ΣΤΡΟΥΜΦΑΚΙΑ 2

Τα αγαπημένα μας Στρουμφάκια, τα θρυλικά μπλε πλασματάκια που όλοι αγαπήσαμε στην παιδική μας ηλικία, επιστρέφουν στις αρχές Σεπτεμβρίου στη  μεγάλη οθόνη με νέες διασκεδαστικές περιπέτειες χάρη στην εμμονή του σατανικού μάγου Δρακουμέλ που συνεχίζει, ευτυχώς για εμας τους φαν τους, να τα καταδιώκει. Για μια ακόμη φορά θα τα απολαύσουμε σε  εντυπωσιακό συνδυασμό 3D με live action, ενώ η ιστορία της  νέας ταινίας της Sony Pictures Animation θα μας ταξιδέψει μέχρι το Παρίσι και τα πιο εντυπωσιακά του αξιοθέατα. Στη γαλλική πρωτεύουσα θα φτάσει ο Μπαμπαστρούμφ με τον Σκουντούφλη, τον Γκρινιάρη και τον Μελένιο προς αναζήτηση της Ωραίας Στρουμφίτας.
Εκτός όμως από τον Δρακουμέλ, η αποφασισμένη παρέα των Στρουμφ θα έρθει αντιμέτωπη με το νέο δημιούργημα του Δρακουμέλ, τα άτακτα Πειραχτήρια. Τα τελευταία είναι δημιουργία Δρακουμέλ, μια σκανταλιάρικη και χοντροκομμένη εκδοχή των Στρουμφ. Ο κακός μάγος, όμως, πολύ σύντομα ανακαλύπτει ότι μόνο ένα γνήσιο Στρουμφ μπορεί να του δώσει αυτό που θέλει. Ποιο; Μόνο η Στρουμφίτα που κατέχει το μυστικό ξόρκι για να μετατρέψει τα Πειραχτήρια σε αληθινά Στρουμφ. Έτσι, ο Δρακουμέλ την απαγάγει και την πηγαίνει στο Παρίσι, εκεί που όλοι τον θεωρούν ως τον σπουδαιότερο μάγο του κόσμου. Ο Μπαμπαστρούμφ, ο Σκουντούφλης, ο Γκρινιάρης και ο Μελένιος αφήνουν το Στρουμφοχωριό και ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους Πάτρικ και Γκρέις Γουίνσλοου – τους συμμάχους τους από τη Νέα Υόρκη- για να τη φέρουν πίσω. Όμως η Στρουμφίτα, που πάντα πίστευε ότι ήταν διαφορετική από τα άλλα Στρουμφ, αισθάνεται ότι βρήκε τη θέση που της αξίζει ανάμεσα στα Πειραχτήρια και θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια για να πειστεί ότι το Στρουμφοχωριό δεν είναι το ίδιο χωρίς εκείνη.
«Αυτό που με ενθουσιάζει περισσότερο ως σκηνοθέτη είναι ότι η περιπέτεια διαδραματίζεται στο Παρίσι» σχολιάζει ο Raja Gosnell που αναλαμβάνει και πάλι τη θέση του σκηνοθέτη. «Πάμε σε μέρη που κανείς δεν έχει ξανακάνει γύρισμα. Στην Όπερα και στον θόλο της Παναγίας των Παρισιών. Σε συνδυασμό με την αγάπη μου για τα Στρουμφ, τι άλλο θα μπορούσα να ζητήσω;». Στην αρχή της ταινίας η Στρουμφίτα είναι στο χωριό με τα υπόλοιπα Στρουμφάκια που την αγαπούν. Όμως εκείνη αισθάνεται μόνη. Εξάλλου δεν έχει συμφιλιωθεί με την καταγωγή της. Ως γνωστόν, ήταν δημιούργημα του Δρακουμέλ ως μέρος των καταχθόνιων σχεδίων του. Αλλά ο Μπαμπαστρούμφ κατάφερε με την αγάπη του να τη μεταμορφώσει σε πραγματικό Στρουμφ. Παρόλο που αυτά συνέβησαν πριν χρόνια, η Στρουμφίτα έχει αμφιβολίες. «Αρχίζει να αναρωτιέται από πού έρχεται και αν ταιριάζει με τους υπόλοιπους» σχολιάζει η Katy Perry που δίνει τη φωνή της στη Στρουμφίτα. «Κατά κάποιο τρόπο, γίνεται έφηβη, και κάνει τις ίδιες ερωτήσεις που όλοι κάνουμε σε αυτή την ηλικία. Προσπαθεί να καταλάβει αν είναι πραγματικό Στρουμφ. Την έχει δημιουργήσει