ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ

Η Μαρία Φλώρου, η υπεύθυνη Τομέα Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, μιλάει στο Τaλκ για το Summer Camp που διοργανώνεται φέτος στην Τεχνόπολη. 

Τι το διαφορετικό έχει το φετινό summer camp στην Τεχνόπολη από αυτό του προηγούμενου καλοκαιριού; Το περσινό Summer Camp ήταν μια παραγωγή αποκλειστικά από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου. Ήταν ένα πιλοτικό πρόγραμμα 2 εβδομάδων και λιγότερων ωρών απασχόλησης για τα παιδιά. Επίσης και ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν μικρός ώστε να είναι εύκολα διαχειρίσιμος για να μπορέσουμε να το αξιολογήσουμε. Γενικά, ήδη από το 2013 αισθανόμασταν, σαν εκπαιδευτική ομάδα που έχει καθημερινή ενασχόληση με τα παιδιά ηλικίας 5-17 ετών, ότι το εργοστάσιο φωταερίου μπορεί να γίνει ένας μαγικός χώρος για τους μικρούς μας επισκέπτες και πέρυσι το καλοκαίρι κάναμε το πρώτο μας βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Ο στόχος μας είναι το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου να είναι ένας ζωντανός και δραστήριος οργανισμός όλους τους μήνες του χρόνου. Έτσι είχαμε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα με παιχνίδι και εκπαιδευτικά προγράμματα που σχετιζόταν με το μουσείο μας ενώ παράλληλα αφιερώσαμε ένα κομμάτι του στην εκπαιδευτική ρομποτική.

Πόσες περιόδους περιλαμβάνει και ποιες οι θεματικές τους; Εκτείνεται σε 4 εβδομάδες, από 15 Ιουνίου ως 10 Ιουλίου και κάθε εβδομάδα έχει τη δική του θεματική έτσι ώστε το παιδί να μπορεί να επιλέξει όποιες και όσες εβδομάδες θέλει, ανάλογα με το τι το ενδιαφέρει περισσότερο. Η θεματική της πρώτης εβδομάδας είναι παραστατικές τέχνες, της δεύτερης το περιβάλλον, της τρίτης τα εικαστικά και της τέταρτης η τεχνολογία και η αρχιτεκτονική.

tech3

Με ποια κριτήρια επιλέξατε αυτή τη θεματολογία; Η θεματολογία αυτή πηγάζει καταρχήν από τη δική μας ανάγκη ως παιδαγωγοί και μουσειοπαιδαγωγοί να μυήσουμε τα παιδιά σε αυτό που εμείς αγαπάμε πολύ, δηλαδή τη γνώση, τις τέχνες, το σύγχρονο τρόπο ζωής, στο να δίνουμε την ευκαιρία για ανάπτυξη ιδιαίτερων δεξιοτήτων και ικανοτήτων των παιδιών μας. Επίσης η επιλογή των θεματικών ενοτήτων προέκυψε σχεδόν αβίαστα από την προσωπική μας εμπειρία μέσα από εκδηλώσεις της Τεχνόπολης που απευθύνονται στο κοινό των οικογενειών όπως αυτό έχει διαμορφωθεί από τις «Κυριακές στην Τεχνόπολη» αλλά και τα οικογενειακά προγράμματα του ΒΜΦ. Καθώς λοιπόν, έχουμε το παράδειγμα των εκδηλώσεων αυτών, που περιλαμβάνουν δραστηριότητες με πολλά ανάλογα κοινά στοιχεία αλλά και της ανταπόκρισης μικρών  μεγάλων σε αυτές, δεν θα μπορούσαμε παρά να σχεδιάσουμε λαμβάνοντας υπόψη μας αυτό το μοντέλο.

Πιστεύετε ότι ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα μπορεί να διδάξει πραγματικά το παιδί και να του δώσει εμπειρίες που δύσκολα θα πάρει εντός σχολικού περιβάλλοντος; Μα και βέβαια! Τα παιδιά σε ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα νιώθουν πιο άνετα απ’ ότι σε ένα σχολικό περιβάλλον. Δεν έχουν το άγχος μιας τάξης και συνήθως είναι κάτι που το έχουν επιλέξει τα ίδια και το έχουν συζητήσει με τους γονείς τους. Επομένως, λόγω  αυτής της προετοιμασίας που έχει προηγηθεί,  είναι και πιο δεκτικά σε νέες εμπειρίες και παράλληλα συμμετέχουν ενεργά σε δραστηριότητες που, ίσως υπό άλλες συνθήκες, θα τις αντιμετώπιζαν με δυσπιστία.

tech

 Κάποιοι γονείς αντιλαμβάνονται τα καλοκαιρινά προγράμματα ως ένα “αναγκαίο κακό” (τουλάχιστον οικονομικά), καθώς χρειάζονται φύλαξη και δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια των διακοπών. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουν άδικο, διότι η “αγορά” έσπευσε να καλύψει αυτό το κενό και οι καλοκαιρινές κατασκηνώσεις ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, συχνά με προγράμματα αμφιβόλου ποιότητας. Πώς μπορείτε να τους εγγυηθείτε ότι το δικό σας πρόγραμμα κάνει τη διαφορά; Οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για τη διοργάνωση του «Summer Camp στην Τεχνόπολη» είναι εξειδικευμένοι παιδαγωγοί και άρτια εκπαιδευμένοι σε προγράμματα και πολιτιστικές δράσεις που σχεδιάζονται για παιδιά. Από τη μια, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου έχει πλέον μεγάλη εμπειρία στην οργάνωση και στο σχεδιασμό μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων και από την άλλη,  οι «Μικρές Ιστορίες» ως παιδαγωγική ομάδα έχει δώσει το δικό της στίγμα σε εμπνευσμένα και πρωτότυπα προγράμματα διαφορετικών θεματικών (από εικαστικά ως θέατρο και χορό). Επιπλέον, η Τεχνόπολη με τους ιδιαίτερους μουσειακούς χώρους, προσδίδει μια ιδιαίτερη αξία στο συνολικό πρόγραμμά, καθώς τα παιδιά έχουν τη μοναδική ευκαιρία να έρθουν σε επαφή ποικιλοτρόπως με έναν ιστορικό χώρο αλλά και να διασκεδάσουν μέσα σε αυτόν, πράγμα που δεν συμβαίνει συχνά στη χώρα μας. Τέλος, οι 4 διαφορετικές θεματικές ενισχύουν τη μοναδικότητά του προγράμματος καθώς, μέσα σε αυτές, ένα παιδί μπορεί να αξιοποιήσει διαφορετικά ταλέντα ή να ανακαλύψει και άλλα νέα  που δεν είχε ανακαλύψει.

Περισσότερες πληροφορίες για το Summer Camp στην Τεχνόπολη μπορείτε να βρείτε εδώ

Leave a Reply