Σαν βέρα Νεοσμυρνιώτισσα στο «άλσος» πήγαινα από παιδί. Ειδικά αυτές οι ξαφνικές εκδρομές με το σχολείο, όταν ο καιρός ήταν καλός, και εμείς φωνάζαμε «εκ-δρο-μή, εκ-δρο-μή» στο προαύλιο προκειμένου να πείσουμε τους καθηγητές μας, είναι αδύνατον να ξεχαστούν. Τότε βέβαια, το Άλσος της Νέας Σμύρνης ήταν λίγο διαφορετικό, πιο «ξερό», με λιγότερο πράσινο, καθόλου κούνιες, αλλά αρκετά δέντρα, μονοπάτια και τεράστιες προοπτικές. Οι οποίες τελικά αξιοποιήθηκαν. Και έτσι σήμερα, το Άλσος της Νέας Σμύρνης είναι ένα πάρκο ευρωπαϊκών προδιαγραφών με ελληνικό πάντα χρώμα.
Λίγη ιστορία
Ο χώρος που βρίσκεται σήμερα το Άλσος Ν. Σμύρνης είχε προβλεφθεί γι’ αυτή τη χρήση από το πρώτο σχέδιο της πόλης που συντάχθηκε το 1924 και αποτέλεσε το πρώτο έργο στον προσφυγικό οικισμό. Προηγουμένως, η έκταση ανήκε σε κτηματίες από την Πλάκα, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες ήταν φυτεμένη με αμυγδαλιές και ευκαλύπτους. Τη βόρεια και τη νότια πλευρά του άλσους διέσχιζαν δύο μεγάλα ρέματα. Δυτικά του σημερινού Άλσους υπήρχε η αρχαία Φαληρική Οδός, ένας αρχαίος, εμπορικός δρόμος που συνέδεε το λιμάνι του Φαλήρου με την Αθήνα και λειτουργούσε αδιάκοπα μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Το 1926 ο χώρος περιφράχτηκε με συρματόπλεγμα και άρχισε η φύτευσή του βάσει σχεδίου που είχε συνταχθεί από το Υπουργείο Συγκοινωνιών.
Το 1937 αναφέρεται η πρώτη εκδήλωση στο Άλσος. Το διήμερο 21-22 Αυγούστου 1937 η ερανική επιτροπή της Αγίας Φωτεινής οργάνωσε αγροτική γιορτή, που περιλάμβανε χορούς, σμυρναϊκό πανηγύρι και φαγητό. Διατέθηκαν 6.500 εισιτήρια και τα έσοδα διατέθηκαν για την ανέγερση του ναού. Η γιορτή αυτή στο Άλσος της Νέας Σμύρνης καθιερώθηκε ως ετήσιος θεσμός, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της πολιτιστικής ζωής της πόλης. Την περίοδο 1941-1944 το χώρο του Άλσους κατέλαβαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Μεταπολεμικά στο Άλσος διεξήχθησαν πολλές φορές πρωταθλήματα ανωμάλου δρόμου,περιφερειακά πρωταθλήματα Αττικής καθώς και ο λαϊκός ανώμαλος δρόμος στη μνήμη Κώστα Κοτζιά που διοργάνωνε επί πολλά χρόνια ο Πανιώνιος.
Μετά τη δικτατορία, για πολλά χρόνια, το Άλσος ήταν ο χώρος φιλοξενίας των εορτών διαφόρων κομματικών νεολαιών, όπως της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, της ΚΝΕ-Οδηγητή, της νεολαίας ΠΑΣΟΚ κ.ά. Το 1985 διαμορφώθηκε ξύλινη εξέδρα χιλίων θέσεων, όπου κάθε Σεπτέμβριο γίνονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις Ιωνικές Γιορτές, ενώ τον Ιούνιο του 1992 στο θεατράκι του Άλσους λειτούργησε για πρώτη φορά ο δημοτικός κινηματογράφος Σινέ Άλσος.