ο Δρακουμέλ και είναι λίγο άτακτη. Αλλά η ταινία δε μιλάει μόνο για την καταγωγή μας. Πρόκειται περισσότερο για το τι διαλέγει ο καθένας να είναι στη ζωή του»«Κατά κάποιο τρόπο, νιώθει ότι ο Δρακουμέλ είναι ο φυσικός της πατέρας και ο Μπαμπαστρούμφ αυτός που την ανέθρεψε. Οπότε το ερώτημα τίθεται ανάμεσα στην καταγωγή και την ανατροφή» εξηγεί ο Raja Gosnell. «Είναι το παιδί αυτού που τη γέννησε ή εκείνου που τη μεγάλωσε;» Ο Δρακουμέλ από την άλλη τη διεκδικεί και πάλι με σκοπό να αποκτήσει τη μαγική πεμπτουσία των Στρουμφ. «Αν δεν υπήρχαν κακοί, δεν θα υπήρχαν ήρωες», λέει ο σκηνοθέτης. «Δεν υπάρχει ιδανικότερος κακός από τον Δρακουμέλ. Είναι μοχθηρός αλλά και χαζούλης. Είναι ικανός να κάνει σκοτεινά πράγματα, αλλά όλοι ξέρουμε ότι θα τα θαλασσώσει στο τέλος. Έχει πλάκα να τον παρακολουθείς να κάνει σχέδια και μετά να τα κάνει μαντάρα. Παραδόξως, μου είναι συμπαθής. Έχει πάθος για αυτό που κάνει και είναι διασκεδαστικό όταν όλα του πάνε στραβά».
Η Στρουμφίτα θα πέσει θύμα απαγωγής από τον Χάκους και τη Βέξι. Είναι τα δυο Πειραχτήρια που έχει δημιουργήσει ο Δρακουμέλ. Επομένως, τους αρέσει πολύ η ιδέα να απαγάγουν την «αδελφή» τους Στρουμφίτα. «Η Βέξι δεν είναι κακιά, έχει απλά παρασυρθεί», εξηγεί ο σκηνοθέτης. «Ο Δρακουμέλ είναι ο μόνος πατέρας που έχει γνωρίσει και φυσικά ότι έχει μάθει δεν είναι ακριβώς το σωστό. Προσπαθεί να χειριστεί τη Στρουμφίτα, να την παραπλανήσει, να την κάνει να δεθεί με τα Πειραχτήρια». Μόλις μαθευτούν τα νέα της απαγωγής ο Μπαμπαστρούμφ θα επιστρατεύσει τα Στρουμφάκια αλλά και τους παλιούς του φίλους Πάτρικ και Γκρέις για να πάνε μέχρι το Παρίσι. Μαζί τους θα ενεργοποιηθεί και ο πατριός του Πάτρικ, Βίκτορ. «Στην πρώτη ταινία, ο Πάτρικ είχε θέματα με την ευθύνη του να κάνεις παιδιά. Σε αυτή την ταινία, συναντάμε τον πατριό του και ανακαλύπτουμε ότι ο Πάτρικ έχει τα ίδια προβλήματα με τη Στρουμφίτα. Ο Πάτρικ δεν τα πήγε ποτέ καλά με τον πατριό του, αλλά θα μάθει ότι η οικογένεια είναι θέμα επιλογής. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που κάναμε μια συναισθηματική οικογενειακή ταινία», επισημαίνει ο παραγωγός της ταινίας Jordan Kerner.

Ποιος είναι ποιος

Στρουμφίτα: Η δυναμική Στρουμφίτα έχει χάσει το κέφι της. Έχει τα γενέθλια της και είναι συννεφιασμένη. Νιώθει ότι δεν είναι 100% Στρουμφ. Δεν έχει κι άδικο, αφού δημιουργός της είναι ο Δρακουμέλ, ο οποίος την απαγάγει και τη συστήνει στα Πειραχτήρια. Εκείνη δένεται μαζί τους και ένα δίλημμα γεννιέται…
Μπαμπαστρούμφ: Πρόκειται για τον σοφό, ευγενικό και τρυφερό γονιό των 100 Στρουμφ (99 αγόρια και 1 κορίτσι) που κάνει τα πάντα για να διατηρήσει την αίσθηση ασφάλειας και αγάπης στο χαρούμενο Στρουμφοχωριό. Όταν η Στρουμφίτα πέφτει θύμα απαγωγής από τον Δρακουμέλ θα κάνει τα πάντα για να τη φέρει πίσω. Ο Μπαμπαστρούμφ δεν κάνει διακρίσεις, αλλά ο δεσμός του με την υιοθετημένη του κόρη είναι ιδιαίτερος.
