαίνεται ότι σχετίζεται με κάποιο αλλεργικό υπόστρωμα. Το 12%-25% των παιδιών παγκοσμίως πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα. Ξεκινά από τη βρεφική ηλικία, αλλά δεν υποχωρεί τόσο γρήγορα όπως η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και μπορεί να συνοδεύει το παιδί σε όλη την παιδική ηλικία αλλά και ως ενήλικα. Χαρακτηρίζεται από έντονο κνησμό, ερυθρότητα, ξηρότητα και απολέπιση που σπανιότερα μπορεί να συνοδεύονται με έντονη φλεγμονή του δέρματος και τον κίνδυνο επιμόλυνσης από σταφυλόκοκκο ή μύκητες.

Τι μπορώ να κάνω για φύγει ή τουλάχιστον να μειωθεί;

Λούζουμε το μωρό με ένα απαλό σαμπουάν και χτενίζουμε σχολαστικά με πολύ μαλακή, βρεφική βούρτσα. Αν δεν υποχωρήσει, εφαρμόζουμε στο κεφαλάκι του μωρού ειδικά προϊόντα, σε ελαιώδη μορφή που όταν έρθουν σε επαφή με το νερό μετατρέπονται σε γαλάκτωμα και απομακρύνουν τη νινίδα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν και κοινά έλαια όπως το ελαιόλαδο ή το αμυγδαλέλαιο.

Με τη συνεργασία της παιδιάτρου Άννας Παρδάλη.

Leave a Reply