ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ

Με αφορμή το πρόγραμμα «Ένα εργοστάσιο από πηλό & χρώματα» που διοργανώνει το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου για παιδιά 5-12 ετών, το Τaλκ μίλησε με την ομάδα του Μουσείου και τον εικαστικό Αντρέα Κοκκαλιάρη. 

Τι ακριβώς είναι το πρόγραμμα «Ένα εργοστάσιο από πηλό & χρώματα»; Το εργαστήριο «Ένα εργοστάσιο από πηλό και χρώματα», με εισηγητή τον εικαστικό Ανδρέα Κοκκαλιάρη, αποτελεί μια σειρά από αυτοτελή εικαστικά παιχνίδια μέσα από τα οποία οι μικροί φίλοι του Μουσείου ανακαλύπτουν το έργο σπουδαίων καλλιτεχνών, εμπνέονται από το παλιό εργοστάσιο και δημιουργούν τα δικά τους ζωγραφικά και γλυπτικά έργα. Μαθαίνουν και πειραματίζονται με διαφορετικά υλικά και τεχνικές και ενθαρρύνονται να ανακαλύψουν κόσμους χρωμάτων και εικόνων. Μέσα απ’ αυτό το παιχνίδι δοκιμών και πειραματισμών, τα παιδιά εκτός από το ότι καλλιεργούν την εικαστική τους γλώσσα και παιδεία, μαθαίνουν να προσεγγίζουν διαφορετικά την καθημερινή τους δραστηριότητα και ανακαλύπτουν τον εαυτό τους.

Περιγράψτε μας αναλυτικά τις δράσεις της κάθε ενότητας. Τις Κυριακές 1 και 8 Νοεμβρίου, παρουσιάζουμε στα παιδιά σχέδια απο καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν το κάρβουνο για να ζωγραφίσουν. Το κάρβουνο, το βασικό υλικό καύσης των εργοστασίων, θα γίνει το μέσο αλλά και η εμπνευσή τους. Σε αυτή τη δράση, δείχνουμε στα παιδιά απλές τεχνικές με κάρβουνο ώστε να δημιουργήσουν τα δικά τους ζωγραφικά σχέδια σε μεγάλες επιφάνειες. Στη 2η ενότητα του εργαστηρίου, στις 15 και 22 Νοεμβρίου, τα παιδιά εκφράζονται μέσω της γλυπτικής αλλά και της ζωγραφικής. Αρχικά, έρχονται σε επαφή με τα μηχανήματα του εργοστασίου και άλλων εργοστασίων της περιοχής που στα μάτια των παιδιών μοιάζουν παράξενα και εντυπωσιακά. Στη συνέχεια, τα παιδιά κατασκευάζουν ή ζωγραφίζουν τη δική τους μηχανή ή εργαλείο για οποιαδήποτε των οποίων η χρήση έγκειται στην φαντασία τους.

Πώς μπορούν να παιδιά να γνωρίσουν το παλιό εργοστάσιο μέσα από την Τέχνη; Στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου, η επίσκεψη είναι μια μοναδική εμπειρία για όλες τις αισθήσεις. Οι επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι, μπορούν να ακούσουν τις ιστορίες των παλιών εργαζομένων μέσα από τα κορνούτα, να μυρίσουν το κάρβουνο και να αγγίξουν τα μηχανήματα που μέχρι πριν λίγα χρόνια γέμιζαν με ενέργεια όλη την πόλη. Είναι ένας χώρος που προκαλεί ερεθίσματα και δημιουργεί εικόνες που ταξιδεύουν τα παιδιά στη νεότερη ιστορία της πόλης τους και τους δίνει ώθηση να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους και έμπνευση να παράξουν κάτι δικό τους, να εκφραστούν καλλιτεχνικά. Το παλιό εργοστάσιο είναι ένα μαγικό μέρος για τα παιδιά, το οποίο μπορεί πραγματικά να είναι η αφορμή για μεγάλες δημιουργίες.  

Γιατί ο γονιός να επιλέξει να φέρει το παιδί του στο Γκάζι τις επόμενες Κυριακές; Οι μικροί φίλοι του Μουσείου έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα μοναδικό εικαστικό εργαστήριο στο οποίο θα πειραματιστούν με διαφορετικά υλικά και τεχνικές, με στόχο μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία να εκφραστούν, να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους και να νιώσουν συναισθήματα μέσα από την τέχνη, με την καθοδήγηση ενός ταλαντούχου εικαστικού και έμπειρου παιδαγωγού, ιδιαίτερα χαρισματικού με τα παιδιά. Παράλληλα, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό το ότι ο χώρος στον οποίο διεξάγεται το εργαστήριο, το συγκρότημα της Τεχνόπολης είναι ξεχωριστός. Προσφέρει στα παιδιά τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με ένα μοναδικό μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς, έναν τόπο με πλούσια ιστορία. Στόχος άλλωστε του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου είναι η δημιουργική μάθηση των παιδιών και όχι η εκπαίδευση με τη «βαρετή» έννοια του όρου. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, από τον Οκτώβριο δημιουργήσαμε και ένα νέο θεσμό, στο οποίο εντάσσεται το «Ένα εργοστάσιο από πηλό και χρώματα», τα «Σαββατοκύριακα στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου». Πρόκειται για μια σειρά από εργαστήρια δημιουργικής μάθησης για οικογένειες και παιδιά σε συνεργασία με διακεκριμένους καλλιτέχνες και έμπειρους παιδαγωγούς. Τα εργαστήρια αυτά αφορούν θεματικές που φέρνουν τα παιδιά σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες και την επιστήμη, θεματικές άρρηκτα συνδεδεμένες με το παλιό εργοστάσιο, όπως το animation, η εκπαιδευτική ρομποτική και η μικροεπιστήμη.

Πόσο σημαντική είναι η καλλιτεχνική δημιουργία για ένα παιδί; Τα παιδιά μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία και την τέχνη μαθαίνουν να προσεγγίζουν διαφορετικά την καθημερινή τους δραστηριότητα και ανακαλύπτουν τον εαυτό τους!

ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα “Ένα εργοστάσιο από πηλό και χρώματα” εδώ

Leave a Reply