Σκουντούφλης: Η επίσκεψη του στην Νέα Υόρκη δεν του έχει εξασφαλίσει πιο αέρινους τρόπους. Δεν υπάρχει όμως πρόβλημα αφού μέσα του κρύβει ένα θησαυρό. Έτσι, παρόλο που δεν είναι η πρώτη επιλογή του Μπαμπαστρούμφ για τη διάσωση της Στρουμφίτας, τελικά μάλλον είναι η καλύτερη.
Γκρινιάρης: Είναι το πιο απαισιόδοξο Στρουμφάκι από όλα και η προοπτική μιας ακόμα περιπέτειας δεν του αρέσει καθόλου. Τα πράγματα όμως θα αλλάξουν και παρόλο που είναι αρχικά αρνητικός, στην πορεία θα δει το ποτήρι μισογεμάτο. Θα κρατήσει τη θετική στάση ακόμα κι όταν τα πράγματα σκουρύνουν;
Μελένιος: Αναμφισβήτητα, πρόκειται για τον πιο όμορφο τύπο στο χωριό, όπως σπεύδει να ενημερώσει όποιον συναντήσει για πρώτη φορά. Είναι γοητευτικός και εμφανίσιμος, αλλά σε ό,τι αφορά την αποστολή διάσωσης δεν είναι και πολύ αποτελεσματικός. Παρόλα αυτά θα μας εκπλήξει με το βάθος και το θάρρος του. Ή μήπως όχι;
Δρακουμέλ: Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, ο Δρακουμέλ είναι ένας σούπερσταρ που απολαμβάνει τον θαυμασμό αμέτρητων οπαδών στο Παρίσι, όπου εμφανίζεται σε ένα επιτυχημένο σόου. Όμως η δόξα και η φήμη δεν του αρκούν και προσπαθεί απεγνωσμένα να αιχμαλωτίσει την πεμπτουσία των Στρουμφ. Τα Πειραχτήρια και η απαγωγή της Στρουμφίτας είναι μόνο η αρχή των υποχθόνιων σχεδίων του. Τον ρόλο υποδύεται και πάλι ο Hank Azaria. «Είναι μίζερος, θυμωμένος και παίρνει το γεγονός ότι τα Στρουμφάκια είναι χαρούμενα όλη την ώρα πολύ προσωπικά. Τα σιχαίνεται για αυτό τον λόγο. Και επειδή είναι ένας κακός μάγος που έχει εμμονή με τα Στρουμφάκια, θεωρεί ότι τον εμποδίζουν από το να γίνει ο πιο διάσημος μάγος του κόσμου» εξηγεί ο ηθοποιός. Όσο για την εμπειρία του γυρίσματος μας λέει: «Η εμπειρία του γυρίσματος είναι κάπως παρανοϊκή.  Φωνάζω και κυνηγάω κάτι που δεν υπάρχει». Όσο για τη σχέση του με την Ψιψινέλ ο ηθοποιός παραδέχεται ότι «ξέρει περισσότερα από τον Δρακουμέλ». Το να υποδυθεί τον χαρακτήρα του Δρακουμέλ ήταν μια επιστροφή στην παιδική φαντασία για τον Azaria. «Σου δίνεται η ευκαιρία να παίξεις σαν να είσαι παιδί. Φαντάζεσαι όλα αυτά τα μικρά πλασματάκια. Είχα τρεις φανταστικούς φίλους όταν ήμουν παιδί, και περνούσα πολλή ώρα μαζί τους. Είναι σαν να το ξανακάνω, μόνο που είμαι λίγο πιο θυμωμένος με τους καινούριους μου φανταστικούς φίλους. Προφασίζομαι ότι παίζω με μια γάτα και ότι κουνάω το μαγικό μου ραβδί. Όταν είσαι παιδί ονειρεύεσαι ότι κάποια στιγμή θα κάνεις τέτοια πράγματα. Και όταν τα κάνεις τελικά και σε πληρώνουν για αυτό, τότε είναι πολύ ωραία».
