STEM&ART: TEXNH. TO KINHMA ΤΗΣ ART-NOUVEAU

Το Μουσείο Ηρακλειδών διοργανώνει τρία δίωρα, σαββατιάτικα εικαστικά, επιμορφωτικά εργαστήρια για παιδιά του δημοτικού, με ζωγραφική και κατασκευές από την εικαστικό Ειρήνη Μπογδάνου.

Η επιρροή του κινήματος της Art Nouveau άγγιξε όλες τις διακοσμητικές τέχνες και χειροτεχνίες, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, την αρχιτεκτονική και το interior design, και έδωσε μεγάλη ώθηση κι έμπνευση στην εξέλιξη των τεχνών.  

hundertwasser

Τα παιδιά γνωρίζουν τον καλλιτέχνη-αρχιτέκτονα και τα ιδιαίτερα στοιχεία της εκφραστικής του γλώσσας,  κατανοώντας  γιατί και πώς  χρησιμεύουν ως δημιουργικά εργαλεία. Εμπνέονται και αξιοποιούν τη γνώση για να δημιουργήσουν  το δικό τους πολυδιάστατο έργο μικτής τεχνικής με αυτενέργεια και πολλά υλικά. Ο ιδανικός τρόπος να κατανοήσουμε και στη συνέχεια, να εκτιμήσουμε τη μοντέρνα τέχνη, είναι να χρησιμοποιήσουμε το ξεχωριστό λεξιλόγιο κάθε μεγάλου καλλιτέχνη, για να εκφραστούμε εμείς οι ίδιοι.

Σάββατο 16 Μαΐου 2015, 16:30-18:30:  Friedensreich Hundertwasser  (1928- 2000)

Αυστριακός ζωγράφος και αρχιτέκτονας με πλούσιο και ιδιαίτερο τρόπο έκφρασης και χαρακτηριστικούς βιομορφικούς και αυθόρμητους φυσικούς σχηματισμούς.  

Σάββατο 23 Μαΐου 2015, 16:30-18:30: Antoni Gaudí  (1852-1926)

Ισπανός αρχιτέκτονας, τα έργα του οποίου είναι ακόμα και σήμερα αντισυμβατικά, και ενώνουν με τρόπο εικαστικό, μορφολογικό και διακοσμητικό μοναδικά δημιουργήματα εμπνευσμένα από το φυσικό κόσμο.  

Σάββατο 30 Μαΐου 2015, 16:30-18:30:  Το κίνημα της Art Nouveau

Μαθαίνουμε για την  άντληση ιδεών και στοιχείων από την αστείρευτη ομορφιά της φύσης και τις εφαρμογές τους σαν στοιχεία δομικά, διακοσμητικά, πάντα με κυρίαρχο ρόλο στην έκφρασή τους στην Art Nouveau. Παίρνουμε έμπνευση από το λυρισμό και την τελειότητα φυσικών στοιχείων, και δημιουργούμε κι εμείς τα δικά μας έργα.  

Το κίνημα της Art Nouveau. Εικαστικά εργαστήρια με ζωγραφική και κατασκευές 

Σχεδιασμός & Επιμέλεια: Ειρήνη Μπογδάνου, εικαστικός

Τόπος διεξαγωγής: Μουσείο Ηρακλειδών (αίθουσες εργαστηρίων), Κεντρικό κτίριο, Ηρακλειδών 16, Θησείο

Πού απευθύνεται:Παιδιά του δημοτικού

Διάρκεια Εργαστηρίου:Τρία δίωρα εργαστήρια

Hμερομηνίες: Σάββατο 16, 23 και 30 Μαΐου 2015

Ώρα διεξαγωγής: 16:30-18:30

Κόστος Συμμετοχής: 23 ευρώ/μάθημα,  συμπεριλαμβανομένων των υλικών. 10% έκπτωση στα αδέλφια (για το δεύτερο παιδί)

Δηλώσεις συμμετοχής: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00 Τηλ.: 210 34 61 981 (εσωτ.: 201)

Email: [email protected]

ΕΙΡΗΝΗ ΜΠΟΓΔΑΝΟΥ

Η Ειρήνη Μπογδάνου γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής κι έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Ως εικαστικός καλλιτέχνης εκπροσωπείται αποκλειστικά από τις Artion Galleries. Έργα της βρίσκονται σε ατομικές και δημόσιες συλλογές. Έχει εργαστεί για τη ζωγραφική αποκατάσταση έργων τέχνης κι οροφογραφιών σε διατηρητέα κτήρια, καθώς και για τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Εδώ κι οκτώ χρόνια λειτουργεί μαζί με τη μητέρα της, Άννα Μαϊλλη (επίσης ζωγράφος) το εικαστικό εργαστήριο «Τόπος Έκφρασης» στο Φάρο του Ψυχικού και διδάσκει σε παιδιά, εφήβους, υποψήφιους ξένων πανεπιστημίων κι ενήλικες ιστορία τέχνης, ζωγραφική και κατασκευές με έμφαση στην αυτενέργεια. Ήταν υπεύθυνη για τα Εκπαιδευτικά Εικαστικά προγράμματα για παιδιά κι εφήβους στο Μουσείο Κώστα Τσόκλη στην Τήνο από το 2011 έως και το 2013, καθώς και για τις εικαστικές δράσεις για παιδιά και εφήβους της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας από το 2011. Ήταν καλλιτεχνικός σύμβουλος των projects της Ακαδημίας, με πλέον σημαντικό έργο το γιγάντιο περιστέρι της ειρήνης (1500 τ.μ.) που κατασκεύασαν 45.000 μαθητές κι εκπαιδευτικοί και 250 εθελοντές από όλη την Ελλάδα, στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, στις 11.4.2014. Το Υπουργείο Πολιτισμού της ανέθεσε το πιλοτικό πρόγραμμα για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με τίτλο «Ευτοπία»· η δουλειά της ομάδας των εφήβων που καθοδήγησε και η οποία εργάστηκε με ιδέες ατομικές και ομαδικές, εγκαταστάσεις κι εξωτερικές δράσεις, παρουσιάστηκε στο Πανελλήνιο συνέδριο Αρχιτεκτόνων το Μάρτιο του 2011 στο Ζάππειο και τον Ιούνιο του 2011 στην οδό Θουκυδίδου στην Πλάκα, η οποία μετατράπηκε σε εγκατάσταση έργων τέχνης. Σε συνεργασία με την Ιαπωνική πρεσβεία, οργάνωσε και φιλοξένησε το Νοέμβριο του 2007 Ημερίδα Ιαπωνικών Τεχνών στο χώρο της. Επιπλέον, είναι υπεύθυνη για τα εξωσχολικά καλλιτεχνικά προγράμματα του 8ου και του 15ου Δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου από το 2013 και του 3ου Δημοτικού Σχολείου Παλλήνης από το 2015. Είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας από το 2007 και του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Επιστημών και Λόγου Ελλάδας από το 2012.