Πώς θα φτάσετε
Το Άλσος της Νέας Σμύρνης βρίσκεται επί της Ελευθερίου Βενιζέλου, πολύ κοντά στην πλατεία της πόλης, στον δρόμο απ’ όπου περνάει το τραμ που συνδέει το Κέντρο με τα νότια προάστια. Αν λοιπόν θέλετε να πάτε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το τραμ είναι ο ιδανικότερος τρόπος. Συνδέεται με το μετρό (Σύνταγμα, Συγγρού-Φιξ, Νέος Κόσμος) και η στάση στην οποία θα κατεβείτε (Αιγαίου) απέχει λίγα μέτρα από την είσοδο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Εφέσου & Ελ. Βενιζέλου. Αν έρχεστε με το αυτοκίνητο, θα φτάσετε είτε μέσω της λεωφ. Συγγρού, επιλέγοντας την είσοδο Α΄για Νέα Σμύρνη, είτε μέσω Παγκρατίου, παίρνοντας όλο ευθεία την Υμηττού, η οποία στη συνέχεια γίνεται Ηλία Ηλιού και Μάχης Αναλάτου (στον Νέο Κόσμο) και Ελευθερίου Βενιζέλου (στη Νέα Σμύρνη). Με το πάρκινγκ θα δυσκολευτείτε, καθώς οι θέσεις περιμετρικά του Άλσους είναι συνήθως κατειλημμένες, αλλά υπάρχει και ιδιωτικό πάρκινγκ (Polis) που βρίσκεται κοντά στην είσοδο από τη μεριά της πλατείας.
Η βόλτα σας
Κούνιες, πολλές κούνιες, ακόμη και για ΑμΕΑ (με όχι πολύ εύκολη πρόσβαση ωστόσο) για να παίξουν τα παιδιά πολύ! Οι εγκαταστάσεις είναι σχετικά καινούργιες και χωρίζονται σε δύο περιοχές, μία για πιο μικρά παιδιά και μία για μεγαλύτερα. Τα κουβαδάκια σας είναι ευπρόσδεκτα, καθώς υπάρχει αρκετό χώμα και αυτό αποτελεί από μόνο του λόγο για να φορέσετε τόσο εσείς όσο και τα παιδιά αθλητικά παπούτσια. Κοντά στην παιδική χαρά υπάρχει ένα κιόσκι για να καθίσετε να φάτε, ένα κυλικείο-καφέ με τα βασικά και αρκετός χώρος για ποδήλατο ή μπάλα.
Αν θέλετε να κάνετε τζόκινγκ ή γυμναστική, είστε στο σωστό μέρος! Όλα τα μονοπάτια που διασχίζουν το άλσος -σκιά υπάρχει παντού – είναι κατάλληλα για τρέξιμο σε… ανώμαλο δρόμο, αλλά το περιφερικό πρόσφατα ασφαλτοστρώθηκε και θα δείτε πολύ κόσμο να τρέχει. Παράλληλα, υπάρχουν και υπαίθρια όργανα γυμναστικής. Είναι λίγο πιο μακριά από τις κούνιες, αλλά προσελκύουν πάντα, με έναν περίεργο τρόπο, και τα πιτσιρίκια.
Για το πικ νικ σας υπάρχουν αρκετά κιόσκια με πέτρινα πεζούλια ή παγκάκια (στα οποία συχνά γίνονται και παιδικά πάρτι), αλλά και πολύ πράσινο για να στρώσετε κουβερτούλα και τραπεζομάντηλο. Η σκιά και ο χώρος είναι αρκετά ακόμη και για να πάρετε έναν μεσημεριανό υπνάκο, έχοντας δίπλα σας και το καρότσι του μωρού. Αν ξεχάσατε νερό, καφέ και χυμό ή σας τελείωσαν – είπαμε – υπάρχει και κυλικείο.
Το άλσος δεν θα κλείσει μέχρι αργά το βράδυ, αλλά αν βαρεθείτε, πολύ κοντά βρίσκεται η πλατεία της Νέας Σμύρνης, πολύβουη και φασαριόζα που θα αποζημιώσει τους πιο «κοινωνικούς» με καφέ, σουβλατζίδικα, fast food και μια μικρή παιδική χαρά. Και εδώ ο χώρος είναι μεγάλος και πεζοδρομημένος, η χαρά του καροτσιού και του πατινιού δηλαδή!
Πληροφορίες
Άλσος Νέας Σμύρνης: Ελευθερίου Βενιζέλου – Εφέσου – Κορδελιού – Πατρ. Ιωακείμ
Ωράριο λειτουργίας: 6:00-21:00, τον χειμώνα, 6:00-23:00 το καλοκαίρι
Δείτε εδώ τον χάρτη