Τα Πειραχτήρια: Προκειμένου να καταστρέψει τα Στρουμφάκια, ο Δρακουμέλ εφάρμοσε την τακτική αφού «δεν μπορείς να τα νικήσεις, τότε φτιάξε τα δικά σου». Ούτως ή άλλως, το έχει ξανακάνει. «Η Στρουμφίτα ξεκίνησε σαν ένα κομμάτι πηλού που ο Δρακουμέλ έριξε στο καζάνι του και του έδωσε ζωή προκειμένου να διεισδύσει στο Στρουμφοχωριό.  Αλλά, ο Μπαμπαστρούμφ είδε το καλό μέσα της και έκανε τα μαγικά του για να τη μεταμορφώσει σε ένα πραγματικό, μπλε Στρουμφ. Έτσι τώρα, ο Δρακουμέλ δημιούργησε τα Πειραχτήρια, τη Βέξι και τον Χάκους και το μόνο που χρειάζεται είναι να μετατρέψει τα Πειραχτήρια σε αληθινά Στρουμφάκια για να έχει απεριόριστη πρόσβαση στην πεμπτουσία των Στρουμφ», εξηγεί ο σκηνοθέτης.Για τη δημιουργία των Πειραχτηριών, ο παραγωγός της ταινίας έκανε τα πάντα για να εξασφαλίσει ότι η Βέξι και ο Χάκους θα ταίριαζαν με το σύμπαν των Στρουμφ. «Σε κάθε βήμα συνεργαζόμαστε στενά με την κόρη του Peyo,  Veronique Culliford,  και τον ειδικό στην ιστορία των Στρουμφ Tom Cosijn για να είμαστε σίγουροι ότι προχωράμε σωστά στο σενάριο, την εκτέλεση, την παραγωγή μέχρι και την κυκλοφορία των ταινιών. Για τα Πειραχτήρια κάναμε διπλή δουλειά. Η επιλογή του ουδέτερου γκρι χρώματος ήταν δική τους επιθυμία, καθώς ο Peyo δεν ήθελε τα Στρουμφάκια να συνδεθούν με το χρώμα του ανθρώπινου δέρματος».
Βέξι: Είναι η αδερφή που η Στρουμφίτα δεν ήξερε ότι είχε μέχρι σήμερα. Αλλά σε αντίθεση με τη Στρουμφίτα δεν είναι καλή. Είναι αποφασισμένη να κάνει αταξίες και  να εκτελέσει όλες τις διαταγές του Δρακουμέλ. Δεν είναι εύκολη υπόθεση να μεγαλώνεις με μπαμπά τον Δρακουμέλ. Για αυτό έγινε σκληρή, πανούργα και πεισματάρα. Όταν όμως γνωρίσει τη Στρουμφίτα θα ανακαλύψει ότι δεν είναι όσο Πειραχτήρι νομίζει.
Χάκους: Είναι αξιαγάπητος, γλυκός και επιρρεπής στις αταξίες. Υπερκινητικός, εκρηκτικός και γεμάτος ενέργεια, είναι κατά βάθος πολύ γλυκός.
Πάτρικ Γουίνσλοου: Αποξενωμένος από τον πατριό του Βίκτορ, ο Πάτρικ έχει νέα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει. Στην προηγούμενη ταινία, η πρόκληση ήταν να αισθανθεί έτοιμος για να γίνει πατέρας. Τώρα πρέπει να βοηθήσει στην αποστολή διάσωσης της Στρουμφίτας αλλά και να συμφιλιωθεί με τον πατριό του.
Γκρέις Γουίνσλοου: Είναι εγκάρδια και κατεξοχήν μητρική φιγούρα.  Έχει αναπτύξει μια στενή σχέση με τη Στρουμφίτα και τη θεωρεί αδερφή της.
Βίκτορ: Ευγενικός, ανοργάνωτος και μεγαλόκαρδος έχει πολύ δρόμο να κάνει μέχρι να συναντήσει τον θετό του γιο, Πάτρικ. Ό,τι κι αν κάνει , παρεξηγείται, ειδικά από τον Πάτρικ.

