ΒΡΑΔΙΑ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗ 2015 ΣΕ 8 ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Με το σύνθημα Η Επιστήμη και η Έρευνα για ένα καλύτερο μέλλον  πραγματοποιείται  η  μεγάλη ευρωπαϊκή γιορτή της Επιστήμης, «η Βραδιά του Ερευνητή», την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου.

Μετά την τεράστια επιτυχία της περσινής Βραδιάς στον Δημόκριτο, η φετινή εκδήλωση αλλάζει «στέκι», μετακομίζει στους φιλόξενους χώρους τουΚέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»  και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε μία περιήγηση στον συναρπαστικό κόσμο της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογίας που θα διαρκέσει από τις 6:00 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα.

Σε ρόλο συντονιστή, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), ενώνουν τις δυνάμεις τους με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας «Αθηνά», το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και τον Μη Κερδοσκοπικό Εκπαιδευτικό Οργανισμό SciCo και υποδέχονται το κοινό σε μια πολυδιάστατη και άκρως ενδιαφέρουσα «Βραδιά του Ερευνητή», που φέτος γιορτάζει τη 10η επέτειό της και αναμένεται να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών!

Τι θα δείτε:

Στο κεντρικό αμφιθέατρο θα παρουσιαστούν ενδιαφέρουσες διαλέξεις από καταξιωμένους επιστήμονες  για ερευνητικά ζητήματα αιχμής, με μουσικές παρεμβολές, όπου οι ερευνητές ξεδιπλώνουν τις καλλιτεχνικές/μουσικές τους δεξιότητες. Ο Ιταλός αστροναύτης  Luca Parmitano «χαιρετίζει» τη Βραδιά στην Αθήνα και τη Ρώμη, ενώ υπάρχει  ζωντανή σύνδεση με το CERN.

Σε μεγάλους εκθεσιακούς χώρους, αλλά και στον προαύλιο χώρο, τα ερευνητικά κέντρα “εκτίθενται” μέσα από multimedia προβολές, διαδραστικά πειράματα και επιδείξεις ρομπότ και άλλα επιστημονικά εκθέματα, ενώ οι ερευνητές συνομιλούν με το κοινό για τις τελευταίες εξελίξεις στην τηλεπισκόπηση, πληροφορική, ρομποτική, βιολογία, “νέα υλικά” και πολλά άλλα.

Το κοινό θα ταξιδέψει από τα ενδότερα του ατόμου και τα βάθη των θαλασσών μέχρι τα αστέρια και το διάστημα μέσα από πολυδιάστατες προβολές, τηλεσκόπια και εκθέματα  των ερευνητικών κέντρων και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και θα … μετρήσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση με το κινητό τους (!)

Οι μικροί μας φίλοι θα πάρουν μέρος σε πειράματα φυσικής, χημείας, βιολογίας και σε επιστημονικά δρώμενα για τον καιρό, τους κομήτες και τους αστερισμούς, τη θάλασσα, τους υπολογιστές, θα δουν και θα μάθουν πως κινείται το τραινάκι του HarryPotter, ενώ στην αίθουσα ΘΟΛΟΣ θα παρακολουθήσουν προβολές εικονικής πραγματικότητας.

Η τέχνη και η επιστήμη θα συναντηθούν τέλος μέσα από εικαστικές συνθέσεις, αστροφωτογραφίες και φωτογραφίες εμπνευσμένες από το “έτος φωτός”, GRAFFITI, Stand up, θέατρο και πολλή μουσική, όλα παρουσιασμένα από τους ίδιους τους ερευνητές.

Μία ακόμη ενδιαφέρουσα εκδήλωση ετοιμάζει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και θα υποδεχθεί το κοινό στο κτίριο Αβέρωφ του Ιστορικού Συγκροτήματος του στην οδό Πατησίων 42.

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, από τα μικρότερα κυκλώματα ως τους πιο μακρινούς δορυφόρους, η Επιστήμη και η Έρευνα για ένα καλύτερο μέλλον

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται πανελλαδικά στο πλαίσιο της Βραδιάς του Ερευνητή, θα βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.rengreece.gr/.

11659482_406407176219395_5802063700965356174_n

Πού: Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, Πειραιώς 254, Ταύρος

Πότε: Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, 18.00-24.00

Πόσο: Είσοδος ελεύθερη

Για  μαθητές ● εκπαιδευτικούς ●  ευρύ κοινό  

Leave a Reply