Trivia/Fun Facts:

  • Τα Στρουμφάκια που πρωτοεμφανίστηκαν το 1958 στις σελίδες του Peyo έχουν διασκεδάσει γενιές παιδιών σε όλο τον κόσμο με εμφανίσεις σε περιοδικά, βιβλία, τηλεοπτικές σειρές, ταινίες, βιντεοπαιχνίδι και ζωντανά σόου. Τα κουκλάκια και μόνο έχουν πουλήσει πάνω από 300 εκατομμύρια κομμάτια σε όλον τον κόσμο. Η πρώτη ταινία ήταν μια τεράστια εισπρακτική επιτυχία παγκοσμίως, ενώ κατέχει μια θέση στις 10 πιο κερδοφόρες ταινίες του 2011 σε όλον τον κόσμο.
  • Η νέα ταινία αποτίνει φόρο τιμής στις ευρωπαϊκές ρίζες των Στρουμφ και διαδραματίζεται στο Παρίσι σε μερικά από τα πιο εμβληματικά σημεία της πόλης όπως ο Πύργος του Άιφελ, η Όπερα, η Αψίδα του Θριάμβου, το Λούβρο, ο Σηκουάνας, το σιντριβάνι του Τροκαντερό και ο καθεδρικός ναός  της Παναγίας των Παρισίων.
  • Τον ρόλο της Ψιψινέλ ανέλαβαν δυο γάτες με το όνομα Cheeto και Krinkle. Το νιαουρητό ανήκει στον ηθοποιό Frank Welker που έχει χαρίσει τη φωνή του μεταξύ άλλων και στον Σπίθα του Frankenweenie.
  • Η διαδικασία μεταμόρφωσης του Hank Azaria σε Δρακουμέλ διαρκούσε δύο ώρες. 90 λεπτά για το make up και άλλη μισή ώρα για τα μαλλιά.
  • Η ταινία γυρίστηκε με τη νέα κάμερα της Sony F65, η οποία προσφέρει μεγαλύτερη ευκρίνεια από κάθε άλλη ψηφιακή κάμερα.

Σκηνοθεσία: Raja Gosnell
Σενάριο: J. David Stem, Davie N. Weiss, Jay Scherick, David Ronn, Karey Kirkpatrick
Παραγωγός: Jordan Kerner
Παίζουν: Neil Patrick Harris, Jayma Mays, Hank Azaria, Brendan Gleeson
Στα Αγγλικά ακούγονται: Katy Perry (Στρουμφίτα), Christina Ricci (Βέξι), JB Smoove (Χάκους)
Στα Ελληνικά ακούγονται:
Σπιρτούλης: ΦΟΙΒΟΣ ΡΙΜΕΝΑΣ
Αφηγητής: ΦΩΤΗΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ
Χάκους: ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΡΕΒΑΪΚΑΣ
Βέξι: ΝΤΟΡΕΤΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Σκουντούφλης: ΑΝΤΙΝΟΟΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ
Μπιζέλης: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΥΡΛΑΜΠΑΣ
Λιχούδης: ΑΓΓΕΛΟΣ ΛΙΑΓΚΟΣ
Γκρινιάρης: ΠΕΤΡΟΣ ΔΑΜΟΥΛΗΣ
Ξεφτέρης: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
Προκόπης: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
Χαχανούλης: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΙΖΑΣ
Σπιρτούλης: ΦΟΙΒΟΣ ΡΙΜΕΝΑΣ
Λουλούκος: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
Πάτρικ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΑΝΟΣ
Γκρέις: ΙΝΩ ΣΤΕΦΑΝΗ
Μπλε: ΑΡΣΕΝΙΟΣ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ
Βίκτορ:  ΝΤΙΝΟΣ ΣΟΥΤΗΣ
Μπαμπαστρούμφ: ΚΩΣΤΑΣ ΔΑΡΛΑΣΗΣ
Στρουμφίτα: ΣΙΣΣΥ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ
Μελένιος: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΠΑΤΡΕΧΑΣ
Δρακουμέλ: ΗΛΙΑΣ ΖΕΡΒΟΣ
Γενναίος: ΧΑΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ

Διάρκεια: 105’
5 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους από τη Feelgood
https://www.facebook.com/stroumfakiafilm
www.feelgoodentertainment.gr  – See more at: http://talkmag.redirect.gr/Ftou-kai-vgaino/smurfs-2#sthash.HXTiWOPL.dpuf

Leave a Reply